Frågan om koncernfackligt arbete över nationsgränserna har under en lång tid drivits av fackföreningsrörelsen, både i Sverige och i andra länder, utan att frågan har fått en lösning.
Svenska företag etablerar sig i allt snabbare takt utomlands. Detta har inneburit att investeringarna har ökat i utlandet och i nuläget är större än inom Sverige. Detta har också inneburit att besluten tas i allt högre utsträckning långt ifrån de människor som berörs.
De fackliga företrädarna inom dessa koncerner har mycket svårt att genomföra sitt arbete på ett rimligt sätt. De har bl.a. mycket små möjligheter till kontakter med berörda fackliga organisationer utomlands, för att diskutera gemensamma frågor och strategier.
Detta anser vi vara oacceptabelt. Enligt vår mening är det en självklar rättighet för de anställda att erhålla samma möjligheter till insyn och inflytande över företagens verksamhet på såväl nationellt som internationellt plan.
Åtgärder bör därför vidtas för de fackliga organisationernas rätt till koncernfackligt arbete.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av lagstiftning av koncernfackligt samarbete över nationsgränserna.
Stockholm den 24 januari 1991 Lisbeth Staaf-Igelström (s) Bo Finnkvist (s)