Under 1980-talet övergick industriidkarna i stor utsträckning till att bedriva sin verksamhet i koncernform genom att dela upp de stora industriföretagen i flera mindre bolag (s.k. bolagisering).
När behov av samverkan mellan olika bolag sedan har uppstått, t.ex. i forsknings- och utvecklingsfrågor, har detta ofta skett genom bildande av s.k. 50/50-bolag. I dessa bolag företräder var och en av stiftarna/ägarna exakt hälften av röstetalet vid bolagsstämman.
Den valda samverkansformen medför att dessa bolag inte anses stå i koncernförhållande till ägarbolagen, vare sig aktiebolagsrättsligt enligt aktiebolagslagen (1 kap 2 §) eller arbetsrättsligt.
Arbetstagarna i 50/50-bolagen går därmed miste om en rad väsentliga arbetsrättsliga rättigheter. De får inte tillgodoräkna sig sin inarbetade anställningstid vid övergång mellan bolagen, de får inte rätt till styrelserepresentation i ägarbolagen, ägarbolagens skyldighet att tillse att primära förhandlingar (11 § MBL) äger rum i det ägda bolaget bortfaller (se AD 1979 nr 1), rättigheterna till facklig samverkan mellan bolagen enligt 11 § i utvecklingsavtalet SAF-LO/PTK kan inte utnyttjas osv.
Lagstiftningsåtgärder behöver vidtas så att koncernbegreppet i styrelserepresentationslagen, medbestämmandelagen och anställningsskyddslagen utvidgas så att det även omfattar de s.k. 50/50-bolagen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändringar i det arbetsrättsliga koncernbegreppet.
Stockholm den 24 januari 1991 Britta Sundin (s) Jarl Lander (s) Gunnar Thollander (s) Kaj Larsson (s)