Under hela 70-talet och början av 80-talet minskade gapet mellan hög- och lågavlönad i Sverige. Idag har trenden vänt och kvinnornas löner halkar åter efter. Kvinnors arbete värderas inte på samma sätt som männens.
1989 tjänade ungefär 60 % av alla förvärvsarbetande kvinnor högst 120 000 kr. per år. Bara 20 % av männen låg under denna gräns.
Med en lön under 10 000 kr. per månad blir kvinnor ekonomiskt beroende av en man eller av bidrag. Trots heltidsarbete klarar inte en ensamstående förälder kostnaderna för hyra, mat, barnomsorg och kläder i detta löneläge.
Den stora andelen deltidsarbeten försvårar situationen ytterligare. Undersökningar visar att 85 % av alla deltidssysselsatta är kvinnor. Kvinnor med barn under sju år har en genomsnittlig arbetstid på 30 timmar per vecka.
Ett sjukvårdsbiträde med en genomsnittlig lön, som arbetade deltid trettio timmar per vecka hade våren 1988 en inkomst som låg under socialbidragsnormen för ensamstående.
Övergången till individuella löner har medfört negativa konsekvenser för kvinnorna. Så länge som den solidariska lönepolitiken var vägledande för den fackliga kampen minskade löneskillnaderna mellan kvinnor och män, men SAFs strategi som ökat gapet mellan hög- och lågavlönad har gjort kvinnorna till förlorare.
Kvinnornas lägre löner får olika konsekvenser.Låg inkomst ger låg ATP-poäng och låg pension. Vänsterpartiet har i annan motion krävt en frivillig pensionsförsäkring i offentlig regi, som skulle ge kvinnor möjlighet att höja sin pension.Låg inkomst gör också kvinnorna till skattereformens förlorare. I finansdepartementet har man i sina ekonomiska beräkningar förlitat sig på att lågavlönade kvinnor har en högavlönad make som kan hjälpa till med försörjningen. Vänsterpartiet har krävt att skattereformens konskvenser för kvinnorna som grupp skall redovisas i utvärderingen av dess effekter. Vi har ansett det vara en rimligare utgångspunkt än att enbart se till hushåll.Låg inkomst ger låg status och skapar beroende och dålig självkänsla. Arbetslivet är utformat med männen som norm och kvinnors arbete värderas därför lägre.
För att ändra kvinnors lägre löner krävs en rad åtgärder. En av dem är att all lönestatistik måste redovisas könsuppdelad. Eftersom kvinnors löner är en viktig jämställdhetsfråga har Jämo (jämställdhetsombudsmannen) en viktig uppgift att kunna redovisa orättvisa löner. Jämo borde också få en friare ställning och fungera mer som opinionsbildare i samhället. Det innebär bl.a. rätt att gå in i företagens lönestatistik för att undersöka att diskriminering ej sker.
En motion med krav om översyn av Jämos roll och uppgifter har nyligen avslagits av riksdagen, och då regeringen aviserat en proposition med anledning av jämställdhetsutredningens betänkande Tio år med jämställdhetslagen, avstår vi från yrkanden om Jämos roll i denna motion.
Trots att vi sedan 1980 har en jämställdhetslag som förbjuder lönediskriminering mellan könen så ökar löneskillnaderna. Det beror bl.a. på att kvinnor och män har olika arbeten. Inget annat land har en så könsuppdelad arbetsmarknad som Sverige. Kvinnor och män finns inom olika sektorer av arbetsmarknaden. Om man ska kunna förändra den orättvisa lönestrukturen krävs det att kvinnors arbetsinsatser uppvärderas och att ett system för befattningsutveckling införs över hela arbetsmarknaden.
Det är också nödvändigt med en könsneutral arbetsvärdering. Med arbetsvärdering som instrument kan man jämföra olika arbeten och komma fram till om de är likvärdiga eller inte och hur de skall lönesättas. Då skulle man kunna jämföra en undersköterska med en verkstadsarbetare, eller en kontorist med en maskinmontör.
Ett medvetet och rätt använt arbetsvärderingssystem skulle kunna innebära en mer rättvis lönestruktur mellan kvinnor och män, och målet om lika lön för likvärdigt arbete skulle kunna uppnås.
Könsneutrala arbetsvärderingssystem som på ett rättvist sätt jämför kvinnors och mäns arbetsuppgifter måste införas över hela arbetsmarknaden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att minska löneskillnaderna mellan kvinnor och män,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet att utarbeta könsneutrala arbetsvärderingssystem.
Stockholm den 20 januari 1991 Maggi Mikaelsson (v) Margó Ingvardsson (v) Viola Claesson (v) Berith Eriksson (v) Ylva Johansson (v) Elisabeth Persson (v) Gudrun Schyman (v) Annika Åhnberg (v)