Nära en tredjedel av vårt lands befolkning lever i våra tre storstadsregioner. En ännu större del är för sin utkomst beroende av näringslivets utveckling i dessa regioner. Prognoser visar att en fortsatt ökning av storstadsregionerna kommer att ske i framtiden.
Storstädernas utveckling är därför av avgörande betydelse för hela vårt land och för våra möjligheter att slå vakt om arbete och välfärdsutveckling.
Utvecklingen visar en mycket stark ekonomisk utveckling med goda arbetsmöjligheter och rik tillgång på service. Samtliga storstadsområden visar dock en stark segregering och en olikformad social livsmiljö. I centrumområdena finns ett rikt utbud av livsmöjligheter medan i stora förortsområden, inte minst i miljonprogrammets hyreshusområden, möjligheterna är betydligt sämre. Detta skapar ett torftigt kultur- och gemenskapsliv inte minst för de delar av befolkningen som på grund av inkomster, familjeförhållanden och ålder inte har möjligheter att ta del av utbudet i centrum. I dessa avseenden är betydande befolkningsgrupper handikappade vid en jämförelse med andra delar av vårt land. Där finns i storstaden en kulturell fattigdom jämförbar med glesbygdens.
Denna situation skapar en splittring som lätt blir en grogrund för främlingskänsla, missbruk och social utslagning.
Storstadsutredningen hade till uppgift att ge en bred belysning av levnadsvillkoren i storstadsregioner i relation till andra delar av landet samt att föreslå åtgärder för att förbättra storstaden som livsmiljö. Enligt vår uppfattning är det viktigt att dessa förhållanden blir föremål för en kontinuerlig kartläggning och analys i form av sociala välfärdsundersökningar. Först därigenom erhålles ett tillfredsställande underlag för de åtgärder inom ett brett fält, som utvecklingen aktualiserar inte minst på kommunal nivå.
Storstadsutredningen fann att problemen var störst i de minst attraktiva bostadsområdena. Det är därför viktigt att dessa områden rustas upp och vid behov byggs om så att stämpeln av dåliga bostadsmiljöer försvinner. Detta förutsätter statligt stöd i form av lån med förmånliga ränteoch återbetalningsvillkor. Därför är det angeläget att en sådan ombyggnad ges prioritet vid den prövning av byggandet som sker av konjunkturskäl. De fortsatta restriktionerna mot ombyggnadsverksamhet i Stockholmsområdet bör därför upphöra snarast möjligt.
För att den pågående uppsplittringen och segregeringen skall motverkas fordras det åtgärder över ett brett fält utöver det som aktualiseras i bostadsbeståndet.
Boendemiljön i vid bemärkelse måste förbättras i ett aktivt samspel med de människor som bor där. Möjligheterna för dessa att själva utveckla förutsättningarna i ett lokalt självstyre måste tas till vara, där hyresgästernas organisationer och övriga folkrörelser blir aktiva medagerande. Bostadsområdena bör få sin egen demokratiska organistion med egna igenkännbara politiker, som driver egna frågor när det gäller miljö, området och verksamheten i området. Samverkan i boendeservice mellan fastighetsförvaltning och boendeservice bör kraftigt förbättras till förmån både för ekonomi och för ett aktivt deltagande, inte minst gäller detta det befintliga fastighetsbeståndet, skolor, daghem, fritidsgårdar etc. som bör utnyttjas i betydligt större utsträckning än i dag.
Boendeservicedelegationen har bl.a. förslagit att frågan om särskilt stöd till samverkansprojekt för samlingslokaler bör utredas. Detta är angeläget. En sådan utredning bör också beakta förutsättningar för ett samarbete i fastighetsförvaltning och boendeservice mellan olika boendekategorier och det lokala föreningslivet.
I storstädernas förortsområden, där vissa delar präglas av hög omflyttning och social oro, är behovet av vänner och kamrater stort. Här är därför behovet av ett starkt och välutvecklat föreningsliv stort. Erfarenheterna visar dock att föreningslivet har svårt att växa sig starkt. Inte minst beror detta på att i planeringen utelämnats allaktivitetshus, Folkets hus och andra föreningslokaler.
Exempel på vad tillgången på sådana lokaler betyder visar exempelvis Fryshuset i Stockholm, Folkets hus- verksamheten i Hammarkullen i Göteborg, Rinkeby, Skarpnäck och Norra Botkyrka i Stockholmsregionen och Rosengård i Malmö. Särskilt stor är effekten av dessa anläggningar på invandrargruppernas olika aktiviteter, vilka är av en utomordentlig betydelse för att bevara kontakterna med den egna nationella kulturen men också för möjligheterna av ett inväxande i det svenska samhället.
Storstadsutredningen har behandlat olika investeringar i olika slag av trafiksystem och liknande. Det är förvånansvärt att inte i detta sammanhang också frågan om utveckling av lokala anläggningar för kultur-, nöjes- och fritidsverksamheter tagits upp. Vi anser att så bör ske och att erforderliga resurser ställs till förfogande för anordnande av sådana anläggningar. I en överhettad byggnadskonjunktur bör företräde för dessa investeringar ges i förhållande till byggande av kommersiella lokaler.
Inriktningen bör dock vara att i största möjliga utsträckning utnyttja befintliga lokaler, som kommunala fritidsgårdar, nedlagda skolor, överblivna ytor i centrumanläggningar etc. Inriktningen bör också vara att iordningställandet sker med användning av ideell arbetskraft där detta är möjligt. I detta syfte bör utredas hur man på lämpligt sätt kan kombinera en sådan arbetsinsats med ett samhälleligt stöd till materialkostnader.
Det är viktigt att man på lokal nivå inser sitt ansvar för att trygga verksamheterna ekonomiskt i dessa anläggningar. Det är inte rimligt att de människor som aktivt engagerar sig i denna verksamhet och ofta i ett ideellt arbete på fritid, skall behöva ägna så stor del av sitt arbete åt att från dag till dag trygga den ekonomiska verksamheten -- en uppgift som naturligt borde vara samhällets.
För utveckling av dessa åtgärder för att förbättra storstadens livsmiljö bör särskilda resurser avsättas i samband med den utbyggnad av storstadens infrastruktur, som nu planeras. Insatserna bör särskilt inriktas mot de minst attraktiva bostadsområdena.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av åtgärder för att förbättra storstadens livsmiljö.
Stockholm den 24 januari 1991 Åke Wictorsson (s) Anita Johansson (s) Lennart Andersson (s) Hans Göran Franck (s) Eva Johansson (s) Dag Ericson (s) Marianne Carlström (s) Lars-Erik Lövdén (s)