Hela Sverige skall leva
Enligt centerns uppfattning är det nödvändigt att forma en strategi för Sveriges utveckling under 1990-talet. Utgångspunkten för en sådan strategi måste vara att hela Sverige skall leva och utvecklas. En förutsättning härför är att det finns tillgång till bostäder i hela landet. I det sammanhanget finns det anledning att uppmärksamma landsbygdens boende.
De senaste decenniernas befolkningskoncentration som vi haft i Sverige har lett till starka obalanser i befolknings- och bebyggelsestrukturen. Tillgång på billig energi och ett storskaligt sektorstänkande har lett fram till dagens samhällsstruktur med en uppdelning av bostadsområden för sig, servicecentra för sig och industri- och arbetsplatser för sig. Medan vissa områden blivit överexploaterade har bebyggelsen på landsbygden och i många små orter tunnats ut. Det skapar dåliga boendemiljöer och medför slöseri med viktiga naturresurser.
Hushållning
En bra boendemiljö förutsätter ett boende och en bebyggelseplanering som hushållar väl med naturens resurser. Närhet till arbete, service, natur och naturliga mötespunkter är därvid en nödvändighet. Detta måste beaktas mer när det framtida boendet skall planeras.
Rent humanitära skäl talar för den decentraliserade samhällsstrukturen som centern förordar med kompletta lokala samhällen med nära anknytning mellan arbete, boende och service.
Men det finns också andra skäl för en decentraliserad samhällsstruktur. Företagen och samhället kommer inte att ha råd att ha enorma resurser fastlåsta i trafik varje dag. Inte heller kommer människorna att acceptera att företagen stjäl dyrbar fritid på grund av att arbete och boende förlagts med stora avstånd.
Den lilla orten är överlägsen när det gäller att skapa större överblick och ett ökat samspel mellan individ, natur och samhälle. Resan till och från arbetet under en dag tar maximalt en halvtimma mot normalt en, två eller mer i större områden med en uppdelad struktur.
Utveckling pågår
Teknikens utveckling inte minst på dataområdet medför att det blir mer och mer vanligt att en del av förvärvsarbetet förläggs till bostaden i stället för arbetsplatsen. Det medför ökad verksamhet och mer liv i bostadsområdena vilket är värdefullt.
En annan tendens är att fritiden ökar. Sammantaget medför utvecklingen att vi tillbringar större del av vår tid i bostaden. Det ställer ökade krav på att boendemiljön utformas så att bästa förutsättningar för trivsel och gemenskap åstadkoms.
Men planeringsramarna till förändringar är begränsade. Förändringarna är av naturliga skäl kopplade till den nybyggnadstakt som finns. Därför gäller det att ta varje möjlighet till förändring mot en decentraliserad bebyggelsestruktur och mer integrerade samhällen. En sådan möjlighet är att komplettera boendealternativen på landsbygden och i de verkligt små orterna för att behålla hela Sverige levande. I det följande anvisar vi åtgärder för en strategi för ökat boende på landsbygden och i de små orterna.
Vi föreslår bl a att lokala utvecklingsplaner för landsbygdens bostadsförsörjning inarbetas i kommunernas översiktsplaner och att tiden för översiktsplanearbetet förlängs,
att ett stimulansbidrag på 50 000 kr införs för byggande av små lägenheter med hyresrätt på landsbygden och i orter under 300 invånare,
att kooperativa hyresrätten permanentas för att öka boendealternativen,
att bostadsrätt på landsbygden och i små orter underlättas genom att vid ombildning till bostadsrätt skall gälla enkel majoritet,
att kravet för antalet lägenheter som får bilda bostadsrätt sänks från fem till tre,
att även hyresgäster som bor i allmännyttan skall få förvärva sin bostad genom ombildning till bostadsrätt att nya lösningar av boendeformer i övrigt främjas att byggnation i egen regi på landsbygden och små orter skall få ske till 100 % av låneunderlaget under vissa villkor,
att hindren för statliga lån till gemensamhetsytor vid byggnation på landsbygden undanröjs och att värdet av de föreningsägda samlingslokalernas roll för landsbygdsboendet beaktas i den kommunala och statliga stödgivningen.
Bostadsförsörjningsprogram och översiktsplaner
En viktig förutsättning för möjligheterna till ett ökat boende på landsbygden är att landsbygdens bostadsförsörjning finns med i kommunala bostadsförsörjningsprogram och översiktsplaner. Landsbygdens utveckling måste därvid särskilt beaktas genom en fördjupning av kommunernas översiktsplanearbete och genom speciella program.
Programmen bör särskilt belysa var bostäder kan byggas och hur den övriga servicen kan byggas ut runt bebyggelsen för att åstadkomma mer kompletta lokalsamhällen och stärka servicen också för dem som redan bor på landsbygden. Det bör också i det sammanhanget undersökas vilka möjligheter kommunerna har för att bedriva en mer aktiv markpolitik för att underlätta ett bostadsbyggande på landsbygden. Planerna bör ta upp hur man underlättar byggande i form av förtätning i byar som komplement till de förortsplaner som planeras i övrigt.
Speciellt måste servicefrågorna beaktas. Sådana lösningar måste sökas som kan ge möjlighet till olika samverkansformer och till lokalt inflytande och delaktighet. De små byarna och den decentraliserade bebyggelsestruktur som kännetecknar landsbygden ger utmärkta förutsättningar för överblickbarhet och påverkan från de enskilda som ökar engagemanget och känslan för bygden.
Inflytande
PBL:s krav på medborgarinflytande bör tas tillvara enligt intentionerna i den lagstiftningen genom att en lokal förankring skapas redan i översiktsplaneskedet. Det lokala engagemanget som vuxit fram under landsbygdskampanjen kan då tas tillvara och nyttiggöras i en utvecklingsprocess för hela kommunen. Det arbete som gjorts ute i de många lokala grupperna bör tas tillvara och utgöra underlag i sådana utvecklingsarbeten.
I kommunernas bostadsförsörjningsprogram måste för landsbygden olika lösningar prövas för att underlätta för dem som önskar bygga på landsbygden. Variationsrikedomen och en riklig tillgång på mark gör att det är särskilt lätt att i landsbygdens bostadsförsörjningsprogram tillgodose de enskilda önskemålen på mark, lägen och bostadsform.
Det översiktsplanearbete som pågår i kommunerna skulle ha slutförts till den 1 juli 1990. Flertalet kommuner har inte klarat den tidpunkten. Tiden för översiktsplanearbetet bör därför förlängas och kommunerna bör därför ges tillfälle att i översiktsplanearbetet inarbeta lokala utvecklingsplaner för landsbygden och för landsbygdens bostadsförsörjning. Boverket och glesbygdsdelegationen bör engageras i ett sådant arbete. Den slutliga tiden för kommunernas översiktsplanearbete bör därför framflyttas och arbetet fördjupas i linje med vad som här anförts.
Hyreshus
Bebyggelsestrukturen på landsbygden är ensidig. Landsbygdens bostadsproblem har inte minst uppmärksammats av landsbygdskampanjen ''Hela Sverige skall leva'', där framförallt bristen på hyresrättsalternativet betonats.
Bostadsbyggandet i småorterna har nästan uteslutande skett i form av friliggande småhus. Endast i utpräglade bruksorter och lite större samhällen har hyresfastigheter byggts. Denna bebyggelsestruktur gör det i allmänhet omöjligt för unga människor att bosätta sig i småorter direkt när de flyttar hemifrån. Likaså ''tvingas'' äldre och splittrade hushåll ofta att söka sig till större tätorter för att få bostad.
Småorterna blir segregerade, med i första hand familjer med två vuxna och ''ungdomshushåll''. Ungdomar över gymnasieålder, ensamstående och äldre har svårigheter att finna bostäder. På så sätt påskyndas helt i onödan utflyttningen från småorterna, och personliga kontaktnät och släktband försvagas. Bristen på bostads- och hyresrätter på landsbygden och i mindre orter drabbar framförallt ungdomar och äldre.
Det är nu nödvändigt att stimulera till byggande av smålägenheter i byar och småorter, både i form av hyreslägenheter och bostadsrätter. Detta är avgörande för ungdomars möjligheter att kunna bo kvar på landsbygden eller i dess tätorter. Detta gäller även många ensamstående och äldre. Det är svårt att få en lämplig bostad på hemorten, eftersom få hyresalternativ finns.
Stimulansbidrag
Enligt vår mening bör ett särskilt stimulansbidrag om totalt 50 000 kr införas för att få till stånd ett lägenhetsbyggande på landsbygden och i dess småorter och kyrkbyar, dvs orter med invånarantal som understiger 300. Målsättningen är att 1 000 lägenheter skall kunna byggas inom det närmaste året. Bidraget är avsett att stimulera kommunerna att i större omfattning än för närvarande verka för att byggande utanför centralorterna sker.
Rätten till stimulansbidrag om 50 000 kr till smålägenheter bör således begränsas till bostadsbyggande på landsbygden och mindre orter. Den närmare geografiska avgränsningen måste ske lokalt och avgöras av länsbostadsnämnderna i samband med att projektet i övrigt kostnadsprövas.
En insats i den storleksordningen vi förordar medför att hyran för en nyproducerad lägenhet på 60m2 initialt kan sänkas med ca 225 kr i månaden jämfört med dagens hyresnivå i nyproduktionen.
Det bör ankomma på regeringen eller den myndighet regeringen bestämmer att utarbeta närmare föreskrifter för stimulansbidraget. Vårt yrkande redovisas i vår kommittémotion om bostadspolitiken.
Nya ägar- och brukarformer
Kommunala bostadsföretag måste ta sitt ansvar men även nya ägar- och brukarformer bör prövas. Kooperativ hyresrätt är därvid en ägarform som kan vara lämplig på landsbygden. Den kooperativa hyresrätten där människor går samman i en ekonomisk förening med den kooperativa idén som bakgrund för att lösa sitt eget boende eller hyr ut bostäderna är en intressant lösning som kan vara ett särskilt användbart alternativ på landsbygden.
Den kooperativa hyresrätten har visat sig populär i den försöksform som den nu bedrivs i. Kooperativ hyresrätt är en upplåtelseform som visat sig tillgodose många människors olika behov och som ger dem möjlighet att till rimlig kostnad ta ett ökat ansvar för sina boendeförhållanden. Den skulle därför passa väl för landsbygdens boendeförsörjning. Nackdelen är att den som boendeform inte finns legitimerad annat än som försöksverksamhet. Den borde nu permanentas. Det skulle vara en positiv åtgärd för att främja boende på landsbygden.
I en särskild kommittémotion om ökat hyresgästinflytande har vi från centern föreslagit att den kooperativa hyresrätten permanentas. Beträffande vårt förslag om en permanentning hänvisar vi till nämnda kommittémotion.
Även andra former av ägande och brukande bör prövas. Landsbygdens bostadsproblem kan också ges lösningar genom att lokala utvecklingsgrupper, byalag och andra sluter sig samman för att i ekonomisk föreningsform eller på annat sätt ta fram bostäder. Försök till olika slags nya lösningar bör uppmuntras och främjas.
Det är väsentligt att det även på landsbygden finns olika upplåtelseformer att tillgå. Detta bör ges regeringen till känna.
Bostadsrätt
Bostadsrätt kan vara ett annat sätt att lösa boendet på landsbygden. Det kan vara en lämplig lösning för den som inte önskar så stor bostad men föredrar ägandeformen. Enligt centerns uppfattning skall alla som så önskar erbjudas möjligheten att äga sin bostad. Bostadsrätten bygger på enskilt ägande i föreningsform med gemensamt ansvarstagande i demokratiska former. Det är således en boendeform som kan erbjuda ökat ansvar och engagemang.
Som lagstiftningen runt bostadsrätten fungerar i dag finns begränsningar som klart missgynnar landsbygdsboende där det ofta är färre enheter än i större samhällen. För att få bilda en bostadsrättsförening krävs minst fem medlemmar. För ombildning från hyresrätt till bostadsrätt likaså fem lägenheter. Det begränsar bostadsrättsformen som boendeform på landsbygden eller små orter där antalet intressenter är lägre än fem många gånger.
Ombildningslagen
En sänkning av kravet vid ombildning från fem till tre lägenheter skulle öppna större möjligheter för bostadsrättsformen på landsbygden. Valmöjligheterna skulle öka och därmed främja landsbygdsboendet.
Även i ett annat avseende missgynnar ombildningslagen landsbygdsboende. Det är genom de regler som bestämmer majoriteten vid ombildning. För ombildning krävs minst 2/3 majoritet. Enkel majoritet för ombildning skulle även det främja att bostadsrätten kunde användas mer på mindre orter och på landsbygden.
Även i ett tredje fall sätter lagstiftningen hinder i vägen. I praktiken fungerar låne- och räntereglerna som stopp för försäljning av allmännyttans yngre fastighetsbestånd. I den mån det finns allmännyttiga hyreshus på landsbygden borde även dessa få ombildas till bostadsrätt om de som bor i dessa hus önskar äga sin bostad.
I en särskild kommittémotion om stärkt hyresgästinflytande tar vi upp dessa begränsningar och föreslår förändringar i enlighet med vad som här anföres. Dessa åtgärder är ägnade att främja boende och ökad valfrihet i boendet på landsbygden.
100-procentig belåning
En av orsakerna till att intresset från kommunernas och andras sida för att bygga på landsbygden är att många bedömt det ekonomiska risktagandet jämförelsevis större på landsbygden än i större orter där konkurrensen om bostäderna är större. Det undanröjer vi till stor del med vårt förslag om stimulansbidraget på 50 000 kr per lägenhet.
En annan förklaring att det saknas hyresalternativ i småorterna är att de allmännyttiga bostadsföretagen ofta bygger relativt stora projekt med många lägenheter. Det är beklagligt. I de fall inte allmännyttan bygger måste byggandet ske i privat regi. Det är i sig ingen nackdel men lånereglerna missgynnar den typen av byggnation i förhållande till allmännyttan.
Ökat intresse
Ett ökat intresse för byggnation av hyreshusalternativ kan nu förmärkas. Det är en av de positiva effekter som landsbygdskampanjen har åstadkommit. Men om lokala utvecklingsgrupper vill bygga får de bygga med sämre förutsättningar än vad allmännyttan kan göra.
Det statliga bostadslånet är 25--30 % jämte underliggande kredit som uppgår till 70 % av låneunderlaget. Räntebidrag lämnas i nuvarande system till summan av den underliggande krediten och bostadslånet. Allmännyttan får låna till 100 % av låneunderlaget medan den förening t ex lokala utvecklingsgrupper, som bygger i egen regi enbart får statligt lån på 25 % av låneunderlaget och sammantaget endast får låna till 95 % av låneunderlaget.
För att främja byggande på landsbygden borde möjligheten breddas för att få bygga och belåna upp till 100 % av låneunderlaget, dvs få 30-procentig statlig belåning.
Vi föreslår därför att lånebestämmelserna ändras så att en sådan möjlighet öppnas för dem som vill bygga på landsbygden och i små orter. Den 100-procentiga belåningen skall vara förpliktigad med att stiftelsen, föreningen eller motsvarande skall ha bred folklig förankring, vara utan vinstintresse och kommunen skall gå i borgen och ha insyn. Även banker och kreditinstitut måste känna ett ansvar i finansieringsfrågor.
Låneunderlag för gemensamhetsytor
Även i andra avseenden missgynnas landsbygdsbyggande och boende av de statliga lånebestämmelserna. Oftast saknas möjligheten på landsbygden att i låneunderlaget kunna utnyttja den möjlighet som finns i lånereglerna att få lån till vissa gemensamhetsytor. I de sammanhangen krävs det sammanhållen byggnation och en viss storlek på bostadsområdet i fråga.
Detta hinder bör undanröjas. Vi föreslår därför att reglerna ändras så att landsbygdsbyggnation kan få utnyttja denna utökade möjlighet till belåning som gemensamhetsytorna i större sammanhang erbjuder.
Föreningsägda samlingslokaler
En viktig förutsättning för gemenskap och trivsel i bostadsområdena är att det finns gemensamma lokaler för att träffas, umgås, odla föreningsliv, ta del av kulturlivet och diskutera gemensamma angelägenheter. I det sammanhanget spelar de föreningsägda samlingslokalerna, bygdegårdar, folkets-huslokaler och ordenshus en mycket viktig roll. Föreningsägda samlingslokaler ägs, drivs och förvaltas på ideell föreningsbasis. Det sätt på vilket de drivs och den funktion de har utgör i de föreningsägda samlingslokalerna själva fundamentet i vår demokrati. De spelar också en avgörande roll för bygdens liv och för fortsatt utveckling i en bygd. Väl rustade föreningslokaler med en bred aktivitet innanför väggarna är det bästa synliga beviset på att en bygd lever och utvecklas.
Samutnyttjande
Bygdegårdsföreningar och andra tar ofta initiativ till samverkan med kommunen och landstingen för ett bättre utnyttjande av lokalerna, s k samnyttjandeprojekt. Det är ett utmärkt sätt att på ett billigt och effektivt sätt tillgodose de lokalbehov i olika sammanhang som finns på landsbygden och i de små orterna där inte varje sektor för sig klarar lokalförsörjningen.
Mot bakgrund av den viktiga roll som de föreningsägda samlingslokalerna spelar för boendet på landsbygden och de små orterna är det väl motiverat med statligt och kommunalt stöd. Den viktiga roll de föreningsägda samlingslokalerna spelar för boende och trivsel på landsbygden motiverar väl både ekonomiskt stöd från såväl kommun som stat. Detta bör ges regeringen till känna.
Med hänvisning till vad som ovan anförts hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av bostadspolitiska åtgärder i syfte att främja bostadsförsörjningen på landsbygden,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av det kommunala bostadsförsörjningsprogrammet och behovet av ett översiktsplanearbete i kommunerna med inrikning att främja landsbygdens bostadsförsörjning,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av olika upplåtelseformer av bostäder på landsbygden,
4. att riksdagen hos regeringen begär att lånebestämmelserna för byggande i egen regi på landsbygden får ske med belåning upp till 100
% av låneunderlaget i enlighet med vad i motionen anförts,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av stöd till samlingslokaler på landsbygden.
Stockholm den 25 januari 1991 Agne Hansson (c) Rune Thorén (c) Birger Andersson (c) Ivar Franzén (c) Elving Andersson (c) Stina Gustavsson (c) Karin Starrin (c)