Läkarnas arbets- och jourtider regleras idag genom avtal mellan Landstingsförbundet och Sveriges läkareförbund. Förhållandena gäller i stort sett hela landet men kan vara något skiftande inom olika landsting och inom olika specialiteter. Avvikelse från det centrala avtalet får nämligen göras om arbetsgivaren och den lokala arbetstagarorganisationen träffar överenskommelser om detta. Det centrala avtalet anger 18 timmars arbetspass som en maximigräns.
Läkarnas totala arbetstid är enligt gjorda undersökningar i stort sett motsvarande andra yrkesgruppers, ca 40 timmar/vecka. Den senaste undersökningen var dock av liten omfattning och borde följas av en större.
Det som är av större intresse från patientsynpunkt är hur arbetstider förläggs. Jouren är en betungande men nödvändig del av läkarens arbete och den måste genomföras under dygnets alla timmar.
Rapporter från olika sjukhus och en nyligen genomförd SPRI-studie visar att det fortfarande förekommer arbetspass på omkring 30 timmar. Ofta är det yngre läkare, som uppehåller dessa jourer. De upplever jouren som fysiskt och psykiskt påfrestande. Även äldre läkare upplever stress och trötthet under de långa jourpassen. Dessa skapar alltså dålig arbetsmiljö för personalen och -- vad som är ännu viktigare -- kan dessutom vara en starkt negativ faktor för patientsäkerheten. Svårigheten att fatta snabba, kanske komplicerade medicinska beslut i en stressituation skall inte underskattas.
De problem vi här tagit upp borde kunna lösas avtalsvägen. Så har emellertid inte skett.
SPRI kommer under 1991 med nya riktlinjer för jourverksamheten, där en målsättning är att kompensationsledighet skall tas ut i samband med jouren. Detta borde varit en självklarhet sedan länge. SPRI:s riktlinjer är därtill bara en rekommendation.
Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd bör i sitt arbete särskilt uppmärksamma de misstag som har sin grund i stress och trötthet på grund av alltför långa jourpass.
Socialstyrelsen och landstingen bör följa vad det nya avtalet och SPRI:s rekommendationer leder till. Om olämpliga arbetstidsförhållanden fortsätter bör förslag till arbetstidsreglering läggas fram i likhet med vad som gäller för många andra yrkesgrupper.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om läkarnas sammanhängande arbetstid.
Stockholm den 22 januari 1991 Ingrid Hasselström Nyvall (fp) Margitta Edgren (fp)