Efter Britanniadomen 1989 förbjöds fackliga aktioner mot arbetsgivare som har kollektivavtal, oavsett avtalens innehåll. Regeringen lovade se över MBL, men än syns inget resultat. Är det EG-kommissionen eller kanske arbetsgivarfronten som stoppat regeringen?
Arbetsdomstolens dom hösten 1989 i det s k Britanniamålet har mycket stor principiell betydelse på arbetsmarknaden. Genom domen har fredsplikten enligt paragraferna 41 och 42 i medbestämmandelagen utvidgats i en omfattning som förhindrar normal facklig verksamhet.
Omständigheterna i målet var i korthet följande. Svenska Sjöfolksförbundet försökte inom ramen för ITF- kampanjen (ITF = Internationella Transportarbetarfederationen) att få till stånd kollektivavtal med hjälp av fackliga stridsåtgärder. Föremål för stridsåtgärderna var det Cypernregistrerade fartyget Britannia. Fartyget hade filippinsk besättning vilken tidigare varit ansluten till ITF:s medlemsorganisation på Filippinerna. Denna organisation hade ett kollektivavtal med arbetsgivaren som ITF godkänt. Men arbetsgivaren sade upp detta avtal och träffade i stället avtal med en ''gul'' fackförening som inte var medlem av ITF. Det senare avtalet innebar lönesänkningar på 30--50 %.
När Britannia anlöpte Göteborgs hamn krävde Svenska Sjöfolksförbundet och ITF att ett s k ITF-avtal samt nya anställningsavtal skulle tecknas i stället för de befintliga för fartygets besättning. När rederiet vägrade att gå med på kraven förklarade Sjöfolksförbundet fartyget i blockad. Transportarbetarförbundet beslutade om sympatiåtgärder som innebar en blockad av arbetet med lossning och lastning av Britannia.
Arbetsgivarsidan hävdade att stridsåtgärderna var olovliga med hänvisning till det ''gula'' avtalets existens.
Arbetsdomstolen delade arbetsgivarsidans uppfattning och förklarade att stridsåtgärderna stred mot paragraferna 41 och 42 i MBL. Enligt arbetsdomstolen gällde detta också när fackliga stridsåtgärder vidtas i Sverige för att undanröja eller åstadkomma ändring i ett avtal mellan utländska parter för en utländsk arbetsplats. Detta under förutsättning att sådana fackliga stridsåtgärder är olovliga enligt tillämplig utländsk lag.
Två exempel visar domens praktiska konsekvenser:
1. Ett portugisiskt företag bedriver verksamhet i Sverige. Företaget har anlitat portugisisk arbetskraft. En svensk facklig organisation kräver att ett svenskt kollektivavtal skall tillämpas på arbetet och ersätta gällande portugisiska avtal. Stridsåtgärderna betraktas som olovliga och arbetsdomstolen kan döma den svenska fackföreningen att betala skadestånd till den utländske arbetsgivaren.
Svenska fackföreningar kan inte längre upprätthålla principen att arbete utfört i Sverige skall omfattas av svenska kollektivavtal. Denna princip har utgjort en väsentlig del av grunden för den svenska fackliga rörelsens arbete att åstadkomma anständiga löne- och anställningsvillkor för sina medlemmar. Konsekvenserna av den nya situationen kommer att bli mycket mer långtgående än i dag -- om och när -- Sverige genom ett EES-avtal eller genom ett medlemskap i EG omfattas av dess ''fria rörlighet för männsikor, kapital, varor och tjänster''.
2. En facklig konflikt pågår t ex i Sydafrika eller Brasilien och är olaglig enligt det landets lagstiftning. Om svenska fackförbund i internationell solidaritet skänker pengar till sina kämpande broderorganisationer strider detta mot paragraf 42 i MBL, och det svenska fackförbundet kan av arbetsdomstolen i Sverige dömas att betala skadestånd till den utländska arbetsgivaren.
Starka krafter är i rörelse för att stoppa en nödvändig förstärkning av MBL. Efter påtryckningar från redarna och övriga i arbetsgivarfronten mot fackliga rättigheter har regeringen skjutit upp sitt ställningstagande. Regeringen, som efter Svenska Sjöfolksförbundets protester, via Mona Sahlin ställde i utsikt att den skulle ''se över MBL'' har efter mer än ett års betänketid ännu inte presterat något förslag i frågan.
Statens pris- och konkurrensverk (SPK) har ingripit för att stötta arbetsgivarsidans argument. SPK säger nej till en ändring av MBL med hänvisning till att EG skulle uppfatta en ändring till fackförbundens fördel som ett ''handelshinder''. SPK menar dessutom att en lagändring skulle förhindra den nödvändiga importkonkurrens, som Sveriges ekonomi behöver för att marknaden skall bli effektivare. Vi menar att SPK:s yttrande är mycket intressant. SPK anser inte att facken skall ha rätt att sluta avtal, rätt att kämpa för dessa avtal eller rätten till facklig solidaritet överhuvud taget i framtiden.
Vi anser att yttrandet är mest avslöjande för EG:s ambitioner och den kapitalistiska marknadens ineffektivitet. Om EG-ländernas ekonomier inte tillåter fackets rätt att försvara sig eller rätt att agera mot ''slavskepp'' som t ex Black Prince -- var ligger då det grundläggande felet? Vi tycker att svaret är enkelt. Felet ligger i hela EG:s ideologi om att nyliberalismen är räddningen. Vi tror att hela den fackliga rörelsen är på väg att inse detta. Innan det är för sent!
Vi tror inte på EG. Det är odemokratiskt till hela sin konstitution. Det är därför SAF, högern och borgerligheten jublar över regeringens EG-anpassning. Nu ökar dessas krav på försämringar, t ex i arbetsrätten. Nyligen presenterades regeringens utredning om tvångsmedling, kraftigt höjda strejkböter och att fackliga förtroendemän godtyckligt kan bötfällas, om de inte tar avstånd från en konfliktåtgärd. Förslagen är upprörande på samma sätt som Britanniamålet.
För att lösa de oacceptabla konsekvenserna av Britanniadomen som vi anfört ovan, måste det till ändringar i medbestämmandelagen:
I anslutning till paragraf 42 i MBL bör det införas en regel om att bestämmelsen i paragrafen inte skall tillämpas ifråga om utländska kollektivavtal eller när fredsplikt annars föreligger till följd av tillämplig utländsk lag. Det krävs också en regel om att avtal som slutits efter att stridsåtgärder vidtagits är ogiltiga endast om åtgärden varit att anse som olovlig enligt svensk rätt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till regel som kompletterar medbestämmandelagen (MBL) i enlighet med vad i motionen anförts.
Stockholm den 25 januari 1991 Viola Claesson (v) Karl-Erik Persson (v)