Den etablerade bostadspolitiken har fina rötter i ett socialt och funktionellt engagerat byggande från trettiotalet och framåt. Man levde ofta trångt, osunt och osäkert både på landsbygden och i städerna. Funktionalismens genombrott innebar, förutom ett bejakande av en fortsatt industrialisering, även ett politiskt erkännande av alla människors rätt till goda bostäder. Efter andra världskriget och bilismens genombrott har emellertid byggnadsverksamheten antagit groteska former. Totalentreprenader och enorma nybyggnadsplaner skulle möta de bostadsbehov som skapades av den pågående och bejakade urbaniseringen. Landsbygdens samtidiga utarmning bekymrade man sig inte så mycket om. För svenska men även internationella förhållanden har vi i den anonymiserade och storskaliga byggprocessen fått ett fåtal stora byggentreprenörer med en i huvudsak företagsekonomisk betoning av sina roller. De skapade bristerna i bostadsmiljön måste undanröjas genom helt nya bostadspolitiska riktlinjer, något som bostadsdepartementet ännu inte uttalar med tillräcklig skärpa.
Miljöpartiet de Gröna tar upp de stora framtidsfrågorna i boende och byggande mot bakgrund av de miljömässiga, sociala, rättsliga och ekonomiska bristerna. I en partimotion hemställer vi att boverket påskyndar utvecklingen av ett normerande ekologiskt byggnadsbegrepp. Bostadsdepartementet tycks ännu inte ha förstått behovet av dessa nödvändiga förutsättningar för ett uthålligt bebyggelsemönster i Sverige.
Allt nybyggande ska ske utifrån strikt ekologiska krav. Befintlig bebyggelse ska successivt anpassas till alla rimliga ekologiska krav utan att arkitektoniska värden fördärvas. Dessa utgångspunkter innebär framförallt att bostäderna integreras med natur, odling, historisk bebyggelse, bostadsnära arbetsplatser, transporter och avfallshantering. Människor ska dessutom inte tvingas till en högre bostadsstandard än man efterfrågar. Vi hoppas också att boverkets nya inriktning på funktionskrav i stället för tekniska föreskrifter ska verka i denna riktning. Det är också viktigt att det dominerande småhusbeståndet på landsbygden kompletteras med hyreslägenheter och bostadsrätter så att unga och gamla på ett enkelt sätt kan bo kvar eller flytta ut i småorterna.
Ekobyrörelsen
Vid sidan om de stora aktörerna i den svenska byggprocessen har under senare år spridda grupper engagerat sig för att bo och leva på ett miljöriktigt sätt. Engagemanget är i sig en protest mot det urbaniserade byggandets anonyma, storskaliga och torftiga karaktär. Grupper i bland annat Lund och Karlstad har, mot alla odds, lyckats bygga så kallade ekobyar. Exemplen har spridit sig i hela landet. Nu kan man räkna till ett femtiotal ekobyprojekt. En mångfaldig ekobyrörelse håller på att skapas av människor i alla åldrar och livssituationer. Bostadsdepartementet har ännu inte uppmärksammat kraften i denna nya rörelse för människans egen närmiljö.
Vi kräver medvetna satsningar på stöd till ekologiskt byggande. För budgetåret 1991/92 föreslår vi 100 miljoner kronor som nytt anslag till stöd för ekologiskt byggande. I detta anslag ingår även stöd till ett landsomfattande ekokommunprojekt med 5 miljoner kronor (se nedan).
Vi kräver även att de institutionella förutsättningarna för utveckling av ekologiskt byggande etableras i form av professurer i ämnet. Budgetåret 1990/91 föreslår vi 3 miljoner kronor som nytt anslag för tjänster och institutioner.
Ekokommunprojekt
På initiativ av glesbygdsdelegationen har ett projekt kallat ''Förprojekt ekokommuner'' startat i Sverige. Från januari 1992 planeras ett treårigt pilotprojekt ta vid. En fundamental bas i projektet är det s.k. kretsloppstänkandet, d.v.s. att man eftersträvar ett samhälle som hanterar material i interna kretslopp eller kopplade till naturens kretslopp. Det här kräver övergripande kommunala insatser. Projektledningen räknar med en årsbudget på 25 miljoner kronor varav staten förväntas bidra med 10 miljoner kronor årligen. För budgetåret innebär det 5 miljoner kronor.
Som framgår i en annan flerpartimotion har ekokommunprojektet starkt stöd i riksdagen och vi föreslår att riksdagen beslutar anslå 5 miljoner kronor till projektet.
Storstadsboendet
Trots goda ambitioner att dämpa storstadstillväxten i Sverige, bland annat med utlokalisering av statliga verk, fortsätter tillväxten i ett fåtal storstadsregioner på bekostnad av växtkraften i övriga delar av landet. Detta får till följd att människor helt naturligt efterfrågar alltfler bostäder i storstadsområdena. Till detta bidrar även tidigare hushållsbildning bland ungdomarna, eget boende för äldre m.fl., skilsmässorna och invandringen. Samtidigt har vi omkring 45 m2 lägenhetsyta per person i Sverige, en boendestandard som borde vara tillräcklig om den kunde fördelas bättre än vad som är fallet. Behovet av fler bostäder för dem som redan bor i storstäderna måste dock tillgodoses genom en rad samverkande åtgärder.
För att minska företagsetablering i innerstäderna bör en form av lägesavgift för kontorslokaler prövas. Det är orimligt att fastighetsägarna ska tjäna grova pengar på samhällets investeringar och underhåll av trafikanläggningar m.m. Lägesavgifterna på kontorslokaler skulle kunna få effekten att en viss ''bostadisering'' av kontor åstadkommes. Ensamboendet överväger i storstäderna. Det finns både sociala och ekonomiska anledningar att lösa upp det ''encelliga'' boendet. Olika former av lägenhetshotell och mycket små basbostäder med gemensamt kök, tvätt- och dagrum bör prövas i de största städerna.
Även i storstaden kan ekologiskt byggande och ombyggnad prövas och utvecklas. Grönsaksodlingar kan arrangeras även på små ytor och bidrar till en bättre miljö, både genom skörd och ögonfröjd.
Vi saknar förslag till konkreta åtgärder från bostadsdepartementet för att komma tillrätta med obalansen i bostadsbeståndet. En utredning om införande av lägesavgifter bör genomföras.
Sjuka hus
Problemen med så kallade sjuka hus och en i många fall försämrad inomhusmiljö är ingen ny företeelse. Även om problemen har förstärkts under senare år har de varit kända under en lång tid. Det är mot denna bakgrund otillfredsställande att bostadsdepartementet ännu inte kan föreslå riksdagen ett sammanhållet handlingsprogram för att dels undanröja de redan inbyggda bristerna, dels stoppa fortsatt fusk med material och byggmetoder. Vi avvaktar fortfarande en proposition om sjuka hus som tar upp kända problem och anger hur de ska lösas i alla dess aspekter.
Problemen med radonstrålning måste dock undanröjas med det snaraste. Vi anser att kommunerna måste engagera sig i mätningar för att upptäcka radonstrålning i bostäder; det är inte godtagbart att vänta till dess radonstrålning upptäcks av en eller annan slump. En hög radonhalt är omöjlig att upptäcka vid en aldrig så noggrann besiktning från en presumtiv köpares sida. Däremot kan den medföra mycket allvarliga konsekvenser för köparen. Vi anser att säljaren ska ha skyldighet att redovisa radonhalt vid försäljning av bostadshus.
Byggmarknaden
Vi har inledningsvis berört koncentrationen till ett fåtal entreprenörer inom den svenska byggsektorn. En spridning av byggandet till fler och mindre objekt och därmed fler entreprenörer är nödvändigt om en ekologisk balans och närhet till brukarna i beslutsprocessen ska kunna tillgodoses.
Bostadsdepartementet bör utreda möjligheterna att sätta ut begränsningar på varje enskild entreprenad så att kommunerna i sin planering styr mot mindre och småskalig exploatering och så att även små byggföretag kan lämna anbud och ha en chans att få uppdraget.
Arkitektur
En bostad blir inte bra enbart av funktionella och praktiska skäl. Det krävs en sammanhållen och medveten gestaltning av lägenhet, hus och grannskap. Under trycket av det storskaliga byggandet har de individuella insatserna av skapande arkitekter alltmer anonymiserats. Vid en nedbrytning av byggandet till mera mänsklig omfattning, som exempelvis i ekobyar, kommer arkitekten åter som samordnare och gestaltare.
Tillsammans med arkitekternas egna organisationer bör bostads- och planmyndigheter utreda hur arkitekten åter ska kunna inta den helhetsroll han en gång hade.
Självbyggeri
Egnahemsrörelsen, särskilt under trettiotalet, uppvisar likheter med nittiotalets ekobyrörelse. Den egna och handfasta insatsen i bygget var avgörande för att skapa ett eget hem under dåtidens enkla byggekonomi. Både organiserat och spontant självbyggeri pågår vid sidan om de stora projekten. Självbyggeriet kan ge extremt låga byggkostnader samtidigt som man i självtilliten skapar ett självförverkligande. Såväl det organiserade som det spontana och individuella självbyggeriet bör uppmuntras på olika sätt.
Bostadsdepartementet bör genom boverket utreda möjligheterna att öka och stödja självbyggeriet.
Handikappanpassning, allmänna samlingslokaler m.m.
I flera avseenden är Sverige ett föregångsland vad gäller anpassning av byggnader för handikappade. Fortfarande finns dock ett motstånd även bland centrala aktörer i byggprocessen. I nybyggande finns ingen ursäkt för slarv med handikappanpassningen. I känsliga äldre miljöer måste vi dock vara varsamma så att inte bevarandevärda miljöer förstörs i stället för att vissa undantag accepteras. Insikten om att handikappanpassning ofta ger bättre funktion för alla bör spridas, bland annat genom bättre utbildning för arkitekter och ingenjörer m.fl. i hithörande frågor, så som föreslås i en annan motion av Eva Goe s m.fl. (mp).
Förutsättningarna att öka samutnyttjandet av befintliga samlingslokaler måste bedömas som mycket goda i Sverige. Miljöpartiet de Gröna anser därför och med hänsyn till det ekonomiska läget att förslagsanslaget till allmänna samlingslokaler bör minskas med 20 miljoner kronor. Vår minskning här uppvägs dock av en satsning på landsbygdsutveckling med 200 miljoner kronor ur vilken glesbygdens behov av samlingslokaler kan tillgodoses.
Riksdagen beslutade förra riksmötet att införa ett särskilt stöd till vissa icke-statliga kulturlokaler med 25 miljoner kronor. Regeringen har nu gjort riksdagens vilja till sin, vilket vi välkomnar.
Investeringsbidrag
Vi har medverkat till att en ny bostadsfinansiering nu införs redan under budgetåret 1991/92. I samband med att byggandet nu belastas med full mervärdeskatt har ett investeringsbidrag införts bland annat för att mildra tröskeleffekten på de faktiska bostadskostnaderna. Efter hand avklingar tröskeleffekten. Därför föreslår vi, som vid behandlingen av den nya bostadsfinansieringen, att investeringsbidraget successivt avvecklas med en totalsumma av 500 miljoner kronor per år. För första budgetåret innebär det en besparing med 250 miljoner kronor.
Med anledning av det anförda hemställs
1. att riksdagen till boverket under en ny anslagspost anvisar 100
000
000 kr. som stöd till ekologiskt byggande och därav 5
000
000 kr. till ekokommunprojekt,
2. att riksdagen under en ny anslagspost anslår 3
000
000 kr. till en professur med institution i ämnet ekologiskt byggande,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om krav på redovisning av radonhalt vid försäljning av bostadsfastighet,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av utredningar om ekologiskt byggande,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lägesavgifter för kontorslokaler,1]
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en utredning rörande storleksbegränsning av byggentreprenader,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arkitektens roll i plan- och byggprocessen,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till självbyggeri,
8. att riksdagen till allmänna samlingslokaler för budgetåret 1991/92 anvisar 20
000
000 kr. mindre i förslagsanslag än vad regeringen föreslår eller således 55
000
000 kr.,
9. att riksdagen till investeringsbidrag för bostadsbyggande för budgetåret 1991/92 anvisar 250
000
000 kr. mindre än vad regeringen föreslår eller således 5
250
000
000 kr.
Stockholm den 25 januari 1991 Claes Roxbergh (mp) Inger Schörling (mp) Kjell Dahlström (mp) Krister Skånberg (mp) Eva Goe s (mp) Roy Ottosson (mp) Anita Stenberg (mp)
1 1990/91:Sk386