Flera lagar ger de anställda rätt att vara lediga från arbetet med eller utan lön. Ledigheten har på senare tid utökats genom den successivt förlängda föräldraledigheten samt lagen om ersättning och ledighet för närståendevård.
Dessa lagar har tillkommit i det goda syftet att skapa bättre fortbildnings- och föreningsvillkor för de anställda. Ett problem med lagarna är att arbetsgivarens skyldigheter ofta är uttryckta med abstrakta formuleringar i lagtexten. Lagarna har därför blivit mycket svårhanterliga för den enskilde arbetsgivaren. Detta gäller inte minst i mindre företag som ofta har små administrativa resurser och där behoven av långa varseltider är stora.
Mot bakgrund av bl.a. denna kritik tillsattes 1980 i arbetsmarknadsdepartementet en översyn av de olika ledighetslagarna. Detta utredningsarbete har emellertid legat nere sedan 1982.
Bland de frågor som främst skulle granskas var bl.a. varseltidernas längd vid återkomst från studier, begränsning av studieledighetslagens bredd, problem i samband med studier på arbetstid med timstudiestöd. Ytterligare en fråga som skulle behöva utredas gäller ledighet för facklig verksamhet. I dag gäller visserligen normen att ledigheten inte får vara längre än vad som är skäligt med hänsyn till förhållandena på arbetsplatsen. Men den mer omfattande ledighet som det ibland kan bli fråga om kan slå mycket hårt i ett mindre företag.
Problemen kvarstår med andra ord. Den lagtekniska översyn som hänvisas till i arbetsmarknadsutskottets betänkande 1987/88:5 löser inte de ovan angivna problemen. Inte heller den utredning som utskottet hänvisar till (Au 1990/91 AU:2) angående arbetstids- occh semesterområdet är avsedd att behandla de ovannämnda frågorna. Därför är det av vikt att det arbete som påbörjades 1980 får fortsätta så att förslag till förändringar för att anpassa lagarna också till de mindre företagens situation kan framläggas. En sådan anpassning får inte förhindras bara därför att lagändringarna också omfattar andra typer av företag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående behovet av en översyn av ledighetslagarna.
Stockholm den 16 januari 1991 Rune Backlund (c) Ulf Melin (m) Ingvar Eriksson (m) Stig Bertilsson (m) Gunhild Bolander (c) Bengt Rosén (fp)