Avgörande för bostadskostnaderna är räntenivån. Grundläggande för att kunna begränsa bostadssubventionerna är en ekonomisk politik som möjliggör låg inflation och låga räntor.
De centrala målen för en statlig medverkan i bostadsfinansieringen är att åstadkomma en ändamålsenlig omfördelning av kostnader mellan det yngre och äldre bostadsbeståndet samt ge inkomstsvaga grupper möjligheter att efterfråga en god bostad.
Det är angeläget att dessa två mål kan nås med lägsta möjliga resursinsats.
De stora bostadsföretagen skulle själva kunna klara en omfördelning mellan yngre och äldre bostäder, men det skulle samtidigt ge dem en monopolliknande ställning på bostadsmarknaden, som minskar konkurrensen och därmed ger dyrare bostäder. Egnahemsägarna skulle lämnas helt utan omfördelningsstöd.
Räntelånesystemet
Det räntelån som riksdagsmajoriteten nyligen beslutade om är ett resurskrävande sätt att omfördela kostnader mellan yngre och äldre bostäder. Systemet får dessutom negativa effekter på sparandet, skapar stora förlustrisker för den enskilde och har betydande centralistiska effekter.
Större delen av den besparing på statsbudgeten som erhålls vid införande av räntelånen beror på att det inte införs konsekvent på hela beståndet. De äldre hyreshusen erhåller t.ex. inget skattekompenserande räntebidrag. Genom nuvärdesberäkning av tidigt gjorda besparingar och tillkommande kostnader på längre sikt finns det en tendens att underskatta kostnaderna i jämförelse med ett från början fullt genomfört system.
Med den beslutade utformningen av fastighetsskatten i kombination med räntelånen uppstår därtill en kraftig ökning av boendekostnaden (100--150 kr/m2) under de 10--15 första åren räknat i fast penningvärde. Detta medför att kapitalkostnaden i nyproduktionen blir väsentligt lägre än i 10--15 år gamla bostäder, vilka därtill sannolikt är i behov av ett betydande underhåll. Boendekostnaden avviker därmed markant från bostadens marknadsvärde, vilket omöjliggör en väl fungerande bostadsmarknad.
Denna situation innebär en stor risk för att hyresnivån i nyproduktionen kommer att anpassa sig till kostnadsnivån i det något äldre beståndet och därmed påtagligt höja kostnadsnivån.
För att på ett korrekt sätt kunna belysa problemen kring räntelånen och andra former av bostadsfinansiering har jag fått hjälp av experter på SABO med omfattande beräkningar. Några av dessa redovisas i bilaga till denna motion. Räntelånen redovisas som alt. 2 s. 8--10.
Sidan 8 anger förutsättningarna för beräkningen.
Sidan 9 redovisar dels som diagram fastighetsägarens kostnad för kapital och fastighetsskatt per m2 och över tiden, dels statens nettokostnad (räntebidrag -- fastighetsskatt) i tusen kronor vid olika räntenivåer och tidpunkter. Det är lätt att konstatera räntenivåns avgörande betydelse.
Sidan 10 redovisar räntebidrag och fastighetsskatt i fast penningvärde vid olika räntenivåer och tidpunkter.
Nuvarande räntebidragssystem
För jämförelsens skull redovisas som alt. 1 sidorna 11-- 13 likvärda beräkningar för nuvarande räntebidragssystem. Det kan konstateras att med nuvarande räntenivå är det ett ohållbart system, men vid väsentligt lägre ränta skulle kostnaden varit rimlig. Det ger dock i stort sett samma farliga kostnadsstegring de första tio åren som räntelånesystemet.
Ett förenklat räntebidragssystem
En mer kostnadseffektiv bostadsfinansiering bör kunna åstadkommas med ett begränsat räntebidrag till de yngre bostäderna som direktfinansieras med fastighetsskatt på de äldre bostäderna.
Beräkningsunderlaget för räntebidrag bör schabloniseras och motsvara kostnaden för en ''normalbostad''. Räntebidragets storlek bestäms av ett fåtal faktorer, såsom bostadsytan (max 120 kvm) och bostadens standard och funktioner. I samband med byggnadslovet prövas rätten till räntebidrag.
Finansieringen sker på öppna marknaden. Statlig/kommunal borgen lämnas för 75--100 % av räntebidragsunderlaget. Finansieringen över räntebidragsunderlaget blir byggherrens ensak.
Begränsningen av räntebidraget till normalkostnaden medför en stark prispress på byggmarknaden. Betydande kostnader sparas genom minskad byråkrati och förkortade handläggningstider.
För att minimera rundgången av skattepengar och få en effektiv och stabil bostadsfinansiering bör följande riktlinjer gälla:Fastighetsskatt tas inte ut på fastighet så länge den är berättigad till räntebidrag.Fastighetsskatten börjar tas ut när räntebidragen upphör och höjs successivt så att den efter 5--10 år nått maxhöjd och där ligger den kvar under byggnadens återstående brukstid.För nybyggnad och ombyggnad gäller samma räntebidragsregler, men vid ombyggnad reduceras utbetalt räntebidrag med utgående fastighetsskatt.För villor och bostadsrätter reduceras räntekostnaden med 30 % genom gällande skatteregler. Kostnadsneutralitet mellan villa/bostadrätter och hyreshus skapas genom anpassning av räntebidrag och fastighetsskatt.För att erhålla en stabil bostadsfinansiering bör prövas möjligheten att skapa en bostadsfinansieringsfond. Fonden betalar alla räntebidrag och erhåller all fastighetsskatt (bostadsfinansieringsavgift) som intäkt. Bostadsfinansieringen skulle på så sätt inte belasta statsbudgeten.
Med dessa riktlinjer som utgångspunkt har det tagits fram två alternativ som har nummer 3 och 7, sidorna 14--19.
Alt. 3 visar under de första fem åren -- om än i mindre omfattning -- samma tendens till kostnadsökning som räntelånen. Statens kostnader för räntebidrag blir betydligt lägre. Rundgången av skattepengar blir väsentligt mindre. Ingen skuldökning med åtföljande kreditrisker. Sparande främjas. Boendekostnaderna jämförbara eller lägre än med räntelånet. Trots det låga uttaget av fastighetsskatt blir statens nettokostnad lägre, utom vid mycket låga räntenivåer.
I alt. 7 har justeringar gjorts för att undvika kostnadsökningar och det är endast vid mycket höga räntenivåer, som en mindre kostnadsökning i fast penningvärde uppstår. I övrigt är överensstämmelsen god med alternativ 3.
För att förbättra analysen har också tagits fram en variant på räntebidrag enligt nuvarande modell, alt. 4, sidorna 20--22 samt två varianter på räntelån. De senare redovisas i bilagan som alt. 5--6, sidorna 23--28. De framtagna varianterna visar att det finns möjlighet till förbättringar.
På sidan 29 i bilagan redovisas en sammanställning över räntestödet per kvm vid olika räntenivåer och tidpunkter för samtliga sju alternativ. Alt. 3 och 7 visar de lägsta räntebidragen. Detta blir särskilt markant vid höga räntenivåer.
Gjorda beräkningar visar bl.a.
att det beslutade räntelånesystemet har så stora brister att det måste radikalt förändras eller bytas ut att det finns goda förutsättningar att åstadkomma en tryggare och kostnadseffektivare bostadsfinansiering i en kombination räntebidrag och fastighetsskatt att rundgången av skattepengar kan minskas utan att rättvisa och effektivitet minskar att räntenivån har en avgörande betydelse att boendekostnadsutvecklingen inte bör avvika väsentligt från bostadens marknadsvärde.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen begär att regeringen skyndsamt utreder bostadsfinansieringsfrågan och återkommer till riksdagen med förslag om ett räntebidragssystem enligt de riktlinjer som redovisas i motionen.
Stockholm den 25 januari 1991 Ivar Franzén (c)