Enligt riksdagens beslut införs för nyproduktionen ett nytt bostadsfinansieringssystem fr.o.m. 1992. Den av regeringen angivna nettoräntesatsen på 3,75 % för 1992 väntas enligt propositionen medföra boendekostnader som första året i stort sett motsvarar de som gäller enligt 1991 års räntebidragssystem. Nettoräntesatsen första året kommer enligt regeringens uttalande att stegvis ökas till 4,0 % år 1995.
Boendekostnaderna i nyproduktionen 1991 och 1992 kommer enligt alla kända beräkningar bli jämförelsevis mycket höga. Samstämmiga uppgifter från organisationerna på bostadsmarknaden tyder på att den genomsnittliga hyresnivån första året för en trerumslägenhet på 75 kvm blir mer än 5 000 kr. per månad. Den successiva höjningen av nettoräntesatsen påföljande år kommer ytterligare att driva upp boendekostnaderna. Detta är i sig en oroande utveckling från bostadssociala utgångspunkter.
Än mer oroande är emellertid boendekostnaderna på sikt. Det nya finansieringssystemet baseras på förutsättningen att nettoräntan årligen kommer att räknas upp med inflationen under föregående 12-månadersperiod. Om vi utgår från att driftkostnaderna också följer inflationen kommer detta innebära att kapitalkostnaderna realt kommer att bli lika höga oberoende av husets ålder. Kostnaden i ett 20 år gammalt hus kommer att realt vara lika hög som när huset var nytt. Ingen hänsyn tas till att huset förslits och blir mindre modernt än när det var nytt.
Till detta kommer att vissa driftkostnader ökar med tiden. En sådan kostnad är fastighetsskatten. Enligt gällande regler skall fastighetskatten differentieras i tiden. I fem år är skatten noll, de följande fem åren utgår halv skatt och först efter tio år full fastighetsskatt.
Utöver detta måste också hänsyn tas till ökade kostnader för underhåll i takt med att huset blir äldre. I nya hus är underhållsbehovet relativt litet. Det växer avsevärt med husens ålder.
När fastighetsskatten och växande underhållskostnader adderas till ökande kapitalkostnader kommer boendekostnaderna i äldre hus bli klart högre än när huset var nytt.
Hittills har boendekostnaderna i nya hus reducerats relativt snabbt med tiden. Vid hög inflation har detta t.o.m. beskrivits som ett växande paritetsproblem, som bl.a. minskar rörligheten. I det nya finansieringssystemet kommer i stället ett ''omvänt'' paritetsproblem att uppkomma.
Detta är en hyresstruktur, som hittills är oprövad och som rimligtvis kommer att få mycket allvarliga effekter. Bland de problem som torde uppkomma i det något äldre beståndet finns risk för outhyrda lägenheter samt förluster även på nominella insatser i bostads- och äganderätt. För de boende är detta en utveckling som är oväntad och som kan medföra stora sociala problem. Det gäller särskilt dem som skaffat sig en ny bostad till kostnader på gränsen till sin ekonomiska förmåga. För dessa kan realt stigande boendekostnader tvinga fram byten till billigare bostäder.
Dessa problem kommer att vara koncentrerade till de årgångar som omfattas av räntelånesystemet. För det övriga beståndet är bostadsfinansieringen nominella lån. Detta torde betyda att dessa bostäder blir allt attraktivare vilket driver fram en värdestegring i egnahem och bostadsrätter.
För hyresrätter kommer räntelån i nyproduktionen att driva upp bruksvärdena vilket ger hyreshöjningar i det äldre privata beståndet, även om dessa fastighetsägare skulle ha finanisering med nominella lån. Därmed skulle äldre privatägda fastigheter få en avsevärd värdestegring.
Teoretiskt är det möjligt att byggherrarna i samråd med kreditgivare väljer att gå in i räntelånesystemet med en högre nettoräntesats och en lägre årlig upptrappning. I praktiken torde detta inte bli särskilt vanligt. Redan i dag är boendekostnaderna i nyproduktionen så höga att risken för avsättningssvårigheter är påtaglig. Därmed kommer de långsiktiga effekterna att få lägre prioritet än de omedelbara kostnadsproblemen.
Mot denna bakgrund finns det anledning att regeringen noga följer utvecklingen och särskilt studerar effekterna av det nya finansieringssystemet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppföljande studier av räntelånesystemet.
Stockholm den 24 januari 1991 Sören Lekberg (s) Nils T Svensson (s)