Småbarnsföräldrar har för närvarande rätt till tjänstledighet från sina anställningar till dess att barnet har uppnått en ålder av ett och ett halvt år. Det är viktigt att småbarnsföräldrar, både kvinnor och män, kan kombinera förvärvsarbetet med ansvaret för barn. Många föräldrar anser dock att barn i ett- och tvåårsåldern bör vårdas i hemmet. Då rätten till tjänstledighet är av stor betydelse för både föräldrar och barn anser vi att den bör utvidgas att gälla till dess barnet är tre år.
För att motverka att den, som en tid varit hemma för vård av barn drabbas av försämrade villkor i arbetslivet, är det också viktigt att barnavårdande tid beaktas vid meritvärdering.
Enligt vår mening bör också rätten för föräldrar att förkorta sin arbetstid utsträckas till att gälla till dess barnen fyllt 12 år. I dag har förälder rätt att förkorta arbetstiden till tre fjärdedelar av normal arbetstid fram till dess barnet fyller åtta år eller till den senare tidpunkt då barnet har avslutat sitt första skolår.
Då tillgången på fritidshemsplatser varierar mycket och beroende på detta också upp till vilken ålder barnen kan få vistas där, är det inte ovanligt att 10 -- 11-åringar är helt utan tillsyn en stor del av dagen. För både barn och föräldrar innebär detta en mycket otrygg tillvaro. Alla barn är heller inte mogna att före tolv års ålder klara sig själva före och efter skoldagen.
Rätten att förkorta arbetstiden fram till dess barnet är 12 år finns redan, genom kollektivavtal för statligt anställda. Enligt vår mening är det motiverat att utvidga denna rätt till att gälla alla föräldrar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att utvidga rätten till hel ledighet för vård av barn till dess att barnet fyllt tre år,
2. att riksdagen beslutar att rätten att förkorta sin arbetstid fram till dess barnet är tolv år utvidgas till att gälla alla föräldrar.
Stockholm den 17 januari 1991 Kersti Johansson (c) Rosa Östh (c)