Efter rekommendation av Internationella Arbetsorganisationen (ILO) och sedan arbetsmarknadens parter 1976 träffat avtal om ''Riktlinjer för företagshälsovård'' infördes 1978 en ny arbetsmiljölag. För att uppfylla lagens bestämmelser för de statsanställda inrättades den 13/9 1979 ''Statshälsan'', som idag utbyggts så att ett huvudkontor dirigerar 14 planeringsområden med 100 administratörer som ska sköta 120 centraler (var och en utrustad med driftsledare och en ansvarig styrelse).
Då Statshälsan inrättades, var företagshälsovården inte alls utbyggd som den är idag, och det fanns ett klart behov av att staten genom organisationens inrättande ''gick före med gott exempel''.
Idag är företagshälsovården väl utbyggd i hela landet, och det är ett företagsekonomiskt slöseri att upprätthålla ''Statshälsan'' som en separat organisation för de över hela landet kringspridda statsanställda som tvingas utnyttja den. Den är också dyr i drift: varje myndighet betalar ur egen budget en viss summa per anställd och år, men därutöver tilldelas Statshälsan via civildepartementets budget (C 8) 357 milj.kr. för driften budgetåret 1991/92.
''Statshälsan'' fyllde en meningsfull uppgift då den inrättades för 12 år sedan, men den torde idag ha överlevt sig själv. Om de statligt anställda kunde anslutas till befintliga företagshälsovårdscentraler, så skulle ''Statshälsans'' stora och kostnadskrävande administration kunna slopas. Organisationens underlag av statsanställda är dessutom idag kringspridda på så många orter, att resekostnaderna blir höga och centralerna ofta dåligt utnyttjade. Allt detta skulle kunna avhjälpas om statliga verk och myndigheter istället finge fria händer att träffa avtal för sina anställdas räkning med den fria marknadens företagshälsovård. Detta bör utredas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen begär att regeringen tillsätter en utredning med uppgift att utreda om Statshälsan i dag är en lämplig organisationsform för de statsanställdas företagshälsovård,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att utredningen bör beräkna vilka besparingar som skulle kunna uppnås om Statshälsan slopades och de statsanställda hänvisades till den fria marknadens företagshälsovård.
Stockholm den 25 januari 1991 Lars De Geer (fp)