Direkt -- från den fackliga verkligheten
När regeringen presenterade sitt MBL-förslag i riksdagen ställde vänsterpartiet förslag för att 1928 års klasslagar äntligen skulle kunna avskaffas. Då som nu ansåg vi att facket skulle ha strejkrätt och andra demokratiska rättigheter på arbetsplatsen. Vi krävde att facket skulle ha maktbefogenheter, användbara i självständig facklig kamp. Detta är också vänsterpartiets linje i dag.
Under det senaste året har demokratin på arbetsplatserna och fackföreningens ställning utsatts för häftiga attacker. SAF:s, högerns och borgerlighetens krav på försämringar i arbetsrätten har påverkat regeringen lika starkt som EG-kommissionens krav. EG:s regler som redan fått genomslag på skatte- och finanspolitiken börjar slå igenom också på arbetsrättens område. Förslag som upprör arbetarrörelsen bas ligger på regeringens bord. Tvångsmedling och kraftigt höjda strejkböter diskuteras nu bakom riksdagens kulisser.
För att understryka hur nödvändigt det är med en skärpning -- och inte en försvagning -- på arbetsrättens område, vill vi redovisa ett anmärkningsvärt agerande från ett transportföretag i västra Sverige.Företaget befinner sig i konflikt med den lokala fackföreningen. Den senare har efter lagenligt varsel om arbetsnedläggelse genomfört en endagsstrejk. Facket vill sätta kraft bakom sina krav på bättre löner och andra anställningsvillkor.Efter resultatlösa förhandlingar varslas på nytt om stridsåtgärder. Efter ytterligare överläggningar som inte leder till någon uppgörelse vidtar företaget en drastisk åtgärd:De anställda varslas om uppsägning med omedelbar verkan. Varseltiden blev 2 timmar, eftersom varslet lämnades kl 14 och den ordinarie arbetstiden är 7.00--16.00. Motivering för uppsägningarna påstods vara arbetsbrist. Dagen efter övertogs de avskedade arbetarnas uppgifter av en entreprenadfirma.Efter det att företaget sagt upp de anställda med omedelbar verkan varslas dessutom de då uppsagda om lockout, vilket innebar att de inte kunde söka nya arbeten, eftersom de betraktades som indragna i konflikt. Företaget vägrade också att betala ut uppsägningslön under tiden som lockouten var i kraft.
Det är uppenbart att det aktuella företaget har använt arbetsmarknadslagarna som sitt eget redskap för att attackera facket. Följande kan urskiljas:
1. Förhandlingsskyldigheten när det gäller varsel om uppsägning har totalt nonchalerats.
2. De anställda har inte getts möjlighet att kräva sin lagenliga företrädesrätt till arbete vid nyanställning, enligt lagen om anställningsskydd.
3. Någon förhandling om anlitande av entreprenör förekom inte trots att förhandlingsskyldighet föreligger enligt medbestämmandelagen.
Fackförbundet stämde transportföretaget och krävde dels skadestånd för brott mot medbestämmandelagen, dels brott mot lagen om anställningsskydd.
Arbetsdomstolen har i dom nr 67/90 slagit fast att en uppsägning på ovan redovisade grunder är från företagsekonomisk synpunkt godtagbar och skall av denna anledning utgöra saklig grund för uppsägning. Det refererade domslutet är ett prejudikat som kan få oanade negativa konsekvenser för den fackliga rörelsen. Med stöd av denna dom kan en arbetsgivare som är föremål för stridsåtgärd helt enkelt lägga ut arbetet på entreprenad och säga upp de anställda i stället för att gå till motangrepp med t ex lockout eller annan stridsåtgärd.
Arbetsdomstolen finner inget annat fel i företagets handlande än att förhandlingsskyldighet förelåg mot avtalsslutande part vad gäller omläggningen av verksamheten. För detta tilldömdes facket ett medelmåttigt skadestånd. De enskilda medlemmarna i organisationen tillerkändes ingen ersättning med hänvisning till att företagets motivering till uppsägningarna -- ''arbetsbrist'' -- godtogs som saklig grund för uppsägning.Vänsterpartiet anser att bestämmelserna i lagen om anställningsskydd vad avser uppsägning på grund av arbetsbrist måste skärpas så att de inte som i fallet ovan kan användas som ett verktyg mot facket vid arbetskonflikter. Endast klart dokumenterad arbetsbrist bör kunna komma i fråga vid uppsägning i det hänseendet. För att fackföreningarna på ett effektivt sätt skall kunna ta tillvara sina medlemmars intressen i så allvarliga situationer som en uppsägning utgör, bör facket ha vetorätt.När det gäller de bestämmelser i medbestämmandelagen som rör anlitande av entreprenör vill vi anföra: det är orimligt att bestämmelserna skall kunna utnyttjas av en företagsledning så som skett i det refererade fallet. Ett företag som befinner sig i konflikt skall inte kunna avskeda den ordinarie arbetskraften (som utnyttjat sin lagliga rätt att tillgripa stridsåtgärd) genom metoden att lägga ut arbetsuppgifterna på entreprenad.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändring av lagen om anställningsskydd för att förhindra att uppsägning sker med hänvisning till arbetsbrist utan att arbetsbristen klart har dokumenterats samt att lokal fackförening givit sitt medgivande,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring i lagen om anställningsskydd att förbud införs mot att lägga ut arbetsuppgifter på icke-anställd arbetskraft under tidsperiod då företrädesrätt till återanställning gäller i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 25 januari 1991 Viola Claesson (v) Karl-Erik Persson (v)