Mälardalen -- en konkurrerande region i det framtida Europa
Sammanfattning
I denna motion föreslås att riksdagen skall uttala som sin mening att länen kring Mälaren bör vidga sitt samarbete för att Mälardalsregionen skall kunna bli en konkurrerande region i det framtida Europa. Den avgränsning som för närvarande råder mellan länen -- inom ramen för såväl den landstingskommunala organisationen som den statliga -- innebär att Mälardalsregionens totala resurser inte tas till vara på ett optimalt sätt. Genom ett vidgat samarbete inom Mälardalen kan Mälardalsregionen utvecklas till en region värdig att konkurrera med de framgångsrika regionerna i Syd- och Mellaneuropa.
Mål för samverkan i Mälardalen
Mälardalsregionen måste ses som en helhet med en gemensam arbets- och bostadsmarknad. Mälardalssamarbetet måste syfta till att i samarbete mellan enskild och offentlig sektor inom kommunerna kring Mälardalen gemensamt lösa ett antal problem, att riva gränser och finna nya samverkansformer. Genom att utveckla Mälardalen kan den bli en verkligt framgångsrik region i ett integrerat Europa. En levande och framgångsrik Mälardalsregion är av godo för hela landets utveckling.
Delar av Mälardalen är i dag hårt exploaterade. Trycket mot framför allt Stockholms läns inre delar är betydande. Bostadsbrist och behov av stadsförtätning skapar politisk debatt, men sällan någon mer långsiktigt inriktad handling.
Tillgången på arbetskraft har sedan länge varit otillräcklig och svårigheterna att skaffa fram bostäder har effektivt begränsat tillflödet av ny arbetskraft. Samtidigt finns i storstadens närhet orter med arbetslöshet, liksom orter som har utvecklad infrastruktur, goda miljöer och välutbyggd service.
Den regionala strukturen
Genom en integrerad, flerkärnig Mälardalsregion med goda kommunikationer mellan de olika delarna skulle vi få en struktur som liknar andra framgångsrika regioner inte bara i Europa utan också i USA och Japan. Dessa regioner kännetecknas, förutom av kombinationen av högteknologisk utbildning, kunskapsintensivt näringsliv och goda internationella förbindelser, av en nätverksstruktur där flera orter samverkar och binds samman med snabba kommunikationer.
Det fysiska avståndet till råvaror och konsumenter får allt mindre betydelse för industrietableringar. Kommunikationerna och transportförutsättningarna blir allt viktigare. Företag har alltmer en tendens att lokalisera sig där de kan rekrytera rätt människor. Därför får den enskildes möjligheter till en god livsmiljö en allt större betydelse. För att en ort skall kunna vara ekonomiskt expansiv fordras att det är en plats som människor dras till och gärna vill bo på. Fritid, kultur och miljö blir därför allt viktigare ingredienser i konkurrensen om arbetskraften.
Att bo och arbeta i Mälardalen
Mälardalen har mycket goda möjligheter att tillfredsställa de flesta smakriktningar när det gäller val av bostadsort. Här finns en pulserande storstad, idylliska småstäder, lantlig avskildhet och lagom medelstora städer. Här finns orörd natur och en av världens vackraste huvudstäder. Mälaren och skärgården är en unik naturtillgång. Mälarens kust, som är hela 111,1 mil lång -- öarna oräknade, erbjuder unika boendekvaliteter. Stockholm är en av världens teatertätaste städer. Det är också en av de museitätaste. Stockholm har ett gott rykte som internationell mötesplats. I Mälardalen finns gott om minnesmärken från en mångtusenårig historia.
Eftersom vi alla är högst olika individer finns det också högst olika uppfattningar om vad som är ett bra arbete, en bra bostad, eller en bra fritid. En del bryr sig inte om vad de har för arbete, bara lönen och arbetstiderna är bra; för andra är jobbet nyckeln till självförverkligande och identitet. Det finns de som struntar i hur de bor bara det blir pengar över till utlandssemester, medan bostaden har avgörande betydelse för livskvalitén för andra.
I de nya ekonomier som växer fram, där företagen blir allt mindre beroende av var råvaror, kapital och marknad finns, blir möjligheten att rekrytera kvalificerad arbetskraft allt viktigare för valet av lokaliseringsort. Samtidigt blir arbetskraften mer trögrörlig. När fler än en i familjen förvärvsarbetar och när familjen dessutom är beroende av barntillsyn och skolor blir det svårt att flytta. Det finns därför redan nu en tendens att företagen flyttar dit där arbetskraften finns. Det finns också en tendens att människor lägger allt större vikt vid var de bor, att man i valet mellan ett bra jobb och en bra boendemiljö prioriterar boendet.
En attraktiv boendemiljö blir därför allt viktigare för en regions utveckling. Om de flesta smakriktningar kan tillfredsställas inom en och samma region ökar attraktiviteten. I Mälardalen skulle detta vara möjligt om den kunde fungera som en sammanhängande bostads- och arbetsmarknad.
Den nya tekniken kommer att göra det allt mindre nödvändigt att alltid vistas på sin arbetsplats när man arbetar. Datorer, telefax och vidarekoppling av telefonen kommer inom en snar framtid att vara faciliteter som de flesta har tillgång till i hemmet. Distansarbete kommer säkerligen att bli vanligare. Avståndet till arbetsplatsen kan för vissa typer av arbeten få allt mindre betydelse.
Investeringar i infrastrukturen
För att uppnå denna integrerade kreativa Mälarregion krävs det att en rad saker sker inom de närmaste 10--20 åren. De åtgärder som är viktigast och måste genomföras inom de närmaste årtiondena är ordentliga investeringar i infrastrukturen. Investeringar i vägnät och kollektivtrafik har eftersatts i både Stockholmsregionen och övriga Mälardalen. Med kloka investeringar i vägar, järnvägar och flygplatser kan utvecklingsmöjligheter skapas, vilka ger förutsättningar för nya bostadsområden och arbetsplatser.
Investeringar som behöver göras är bland annat: Utbyggnad av tågtrafiken kring Mälardalen genom Svealandsbanan och MälardalenByggande av en Arlandabana mellan Stockholm och ArlandaUtveckling av Arlanda som Sveriges internationella trafikflygplats med ytterligare banor samt utnyttjande av Bromma för bland annat regional flygtrafik och utbyggnad av Västerås flygplatsOmedelbart byggande av ringen (inklusive Österleden)Byggande av Västerleden Motorvägsstandard på E 3 mellan Läggesta och EskilstunaYtterligare förbättringar av E 18, sträckan Bro--VästeråsNy riksväg med hög standard sträckan E 18--ArlandaUtbyggnad av Räta Linjen, sträckan Gävle--Västerås--Eskilstuna--Norrköping.
De investeringar som behövs i Mälardalen innebär höga kostnader. Enligt vår uppfattning måste staten ta ett större ansvar än hittills för investeringar i infrastrukturen. Därför är det nödvändigt att åstadkomma en gemensam statlig organisation för länen kring Mälaren. En större andel av de offentliga resurserna måste utnyttjas till investeringar som är samhällsekonomiskt lönsamma. Investeringar i infrastrukturen har eftersatts i Sverige och det har bidragit till den dåliga ekonomiska utvecklingen. Ett sätt att frigöra offentligt kapital är att sälja statliga egendomar och använda intäkterna till angelägna investeringar.
Det är uppenbart att det inte finns skattemedel för att klara alla investeringar som vore angelägna att genomföra under de närmaste årtiondena. Därför krävs ett vidgat samarbete med näringslivet och nya finansieringsformer. En förutsättning för ett bra samarbete med näringslivet är att byggherrar och enskilda projektörer kommer in på ett tidigt stadium i planeringen. Stora projekt kan komma att tidigareläggas genom samarbete med näringslivet. I dag finns förslag om enskild finansiering av bland annat Arlandabanan, Österleden och Västerleden. Utrymmet att säga nej till sådana initiativ är enligt vår uppfattning utomordentligt begränsat om man med allvar vill utveckla och förbättra infrastrukturen.
Alla är överens om att det fordras nya former av finansiering för att klara de enorma investeringar i infrastrukturen som är nödvändiga. De olika förslag i denna riktning som producerats i regeringskansliet har i stor utsträckning gått ut på att genom fastighetsskatter, investeringsavgifter, bilavgifter och liknande former av pålagor finansiera investeringar i trafikanläggningar och kollektivtrafik. En stor del av dessa förslag riktar sig mot näringslivet. Genom att på olika sätt tvinga in pengar från företagen till det offentliga skall myndigheterna få resurser att bygga vägar och järnvägar. På detta sätt åstadkoms inget annat än ytterligare beskattning av ett redan hårt beskattat näringsliv. Vi har världens högsta skattetryck och ändå har vi inte råd att bygga upp och underhålla nödvändig infrastruktur. Nya skatter och pålagor kan självfallet inte lösa detta problem.
Uppbyggnad av infrastruktur med hjälp av privat kapital måste ske på frivillig väg och på affärsmässiga villkor. Detta kan ske på olika sätt. Det som ligger närmast till hands är naturligtvis att företaget får möjligheter att exploatera och tillgodogöra sig den markvärdestegring som följer av investeringen i infrastrukturen. Ett sådant förfarande strider emellertid mot grundläggande socialdemokratiska principer, nämligen att markvärdestegringen skall tillfalla det allmänna. Genom att hålla fast vid denna princip avhänder man sig också en stor potentiell finansieringskälla.
Avskaffa offentliga gränser
Genom att den offentliga sektorn är så stark samtidigt som man har byggt upp gränser mellan olika upptagningsområden i län, landsting och kommuner skapas onödiga hinder för en positiv utveckling. Vi vill riva dessa gränser. Service till människor måste utgå från människornas behov och inte från vare sig gamla eller nya gränser för offentlig planering. För oss är det en självklarhet att man skall kunna välja barnomsorgs- och sjukvårdsplats var som helst, inte bara i Mälardalsregionen utan i hela landet. Den offentliga servicen och den offentliga garantin för god service skall inte vara knuten till bostadsorten.
Avskaffa länsgränserna
De nuvarande länsgränserna/landstingsgränserna är otidsenliga och utgör ett direkt hinder i utvecklingen av en integrerad Mälarregion. Länsgränserna har varit i stort sett oförändrade sedan 1634 års länsreform. Denna länsindelning byggde i sin tur på de medeltida landskapsgränserna. Landskapsindelningen härrör från en tid då Sverige var mycket glest befolkat. Näringslivet byggde på självhushåll. Jordbruket var grunden för allt samhällsbyggande. Kommunikationerna var i huvudsak hänvisade till vattenvägarna. Gränserna mellan landskapen drogs genom skogar och annan svårforcerad mark. De har ända in i modern tid fyllt funktionen av att hålla samman landsbygd och mindre städer runt en centralort. Detta har varit möjligt så länge produktionsindustrin med fast lokal förankring utgjort stommen i ekonomin. Ända fram till våra dagar har också jordbruket spelat en framträdande roll i alla Mälardalslänen utom Stockholms län.
Med framväxten av kunskapssamhället, där rörligheten är viktig och där näringslivets arbetsformer bygger på olika former av nätverk, blir länsgränserna hopplöst föråldrade. Näringslivet har redan i stor utsträckning bildat regioner och samverkan mellan orter som inte på något sätt stämmer med den offentliga administrativa indelningen.
Avskaffa landstingen
Vår uppfattning är att det i dag finns för många nivåer i det offentliga styrsystemet. Kommuner, landsting, länsstyrelser och stat. Samtidigt som det finns ett behov av att i vissa situationer stärka det statliga inflytandet -- bland annat för att klara investeringarna i infrastrukturen -- vill vi bygga utvecklingen på starka kommuner som ges en ökad roll i den regionala samverkan. Landstingen kan avskaffas. Genom att bilda kommunalförbund eller bolag för de uppgifter som i dag sköts av landstingen får kommunerna ett ökat ansvar för sjukvården och kollektivtrafiken. Då kan denna verksamhet bättre mätas mot annan offentlig verksamhet och onödiga dubbelroller i planeringen undvikas. Utbildningssjukhusen kan i likhet med universitet och högskolor läggas under statligt huvudmannaskap.
Kommunalförbund, liksom kommunala bolag utgör en friare form av samverkan där man lättare kan söka de samverkanspartners för olika lösningar som är angelägna vid olika tillfällen. Landstingen är för många en anonym organisation. Om man överför landstingens uppgifter på kommunerna så kommer de närmare människorna och kommunerna tvingas också ta ett helhetsansvar för landstingets nuvarande uppgifter. De kompetensstrider och de förhandlingar som alltför ofta utvecklas mellan kommuner och landsting är av ondo för den offentliga servicen och är för den enskilde skattebetalaren ofta rent löjeväckande. Ett avskaffande av landstingen får inte innebära att all verksamhet förs över i annan offentlig regi. I stället måste enskilda alternativ prövas på en rad områden.
Statens roll
Länsstyrelserna, som har till uppgift att bevaka statsmakternas intresse och vara tillsynsmyndighet, måste omforma sitt arbete så att gränsdragningarna mellan dessa inte blir så definitiva. Även länsstyrelsernas roll måste omprövas. Någon form av regionalt styre behövs naturligtvis men både de geografiska och juridiska gränserna behöver ändras så att de stämmer överens med och underlättar framväxten av ett modernt samhälle där den enskilda människan står i centrum. Den nuvarande länsuppdelningen bör omgående omprövas i syfte att tillskapa en ny form av län för hela Mälardalsregionen. Enligt vår uppfattning är det väsentliga att det finns en statlig planeringsmyndighet ovanför kommunerna som bland annat kan svara för beslut och styrning när det gäller investeringar i infrastrukturen inom hela Mälarregionen.
Högre utbildning och forskning
Betydelsen av högre utbildning och forskning är oomstridd för utvecklingen av ett område. Lokalisering av utbildningsoch forskningsinstitutioner har i likhet med investeringar i infrastrukturen stor betydelse för ett områdes utveckling. Vid beslut om var forskningsinstitutioner och utbildningsanläggningar skall lokaliseras måste dock utbildningens och forskningens krav vara avgörande. Satsningar som inte ser till dessa krav riskerar att bli mycket kostsamma och misslyckade investeringar som allvarligt kan försämra kvalitén i verksamheten. Fördelarna för högre utbildning ligger normalt inte i stora forskningsenheter. Det är därför inte nödvändigt att all expansion sker i omedelbar närhet till befintliga institutioner. Tvärtom kan de höga markpriserna i bandet mellan Uppsala och Stockholm utgöra skäl för att försöka finna andra platser för forskning och utbildning.
Med universiteten i Stockholm och Uppsala, Tekniska Högskolan, högre medicinsk forskning och utbildning, elektronikcentrum i Kista, lantbruksuniversitetet i Uppsala och många fler betydelsefulla utbildningsinstitutioner har Mälardalen utomordentligt goda förutsättningar när det gäller högre utbildning och forskning. Den betydelsefulla kopplingen mellan dessa utbildningsinstitutioner, forskning och näringsliv finns redan genom den kunskapsintensiva och forskningsberoende industrin i Mälardalen. Genom denna inriktning på näringslivet med goda möjligheter att upprätthålla och utveckla hög kompetens har vi också stora konkurrensfördelar gentemot utlandet.
Den forskningskoncentration som i dag finns i Uppsala och i delar av norra Storstockholm kommer att bestå. Samtidigt finns förutsättningar för att utveckla annan typ av forskning och kompletterande forskning och utbildning i andra delar av Mälardalen. De platser som är särskilt intressanta är området kring Huddinge sjukhus och kring högskolorna i Västerås och Eskilstuna.
Västerås har goda förutsättningar att kunna utvecklas till ett forskningscentrum inom bland annat verkstadstekniken men också inom andra tekniska områden. Huddinge sjukhus och Novums forskningspark har genom de satsningar som gjorts inom den medicinska forskningen och utbildningen inom detta område kommit att få en särskild profil. Denna utveckling skall självfallet stimuleras. Den kan komma att ge Södertörn och de södra delarna av Stockholms län och Mälardalen en särskild utvecklingskraft.
Den högre utbildningen inom forskningen måste utvecklas efter de naturliga förutsättningar som råder i varje del av Mälardalen. Det är uppenbart att de befintliga högskoledelarna inte kan klara de behov som finns av framtida forskning och utbildning. Därför är det viktigt att man genom politiska beslut möjliggör satsningar som kan utveckla utbildning och forskning i andra delar av Mälardalsregionen.
Mälardalen i Europa
Utanför Sveriges gränser förändras världen i rasande fart. De socialistiska diktaturernas snabba och definitiva sammanbrott är inte den enda fundamentala förändring som Europa håller på att genomgå. Informationssamhällets framväxt, nationalstaternas minskade betydelse och den kraftiga förändring som sker av produktion och distribution av varor och tjänster innebär stora omvälvningar av hela vårt sätt att leva.
Vi kan naturligtvis välja att ställa oss vid sidan om och inte låta oss dras med i utvecklingen i Europa. Detta är emellertid en farlig väg. Det skulle göra oss alltmer isolerade och på efterkälken. Vi skulle få lära oss att leva med allt sämre konkurrenskraft och allt lägre levnadsstandard. Att fatta ett sådant politiskt beslut vore ödesdigert. Då kommer tiden och utvecklingen att springa ifrån oss.
Utvecklingen i Europa är inne i ett avgörande historiskt skede. Motorn och kraftkällan är EG. Antalet medlemsstater i EG kommer att utökas för att på sikt kanske omfatta Europas alla länder. Sverige måste delta i detta arbete att skapa ett gränslöst Europa.
Om Sverige väljer att även i framtiden stå utanför EG kommer problemen att hopa sig. Bara det faktum att Sverige ännu ej ansökt om medlemskap i EG verkar i sig negativt på investeringsviljan. Svenska exportinriktade företag tvingas investera alltmer utomlands och allt mindre i Sverige. Utländska företag investerar knappast alls i Sverige. Fortsätter det så riskerar Sverige att i det långa loppet utarmas som industrination. Utvecklingen går snabbt.
Om vi däremot vill vara med, samverka med det nya Europa och bli en del av detta, då kan Mälardalen spela en avgörande roll. De regioner som har tagit ledningen i det nya Europa kännetecknas av en kombination av kunskapsintensivt näringsliv, högre utbildning, goda internationella kommunikationer och karaktären av ''mötesplats'', vilket bland annat fordrar bra miljö och ett attraktivt kulturutbud. I Sverige är det endast Stockholmsregionen som har alla dessa förutsättningar samlade på ett ställe. Men Stockholmsregionen är för liten. Befolkningsunderlaget räcker helt enkelt inte till för att miljön skall bli tillräckligt ''tät'', för att utbudet av utbildning och kultur skall vara tillräckligt stort, för att möjlighet skall finnas för att rekrytera kvalificerad personal i nödvändig omfattning och variation. Om Mälardalen kunde fungera som en gemensam bostads-, arbetsoch utbildningsregion skulle däremot mycket goda förutsättningar finnas.
Mälardalen har i stort sett alla förutsättningar som kännetecknar de ledande regionerna i Europa. Ett mycket kunskapsintensivt näringsliv bland annat med elektronikföretagen i Kista, Novum i Flemingsberg och ABB i Västerås, en högre utbildning som innefattar både universitet, teknisk högskola och högre medicinsk utbildning, alla i kombination med högre forskning.
Kommer Europas tyngdpunkt att förskjutas österut? I så fall kan också Sveriges ställning förändras. Stockholm har ofta i historien fått stå som symbol för mötesplatsen mellan öst och väst. Kulturellt och historiskt har vi starka bindningar österut mot Finland och Baltikum. Den frihetskamp våra broderfolk i Baltikum utkämpar måste vi engagera oss i på flera sätt. Det är mycket svensk tradition och kultur som nu håller på att brytas ur det socialistiska järngreppet. Förr eller senare kommer de att lyckas. De kommer att behöva svensk hjälp med att restaurera sina länder, men de kommer också att bli handelspartners i en ekonomi där Sverige kan komma att få stor betydelse och där Mälardalen är den naturliga kontaktytan både geografiskt och kulturellt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att insatser som innebär ett vidgat Mälardalssamarbete bör prioriteras,
[att riksdagen begär att regeringen i kommande propositioner avseende anslag för infrastrukturen prioriterar satsningar inom Mälardalen,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en gemensam statlig organisation för länen kring Mälaren,2]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att åtgärder vidtas för att undanröja hinder, regler och upptagningsgränser mellan kommuner, landsting och länsstyrelser i Mälardalen.2]
Stockholm den 25 januari 1991 Charlotte Cederschiöld (m) Görel Bohlin (m) Per Westerberg (m) Birgit Henriksson (m)
1 1990/91:T265 2 1990/91:Bo332