Länge har det diskuterats om samhället har råd att ge de löneanställda rätten till kortare arbetstid. Många grupper i samhället önskar detta. Med rätten till kortare arbetstid skulle många människor kunna ordna sitt liv mer harmoniskt i överensstämmelse med den livsfas de för tillfället befinner sig i. I en tid av ökande arbetslöshet kunde den kortare arbetstiden göra det möjligt att solidariskt dela det befintliga lönearbetet. För barnfamiljerna skulle det vara lättare att ordna omvårdnaden för egna barn. För dem som vill trappa ner sin arbetstid vore också denna möjlighet bra. Fler exempel kan ges.
Dagens regler för lönearbetstid
Arbetstiderna regleras i dag på flera sätt. Arbetstidslagen säger att högsta normalarbetstid är 40 timmar per vecka om inte annat bestäms genom kollektivavtal mellan parter på arbetsmarknaden. Tid utöver de 40 timmarna räknas som övertid; gränsen för den övertid man normalt får ta ut är 200 t/år. Därutöver krävs dispens. För många högre tjänster är dock arbetstiden mer oreglerad.
Arbetstidslagen har en starkt normgivande betydelse; det normala är att arbeta 40 t/vecka och därför gör de flesta det. Naturligtvis finns det människor som arbetar både mer och mindre.
Genom överenskommelse mellan enskilda arbetstagare och arbetsgivare kan man komma överens om lägre arbetstid. Ungefär en fjärdedel av de förvärvsarbetande arbetar mindre än 35 t/vecka. Exempel finns dock på personer som vill arbeta mer än de får för arbetsgivaren eller tvärtom. Arbetsmarknaden är ganska flexibel; i allmänhet finns goda möjligheter att få ungefär den arbetstid som man önskar. Övertid och extraarbete är andra utvägar för den som vill öka sin arbetstid.
Långsiktiga gröna mål
Vi ser det som viktigt för hela vårt stressade samhälle att lönearbeta mindre. Några ord om detta finns i inledningen. Men ett annat viktigt syfte är att vi genom att arbeta mindre producerar en mindre kvantitet varor -- och det spar på miljö och råvaror.
Men tillväxten, då?
Så länge produktiviteten ständigt stiger i produktionen av varor -- och det kommer den att göra länge -- kommer det automatiskt att produceras mer och mer om inte arbetstiden sänks samtidigt. Enligt långtidsutredningens prognoser kommer den materiella produktionen till år 2000 att öka med ca 25 %. För att nå detta mål krävs en ökning av antalet lönearbetstimmar med ca 7 % och av produktiviteten med 18 %. Om produktionen skulle förbli helt oförändrad kan arbetstiden sänkas med 8 % och produktiviteten ökas med drygt 10 %.
Miljöpartiet de gröna föreslår att åtgärder för en kortare arbetstid sker efter två linjer, dels genom laglig rätt att individuellt välja en kortare arbetstid, dels genom en allmän förkortning av normalarbetstiden i arbetstidslagen.
Laglig rätt till kortare arbetstid
Frivilligheten innebär att människor spontant väljer att arbeta mindre mot motsvarande lägre ersättning. Som ovan nämnts har redan mer än en fjärdedel av löntagarna valt att arbeta så. I miljöpartiet de grönas program har vi ett förslag om laglig rätt att välja kortare arbetstid, 30 eller 20 timmars arbetsvecka med motsvarande lägre lön.
En lagstiftning kan vara bra för dem som i dag inte har den möjligheten, men någon större effekt på den totala arbetstiden i samhället kommer en sådan reform troligen inte att få. Arbetsmarknaden är ju redan ganska flexibel och troligen har de flesta som vill minska sin arbetstid redan avtalat med sin arbetsgivare om detta.
Arbetstidslagen
Miljöpartiets långsiktiga mål är en arbetstidsförkortning till 6 timmar per dag eller trettio timmars arbetsvecka. Som ett första steg mot detta bör arbetstidslagen ändras så att högsta normalarbetstid sänks med två timmar till 38 timmar, varav en i januari 1992 och en i januari 1993. Detta innebär en sänkning med 5 %. Om arbetstagarorganisationerna inte är beredda att sänka utgående veckolön i kronor innebär de två timmarna att man intecknar 5 % av utrymmet för lönehöjningar till kortare arbetstid. Detta är naturligtvis ett problem i dagens situation när vi har alldeles för stora löneökningar.
En del av kostnadsökningen bör därför kompenseras genom sänkta arbetsgivaravgifter. I miljöpartiets skattemotion läggs förslag om en sådan sänkning, som innebär ett minskat kostnadsläge för företagen (utöver kompensation för ökade energiskatter) i storleksordningen 1 %.
Ytterligare ett sätt att mildra arbetsgivarnas kostnader för en arbetstidsförkortning bör vara att riksdagen i samband med besked om arbetstidsförkortningen också återtar beslutet att öka semestern i en första etapp med två dagar. Miljöpartiet prioriterar förkortad veckoarbetstid framför en längre semester.
Återstående ca 3 %-enheter av kostnadsökningen ger -- fördelade på två år -- ungefär 1,5 % per år. Eftersom det ungefärligen motsvarar produktivitetsökningen på ett år inom näringslivet, skulle det vara möjligt att med bibehållen, men ej ökad lön behålla företagens kostnadsläge oförändrat. De anställda skulle då få en ökad reallön, men inte i form av pengar i lönekuvertet utan som kortare arbetstid.
Är kortare arbetstid effektivt mot arbetslöshet?
Den frågan har diskuterats länge och ingående utan att man kommit till något helt säkert slutsats. Rent teoretiskt är ju tanken den, att man skall dela på de avlönade jobb som finns. I praktiken finns dock en hel del svårigheter. Jobben och de arbetslösa finns inte på samma platser, utbildningen passar inte för jobbet, o s v. En viss effekt mot arbetslöshet bör dock den kortare arbetstiden ge. Om en tredjedel av den minskade arbetstiden vid en arbetstidsförkortning med två timmar per vecka resulterar i nya arbeten motsvarar detta ca 50 000 nya arbetstillfällen. En arbetstidsförkortning kan därför ge ett betydande bidrag till att den befarade ökningen av arbetslösheten minskar.
Om en arbetstidsförkortning genomförs kommer behovet av pengar för arbetslöshetsersättning och arbetsmarknadspolitiska åtgärder att minska med uppskattningsvis 500 milj kronor under budgetåret 1991/92.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till lag om laglig rätt att välja kortare arbetstid, 20 eller 30 timmar/vecka,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att i arbetstidslagen normalarbetstid skall utgöra 39 timmar/vecka från 1992-01-01,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att arbetstiden bör sänkas med ytterligare en timme/vecka från 1993-01-01,
4. att riksdagen under förutsättning att yrkande 2 och 3 bifalls, beslutar att antalet semesterdagar minskas med 2 dagar från 1992-01-01,
5. att riksdagen under förutsättning att yrkande 2 bifalls, under anslaget B2 Arbetsmarknadspolitiska åtgärder anslår 500
000
000 kr. mindre än vad regeringen har föreslagit eller således 10
918
687
000 kr.
Stockholm den 17 januari 1991 Inger Schörling (mp) Claes Roxbergh (mp) Anna Horn af Rantzien (mp) Lars Norberg (mp) Ragnhild Pohanka (mp)