I olika sammanhang, bl.a. utredningar kring jourtjänst och i anslutning till löneförhandlingar, har konstaterats att vissa läkare -- främst i anslutning till helger och dylikt -- arbetar under mycket långa arbetspass. Pass på 24--36 timmar kan förekomma. Det stora arbetstidsuttaget har senare i regel kompenserats med sammanhängande ledighet.
Den enskilde läkaren kan känna sig pressad att ta på sig långa arbetspass med hänsyn till belastningen på hans arbetsplats. Av omsorg om de sjuka och lojalitet med arbetskamrater ställer han sig till förfogande även om han känner att han slits mycket. Systemet har gjort att vissa läkare belastas extra mycket.
I regel är arbetstiderna hårt reglerade i lag och avtal för sådana grupper på arbetsmarknaden som med hänsyn till risken för misstag och felgrepp vid övertrötthet kan förorsaka olyckor. Den yrkesmässiga biltrafiken har exempelvis sådana regler liksom flygledare och flygande personal. Motsvarande regler borde även övervägas för läkare och i den mån detta inte är gjort även för övrig sjukvårdspersonal som garanti för att inte alltför lång sammanhängande arbetstid förorsakar misstag beroende på trötthet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag om lämpliga åtgärder för att reglera läkararbetstiden på ett med hänsyn till uppgiften rimligt sätt.
Stockholm den 25 januari 1991 Görel Bohlin (m)