Bakgrund
Alla människor har behov av gemenskap, trygghet och identitet. Det sociala nätverket är grundläggande för förmågan att tillgodose dessa behov. I familjen, i vänkretsen, i grannskapet där vi bor och på arbetet skapas och underhålls de kontakter vi behöver.
I dagens samhälle har kontaktytorna i bostadsområdena blivit färre. Vi lär sällan känna våra grannar och det blir inte angeläget att ta ansvar för en gemenskap över åldersgränserna. Tydligast kan det ses i de stora bostadsområdena från miljonprogrammets tid. Dessa områden har dock på många håll genomgått omfattande upprustningar. Till följd av de senaste årens bostadsbrist har många kommuner vidare omfattande bostadsbyggnadsprogram för nybyggnation. Det är viktigt att dessa nya och ombyggda områden ges en utformning som främjar gemenskap mellan de boende. För att det ska vara möjligt bör bostadsfinansieringen medverka till en samordning av boendeservicen.
Den offentliga servicen i bostadsområden har ofta hittills varit sektoriserad och utformad med sikte på ett specifikt behov. Det kan gälla barnstugor, skolor, bostäder och dagcentraler för äldre eller ungdomars fritidsgårdar resp. föreningslokaler. I en del kommuner har dock numera en helhetssyn på människors behov av gemenskap lagts till grund för serviceplaneringen. Man vill komma bort ifrån institutionstänkandet för att i stället skapa förutsättningar för delaktighet i bostadsområdena. Om en sådan verksamhetsinriktning skall kunna förverkligas ställs dock krav på en mer flexibel gränsdragning mellan bostäder, bostadskomplement, samlingslokaler och lokaler för offentlig service. Bostadsfinansieringens tillämpning behöver därför ändras i viss utsträckning.
Bostadsfinansieringens nuvarande stödsystem
Bostadslån lämnas till byggande av bostäder, bostadskomplement som förråd och tvättstugor och sådana lokaler som behövs för områdets fritidsverksamhet och dess sociala och kommersiella service. Sådana lokaler kan under vissa förutsättningar vara berättigade till samma bidrag för räntekostnaderna som bostäder. Enligt gällande föreskrifter avser detta:Lokaler för samvaro, möten, hobby och motion i en bostadsgrupp, totalt dock max 2 kvm/hushåll.Gemensamma utrymmen för begränsade grupper av hushåll i organiserade kollektiva boendeformer med allsidig hushållssammansättning, dock max. 10 kvm/lägenhet (inkl. de 2 kvm ovan).
Vissa villkor måste vara uppfyllda för att räntebidrag skall kunna utgå:den betjänade gruppens storlek får inte överstiga 100 lägenheter.lokalerna skall förvaltningsmässigt och ekonomiskt höra samman med bostäderna.
Lokaler avsedda specifikt för kommersiell eller kommunal service kan enligt bestämmelserna inte till någon del jämställas med bostäder.
Riksdagen beslutade under hösten 1990 om införandet av ett nytt system för att stödja finansieringen av bostadsbyggandet. Systemet innehåller väsentligt lägre subventioner och mindre detaljreglering. De kostnader som berättigar till stöd skall i det nya systemet beräknas schablonmässigt på ett sätt som närmare skall anges av boverket.
Staten stödjer också byggande av allmänna samlingslokaler, i första hand sådana lokaler som tillgodoser föreningslivets behov.
De nuvarande reglerna utgår från en principiell syn på kostnadsfördelningen mellan olika parter. De boende skall genom hyra, avgifter eller räntekostnader betala för bostaden och funktioner som kan sägas vara direkt knutna till bostaden. Hit räknas också utrymmen för t ex hobby, möten och samvaro.
Bostadsfinansieringens medverkan till helhetssyn i boendet
Normalt planeras nya bostadsområden fortfarande utifrån en sektorssyn vad gäller såväl boendes närlokaler som kommunal service. Resultatet kan bli att området kan innehålla en mängd lokaler för likartade verksamheter som förutsätts drivas av olika kategorier var för sig. Lokalerna kommer ofta bara att användas en del av dygnet, kommunens på dagtid och boendes och föreningslivets på kvällstid. Bostadsfinansieringen snarast motverkar samordning genom att stöd endast utgår till närlokaler. Detta kan leda till ett slöseri med lokalresurser och försvåra ett samhällsbyggande som utgår från en helhetssyn på människors behov i närmiljön. För statens del innebär det att bostadsstöd ges till närlokaler som utnyttjas dåligt en del av dygnet medan kommunerna bekostar servicelokaler som utnyttjas dåligt en annan del av dygnet.
Staten bör istället främja lösningar som ger bästa möjliga utnyttjande av insatta resurser, dvs samordnat brukande av lokaler i ett område.
Lokaler bör, om de utgör grannskapslokaler för bostadsområdet, kunna finansieras i viss omfattning på samma sätt som bostäderna. Liksom nu skall det förutsättas att de boende har ett direkt inflytande över de lokaler de har betalningsansvar för. Dock bör det finnas utrymme för olika lösningar. Ett villkor för bostadslån bör vidare vara att formerna för hur lokalerna samordnat skall kunna utnyttjas av de boende resp. socialtjänst, skola, fritid--kultur etc. regleras genom avtal i det aktuella fallet.
Någon detaljreglering i ovan nämnda avseenden torde inte vara nödvändig. Varje låneärende blir föremål för beslut i länsbostadsnämnden och det kan åvila nämnden att bedöma huruvida de boendes inflytande är säkerställt.
Det kan vidare vara nödvändigt med en avgränsning av vilken typ av lokaler och hur stora ytor som skall kunna finansieras med statligt stöd. Nuvarande regler medger stöd till 2 kvm närlokaler för de boende om de förläggs i separata lokaler.
Stödet bör lämnas till lokaler som används för de boendes samvaro och vardagsomsorg. I ett nytt bostadsområde uppgår ofta närservicelokalerna för boende och kommunal service till 10 kvm per lägenhet. Av dessa kan nästan hälften räknas till kategorin samvaro och vardagsomsorg. Helhetssyn och samordning av lokalbehoven leder till att de boende får tillgång till lokaler för samvaro, lek, hobby osv. av en helt annan kvalitet än som är möjlig med dagens regler. Bostadsstöd bör ges till grannskapslokaler för samordnat utnyttjande och den nuvarande gränsen på 2 kvm per lägenhet bör höjas till 4 kvm.
Avsikten med förslaget är inte att totalt sett öka samhällets subventioner. Syftet är i stället att inom den subventionsnivå som råder åstadkomma en bättre samordning och ett bättre utnyttjande av lokaler och personal i verksamheten. Det ger dessutom förutsättningar för delaktighet för de boende och ideellt engagemang i verksamheten samtidigt som resurserna anpassas till de boendes verkliga behov. Exempel från planeringsstadiet visar att det går att uppnå effektivitetsvinster på 20--25% om den sektoriserade synen på utbyggnad och bostadsfinansiering frångås. Mot den bakgrunden är 4 kvm per lägenhet en rimlig högsta gräns för bostadsstödet.
I nuvarande tillämpningsregler finns också en högsta gräns vid 100 hushåll. Denna gräns bör mjukas upp och inte ses som absolut. De fysiska förutsättningarna i varje enskilt fall måste vara avgörande liksom på vilket sätt de boendes inflytande organiseras. Det är ändå viktigt att framhålla att huvudprincipen skall vara närhet och lokalt engagemang inom ett bostadsområde.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bostadsfinansieringssystemets utformning till stöd för helhetssyn, samverkan, delaktighet och ansvar för vardagsomsorgen på grannskapsnivå,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts dels om förenkling av föreskrifterna i nuvarande bostadsfinansieringsregler, dels vid utformningen av tillämpningsföreskrifterna för det nya bostadsfinansieringssystemet.
Stockholm den 24 januari 1991 Berit Löfstedt (s) Maj-Inger Klingvall (s)