Sex timmars arbetsdag är ett glömt begrepp i svensk politik idag, då man till varje pris vill att varje människa skall vara ute i ''produktionen''. Skatter sänks, så att höginkomsttagare gynnas och kan vara ännu mer produktiva. Barn och gamla tycks också vara ett glömt begrepp. När 81% av kvinnorna och 85% av männen är ute i lönearbete, så drabbar det den informella sektorn, vård av och omsorg om gamla och barn. Ändå skulle samhället bryta ihop om inte alla anhöriga ställde upp på sin fritid och tog hand om sina närmaste.
I dagsläget är det emellertid så att den största bördan ligger på kvinnorna. De är inte bara dubbelarbetande utan också trippelarbetande. Förutom åtta timmars arbetsdag skall tiden räcka till för barn och äldre anhöriga samt för deltagande i föreningsliv. Det är inte konstigt att kvinnor i en sådan situation väljer bort tunga chefsposter.
Den bortdribblade arbetstidsförkortningen borde kunna tas upp som en del i löneförhandlingarna. På riksplanet kan man enas om en årsarbetstid (idag ca 1865 timmar) på 1370 timmar år 2000 som motsvarar sex timmars arbetsdag, fem dagars arbetsvecka och sex veckors semester.
Frivillighet
De anställda på varje arbetsplats skulle själva i samråd med den lokala arbetsledningen på frivillig väg få bestämma hur denna tid skall fördelas. Det kan vara 20-, 30- eller 56- timmars arbetsvecka. En längre sammanhängande ledighet osv.
Avtalsvägen har med framgång använts i många länder, men i Sverige har det inte funnits större intresse av detta. Som politiskt parti är det svårt att driva detta om inte facken själva gör det.
Arbetstidslagen
I stället kan vi genom ändring i arbetstidslagen förkorta den normala arbetstiden med tio timmar per vecka till 30- timmars arbetsvecka. Reformen skall vara genomförd till år 2000. Flexibel arbetstid, som skissats ovan, skall gälla. Man måste då i konsekvensens namn ge möjlighet till och tillåta mer övertid, motsvarande de reducerade antalet tio timmarna.
Arbetets värde och meningen med arbetet kommer att betyda mer på 90-talet. En positiv effekt med flexibel arbetstid är att man känner att man orkar med både arbete och familj. En vinst är att man som föräldrar kan vara hemma med sina barn mera under förskole- och skolperioden och mer aktivt kan ställa upp på en nära anhörig som behöver ens hjälp.
Livet är indelat i olika faser, ibland kan man arbeta mer än normal arbetsdag medan andra gånger behöver man gå ned i arbetstid för att klara av vardagen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetstidsförkortning till år 2000.
Stockholm den 18 januari 1991 Eva Goe s (mp) Anita Stenberg (mp) Ragnhild Pohanka (mp) Marianne Samuelsson (mp)