Inledning
Bostadsrätt är en form av boende som efterfrågas av många. Andelen lägenheter med bostadsrätt uppgår till 15 procent av det totala bostadsbeståndet. Genom god omvårdnad, sparsamhet och egna arbetsinsatser blir både drifts- och underhållskostnader lägre i bostadsrätt än i hyresrätt.
I Sverige är andelen ägda bostäder låg sett i ett internationellt perspektiv. Andelen offentligt ägda är i motsvarande mån hög.
Av de cirka 4 miljoner bostäder som finns i vårt land är nästan hälften (cirka 43 procent) hyresrätter. Detta är inte ett resultat av konsumenternas efterfrågan utan beror på en medveten socialistisk politik där ägande och valfrihet motarbetats medan offentligtägd hyresrätt favoriserats.
Erfarenheterna av offentligt ägda bostäder är inte goda. De boende har sämre inflytande över sin boendemiljö än vad som är fallet med ägda bostäder. Möjligheterna att påverka bostadskostnaderna är på olika sätt inskränkta. Underhåll och förvaltning av fastigheterna brister ofta. Av den s.k. storstadsutredningen framgår att de boende är missnöjda med sådana bostadsområden där de s.k. allmännyttiga bostadsföretagen är dominerande ägare.
Enligt vår mening bör kommuner inte äga bostadsföretag. Lika litet som det finns anledning för kommuner att driva livsmedelsbutiker, lika litet finns skäl för dem att driva bostadsbolag. Alla de som bor i offentligt ägda hyreshus bör därför erbjudas att förvärva husen. I första hand bör avvecklingen av de allmännyttiga bostäderna ske genom att de boende får förvärva lägenheterna och bilda bostadsrättsföreningar eller inneha bostäderna som s.k. ägarlägenheter. Därmed skulle de boende i det enskilda huset få det fulla ansvaret för sitt boende. Den ekonomiska makt som återfinns i de allmännyttiga företagen skulle spridas till de enskilda människorna. Hyresgäster som önskade fortsätta att hyra sin bostad skulle givetvis kunna göra detta.
Moderata reformkrav gällande bostadsrätt
I partimotion av Carl Bildt m.fl. Valfrihet i boendet och i motion av Knut Billing m.fl. Stärk de boendes ställning har den moderata synen på bostadsrätt tidigare framförts. I motionerna har bl.a. följande frågor berörts.
Särbehandlingen av Sveriges bostadsrättsföreningars centralorganisation (SBC) genom bl.a. tillståndslagen, som anger förutsättningar för förvärv av hyresfastighet, måste upphöra. Nuvarande regler om rätt för HSB och Riksbyggen att tillämpa hembudsskyldighet för nya bostadsrättsföreningar skall avskaffas. Riksdagen bör vidare avskaffa den s.k. Lex Malmö, om slopande av räntebidrag vid överlåtelse av allmännyttiga bostadsföretag eller sådana företags fastigheter.
Hyresgäster i privatägda flerbostadshus kan genom s.k. intresseanmälan erhålla företrädesrätt framför en annan köpare för förvärv och ombildning till bostadsrätt. Denna rätt finns emellertid inte för de 1 600 000 människor som bor i allmännyttan. Vi anser att alla skall ges samma möjlighet att bilda bostadsrättsföreningar.
För närvarande krävs att två tredjedelar av hyresgästerna är överens om ombildning från hyresrätt till bostadsrätt. Ett ytterligare inslag i strävandena att underlätta ombildning till bostadsrätt är att sänka kravet på den majoritet som fordras för intresseanmälan och beslut om förvärv enligt ombildningslagen. Det är fullt tillräckligt med enkel majoritet i dessa sammanhang.
För att underlätta ombildning till bostadsrätt föreslår vi att förbudet mot s.k. dubbelupplåtelse hävs. Det skulle möjliggöra att den nybildade bostadsrättsföreningen övergångsvis blir ägare av de lägenheter där de boende ej önskar byta upplåtelseform. En sådan lagändring bidrar även till att få till stånd en mer flexibel bostadsmarknad. Därmed skulle en och samma fastighet kunna bestå av lägenheter med såväl ägande- som bostadsrätts- och hyresrättsupplåtelse.
Vid nybyggande av bostadsrättslägenheter är det inte ovanligt att kommunen kräver att en stor del av bostäderna skall förmedlas av den kommunala bostadsförmedlingen. Det är olyckligt om kommunen har anvisningsrätt, eftersom möjligheten att få en bostad för den som tidigt anmält intresse och bosparat därigenom minskar. Det är viktigt att stimulera bosparande. Därför är det i första hand de som bosparat, ofta under en lång följd av år, som skall erbjudas dessa bostäder. Husbyggarna, d.v.s. SBC Bo, HSB m.fl. skall därför ha den fulla förmedlingsrätten.
Från moderat sida har vidare vissa skattefrågor som berör bostadsrättslägenheter aktualiserats. Vi menar att fastighetsskatten skall avskaffas. Redan 1992 bör skatten minskas med en tredjedel. Sänkt fastighetsskatt leder till sänkta boendekostnader även för dem som bor i bostadsrättslägenheter.
Hela systemet för beskattning av realisationsvinster vid försäljning av bostäder bör bli föremål för en särskild utredning. Syftet skall vara att avskaffa flyttskatten. För närvarande tillämpas realisationsvinstbeskattning vid försäljning av bl.a. bostadsrättslägenheter. Skatten kallas ofta flyttskatt, eftersom den drabbar den som säljer en bostad för att flytta till en annan. Enligt vår uppfattning bör realisationsvinster fr.o.m. 1992 beskattas först efter full indexuppräkning av anskaffningsvärdet samtidigt som de så kallade takreglerna justeras i motsvarande mån. Vidare bör uppskovsmöjligheterna återinföras och tillämpas för såväl bostadsrätter som egna småhus. Vi tar avstånd från den nya regel som säger att den som säljer en bostadsrätt skall ta upp ''sin andel'' av bostadsrättsföreningens skulder som en tillgång.
Ett stort antal bostadsrättsföreningar i vårt land är i sin tur anslutna till centrala organisationer, s.k. folkrörelsekooperativa riksorganisationer. Så är fallet exempelvis beträffande HSB-föreningar. Sådana föreningar kan i sina stadgar ha inskrivet att de skall tillhöra den aktuella riksorganisationen samt att den lokala föreningen inte äger rätt att utträda ur riksorganisationen, såvida denna inte lämnar sitt godkännande.
Detta system fråntar den lokala föreningen den reella beslutandemakten i viktiga frågor. Den innebär också en risk för att den lokala föreningen åsamkas onödiga utgifter. Enligt vår mening bör denna form av kollektivanslutning av boende i bostadsrättsföreningar motverkas. Det kan ske genom att i bostadsrättslagen införa en regel som säger att en bostadsrättsförening äger rätt att självständigt ändra sina stadgar, även om dessa föreskriver att sådan ändring skall godkännas av viss riksorganisation. Vi vill erinra om att moderata samlingspartiet i andra sammanhang föreslagit att rätten till s.k. negativ föreningsfrihet, d.v.s. rätten att stå utanför eller att lämna viss sammanslutning, bör ges skydd i grundlag.
Regeringens proposition
Regeringens proposition om ny bostadsrättslag innebär i vissa delar förbättringar jämfört med nuvarande läge. Det finns dock ett antal förslag som inte kan accepteras. Nedan redovisar vi vår kritik av dessa förslag under rubriker som motsvarar propositionens.
Antalet lägenheter i föreningens hus m.m. (2.2)
Enligt propositionen skall det i en bostadsrättsförenings hus finnas minst fem lägenheter avsedda att upplåtas med bostadsrätt.
Flera remissinstanser har varit kritiska till förslaget. Juridiska fakultetsnämnden vid Stockholms universitet har ställt sig tveksam till kravet på att det skall finnas minst fem lägenheter. Samma uppfattning har Sveriges advokatsamfund och SBC. SBC framhåller vidare att det finns ett stort antal fastigheter som innehåller färre lägenheter än fem och där bostadsrätt är en lämplig upplåtelseform.
Vi delar dessa remissinstansers inställning. Enligt vår mening bör det vara möjligt att bilda bostadsrättsföreningar med endast tre lägenheter. Så som SBC understrukit finns ett stort antal fastigheter med endast 3--4 lägenheter. Sådana fastigheter är väl lämpade för boende i bostadsrättens form. De boende får nära kontakt med varandra och har ett stort inflytande över föreningens verksamhet. Vi menar mot denna bakgrund att de skäl som från departementschefens sida anförs som stöd för att antalet lägenheter bör vara fem inte är övertygande.
Juridiska personers innehav av bostadsrätt till bostadslägenheter (2.4.2)
Enligt propositionen bör bostadsrättsföreningar ges en laglig rätt att fritt och oberoende av stadgarnas innehåll vägra sådana juridiska personer medlemskap i föreningen som har förvärvat bostadsrätt till en bostadslägenhet som inte är avsedd för fritidsändamål. Vidare föreslås att en bostadslägenhet som innehas av en juridisk person endast skall få användas för att i sin helhet hyras ut i andra hand som permanentbostad, om något annat inte har avtalats. Det skall vidare krävas samtycke från föreningen till en andrahandsupplåtelse av en juridisk persons bostadslägenhet. Samtycke skall vidare krävas för att en juridisk person som är medlem i föreningen skall få förvärva bostadsrätt till en bostadslägenhet. Enligt propositionen är syftet med de nya bestämmelserna att öka möjligheterna att förhindra att bostadslägenheter används av juridiska personer för övernattningsändamål.
Vi motsätter oss dessa förslag. De har tillkommit i första hand som en direkt följd av att den socialistiska majoriteten i Stockholms kommun hemställt om lagstiftning. Vi menar att det är principiellt fel att stifta lagar som huvudsakligen endast kommer att ha effekt på en viss plats i landet. Vi ifrågasätter vidare behovet av lagstiftningen. Det måste anses vara väl motiverat att företag med säte i övriga delar av landet önskar en eller flera lägenheter i Stockholm. Det ligger ju i sakens natur att med den koncentration av myndigheter och andra företag som kännetecknar ett lands huvudstad finns ett ständigt behov av övernattningslägenheter för företagsrepresentanter från andra delar av landet. En lagstiftning av den natur som propositionen föreslår kan nästan betecknas som diskriminerande mot företag verksamma utanför Stockholmsregionen.
Till detta skall fogas den kritik som juridiska fakultetsnämnden vid Stockholms universitet framfört. Enligt nämnden bär förslaget prägel av nödlösning tillkommet under trycket av den nuvarande bostadsbristen i Storstockholm. Vidare bygger det på en felaktig analys av reglerna om s.k. andrahandsuthyrning från juridiska personer. Fakultetsnämnden anför bland annat:
En juridisk person kan inte gärna själv utnyttja en lägenhet som bostad. Det ligger därför i sakens natur att lägenheten måste utnyttjas av en fysisk person. En upplåtelse av en bostadslägenhet till en juridisk person måste därför anses innebära ett medgivande att den får utnyttjas av någon anställd eller annan med anknytning till den juridiska personen.
Vidare anför fakultetsnämnden:
Enligt fakultetsnämndens mening måste därför bostadsrättsföreningar vilkas stadgar medger att juridiska personer förvärvar bostadsrätt till bostäder bygga på tanken om ett tillstånd till andrahandsuthyrning till den juridiska personen närstående fysiska personer. Eljest vore stadgereglerna mer eller mindre meningslösa, något som man varit medveten om under alla år. Sådana stadgebestämmelser har funnits långt innan regler om rätt till andrahandsuthyrning med tillstånd av hyresnämnden infördes.
Mot denna bakgrund framstår det som ett allvarligt ingrepp i rättssäkerheten att plötsligt införa en regel att en juridisk person nu måste ha särskilt medgivande från bostadsrättsföreningen att hyra ut i andra hand. Vidare innebär förslaget ett brott mot de nu gällande reglerna att den enskilde bostadsrättshavaren måste medge att stadgarna ändras så att hans rätt att överlåta lägenheten inskränks.
Såväl hänsynen till regionalpolitiska skäl som respekten för grundläggande rättssäkerhetsaspekter talar således för att propositionens förslag i denna del bör avvisas. De bostadsrättsföreningar som önskar förhindra att juridiska personer blir medlemmar kan ge föreskrifter i saken i föreningens stadgar.
Rätt till medlemskap m.m. efter kommunal bostadsförmedling (2.4.4)
Enligt propositionen skall den som anvisats bostad av kommunen med stöd av lagen om kommunal bostadsanvisningsrätt inte få vägras inträde som medlem i en bostadsrättsförening, om de villkor för medlemskap som föreskrivs i stadgarna är uppfyllda och föreningen skäligen bör godta sökanden som bostadsrättshavare. Tvist om medlemskapet skall kunna prövas av hyresnämnden. Så som har framförts från moderat sida vid tidigare tillfällen anser vi att lagen om kommunal bostadsanvisningsrätt skall avskaffas. Lagen skapar inte några bostäder. Mot denna bakgrund bör även förslagen i propositionen i denna del avslås.
Bostadsrättshavarens s.k. vetorätt (2.7.2)
Enligt propositionen avskaffas en bostadsrättshavares s.k. vetorätt vid om- eller tillbyggnad som rör den egna lägenheten. Samtycker inte bostadsrättshavaren till en sådan åtgärd skall den ändå kunna genomföras, om föreningsstämman beslutar om åtgärden med kvalificerad majoritet och beslutet godkänns av hyresnämnden. Förslaget innehåller också vissa garantier för bostadsrättshavarens rättssäkerhet.
Vi motsätter oss propositionens förslag. Det är enligt vår mening inte helt korrekt att generellt tala om att en bostadsrättshavare har vetorätt. Gällande lag innehåller bl.a. följande: Om en ombyggnad medför att en bostadsrättslägenhet kommer att undergå försämring av icke ringa betydelse fordras alltid att bostadsrättshavaren biträder beslutet. I detta ligger att en försämring av ringa betydelse inte kräver något samtycke. Det är alltså endast större förändringar som ger bostadsrättshavaren rätt att motsätta sig ombyggnad. Om en ombyggnad leder till en väsentlig förändring av lägenheten, utan att det är fråga om någon försämring, fordras antingen att bostadsrättshavaren biträder beslutet eller att minst två tredjedelar av de röstande i föreningen förenat sig om detta. Sammanfattningsvis är det alltså endast i vissa situationer bostadsrättshavaren har en stark ställning.
Vi menar att nuvarande reglering är rimlig och riktig. Detta mot bakgrund av att den som har en bostadsrätt i princip äger sin egen bostad. Det ligger då, enligt vårt synsätt, i sakens natur att starka rättssäkerhetsgarantier skall finnas för ägaren. Propositionens förslag innebär en urholkning av äganderätten. Till detta skall fogas att den nuvarande regleringen av allt att döma har fungerat väl i praktiken. Bostadsrättsutredningen (SOU 1988:14) har inte baserat sina förslag om avskaffande av vetorätten på något utredningsmaterial som visar något stort behov av ändring på detta område. Även detta talar för att nuvarande reglering med en stark ställning för bostadsrättshavaren bör bestå.
Upplåtelse i andra hand (2.9)
I propositionen föreslås bl.a. att den generella möjlighet som för närvarande finns att utan styrelsens samtycke upplåta bostadsrätten till en lägenhet i andra hand till en medlem i föreningen slopas.
Vi motsätter oss detta förslag. Det saknas enligt vår mening anledning att kräva styrelsens samtycke då upplåtelse avser en person som redan är medlem i föreningen. I sådana fall har ju vederbörande person redan prövats och befunnits lämplig att bli medlem i föreningen. Ännu en prövning vid en andrahandsupplåtelse är onödig.
Associationsrättsliga förvärv m.m. (3.3)
I propositionen föreslås att det nuvarande kravet på hembudsskyldighet vid överlåtelse genom köp eller byte utvidgas att omfatta även övergång genom tillskott till bolag eller förening, utdelning eller skifte från bolag eller förening samt fusion enligt 14 kap. 1 eller 2 § aktiebolagslagen. Från hembudsskyldigheten skall vissa undantag kunna ske.
Bostadsdomstolen har i sitt remissyttrande anfört att det inte anförts tillräckliga skäl för att låta hembudsreglerna bli tillämpliga även på associationsrättsliga förvärv. Lagrådet har för sin del anfört att vid de associationsrättsliga överlåtelserna är förhållandet mellan parterna ofta typiskt sett sådana att ett förvärv av bostadsrättsföreningen kan framstå som oskäligt.
Enligt vår mening är denna kritik befogad. Då reglerna om hembud infördes var inte avsikten att den här aktuella typen av förvärv skulle omfattas. Dessa förvärv skiljer sig helt ifrån normala former av fastighetsöverlåtelser och är i regel grundade på rent företagsmässiga överväganden. Det har inte i propositionen anförts skäl av tillräcklig styrka för att motivera ny lagstiftning i denna fråga. Därför bör propositionens förslag i denna del avslås.
Oskäliga villkor i hembud (3.4)
I propositionen föreslås att det skall införas en bestämmelse som ger hyresgästerna möjlighet att förhindra att en fastighetsägare ställer upp oskäliga villkor i ett hembud. Dessa frågor skall kunna prövas av hyresnämnden.
Lagrådet har vid sin granskning av förslaget bl.a. anfört följande: ''Den nu föreslagna ändringen av paragrafen medför en ytterligare inskränkning i förfoganderätten till en fastighet. Det framstår därför som tveksamt för lagrådet om en så allmänt hållen regel bör tas in i lagrummet.''
Enligt vår mening bör propositionens förslag inte godtas av riksdagen. Vi menar att departementschefen går för långt då han hävdar att ett hembud måste vara så utformat att en bostadsrättsförening typiskt sett har möjlighet att acceptera hembudet. Enligt vår uppfattning innebär möjligheten till hembud rätten för en bostadsrättsförening att få möjlighet att förvärva en fastighet före någon annan presumtiv köpare. Däremot innebär inte hembudsrätten en rätt att erbjudas att förvärva fastigheten på precis de villkor bostadsrättsföreningen må finna lämpliga för egen del.
Kooperativ förvaltning av hyreshus (5)
I propositionen föreslås att giltighetstiden för lagen om försöksverksamhet med kooperativ hyresrätt förlängs till utgången av år 1993.
Vi har tidigare motsatt oss denna försöksverksamhet. Enligt vår mening är kooperativ hyresrätt inget annat än hyresrättsboende med deposition. Detta boende saknar fördelar för den enskilde. Nuvarande försöksverksamhet bör därför upphöra omedelbart.
Ikraftträdande m.m. (6)
I propositionen föreslås att den nya lagstiftningen skall träda i kraft den 1 juli 1991. Enligt vår mening är detta en mindre väl vald tidpunkt. Ikraftträdandet bör skjutas fram till den 1 januari 1992. Det kommer annars att saknas förutsättningar för att information om de nya bestämmelserna når ut till den stora grupp enskilda som i egenskap av boende eller ledamöter i föreningarnas styrelse är berörda av lagändringarna.
I motionen har lagts fram förslag som medför lagändringar. Det bör ankomma på vederbörande utskott att utforma sådana ändringar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ombildning av den s.k. allmännyttan,
2. att riksdagen beslutar ändra lagen (1975:1132) om förvärv av hyresfastighet m.m. så att krav om förvärvstillstånd -- utöver nu gällande undantag -- inte heller skall gälla en riksorganisation eller regional organisation för bostadsrättsföreningar,
3. att riksdagen beslutar ändra bostadsrättslagen så att nuvarande regler om möjlighet för HSB och Riksbyggen att tillämpa hembudsskyldighet avskaffas,
4. att riksdagen avskaffar den s.k. Lex Malmö,
5. att riksdagen beslutar ändra lagen (1982:352) om rätt till fastighetsförvärv för ombildning till bostadsrätt så att s.k. intresseanmälan skall kunna göras även av hyresgäster boende i allmännyttiga bostadsföretag,
6. att riksdagen beslutar ändra bostadsrättslagen i enlighet med vad i motionen anförts om enkel majoritet av hyresgäster för bildande av bostadsrättsförening,
7. att riksdagen beslutar upphäva förbudet mot s.k. dubbelupplåtelse,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommuners rätt att förmedla nybyggda bostadsrättsfastigheter,
9. att riksdagen beslutar att i bostadsrättslagen införa en regel som ger en bostadsrättsförening rätt att självständigt ändra sina stadgar även om dessa föreskriver att sådan ändring skall godkännas av viss riksorganisation, i enlighet med vad i motionen anförts,
10. att riksdagen, med avslag på propositionens förslag i denna del, beslutar att det i en bostadsrättsförenings hus skall finnas minst tre lägenheter avsedda att upplåtas med bostadsrätt,
11. att riksdagen avslår propositionens förslag om juridiska personers innehav av bostadsrätt till bostadslägenheter, i enlighet med vad i motionen anförts,
12. att riksdagen upphäver lagen om kommunal bostadsanvisningsrätt,
13. att riksdagen, med avslag på propositionens förslag i denna del, beslutar att nuvarande bestämmelser om bostadsrättshavarens s.k. vetorätt skall bestå,
14. att riksdagen avslår propositionens förslag om att styrelsens samtycke skall krävas för upplåtelse av bostadsrätt till en lägenhet i andra hand till en medlem i föreningen,
15. att riksdagen avslår propositionens förslag att kravet på hembudsskyldighet skall utvidgas att omfatta även övergång genom tillskott till bolag eller förening, utdelning eller skifte från bolag eller förening samt fusion enligt 14 kap. 1 eller 2 § aktiebolagslagen,
16. att riksdagen avslår propositionens förslag om hyresgästernas möjlighet att förhindra att en fastighetsägare ställer upp oskäliga villkor i ett hembud,
17. att riksdagen beslutar att nuvarande försöksverksamhet med kooperativ förvaltning av hyreshus skall upphöra den 1 juli 1991,
18. att riksdagen beslutar att den nya lagstiftningen skall träda i kraft den 1 januari 1992.
Stockholm den 4 mars 1991 Knut Billing (m) Bertil Danielsson (m) Jan Sandberg (m) Nils Fredrik Aurelius (m) Erik Holmkvist (m) Sten Andersson (m) Margareta Gard (m) i Malmö