För närvarande har föräldrar rätt till förkortning av arbetstiden till 3/4 av normal arbetstid. Denna rätt gäller till dess barnet har uppnått 8 års ålder eller den senare tidpunkten barnet har avslutat det första skolåret. Den förkortade arbetstiden bekostas av föräldrarna själva.
I förarbetena till 1978 års lag om föräldraledighet för vård av barn m.m (prop. 1977/78:104) diskuterades möjligheten att låta rätten till reducerad arbetstid omfatta även föräldrar till barn i åldern 8--12 år.
Med anledning av att syftet med arbetstidsförkortningen var att ge föräldrar och barn möjlighet till längre tid för daglig samvaro och minska vistelsetiderna i daghem och familjedaghem samt med hänsyn till de effekter en sådan deltidstjänstledighet kunde få på arbetsmarknaden, ansågs syftena med lagen uppfyllda med en gräns vid 8 år.
Det ansågs dessutom vara under förskoletiden och det första skolåret som behovet av deltidsledighet var mest framträdande.
Även om behovet av deltidsledighet kanske är mest framträdande under förskoletiden är det väsentligt även för föräldrar till barn i åldern 8--12 år att kunna reducera sin arbetstid och få mer tid till daglig samvaro med sina barn.
Med restid kan heltidsarbetande föräldrar, och därmed även barnen, få ''arbetsdagar'' på 10--12 timmar. Eftersom rätten till förkortning av arbetstiden till dess barnen fyllt 8 år har funnits sedan 1978 utan några större negativa effekter på arbetsmarknaden, finns det inte anledning att anta att en förlängning av rätten till dess barnet fyllt 12 år heller skulle påverka arbetsmarknaden negativt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätten till deltidsarbete för småbarnsföräldrar.
Stockholm den 24 januari 1991 Gunnar Thollander (s) Jarl Lander (s) Britta Sundin (s)