Sedan länge lever det svenska näringslivet i en internationaliserad värld. Svenska företag har inom respektive bransch tvingats konkurrera med företag från andra länder. Denna konkurrens är i många stycken av godo och har bland annat lett till ett rationellt och modernt svenskt näringsliv.
Snart kan vårt land stå inför en ny fas, varigenom vårt näringsliv i ökad utsträckning tvingas bedriva verksamhet i hård internationell konkurrens. I Sveriges riksdag finns numera en bred majoritet för svenskt deltagande vad avser EGs gemensamma marknad. Anslutning till en sådan marknad kräver dock en analys av vilka villkor som skall gälla på svensk arbetsmarknad. En sådan anslutning kräver också en metod att försvara och utveckla den svenska modellen med full sysselsättning samt en rättvis fördelning av välståndet.
I Sverige har länge rått en bred uppfattning om konkurrensens fördelar. Denna konkurrens har exempelvis tvingat fram tekniskt mer fulländade företag. Samtidigt som teknisk utveckling blivit en konsekvens av konkurrensen har svenska företags ökade konkurrenskraft möjliggjorts genom denna tekniska utveckling. Konkurrenskraften har också möjliggjorts och stärkts genom att företagen haft tillgång till välutbildad arbetskraft. Däremot har det svenska samhället aldrig kunnat acceptera stora löneskillnader såsom ett konkurrensvapen.
I början av 1900-talet konkurrerade enskilda arbetstagare om arbetstillfällena genom att bjuda under varandra vad gällde löner och andra anställningsvillkor. Denna osunda konkurrens kom att upphävas genom löntagarnas organisering i fackföreningar, vilka ingick kollektivavtal med arbetsgivarna. Kollektivavtalens tillämpning på även oorganiserade bidrog ytterligare till att motverka en osund lönekonkurrens. Konkurrens skulle ske på lika villkor.
Det är ett villkor för utländska företag, som kommer till Sverige med egen arbetskraft, att de -- för arbete i vårt land -- i huvudsak skall tillämpa samma villkor som gäller för svenska företag. I annat fall får inte företagen arbetstillstånd för sina arbetstagare. Det är i sammanhanget helt betydelselöst huruvida det utländska företaget för de ifrågavarande uppgifterna har kollektivavtal med en facklig organisation i hemlandet eller ej.
Även denna regel är ett uttryck för principen att konkurrens skall ske på lika villkor. Svenska kollektivavtal skall inte kunna kringgås.
EGs princip om bl.a. fri rörlighet av kapital, arbetskraft samt tjänster kan komma att skapa en helt ny konkurrenssituation för svenska företag och svenska löntagare. Ett svenskt medlemskap i EG innebär en vidgad möjlighet för utländska företag att etablera sig i Sverige. Dessa företag blir då i vårt land svenska juridiska personer. Ett sådant medlemskap skapar också frihet för utländsk arbetskraft att söka sig till vårt land för att söka jobb i svenska företag. Såväl de utländska företagen som den utländska arbetskraften måste dock här i landet konkurrera på samma villkor som svenska företag och svenska löntagare.
Svensk anslutning till EG kan dock ge upphov till en konkurrens av det osunda slaget. Företag som är etablerade inom ett EG-land har rätt att fritt saluföra sina tjänster i andra medlemsländer. Här uppstår då en risk för s.k. ''social dumping''. Därmed menas att företag från låglöneländer tar med sig arbetskraft från hemlandet för utförande av verksamhet i ett värdland. Företaget tillämpar på arbetskraften de löneoch anställningsvillkor som gäller i hemlandet och konkurrerar därmed med värdlandets företag på ett osunt sätt. Ett företag registrerat i Spanien kan t.ex. anställa arbetskraft från hela Europa och sluta kollektivavtal med en spansk fackförening för arbete i hela Europa. Efter spanska förhållanden kan kollektivavtalet te sig rimligt medan det är långt under den nivå som gäller exempelvis i Sverige. Detta företag har då -- enligt Romfördraget -- rätt att komma till Sverige och utföra arbete här med egen arbetskraft. Inom EG kan detta ske utan tillstånd.
Vad en sådan osund konkurrens om arbetstillfällena kan leda till har vi bland annat sett på sjöfartens område. Det kan räcka med att låta fartyg som ''Scandinavian Star'' eller ''Black Prince'' stå såsom ytterst målande exempel.
Det måste anses vara en grundläggande princip att arbete som utförs i Sverige skall avlönas i enlighet med svenska normer. Det måste också anses vara en grundläggande princip att svenska fackliga organisationer ytterst skall kunna använda sig av fackliga stridsåtgärder för att tillse att arbete som utförs här i landet betalas i enlighet med principer i svenska kollektivavtal. Denna typ av principer står också i överensstämmelse med vad olika EG- organ uttalat. Från fler håll inom EG har social dumping förklarats vara något som måste förhindras. Utgångspunkten är i stället att arbete skall utföras i enlighet med villkoren i det land där arbetet utförs. EG- kommissionen anser att riskerna för social dumping är ett så stort problem att man just nu arbetar med förslag till direktiv som skall tvinga medlemsländerna att införa nationell lagstiftning som förhindrar denna form av osund konkurrens. EG-domstolen har i flera mål förklarat att EG- rätten inte hindrar medlemsstaterna att med hjälp av nationella regler tvinga gästande företag att följa värdlandets normer för anställningsvillkor.
Svenska lagar och svenska avtal skall självfallet gälla för allt arbete som utförs i Sverige. Denna självklara princip har gällt i Sverige fram till hösten 1989. Arbetsdomstolen hade vid flera tillfällen tidigare funnit att fackliga åtgärder för att hävda principen var lagliga. Genom den s.k. Britannia-domen förändrades i grunden det svenska rättsläget. Domstolen kom plötsligt till motsatt uppfattning. Numera är svenska fackliga organisationer förhindrade att hävda svenska kollektivavtal och svensk arbetsrätt vad gäller utländska företag som utför arbete i Sverige. Detta står inte i överensstämmelse med det syfte riksdagen hade när reglerna om fredsplikt i medbestämmandelagen antogs.
Genom Britannia-domen kan det svenska välfärdsbygget på mycket kort tid raseras. Stora delar av det svenska löntagarkollektivet kan komma att tvingas sälja sig för oanständigt låga löner. En stor del av det svenska socialförsäkringssystemet kan på kort tid falla samman.
För att undvika social dumping, för att tillse att arbete som utförs i Sverige betalas enligt svenska principer, och för att skapa en garanti för att den traditionella modellen håller inför mötet med en alltmer internationaliserad omvärld, måste den svenska arbetsrätten återställas till det läge den hade före Britannia-domen. Svenska fackliga organisationer ges därmed möjlighet att hävda svenska kollektivavtal för arbete som utförs i Sverige.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sådan ändring i medbestämmandelagen att den ordning och det rättsläge som gällde före den s.k. Britannia-domen återställs.
Stockholm den 23 januari 1991 Birger Rosqvist (s) Sven-Gösta Signell (s) Anita Modin (s) Sven-Åke Nygårds (s) Nils Nordh (s) Lennart Nilsson (s) Barbro Evermo Palmerlund (s)