Moderata samlingspartiet har i partimotion Valfrihet i boendet och kommittémotionerna Stärk de boendes ställning och Plan- och bygglagstiftningen m.m. redovisat partiets bostadspolitiska grundsyn samt förslag till en rad förändringar av svensk bostadspolitik. Med hänvisning härtill föreslås nedan följande förändringar av anslagen under bostadsdepartementets huvudtitel.
B 4. Räntebidrag m.m.
Från anslaget betalas bland annat räntebidrag för ny- och ombyggnad av bostadshus, för underhålls-, reparations- och energisparåtgärder i bostadshus. Från anslaget betalas vidare ungdomsbostadsstöd, nybyggnadsbidrag, bidrag till bostadskostnader efter ombyggnad, bidrag till hyresrabatter samt s.k. 33 §-ersättning till kommuner. Totalt uppgår anslaget till 22.710.000.000 kronor.
Vi föreslår att räntebidragen avskaffas fr.o.m. 1 januari 1992 för alla hyres- och bostadsrättshus byggda före 1975. Dessa fastigheter har haft subventioner i minst 15 år och kvarvarande räntebidrag är förhållandevis små. Ett avskaffande av dessa räntebidrag innebär att statens utgifter för räntebidrag minskas med 800 miljoner kronor. Besparingen för budgetåret 1991/92 uppgår till 400 miljoner kronor. Den kostnadsökning detta innebär för hushållen är begränsad och kompenseras mer än väl av våra förslag inom skatteområdet. Exempelvis innebär vårt förslag om sänkning av fastighetsskatten med en tredjedel att boendekostnaderna sjunker med mellan 100 och 300 kronor i månaden.
Hyres- och bostadsrättshus har idag en upptrappning av den garanterade räntan med 0,25 procent jämfört med 0,5 procent för egna hem. Enligt vår uppfattning saknas det fog för en sådan markant skillnad vad gäller upptrappningstakten. Det finns skäl för att höja upptrappningen av den garanterade räntan för hyres- och bostadsrättshus till 0,35 procent fr.o.m. 1 januari 1992. Detta leder till att subventionerna avvecklas något snabbare utan att för den skull medföra mer än måttliga höjningar av boendekostnaderna. Statens utgifter för räntebidrag kommer med en sådan förändring att minska med 220 miljoner kronor för helår och 110 miljoner kronor för budgetåret 1991/1992.
För närvarande uppförs årligen drygt 13.000 småhus med hyres- och bostadsrätt. De har en ingående garanterad ränta på 3,4 procent. Det skall emellertid jämföras med att räntan för ett småhus med äganderätt har en ingående garanterad ränta på 4,9 procent. Denna skillnad är en av anledningarna till att i det närmaste alla nybyggda småhus i grupp i dag upplåts med hyres- eller bostadsrätt. Boendekostnaden i ett normalstort eget ägt småhus blir nämligen mycket högre jämfört med det som är upplåtet med hyres- eller bostadsrätt.
Vi föreslår att denna diskriminering av enskilt ägda småhus skall upphöra. Småhus med hyres- och bostadsrätt bör ha samma ingående ränta som småhus med äganderätt. Denna förändring bör införas fr.o.m. 1 juli 1991. Vi uppskattar att en sådan förändring dessutom skulle minska statens utgifter för räntebidrag med 175 miljoner kronor.
Under anslag B 4. ryms även medel för det så kallade ROT-programmet. ROT-programmet bör enligt vår uppfattning avvecklas. Det bör ersättas av ett system med skattefri avsättning till fastighetsanknutna reparationsfonder, såsom redovisas närmare i ovan nämnda partimotion, Valfrihet i boendet. Vårt förslag medför att utgifterna för räntestöd minskar med 115 miljoner kronor jämfört med propositionens förslag.
Vi moderater har under flera år föreslagit att de olika selektiva bidrag vars kostnader belastar detta anslag skall avskaffas. Vi vidhåller denna uppfattning och föreslår därför en avveckling från den 1 juli 1991 av bidraget till vissa underhållslån, ungdomsbostadsstödet, nybyggnadsbidraget, återflyttningsbidraget, samt bidraget till hyresrabatter. Enligt vår bedömning innebär detta att anslaget kan minskas med 130 miljoner kronor för budgetåret 1991/92.
Flerbarnsfamiljer kan erhålla lån med räntebidrag för köp av egnahem. Vi motsatte oss denna bidragsgivning när den infördes, eftersom den dels är prisdrivande, dels ofta medför stora marginaleffekter på motsvarande sätt som bostadsbidragen. Regeringen har nu insett det berättigade i vår kritik och föreslår att stödet avskaffas fr.o.m. 1 februari 1991. Vi har självfallet ingen invändning mot detta förslag.
B 6. Tilläggslån till ombyggnad av vissa bostadshus m.m.
Från anslaget betalas lån enligt bestämmelserna i kungörelsen om tilläggslån till kulturhistoriskt värdefull bebyggelse samt enligt bestämmelserna i förordningen om tilläggslån för ombyggnad av bostadshus m.m.
Av budgetpropositionen framgår att hela ramen för tilläggslån och förhöjt låneunderlag för ombyggnad av kulturhistoriskt värdefull bebyggelse för budgetåret 1989/90 -- 130 miljoner kronor -- tagits i anspråk. Vidare framgår att riksantikvarieämbetet bedömer att behovet av medel klart överstiger gällande ram och därför bör höjas till 260 miljoner kronor. Boverket föreslår i sin anslagsframställan en tillstyrkanderam på 195 miljoner kronor.
Enligt vår uppfattning är det av yttersta vikt för en kulturnation som Sverige att det äldre byggnadsbeståndet kan bevaras. Att, som bostadsministern, pruta riksantikvarieämbetets äskande med hela 120 miljoner kronor med hänvisning till ''det ekonomiska läget'' är inte rimligt. Vi föreslår att ramen för tilläggslån eller förhöjt låneunderlag till kulturhistoriskt värdefull bebyggelse fastställs till 240 miljoner kronor för budgetåret 1991/92. Av denna ram bör högst 10 miljoner kronor få disponeras för tilläggslån till arkeologiska undersökningskostnader i samband med bostadsbyggande. De 100 miljoner kronor som erfordras bör enligt vår uppfattning tas genom att tilläggslån till bostadshus yngre än 30 år avskaffas fr.o.m. 1 juli 1991.
B 7. Bostadsbidrag m.m.
Moderata Samlingspartiet har under flera år krävt att bostadsbidrag till hushåll utan barn skall avskaffas.
Vi vidhåller detta krav som innebär en besparing för budgetåret 1991/92 på ca 80 miljoner kronor om bidraget avvecklas den 1 juli 1991.
B 10. Bidrag till allmänna samlingslokaler m.m.
Från anslaget betalas dels bidrag till allmänna samlingslokaler och eftergifter av statslån för allmänna samlingslokaler, dels bidrag till riksorganisationerna för samlingslokaler, bidrag enligt förordningen om statsbidrag till vissa teaterlokaler samt bidrag till handikappanpassning av folkparksteatrar.
Anskaffande och upprustning av allmänna samlingslokaler har, mycket på grund av det statliga stödet, haft hög prioritet ute i kommunerna. Det kan ifrågasättas om inte ambitionerna varit alltför höga, då det visat sig att lokaler i många fall utnyttjas dåligt. Möjligheterna för föreningar och stiftelser att klara de ökade driftskostnaderna minskar i takt med stigande kostnader för tillsyn och administration. Detta har i sin tur lett till att kommunerna i allt större utsträckning tvingats ta över ansvaret för samlingslokalerna eller bevilja omfattande driftbidrag. Enligt vår uppfattning bör föreningar och stiftelser eftersträva ett större samarbete. Därigenom kan användningen av befintliga lokaler öka, vilket innebär att nyinvesteringar kan undvikas.
Med den goda tillgång på välutrustade samlingslokaler som finns i vårt land föreslår vi att stödet till allmänna samlingslokaler avvecklas fr.o.m. den 1 juli 1991.
Vi har under en följd av år föreslagit en avveckling av detta stöd. Som ett led i denna avveckling har vi också regelmässigt föreslagit att ramarna för samlingslokalstödet skall slopas. Härigenom skulle också anslaget kunna minskas under efterföljande budgetår för att helt tas bort så snart som tidigare utfästelser har infriats.
Det är viktigt med en fortsatt handikappanpassning av samlingslokaler. Vi biträder därför det föreslagna anslaget till handikappsanpassning av folkparksteatrarna.
En avveckling av samlingslokalstödet från den 1 juli 1991 innebär att anslaget Bidrag till allmänna samlingslokaler m.m. kan minskas med sammanlagt 15 miljoner kronor redan för budgetåret 1991/92, varav 3.500.000 kronor faller på riksorganisationerna för samlingslokaler.
Med anledning av vad som i motionen anförts hemställs
1. att riksdagen beslutar att bidragsgivning för ungdomsbostadsstöd skall upphöra fr.o.m. 1 juli 1991,
2. att riksdagen beslutar att bidragsgivning för nybyggnadsbidrag skall upphöra fr.o.m. 1 juli 1991,
3. att riksdagen beslutar att bidragsgivning för återflyttningsbidrag skall upphöra fr.o.m. 1 juli 1991,
4. att riksdagen beslutar att bidrag för hyresrabatter skall upphöra fr.o.m. den 1 juli 1991,
5. att riksdagen beslutar att bidragsgivning till räntebidrag för underhållslån i vissa fall, skall upphöra fr.o.m. den 1 juli 1991,
6. att riksdagen beslutar avskaffa räntebidragen för hyres- och bostadsrättshus byggda före 1975 i enlighet med vad i motionen anförts,
7. att riksdagen beslutar att förändra upptrappningen av den garanterade räntan för hyres- och bostadsrättshus i enlighet med vad i motionen anförts,
8. att riksdagen beslutar att förändra den ingående garanterade räntan för småhus med hyres- eller bostadsrätt i enlighet med vad i motionen anförts,
9. att riksdagen beslutar att till räntebidrag m.m. anvisa ett förslagsanslag på 21 780 000 000 kr.,
10. att riksdagen beslutar att ramen för tilläggslån eller förhöjt låneunderlag till kulturhistoriskt värdefull bebyggelse m.m. fastställs till 240
000
000 kr. för budgetåret 1991/92,
11. att riksdagen beslutar att av denna ram högst 10
000
000 kr. får disponeras för tilläggslån till arkeologiska undersökningskostnader i samband med bostadsbyggande,
12. att riksdagen beslutar att avskaffa tilläggslån till åtgärder i bostadshus som är yngre än 30 år fr.o.m. den 1 juli 1991,
13. att riksdagen beslutar att ramen för tilläggslån till åtgärder i bostadshus som är yngre än 30 år skall avskaffas,
14. att riksdagen beslutar att bidragsgivningen för bostadsbidrag till hushåll utan barn skall upphöra fr.o.m. den 1 juli 1991,
15. att riksdagen beslutar att till anslaget B 7 Bostadsbidrag m.m. anslå 2 120
000
000 kr. för budgetåret 1991/92,
16. att riksdagen beslutar att bidragsgivningen till allmänna samlingslokaler, med undantag för bidragsgivningen för handikappanpassning av folkparksteatrar, upphör fr.o.m. den 1 juli 1991,
17. att riksdagen beslutar att till anslaget B 10 Bidrag till allmänna samlingslokaler anslå 60
000
000 kr. för budgetåret 1991/92.
Stockholm den 25 januari 1991 Knut Billing (m) Bertil Danielsson (m) Jan Sandberg (m) Margareta Gard (m) Erik Holmkvist (m) Sten Andersson (m) i Malmö