Arbetsförmedlingen har i dag monopol på att förmedla lediga arbeten. Monopol är aldrig effektiva och de gynnar varken producenter eller konsumenter. Skall en liberalisering kunna ske, måste ILO-konvention 96 sägas upp. Detta kan ske under en tolvmånadersperiod fr.o.m. juli 1991.
Oroande tecken talar för en ökande arbetslöshet i Sverige under de kommande åren. Ett viktigt steg för att minska den risken är att effektivisera arbetsförmedlingen och detta sker bäst genom att tillåta konkurrens, när det gäller att förmedla arbeten. Även AMS-chefen Göte Bernhardsson har uttalat sin positiva inställning till en sådan konkurrens.
Möjligheter till arbetsförmedling i enskild regi ger effektivitetsvinster i hela ekonomin. Rörligheten ökar på arbetsmarknaden. Den arbetslöse får lättare arbete och arbetsgivaren kan fortare fylla vakanser.
Reglerna för uppdragsverksamhet bör snarast liberaliseras och det är angeläget att skrivbyråverksamhet inte längre betraktas som olaga arbetsförmedling.
I Malmö har Fosieby Personalservice specialiserat sig på att vara personalassistenter till småföretag. Man både söker arbetskraft och tar hand om anställda med problem. Verksamheten har varit synnerligen uppskattad av berörda företag. Det är angeläget att denna verksamhet får möjlighet att utvecklas, för att ge möjlighet att dra erfarenheter inför en kommande liberalisering av arbetsförmedlingsverksamheten. Detta kan ske genom att verksamheten får utgöra ett försöksprojekt inför uppsägandet av ILO-konvention 96.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär att ILO-konvention 96 sägs upp,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag om avskaffande av arbetsförmedlingsmonopolet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Fosieby Personalservice.
Stockholm den 24 januari 1991 Bertil Persson (m)