1. Arbetsmiljöproblemen
Även om många arbetsmiljöer förbättrats under 80-talet ser vi idag tecken som inger oro. Antalet inrapporterade arbetsskador har ökat explosionsartat under 80-talet.
Om man ser till typen av arbetsskador är det främst arbetssjukdomar av typ belastningsskador som ökat. Smärttillstånd i rygg, nacke och axlar svarar för den största delen av ökningen. I stor utsträckning är det kvinnor som drabbas av belastningsskadorna.
Som orsak till belastningsskadorna uppmärksammas inte bara ergonomiska förhållanden utan nu också alltmer arbetsorganisationen och individrelaterade faktorer.
Kritiken mot den psykosociala arbetsmiljön har också vuxit -- icke minst inom den offentliga sektorn, som bl.a. på grund av dessa problem visat sig ha svårigheter att rekrytera och behålla personal. Även utanför den offentliga sektorn är problemen ofta stora. På senare tid har allt fler problem visat sig ha kopplingar till den psykiska och sociala arbetsmiljön. Ett exempel är mobbning på arbetsplatsen, där utbredningen sannolikt är större än vad undersökningarna visat.
Belastningsskador är nu orsaken till drygt hälften av kostnaderna för alla nybeviljade förtidspensioner/sjukbidrag. Under åttiotalet har vi kunnat se hur kostnaderna för socialförsäkringssystemen ökat kraftigt -- så kraftigt, att ökningen utgör en väsentlig del av de ekonomiska problem som både samhället som helhet och den offentliga sektorn idag brottas med.
Orsakerna till denna ''explosion'' är flera. Det är inte otroligt att en viss del kan förklaras med förändrade regler för dessa system. När det t.ex. gäller arbetssjukdomarna, visar statistiken att anmälningarna om dessa föll under perioden 1979--82, för att sedan stiga kraftigt. Det är svårt att förklara denna utveckling utan att ta hänsyn till bl.a. ändrade regler för arbetsskadeförsäkringen. Det torde också vara svårt att hävda att arbetsmiljöerna under 80-talet skulle ha försämrats i den grad siffrorna antyder.
Men inget av det ovanstående kan tas till intäkt för att minska ansträngningarna för att förbättra arbetsmiljöerna. Tvärtom krävs kraftfulla åtgärder, en ny arbetsmiljöpolitik, under 90-talet. Detta bl.a. av följande skäl:Bakom siffrorna döljer sig ett stort personligt lidande för den som skadas. Den utslagning som bristfälliga arbetsmiljöer medför innebär ofta, vid sidan om det rent fysiska lidandet, isolering för den enskilde och svårigheter att fungera även i andra roller. Arbetsmiljöproblemen är på så sätt också folkhälsoproblem.Bättre arbetsmiljöer är ett nödvändigt inslag i en politik som syftar till att öka arbetsutbudet. Om fler skall kunna komma ut i arbetslivet och fungera väl i sina yrken krävs att både fysisk miljö, arbetsorganisation och psykosocial omgivning är anpassad till den enskilde. Bättre arbetsmiljöer är också viktiga för livskraftiga företag. Hög personalomsättning, sjukfrånvaro och otrivsel medför sämre produktionsresultat.
2. Arbetsmiljöpolitik för 90-talet
En grundprincip för dagens arbetsmiljöverksamhet är att den lokala partssamverkan, samverkan i yrkesinspektionsnämnderna och i arbetarskyddsstyrelsen skall präglas av konstruktivt samarbete mellan jämställda parter. Denna grundprincip om jämställd samverkan på alla nivåer måste gälla även framöver. Den är en förutsättning för en framgångsrik bekämpning av risker och andra negativa miljöfaktorer i arbetsmiljön.
Denna politik bygger i hög grad på ett synsätt, där en god arbetsmiljö ses som en förhandlingsfråga mellan parterna inom ramen för ett allmänt arbetsgivaransvar. Den måste nu kompletteras med en annan utgångspunkt, där effekterna av en bristfällig arbetsmiljö ses som samhällsekonomiska kostnader. Dessa kostnader återspeglas i dag i alltför ringa grad i arbetsgivarnas kalkyler. Kostnaderna övervältras bl.a. på socialförsäkringssystemen. Åtgärderna måste inriktas på att föra in arbetsmiljöhänsynen i företagets ordinarie kalkyler.
Denna inriktning av arbetsmiljöpolitiken motiveras också av att dess förutsättningar ändrats under senare år. Arbetslivet, och därmed arbetsmiljöerna, håller på att omdanas i grunden. Företag och andra organisationer befinner sig i dag i en decentraliseringsprocess, där beslutsfattandet förs ut till de små, lokala enheterna. Dessa arbetar ofta under eget budgetansvar eller i ännu mer självständiga former. Inte sällan fattas de reella besluten under mer informella former. Ur arbetsmiljösynvinkel är denna utveckling på många sätt positiv -- ju närmare besluten ligger verksamheten, desto större möjligheter att finna flexibla lösningar på problemen.
Samtidigt understryker utvecklingen svårigheterna med att söka samla huvuddelen av beslutsfattandet i arbetsmiljöfrågor till några få partssammansatta organ eller att driva dem i form av formella förhandlingar -- exempelvis inom medbestämmandelagens ram. Vikten av att arbetsmiljöaspekterna integreras i det löpande beslutsfattandet ökar. Detta kan endast ske om fler stimulanser att göra detta tillkommer.
När det gäller den yttre miljön har folkpartiet liberalerna sedan lång tid förespråkat en politik som bygger på att miljöförstöring skall ses som en produktionskostnad. Vi har i decennier hävdat att kostnaderna för miljöförstöring skall bäras av förorenaren, främst genom miljöavgifter. Detta arbete har nu burit frukt i och med att sådana avgifter införts i samband med skattereformen.
Ett liknande synsätt bör enligt vår mening prägla arbetsmiljöpolitiken. Huvudlinjerna kan sammanfattas i följande tre principer:
-- Decentralisering
Idag är arbetsmiljöarbetet uppsplittrat på en rad organ. I och med tillkomsten av arbetslivsfonden har splittringen ökat. Att arbetet för en god arbetsmiljö måste innebära samverkan mellan olika organ och instanser är självklart. Samtidigt leder dagens splittring till tydliga samordningsproblem, vilka endast till en del kan lösas genom att kontakterna mellan de olika organen byggs ut eller regleras.
Om samverkan skall bli effektiv måste det ske i ett sammanhang, där problemen och möjliga lösningar är så tydliga som möjligt och där arbetet kan bedrivas så konkret som möjligt. Detta är en viktig orsak till att arbetsmiljöarbetet bör decentraliseras ytterligare.
Tyngdpunkten i arbetet för en bättre arbetsmiljö måste ligga lokalt. Det är där kunskaperna om de konkreta förhållandena finns, och det är där steget är kortast från identifikation av risker och behov till åtgärder. Mot denna bakgrund föreslår vi bl.a. att rehabiliteringsarbetet organiseras så, att det i ökad grad kan initieras lokalt.
-- Ekonomiska styrmedel
Genom system av ekonomiska styrmedel bör de samhällsekonomiska kostnaderna för brister i arbetsmiljön avspeglas i det enskilda företagets/den enskilda myndighetens kalkyler och redovisning.
-- Preciserat arbetsgivaransvar
Arbetsgivarens ansvar för att initiera rehabilitering, att undersöka arbetsmiljöns beskaffenhet, planera och genomföra åtgärder samt redovisa dessa ansträngningar bör preciseras.
3. Rehabilitering
Rehabiliteringsarbetet sker i flera olika instansers regi. Sålunda är försäkringskassan, arbetsmarknadsmyndigheterna, de sociala myndigheterna, sjukvården och det enskilda företaget involverade. Många gånger är det företagsläkarna som i nära samverkan med sina patienter försöker genomföra ett rehabiliteringsprogram både inom företaget och, efter remiss eller annan form av kontakt, i samverkan med övriga.
Mot denna bakgrund är det positivt att rehabiliteringen får en ökad grad av formell samordning. Försäkringskassans överordnade ansvar kan sannolikt i många fall få en positiv effekt framför allt för de anställda inom mindre företag.
En friare användning av försäkringskassans medel borde också kunna skapa nya möjligheter för tillämpningen av den s.k. Bohusmodellen, som folkpartiet liberalerna länge förespråkat. Enligt denna modell används medel från sjukersättningssystemet för att korta väntetiderna till operation. Åtgärder av detta slag kan många gånger påskynda rehabiliteringen väsentligt, och är ofta en förutsättning för rehabiliteringen.
Försäkringskassans huvudansvar för en samordnad rehabilitering är i sig ingen garanti för en effektivare verksamhet.
Kassornas erfarenhet av sådant arbete är idag ofta begränsad. Även om detta kan åtgärdas med vidareutbildning kvarstår svårigheten för kassans personal att hålla sig fortlöpande underrättad om förhållandena i de berörda företagen. Det gäller sådant som arbetsmiljöns utveckling, de tekniska förutsättningarna för förändringar, arbetsorganisationen samt personalens sammansättning och inbördes relationer. Mot denna bakgrund är det viktigt att framhålla att man måste ta tillvara den kompetens som finns på företaget.
Införandet av en lagstadgad sjuklön i sjukförsäkringen kan förväntas ge arbetsgivaren tydligare signaler om problem på arbetsplatsen. Detta ökar förutsättningarna för snabbare och effektivare insatser. Sådana förbättringar torde också kunna motverka den negativa effekt som många och långvariga sjukskrivningsperioder kan ha genom att den sjuke under lång tid förlorar kontakten med sin arbetsplats.
Riskernas och arbetsplatsernas karaktär varierar starkt. Åtgärder av skilda slag måste kunna sättas in snabbt. Därför har det varit naturligt att lägga en stor del av ansvaret på lokal nivå, dvs. decentralisera beslutsfattandet så långt som möjligt.
Denna modell bör tillämpas även när det gäller rehabiliteringsarbetet. Det decentraliserade beslutsfattandet bör ske nära -- helst inom -- det enskilda företaget och i samverkan med företagshälsovården, där sådan finns. Speciellt i större företag är det naturligt att bilda särskilda samarbetsgrupper för rehabilitering bestående av representanter för företagsledningen, facket, företagshälsovården och andra. Arbetsgivarens ansvar för att initiera rehabilitering när problem uppdagas bör också preciseras.
En decentraliserad modell för rehabilitering prövas redan på många håll, bl.a. i det s.k. Trelleborgsprojektet. Erfarenheterna är genomgående mycket positiva. Det är nu dags att lämna försöks- och projektstadiet och pröva denna modell i större skala.
De mindre arbetsplatserna har speciella svårigheter när det gäller resurser för rehabilitering. De försök med s.k. aktivitets- och rehabiliteringscentra som för närvarande genomförs är därför mycket viktiga. Verksamheten innebär att mindre företag samordnar sina rehabiliteringsinsatser. Den visar att en decentraliserad rehabiliteringsverksamhet även är möjlig och önskvärd för mindre företag.
Vi vill i detta sammanhang särskilt understryka att rehabiliteringen måste genomföras i nära samverkan med den sjuke eller skadade. Dessutom måste psykologiska och sociala faktorer beaktas mera än idag. Den enskildes allsidiga rehabilitering måste alltid få väga tyngre än önskemålet att återföra den skadade till den tidigare arbetsplatsen, i de fall det finns en konflikt mellan dessa båda önskemål.
Vad gäller rehabiliteringsåtgärder för arbetshandikappade vill vi hänvisa till folkpartiet liberalernas kommittémotion i detta ämne.
4. Ekonomiska styrmedel
Socialförsäkringssystemen har fram till nu inte innehållit några stimulanser för att nedbringa antalet fall genom förbättringar av arbetsmiljön. Ur arbetsgivarens synvinkel finns varken några inslag av ''självrisk'' eller ''premiedifferentiering'' i systemet.
Det är välkommet att ett system med lagstadgad sjuklön inom sjukförsäkringssystemet nu skall genomföras -- om än vid en senare tidpunkt än vad som hade varit önskvärt och möjligt. Vi vill dock understryka att sättet på vilket detta sker, där försäkringskassorna har att anpassa sig till två stora förändringar under mycket kort tid, är olyckligt. Vidare vill vi betona att ett genomförande av en sjuklön måste innebära att arbetsgivaravgifterna sänks i motsvarande grad.
Det finns all anledning att anta att ett system med lagstadgad sjuklön kommer att medföra att arbetsgivarna ges kraftfull stimulans att följa och studera sjukfrånvaron vid arbetsplatsen/företaget, och sätta in tidiga åtgärder för att se till att man löser arbetsmiljöproblem.
Förändringen kommer dessutom att medföra att stora administrativa resurser kan frigöras vid försäkringskassorna. Resurser kan därmed användas för andra uppgifter än administration av korttidssjukskrivningar. Detta är viktigt icke minst mot bakgrund av de ökade uppgifter som ett intensifierat rehabiliteringsarbete kommer att medföra.
Samtidigt vill vi understryka att ett system med ekonomiska styrmedel inte får innebära att redan svårplacerad arbetskraft får ytterligare problem. Ekonomiska styrmedel för en bättre arbetsmiljö får inte leda till att andra viktiga delar av arbetsmiljöarbetet -- som rehabilitering och anpassning till handikappad arbetskraft -- försvåras. Om så befinns vara fallet måste ytterligare åtgärder sättas in.
Systemet med sjuklön innebär att man valt ett av alternativen vi nämnt i det ovanstående: att införa ett inslag av ''självrisk'' i sjukförsäkringssystemet. När en sjukfrånvaro uppstår får arbetsgivaren själv bära en del av kostnaderna, dvs. kostnaderna för de första två veckornas frånvaro.
Det bör övervägas om detta system bör kompletteras med ett inslag av ''premiedifferentiering'' genom att socialförsäkringsavgifterna relateras till i vilken grad försäkringen utnyttjas. Om så sker inom sjukförsäkringen skulle detta innebära att inte bara frekvensen av korttidsfrånvaron får genomslag i företagets ekonomi utan att även kostnaderna för långtidsfrånvaro får ekonomiska konsekvenser.
5. Arbetsskadeförsäkringen
Arbetsskadeförsäkringen har granskats av riksdagens revisorer, och de konstaterar att den inte fungerar väl. Följande kritik framförs i revisorernas rapport 1988/89:5: Försäkringen finansieras i allt större utsträckning via statsbudgeten, vilket strider mot riksdagsbeslutet. Arbetsskadeförsäkringslagen har visat sig inte gå att tillämpa på ett rättvist sätt.Försäkringens marginellt högre ersättningsnivå jämte handläggningstiderna i systemet torde verka rehabiliteringshindrande. Försäkringens betydelse för det förebyggande arbetsskyddet synes vara starkt begränsad.Försäkringen utgör inte den grund för en tillfredsställande arbetsskadestatistik som förväntats. Kompensationsnivån inom andra trygghetssystem ligger för flertalet på en tillfredsställande nivå.
De brister som uppdagats är alarmerande, och det finns fog att ställa sig frågan om dagens system med arbetsskadeförsäkring över huvud taget är berättigat. Ett system som inte fungerar rättvist, som inte leder till någon väsentlig ny information och som direkt försvårar rehabilitering kan med fog sägas ha överlevt sig självt.
Vi behandlar denna fråga utförligare i en särskild motion.
6. Informativa styrmedel
Vid sidan om ekonomiska styrmedel för arbetsmiljöinsatser bör även ett system med informativa styrmedel införas.
Ett sådant styrmedel kan vara att en redovisningsskyldighet åläggs arbetsgivaren vad gäller arbetsmiljöns beskaffenhet och planerade åtgärder. Arbetsgivaren bör sålunda vara skyldig att årligen genomföra arbetsplatsundersökningar och att i samverkan med skyddsombud eller skyddskommitté utarbeta åtgärdsprogram. Rapporteringen om situationen vid arbetsplatserna bör tillställas Yrkesinspektionen.
I arbetsmiljödebatten har ibland tankar framförts om att en offentlig redovisning av arbetsmiljöförhållanden skall ges i samband med att företaget avger sin ekonomiska redovisning. Idag förekommer försök med ''personalekonomiska bokslut''.
Sådana system skulle medföra ökad stimulans att ägna intresse åt arbetsmiljö- och rehabiliteringsfrågor vid företagen. De skulle också bl.a. medföra att arbetssökande skulle ges möjlighet att få en bild av arbetsmiljösituationen hos olika arbetsgivare vid sidan om sådant som lönevillkor.
Man talar ofta om de anställda som företagets viktigaste resurs, en resurs som emellertid sällan behandlas så i praktiken. En förklaring kan vara just att personalfrågor inte syns i företagens ekonomiska styrsystem. Via personalekonomiska redovisningar synliggörs de anställda på ett annat sätt än idag. Resultatet kan bli att man i ökad grad lyfter fram personalfrågorna i planeringen. Personalekonomiska redovisningar visar att det kostar att ha vakanser, att det kostar att ha hög personalomsättning, att ekonomin stärks om man i tid satsar på utbildning och andra insatser för att utveckla personalen.
Inte minst inom den offentliga sektorn, som saknar en naturlig intäktssida, är det lätt att man gör misstaget att endast se personalen som en kostnad bland andra i budgeten. Är personalen frånvarande eller befattningar vakanta blir resultatet ett överskott i budgeten, dvs man ''sparar pengar''.
Enligt vår mening kan personalekonomiska ''bokslut'' eller ''redovisningar'' utgöra ett viktigt inslag i framtidens arbetsmiljöpolitik. En systematisk försöksverksamhet med sådana bör därför initieras.
Vårt mål är sålunda att bruk av personalekonomiska redovisningar med hög kvalitet skall bli allmänt förekommande. Samtidigt gäller det att idag agera på sådant sätt, att detta kan uppnås så effektivt som möjligt.
En central fråga är när och om sådana redovisningar skall göras obligatoriska. Fördelen med obligatorium är att man den vägen snabbt kan nå fullständig täckning. Att mäta arbetsmiljöns beskaffenhet och personalens tillstånd är emellertid ofta en komplicerad uppgift. Olika faktorer betyder olika mycket i olika situationer, och risken är att ett obligatorium leder till att man pressar in samtliga arbetsplatser i en mall som inte passar alla.
Utvecklingen av metoder för personalekonomiska redovisningar befinner sig ännu i sin linda. I dagsläget är det viktigast att stimulera denna process, att se till att en mångfald experiment sätts i gång. Ett genomförande av ett obligatorium i ett skede där denna metodutveckling inte nått tillräckligt långt riskerar att kväva experimentverksamheten och kan medföra att man på ett stelbent sätt tvingar företag och organisationer att presentera redovisningar vars innehåll brister i relevans.
7. Lokal samverkan och expertis
Ett stort problem på många arbetsplatser är att skyddsorganisationen kommit vid sidan om det ordinarie beslutsfattandet i företaget. När arbetsmiljöproblemen i allt högre grad rör psykiska och sociala frågor, och arbetsorganisation blir en allt viktigare faktor för att lösa problemen, är det av mycket stor vikt att arbetsmiljöaspekter i ännu högre grad finns med i företagens ordinare beslutsfattande. Ekonomiska styrmedel och personalekonomiska redovisningar utgör båda vägar att stimulera en sådan utveckling.
Rörande tillgången till lokal expertis vill vi framföra följande.
Företagshälsovården utgör idag tillsammans med de yrkesmedicinska klinikerna den lokala expertresursen vad gäller arbetsmiljön.
Andelen företag som erbjuder företagshälsovård har ökat under 70- och 80-talen. Ändå kvarstår en inte obetydlig andel som ännu inte anslutit sig till företagshälsovården. En återkommande fråga har i detta sammanhang varit om utbyggnaden bör påskyndas genom ett lagfäst obligatorium vid sidan om de stimulanser som redan genomförts.
Enligt vår mening skulle ett obligatorium medföra flera olägenheter. Det skulle innebära att företagshälsovårdens innehåll i betydligt högre utsträckning än idag måste definieras centralt. Därmed riskerar man att skapa stelheter; möjligheterna att variera hälsovårdens innehåll skulle minska. Vidare ser vi problem med att centralt definiera den önskvärda omfattningen av företagshälsovården när behovet skiftar mellan olika företag och arbetsplatser.
Samtidigt är det tydligt att den politik som presenteras i denna motion kommer att ställa ytterligare krav på tillgång till expertis. Det gäller både det utökade ansvaret för information, den decentraliserade rehabiliteringsverksamheten och administrationen av lokala medel för bl.a. arbetsmiljösatsningar. Det är därför viktigt att arbetet att öka anslutningen till företagshälsovården fortskrider, och att flexiblare lösningar för att utnyttja dess service prövas.
8. Arbetslivsfonden
I en särskild lag om avvikelse från lagen om arbetsmiljöavgift föreslår regeringen att 500 milj.kr. ur arbetslivsfonden under nästkommande budgetår skall kunna disponeras av försäkringskassorna för köp av yrkesinriktad rehabilitering. Målet för dessa köp stämmer enligt föredraganden väl överens med de ändamålsbestämmelser som finns i lagen om arbetsmiljöavgift för användning av arbetslivsfondens medel. Förslaget avses inte ändra den inriktning som har slagits fast för användning av arbetslivsfondens medel i övrigt.
Förslaget om avvikelselagen utgår uppenbarligen från en bedömning att arbetslivsfonderna under nästkommande budgetår inte kommer att behöva disponera alla de resurser som finns tillgängliga, på årsbasis omkring 2,5--3 miljarder kronor. Det är därför till fördel att medlen på annat sätt kommer till användning på ett sätt som gagnar den yrkesinriktade rehabiliteringen.
Vi delar båda dessa bedömningar. Med tanke på att arbetslivsfonderna under sitt första, ofullständiga verksamhetsår endast kunnat utnyttja 71 milj.kr. av tillgängliga medel ter det sig osannolikt att fonderna under nästkommande budgetår ens tillnärmelsevis kommer att kunna ta befintliga medel i anspråk. För att undvika uppbyggnaden av en outnyttjad medelsreserv finns det därför goda skäl att utnyttja arbetslivsfondens tillgångar för andra insatser som ligger inom ramen för fondens syften. Motsvarande kostnader kan då, som regeringen påpekar, avlastas statsbudgeten.
Vi godtar därför regeringens förslag att medel från arbetslivsfonden under nästkommande budgetår får användas för finansiering av försäkringskassornas köp av yrkesinriktad rehabilitering. Därutöver föreslår vi att samma finansieringsteknik används för täckning av de delar av anslaget C 5 Yrkesinriktad rehabilitering: utbildningsbidrag, som inte regeringen föreslår skall finansieras av arbetarskyddsavgiften och anslaget C 4, Yrkesinriktad rehabilitering. Totalt bör 500 milj.kr. utöver vad regeringen föreslår överföras från arbetslivsfonden till statsbudgeten. I föreslagna lagen om tillfällig avvikelse från lagen om arbetsmiljöavgift bör orden ''500 milj.kr.'' mot den bakgrunden utbytas mot ''1 miljard kronor''. Vi bedömer att detta förslag kan genomföras utan att arbetslivsfondernas praktiska handlingsmöjligheter begränsas.
Vi vill vidare understryka vikten av att regeringen noga följer arbetslivsfondens utveckling och verksamhet. Ett alternativ, som i detta sammanhang bör övervägas, är det vi framförde i vår motion om arbetsmiljö till riksmötet 1989/90: att medel ur arbetslivsfonden återförs till företagen, där skyddskommittéerna kan besluta om deras användning. En sådan lösning skulle innebära att skyddskommittéernas verksamhet vitaliseras, samtidigt som byråkratin och splittringen inom arbetsmiljöområdet minskas.
9. Kvinnors arbetsmiljö
Sedan 1945 har antalet förvärvsarbetande kvinnor tredubblats och kvinnorna utgör idag 48% av den totala arbetskraften. 32% av alla kvinnor jobbar deltid. Sverige har en starkt könsuppdelad arbetsmarknad trots alla strävanden att åstadkomma en förändring. Två tredjedelar av kvinnorna arbetar inom vård, handel, kontor och lokalvård. Männen finns till två tredjedelar inom den privata sektorn, en tredjedel inom service och offentlig sektor. Trots detta har män oftare än kvinnor högre tjänster och befattningar även inom vård och omsorg. Man kan konstatera att kvinnor och män alltså inte har samma arbetsuppgifter och arbetsmiljöer även om de finns inom samma sektor eller branscher.
Kvinnor har ofta sämre påverkansmöjligheter i arbetslivet. Detta beror bl.a. på större andel deltidsarbeten, arbetets organisation och mindre fackligt engagemang. Kvinnor har högre sjuktal än män. De långa sjukskrivningsperioderna har ökat därför att belastningsskadorna ökat i takt med att fler kvinnor förvärvsarbetar. Däremot är antalet arbetsolyckor större för män.
Det är väsentligt inte minst för småbarnsföräldrar att arbetstiden blir mer flexibel. Kvinnor måste i större utsträckning ges möjlighet till befattningsutveckling för att öka arbetstillfredsställelsen och minska arbetsskadorna.
Den nya tekniken har förändrat många kvinnors arbete i positiv riktning. Dock har t.ex. arbete vid bildskärm ökat belastningsskadorna. Bland kvinnor sitter 35% av belastningsskadorna i nacken mot 15% hos männen. Ökat lagarbete, mindre ensidighet och flexiblare arbetsuppgifter skulle förbättra kvinnors arbetsmiljöer.
I fråga om gravida kvinnor finns behov av att dessa får ett bättre skydd i arbetsmiljöer som är eller kan vara skadliga för fostret. Det är därför viktigt att gravida kvinnor får rätt till omplacering under graviditeten. Kan omplacering inte ske bör rätt till utbyggd havandeskapspenning omedelbart inträda. Denna förändring skulle, till skillnad från nuvarande regler, ge kvinnan möjlighet att själv bedöma behov av omplacering.
10. Offentlig sektor
Inte sällan har förhållanden inom den privata sektorn -- och då ofta tillverkningsindustrin -- stått i centrum för intresset när arbetslivsfrågor debatterats. Ofta är det i arbeten inom denna sektor som de tydligaste, lättast mätbara och ''klassiska'' arbetsmiljöriskerna återfinns. Den offentliga sektorn kom sålunda i skymundan i de debatter, som fördes i arbetslivsfrågor under sjuttiotalet. Resultatet har enligt vår mening blivit vissa problem när det gäller att tillämpa exempelvis MBL i offentliga sammanhang.
Idag är det uppenbart att förhållanden inom den offentliga sektorn på ett helt annat sätt än tidigare måste lyftas fram i arbetsmiljödebatten. Så t.ex. visar arbetsskadestatistiken att det huvudsakligen är i den offentliga sektorn som de anmälda arbetsskadorna ökat mellan 1979 och 1986. Ofta är det kvinnors arbetsmiljöer det gäller: när det gäller kvinnors högriskyrken ifråga om belastningsskador kommer sjukvårdsbiträden och hemvårdare i topp.
Dessa siffror avspeglar sannolikt de allmänna problem som den offentliga sektorn upplever idag. Mycket av den offentliga sektorns problem kan sägas vara arbetsmiljöproblem: den psykosociala miljön för personalen tycks ha blivit sämre under senare år. Detta samtidigt som de fysiska kraven -- i form av t.ex. tunga lyft inom vården -- ofta är stora.
När det gäller arbetsmiljön i den offentliga sektorn har politikerna ett dubbelt ansvar. Dels som regelmakare och ansvariga för lagstiftning och förvaltning. Dels som arbetsgivare. I denna senare kapacitet kan stat och kommuner göra avsevärt mer än hittills för att förbättra arbetsmiljön.
I stor utsträckning handlar det om att öka personalens frihet att själva fatta beslut, skapa bättre system för belöningar och uppskattning av goda insatser samt stimulera och understödja personlig utveckling. Den decentralisering och den ökade tilltro till den enskilde en sådan politik bygger på är relevant på olika sätt för arbetsmiljöproblemen. Dels är det välkänt att ökat ansvar och mer allsidiga arbetsuppgifter förbättrar den psykosociala arbetsmiljön. Dels innebär decentraliseringen ökade möjligheter för de direkt berörda att lösa andra typer av arbetsmiljöproblem på den enskilda arbetsplatsen.
I detta sammanhang bör nämnas att folkpartiet liberalernas krav på fler alternativ för social service också har relevans för arbetsmiljön. Ett problem för personalen är att man är bunden till en och endast en arbetsgivare -- nämligen stat eller kommun.
Fler alternativ innebär inte bara ökad valfrihet för den enskilde medborgaren. De innebär också ökad valfrihet för personalen att kunna välja mellan olika arbetsgivare. Möjligheter för personalen att själva bedriva verksamhet i privat form ger dem också frihet att själva ta ansvar fullt ut för hela verksamheter, och därmed också för sin egen arbetsmiljö.
11. Skolan
Skolan fyller en dubbel roll inom arbetsmiljöpolitiken. Dels är skolan en arbetsplats bland andra, som måste erbjuda sunda och säkra miljöer för lärare, elever och övrig personal. Dels är det i skolan som de första och viktiga stegen genom bl.a. hälsofostran kan tas mot ett ökat arbetsmiljömedvetande.
Det är viktigt att se till att elevskyddsombuden ges en god introduktion i sina arbetsuppgifter. Många skolor har redan sådana ombud, och folkpartiet liberalerna har i flera sammanhang krävt att organisationen skall byggas ut så att den blir heltäckande. För att underlätta utbyggnaden av elevskyddsverksamheten måste verkställighetsföreskrifter för arbetsmiljölagen när det gäller elevarbete utarbetas.
I och med att arbetsmiljölagen även gäller elevarbete finner vi det naturligt att företagshälsovården skall omfatta även eleverna. Situationen idag är orimlig när det krävs att lärare eller annan anställd personal drabbas innan företagshälsovården kan ta ställning till t.ex. mögelproblem i skollokalerna.
12. Internationell samverkan
Sverige ligger med alla mått mätt internationellt sett långt framme när det gäller arbetsmiljöfrågor. Samtidigt kan vi idag skönja ett ökat intresse i andra länder för arbetsmiljön.
Icke minst gäller det de nyligen befriade länderna i Öst- och Centraleuropa, där en process inletts som kommer att innebära att gammal och föråldrad teknologi ersätts med modern. I den allmänna debatten har stor uppmärksamhet riktats mot de effekter bristen på teknisk utveckling i dessa länder haft på den yttre miljön. I detta sammanhang vill vi understryka att minst lika stora brister finns när det gäller arbetsmiljön. Det är angeläget att Sverige även i detta sammanhang deltar i uppbyggnadsarbetet i de f.d. kommunistdiktaturerna.
Även i samband med EG:s integrationsarbete fyller arbetsmiljöfrågorna en central plats. I EG:s enhetsakt från 1985 betonas att EG:s politik vad gäller bl.a. hälsa och säkerhet skall utgå från en hög skyddsnivå. Möjligheter öppnas också för länder som vill tillämpa strängare normer att göra detta, förutsatt att de inte utgör medel att ''godtyckligt diskriminera mot eller dolt begränsa handeln''. I Romfördragets artikel 118A konstateras att EG:s minimikrav för miljön på arbetsplatsen inte hindrar medlemsstater från att upprätthålla eller införa strängare nationella regler.
De europeiska standardiseringsorganen spelar en central roll för EG:s politik på dessa områden. Redan idag har Sverige goda möjligheter att påverka detta arbete i och med att deltagande i dessa inte är knutet till medlemskap i EG.
Men om Sverige skall kunna påverka EG-integrationen i alla dess delar på detta område -- och inte bara påverkas av den som utomstående part -- krävs ett svenskt medlemskap. Med ett fullt deltagande kan Sverige stärka de krafter inom EG som vill driva på samarbetet inom de sociala och miljöpolitiska områdena. Det är vår övertygelse att svensk och europeisk arbetsmiljö har mer att vinna på att Sverige deltar fullt ut i den europeiska integrationen än om vi skulle välja en mer passiv roll, och ställa oss utanför detta samarbete.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om riktlinjer för 90-talets arbetsmiljöpolitik,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rehabilitering,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ekonomiska styrmedel,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lagstadgad sjuklön i sjukförsäkringssystemet,1]
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om informativa styrmedel,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokal samverkan och expertis,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetslivsfonden,
5. att riksdagen beslutar att lagen om avvikelse från lagen om arbetsmiljöavgift ges den lydelse som föreslås i motionen,
6. att riksdagen beslutar att anslagen C
4, Yrkesinriktad rehabilitering och C
5, Yrkesinriktad rehabilitering: Utbildningsbidrag finansieras av medel från arbetslivsfonden i enlighet med motionens förslag,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kvinnors arbetsmiljö,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetsmiljön inom den offentliga sektorn,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skolan,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om internationell samverkan.
Stockholm den 25 januari l991 Bengt Westerberg (fp) Birgit Friggebo (fp) Kerstin Ekman (fp) Jan-Erik Wikström (fp) Karl-Göran Biörsmark (fp) Charlotte Branting (fp) Christer Eirefelt (fp) Sigge Godin (fp) Elver Jonsson (fp) Lars Leijonborg (fp) Ingela Mårtensson (fp) Daniel Tarschys (fp) Anne Wibble (fp)
1 1990/91:Sf352