Innehåll 1.
Sammanfattning 3 2.
Inledning 3 3.
Regionalpolitik i olika perspektiv 4 3.1
Den centraliserade statsmakten 4 3.2
Storstäder och regionala tillväxtcentra 5 4.
Viktiga faktorer för regional utveckling 5 4.1
Klimat och miljö 6 4.2
Den goda näringslivs- och entreprenadandan 6 5.
Den offentliga maktens struktur 6 5.1
Subsidiaritet 6 5.2
Utlokalisering 7 5.3
Skatteutjämning 7 5.4
Kultur och fritid 7 6.
Betydelsen av svenskt medlemskap i EG 7 7.
Betydelsen av god energitillgång 8 8.
Betydelsen av kommunikationer 9 9.
Betydelsen av kunskap och utbildning 10 10.
Betydelsen av stärkt konkurrenskraft 11 10.1
Sänkta arbetsgivaravgifter 12 10.2
Förutsättningar att starta och driva företag 12 10.3
Utvecklingsfonderna 13 10.4
Transportkostnader 14 11.
Lokaliseringsstöd 14 11.1
Regionalpolitiskt stöd 14 11.2
Riskgarantilån 15 11.3
Sysselsättningsbidrag 16 11.4
Länsansvar 16 12.
En levande landsbygd 16 12.1
Glesbygdsdelegationen 17 13.
Anslagsfrågor 18 13.1
D1 Lokaliseringsbidrag 18 13.2
D4 Ersättning för nedsättning av socialavgifter 18 13.3
D5 Sysselsättningsbidrag 18 13.4
D6 Särskilda regionalpolitiska infrastrukturåtgärder 18 13.5
D7 Glesbygdsdelegationen 18 13.6
D11 Riskgarantilån 18
Hemställan 18
1. Sammanfattning
Det måste skapas bättre förutsättningar för en positiv utveckling i hela Sverige. Detta kan endast uppnås om de hinder som i dag bromsar denna utveckling -- främst i form av höga skatter, detaljregleringar och statsbidragsstyrning -- undanröjs. Sveriges och dess landsbygds möjligheter ligger i ökad frihet och sänkta skatter, inte i fler regleringar och mer stödpengar.
Den hittills förhärskande regionalpolitiken har främst kosmetisk karaktär. Regionalpolitiken har inte förmått att lösa de grundläggande problemen. För att hela Sverige skall kunna leva fordras en ny politik. Skatterna måste sänkas. Sverige måste söka inträde i EG. Energiförsörjningen måste tryggas. Villkoren för den fria företagsamheten måste förbättras. Statens anslag till vägar och järnvägar måste höjas.
Genom dessa förändringar skulle hela Sverige kunna återfå sin framtidstro. Den svenska ekonomin skulle kunna utvecklas positivt, till gagn för utvecklingen i hela Sverige. Insatser av regionalpolitisk karaktär kommer dock att behövas även i framtiden. Dessa insatser behövs för att underlätta och påskynda utvecklingsprocessen i vissa delar av landet.
Ett medlemskap i EG kommer att få positiva effekter i hela Sverige.
De särskilda regionalpolitiska insatserna skall koncentreras till de regioner som har den svagaste utvecklingen. Men även för länen utanför de regionalpolitiska stödområdena kan det krävas resurser för att främja landsbygdsutvecklingen.
Beslutanderätten över regionalpolitiska stödmedel bör decentraliseras till länsnivå i så stor utsträckning som möjligt.
Nuvarande stödformer är delvis dåligt anpassade till verklighetens krav. Vi föreslår att nuvarande lokaliseringsstöd ersätts med riskgarantilån. Det nuvarande godstransportstödet bör tillsvidare bibehållas.
2. Inledning
De flesta människor känner ofta en stark känslomässig bindning till sin hemtrakt. Den representerar en trygghetskänsla. Samtidigt väljer allt fler att flytta till andra delar av landet, vilket i bland framställs som ett nederlag för regionalpolitiken. Så är inte fallet. Varje individ måste själv -- utifrån hans eller hennes förutsättningar och intresse -- få avgöra bostadsort och yrke.
Under de senaste decennierna har det skett en omfattande inflyttning till städerna. För hundra år sedan bröt många upp och utvandrade till Amerika. I framtiden kommer många att flytta, inte bara inom Sverige utan också inom Europa.
Under historiens gång har ekonomiska, politiska och värderingsmässiga förändringar medfört näringsstrukturella och befolkningsmässiga konsekvenser. Efterhand som de mer långsiktiga positiva effekterna blivit uppenbara har de accepterats av allmänhet och beslutsfattare. Alltför ofta har dock politiska beslutsfattare försökt motverka förändringarna. Den ovisshet och otrygghet inför framtiden som stora samhällsomdaningar alltid föder bland enskilda människor har använts som argument för politikernas handlande. Detta har alltför ofta fördröjt en utveckling som senare visat sig vara positiv för samhället och den enskilde.
En framgångsrik strategi som syftar till att minska de negativa och stärka de positiva regionala effekterna av näringslivets förändringar fordrar att orsakerna till förändringarna först klarläggs. Tekniska förändringar och ändrad efterfrågan på olika produkter har stor betydelse. I debatten glömmer man dessutom ofta att politiska ingrepp på ett område kan medföra konsekvenser också för den regionala balansen.
Ett perspektiv som försummats är marknadsekonomins grundläggande betydelse för regional utveckling och tillväxt. Skall näringslivet i Sverige kunna utvecklas positivt krävs ett gott näringslivsklimat som stärker marknadsekonomin och främjar kreativiteten hos enskilda individer.
Regionalpolitiken måste utformas med hänsyn till förhållanden på andra politiska områden. Vi föreslår i ett antal omfattande motioner en rad åtgärder som skall stärka utvecklingsbetingelserna för svensk ekonomi, näringsliv och infrastruktur i syfte att utveckla hela Sverige.
I en situation där den politiska inriktningen förändrats i enlighet med våra förslag kommer det likväl att behövas åtgärder av regionalpolitisk karaktär i vissa delar av vårt land. Det är viktigt att regionalpolitiken utformas efter verklighetens krav och realiteter. Regionalpolitiska medel måste vara effektiva och bli föremål för kontinuerlig uppföljning och omvärdering.
3. Regionalpolitik i olika perspektiv
Det är viktigt att betrakta förhållandena i Sverige ur olika geografiska perspektiv.Det globala perspektivet handlar om Europas roll i världen och hur Europa i framtiden skall kunna stärka och hävda sin ekonomiska och kulturella position visavi omvärlden.Det europeiska perspektivet som rör Sveriges roll i Europas ekonomiska och kulturella gemenskap och som bl.a. innefattar hur vårt land skall kunna samverka och konkurrera med andra länder inom ramen för ett växande europeiskt samarbete.Det nationella perspektivet rör regional utveckling och måste innefatta hur vi skall skapa långsiktiga förutsättningar för regioner att utvecklas på ett positivt sätt.Det inomregionala perspektivet rör balansen inom en region.
3.1 Den centraliserade statsmakten
Sverige är i dag mera centraliserat än någonsin. Trots att decentralisering sedan 1970-talet har varit ett vanligt förekommande uttryck i politiken har utvecklingen drivits i motsatt riktning.
Den socialistiska ideologin med dess krav på likformighet kräver standardiserade lösningar. Därigenom kan makt och inflytande i samhället centraliseras. Ett av resultaten är en kraftig tillväxt av den offentliga sektorn. De offentliga utgifternas andel av BNP uppgick för 30 år sedan till ca 29 procent -- nu är de ca 65 procent. Det har inneburit att allt fler viktiga ekonomiska beslut fattas av ett relativt fåtal personer i departement och riksdag.
Successivt har det offentliga inflytandet över individer och företag ökat. Företag och kommuner styrs av lagar och bestämmelser som oftast förskjuter makten till Stockholm. Enskilda lagar har ofta förefallit motiverade och relativt harmlösa. Det sammanlagda resultatet har emellertid blivit svåröverskådliga lagkomplex, vilkas konsekvenser endast ett fåtal centralt placerade experter kan överblicka.
För att styra eller ''stimulera'' kommuner och landsting har det skapats ett stort antal s.k. specialdestinerade statsbidrag. Staten delar ut stora bidrag till kommunerna om dessa utformar service m.m. på det sätt som staten vill. I realiteten har kommunernas självstyre därmed kraftigt reducerats. Socialdemokraternas ambition har varit att Sveriges kommuner skall se likartade ut -- oavsett om det är Göteborg eller Åsele, om det är Pajala eller Ystad.
En annan centraliserande effekt av statens bidragsgivning är att befolkningen i små kommuner många gånger betalar in mer i skatter och avgifter till staten än vad som återgår i form av statsbidrag. Invånarna i de små glesbygdskommunerna kan sägas betala för den offentliga sektorns tillväxt i storstäderna. Ett exempel är barnomsorgsavgifterna. I små glesbygdskommuner är inbetalningen i form av barnomsorgsavgifter oftast större än det statsbidrag för barnomsorgen som går tillbaka till kommunerna.
Reglerna för verksamheten inom den offentliga sektorn -- t.ex. sjukvården och barnomsorgen -- är utformade så att verksamheten måste utföras i offentlig regi. Därför ser vi sällan några privata alternativ utanför storstäderna. I stället är det storskaliga lösningar som tillämpas. Även små offentliga sjukvårdsenheter blir dyra, eftersom de förväntas se ut och arbeta som stora sjukvårdsenheter.
När socialdemokraterna genomdrev Dagmar-reformen hävdade de att den skulle gynna glesbygdslän -- så blev det inte. Däremot utsträcktes politikernas makt över sjukvårdssektorn.
3.2 Storstäder och regionala tillväxtcentra
Tillväxten i storstadsregionerna är inte ett hot mot utvecklingen i andra regioner, utan snarare en motor för tillväxt i hela landet. Tillväxt i områden som Stockholm, Göteborg och västra Skåne innebär inte att all befolkning och alla företag kommer att koncentreras dit i framtiden. Den mycket avancerade teknikutveckling som i dag sker i storstadsområdena utgör i själva verket förutsättningen för att vi i Sverige skall kunna utveckla framtidens arbetsinstrument. Dessa ger radikalt ändrade förutsättningar för decentralisering av produktion och service. Detta gagnar långsiktigt våra möjligheter att skapa en balanserad regional utveckling.
Flera av de mellanstora städerna uppvisar i dag en dynamisk tillväxt. Genom att näringslivet i mellanstora städer utvecklas växer en servicestruktur upp som även hjälper företagen i städernas omland.
4. Viktiga faktorer för regional utveckling
Utvecklingskraften i olika regioner påverkas i hög grad av faktorer som inte direkt kan styras genom politiska beslut.
4.1 Klimat och miljö
Klimatet i det norrländska inlandet är hårdare än i resten av landet. Detta leder till högre kostnader, främst för uppvärmning och för byggnadsinvesteringar. Klimatfaktorn kan också bidra till att skapa en mindre positiv bild av det norrländska inlandet hos personer från andra delar av landet, vilket försvårar och fördyrar rekrytering av nyckelpersoner. Dessa nackdelar kompenseras bäst genom en generell kostnadssänkande regionalpolitik.
Samtidigt har den goda miljön i bl.a. Norrland en betydelsefull attraktionskraft. Efter hand som medvetenheten om miljöproblemen ökar kommer säkerligen de delar av vårt land som kan erbjuda en fin naturmiljö att framstå som attraktiva för allt fler människor.
4.2 Den goda näringslivs- och entreprenadandan
En framgångsrik regionalpolitik måste utgå från de enskilda människornas idérikedom, entreprenöranda och vilja att bidra till utvecklingen. Det är nödvändigt att utnyttja de teknologiska landvinningar som gör det möjligt att i en del sammanhang bortse från geografiska avstånd, liksom möjligheten att skapa nya arbets- och företagsformer. Kunskap och kompetensutveckling kommer att bli allt viktigare. Den centrala styrningen av lokala utvecklingsprojekt är hindrande och bör upphöra.
Den praktiska politiken måste utformas så att den tar tillvara och uppmuntrar individuellt entreprenörskap och företagande. Alla problem kan inte, som socialdemokraterna tycks tro, lösas genom politisk detaljreglering. Det som fordras är i stället större frihet för de enskilda individerna. På så sätt kan utvecklingskraften hos de enskilda människorna mobiliseras. Politiken i en dynamisk ekonomi måste vara inriktad på avreglering, skattesänkning och decentralisering.
För att stärka utvecklingskrafterna i en region är det därför angeläget att främja samarbete mellan företagare. Det kan röra sig om allt från rådgivning och samverkan vid företagsstarter till gemensamma kundkontakter eller samarbete med lokala och regionala myndigheter.
5. Den offentliga maktens struktur
Statens agerande, både som övergripande beslutsfattare och som aktör på olika områden, påverkar den regionala utvecklingen.
5.1 Subsidiaritet
Inom EG strävar man efter att subsidiaritetsprincipen skall styra var politiska beslut skall fattas. Denna princip innebär att beslut skall fattas på lägsta effektiva nivå. Finns det inte övervägande fördelar med ett centralt beslutsfattande på europeisk nivå skall besluten tas på nationell, regional eller lokal nivå.
Samma principer bör gälla inom Sverige. Den viktigaste tillämpningen av subsidiaritetsprincipen är givetvis att låta människorna själva bestämma över sina egna liv.
I stället för utlokalisering av centrala verk och myndigheter finns det anledning att decentralisera genom att sprida beslutsfattandet i olika frågor. En decentralisering inom den offentliga förvaltningen, som innebär att fler beslut kan fattas på lägre nivå, bidrar till att minska avståndet mellan beslutsfattande myndighetspersoner och de enskilda individerna. De centrala verken blir mindre, och förhoppningsvis effektivare, samtidigt som den regionala nivåns beslutskraft stärks, vilket gynnar den regionala kompetensen.
5.2 Utlokalisering
Under 1970-talet genomfördes en utlokaliseringsomgång, när ett stort antal myndigheter flyttades från Stockholm till andra orter i landet. Därefter upphörde utlokaliseringarna nästan helt. Ett antal nyinrättade verk placerades dock utanför Stockholm.
Starka skäl talar för att centrala ämbetsverk med stora kontaktytor bör ligga i landets huvudstadsregion. Det hindrar inte att det kan finnas myndigheter eller delar av myndigheter som utan förfång kan flyttas till andra orter. Ett sådant beslut måste dock vara noggrant förberett.
5.3 Skatteutjämning
Höga kommunalskatter försämrar utvecklingsmöjligheterna i en kommun. Kommuninvånare kan välja att lämna kommunen på grund av den höga beskattningen. Investeringsvilligheten kan minska. Därför är det viktigt att kommunerna strävar efter att sänka kommunalskatten.
För att möjliggöra detta måste det finnas ett väl avvägt skatteutjämningssystem som inte systematiskt gynnar högskattekommunerna.
Vi vill ta bort merparten av de specialdestinerade statsbidragen och införa ett skatteutjämningssystem som i första hand tar hänsyn till skillnader i den kommunala skattekraften och åldersstrukturen. Ett sådant förslag skulle gynna många kommuner som i dag har en förhållandevis svag utveckling.
5.4 Kultur och fritid
Kulturutbudet är bara ett, om än viktigt, inslag i det totala serviceutbudet.
Det statliga kulturstödet bör delvis förändras för att bättre överensstämma med målsättningen bakom regionalpolitiken. Det är angeläget att det statliga kulturstödet ger frihet i form av regionala och lokala lösningar. Det kan då bli ett inslag i en framsynt regionalpolitik. Kulturstödet får särskilt stor effekt om det kanaliseras till frivilliga krafter med lokal förankring.
Stödet till regional och lokal kulturverksamhet bör fördelas genom att besluten så långt som möjligt fattas av bidragsmottagarna själva i samverkan. Detta kan t.ex. gälla regionala institutioner som museer, teatrar eller fria grupper. Detaljreglering skall undvikas. Regional rättvisa skall gälla.
6. Betydelsen av svenskt medlemskap i EG
I geografiskt hänseende är Sverige ett litet land i Europas utkant. Valet för Sverige gäller om vi även i andra hänseenden skall vara en randstat.
Att stå utanför EG innebär inte bara att vi står utanför en gemensam marknad som omfattar nära 350 miljoner människor -- det skulle också innebära att vi ställde oss vid sidan av det europeiska integrationsarbetet som väver samman olika folk och nationer, som undanröjer krigsrisker och ger individerna ett europeiskt medborgarskap.
Moderata Samlingspartiet bejakar Europatanken. Sverige bör ansöka om medlemskap i EG under innevarande år.
Då kan vi som svenskar genom den svenska regeringen och de svenska ledamöterna av Europaparlamentet påverka EG:s utveckling.
Som EG-medlem kan Sverige fullt ut dra nytta av den ekonomiska integrationen. Det kommer att ge bättre konkurrensförutsättningar för alla delar av det svenska näringslivet.
Det hävdas ibland från motståndare till europeiskt samarbete att tyngdpunkten inom EG kommer att ligga i Kontinentaleuropa och att Sverige skulle utarmas i händelse av medlemskap. Det är ett felaktigt påstående. Det kommer att finnas många kraft- eller tillväxtcentra i Europa. Vilka områden det är avgörs av de olika förutsättningarna för tillväxt -- förutsättningar som påverkas både av naturliga förutsättningar och politiska förutsättningar.
För Sverige kommer EG-länderna alltid att utgöra den helt dominerande handelspartnern. Därför kommer Sverige och svenska företag att påverkas av utvecklingen i EG oavsett om Sverige är medlem av EG eller ej. Då är det givetvis en fördel om Sverige är medlem så att konkurrensen kan ske på lika villkor.
Alla EG-länder har inom sina gränser områden med, i förhållande till resten av landet, svag tillväxt. EG:s beslutsfattare är medvetna om detta och har inrättat en speciell regionalpolitisk fond för att stödja regionalpolitiska projekt.
Utifrån EG:s perpektiv uppfyller knappast de regionalpolitiska stödområdena i Sverige EG:s generella definition på stödberättigade regioner. Men inom ramen för EG:s system finns det möjligheter till undantag från dessa regler. Det är därför sannolikt att en del regionalpolitiska projekt i Sverige i framtiden skulle kunna finansieras med EG-medel.
EG:s regelverk hindrar inte regionalpolitiska insatser. Praktiskt taget alla EG-länder har olika nationella regionalpolitiska stödformer. Sverige kommer även som medlem av EG att kunna upprätthålla en aktiv regionalpolitik.
I vissa avseenden kommer den anpassning till EG-rätt som skall ske, först vid tillträdet av ett EEA (European Economic Area)-avtal och sedan när Sverige inträder som medlem, att påverka existerande svenska stödformer.
Det är viktigt att Sverige i god tid kan anpassa de regionalpolitiska insatsformerna till EG:s regler. Sverige måste därför skyndsamt undersöka om nuvarande stödformer överensstämmer med EG:s regler beträffande konkurrens m.m.
7. Betydelsen av god energitillgång
En fortsatt välfärd kräver god tillgång till energi. Energitillförseln har under mer än ett och ett halvt decennium varit föremål för en omfattande politisk reglering. Eltillförseln har varit hotad. Debatter om en förtida avveckling av kärnkraften har minskat framtidstron och investeringsviljan i den svenska industrin.
Trots en s.k. energiuppgörelse råder inte heller nu klarhet om den framtida energipolitiken.
Moderata Samlingspartiet anser att energipolitiken i dess traditionella betydelse -- en politik avsedd att styra tillförsel och användning av energi -- bör avvecklas. De olika energislagen måste inom ramen för uppställda miljökrav få utvecklas efter sina egna förutsättningar. Kärnkraften skall nyttjas så länge den är säker.
Om kärnkraften avvecklas under de närmaste decennierna finns det inga miljövänliga alternativ. Fossila bränslen måste utnyttjas. Men även de orörda älvarna i Norrland kommer sannolikt att offras.
Dessa utgör omistliga naturvärden. Ur regionalpolitisk synvinkel är det dessutom uppenbart att dessa älvar är mycket mera värdefulla orörda än om det anläggs ett antal vattenkraftverk. Anläggningsarbeten ger arbete endast under begränsad tid -- orörda älvar kan generera turism och därmed varaktiga sysselsättningstillfällen. Moderata Samlingspartiet anser att de orörda älvarna bör bevaras.
Moderata Samlingspartiet har i annat sammanhang föreslagit en miljörelaterad energiråvarubeskattning på koldioxidbasis. Med det föreslagna systemet skulle biobränslena -- inte minst de träfiberbaserade -- få en mycket god marknadsmässig konkurrenskraft.
På lite sikt kan detta förväntas ge positiva ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter på landsbygden.
8. Betydelsen av kommunikationer
Goda kommunikationer har alltid påverkat olika regioners utvecklingsmöjligheter och näringslivsstruktur. I dag skärps kraven på ytterligare kommunikationer, såväl inom landet som till utlandet. I Sverige fördyras och försvåras kommunikationerna av att vi har en liten befolkning utspridd över en stor yta.
Ett modernt samhälle är beroende av goda kommunikationer. Andelen av BNP som används för investeringar inom kommunikationssektorn har minskat under ett antal år. Detta ger anledning till oro. Utvecklingen måste därför vändas. Moderata Samlingspartiet har i partimotionen ''En bättre infrastruktur'' krävt kraftigt ökade insatser för en bättre infrastruktur.
Underhållet på stora delar av det svenska vägnätet är eftersatt. Stora resurser kommer att krävas enbart för att vidmakthålla existerande vägstandard. Särskilt allvarligt är läget för en del mindre glesbygdsvägar eftersom vägverket inte har resurser att upprätthålla nödvändigt underhåll av vägbeläggningen.
Det svenska vägnätet måste rustas upp. Moderata Samlingspartiet föreslår därför att sammanlagt 2 000 miljoner kronor utöver regeringens förslag bör anvisas till vägbyggnad och underhåll. Av det bör 1 400 miljoner kronor användas för statliga vägar, ca 400 miljoner kronor för kommunala vägar och 188 miljoner kronor för enskilda vägar.
Denna kraftiga ökning av anslagen kommer att möjliggöra att en del av de mest eftersatta vägarna kan repareras och byggas om. Det kommer att få stor betydelse i hela landet -- inte minst i de svagt utvecklade delarna av landet.
Dessa medel bör fördelas till länen för att brukas till de mest angelägna projekten.
I landets glest bebyggda delar är bilen ofta en nödvändighet i det dagliga livet. Kostnaderna för att köra bil har snabbt ökat under de senaste åren. Detta hotar de regionala utvecklingsmöjligheterna. I annan motion föreslår vi bl.a. att bensinskatten skall sänkas med 50 öre per liter, vilket inte minst kommer att vara positivt för den svenska landsbygden.
Järnvägen är och kommer under överskådlig framtid att vara det mest fördelaktiga transportsättet för en rad olika slags transporter. Järnvägens styrka ligger i dess förutsättningar att vara ett masstransportmedel för såväl gods som passagerare. I ovannämnda motion om infrastrukturen föreslår vi också ökade anslag för järnvägen. 500 miljoner kronor utöver regeringens förslag bör anvisas till till banverket.
För industrin i Norrland är det viktigt att Norra Stambanan har god kapacitet så att satsningen på snabba godsexpresser och direkttåg till Europamarknaderna kan fullföljas. Det är väsentligt att sovvagnstrafiken på övre Norrland kan upprätthållas. Vi föreslår också att Inlandsbanan får nya huvudmän.
Det svenska inrikesflyget har upplevt en kraftig expansion. En väl fungerande flygplats i en region är en viktig tillväxtskapande faktor. En mer avreglerad lufttrafik ger möjlighet till ett mer finmaskigt nät av flygförbindelser.
Goda sjöförbindelser och effektiva hamnar har varit av avgörande betydelse för svensk industris konkurrenskraft och en förutsättning för stora delar av våra basindustriers utveckling. Ur regionalpolitisk synvinkel är sjöfarten betydelsefull, inte minst för basindustrierna längs Norrlandkusten och kring Vänern och Mälaren. För näringslivet är det av stor betydelse att året-runt-trafik kan upprätthållas till rimliga kostnader.
Tele- och datatrafiken har under senare år fått ökad betydelse. Telenätet är den fysiska länken mellan tiotusentals datorer -- och därmed mellan människor -- enbart i Sverige och ett ännu mycket större antal i den övriga världen.
Datatrafik kräver god ledningskvalitet. Snabba och säkra optiska förbindelser måste installeras i snabb takt, vilket ökar förutsättningarna för företag i olika delar av landet att utvecklas.
Som ett statligt monopolföretag, som på stora delar av sitt arbetsområde helt saknar konkurrens, har postverket ett särskilt ansvar att tillse att den grundläggande servicenivån kan upprätthållas i hela landet.
9. Betydelsen av kunskap och utbildning
Den geografiska förläggningen av utbildningsinstitutioner har stor betydelse för olika orters och regioners utvecklingsmöjligheter. Såväl nationella som internationella studier visar detta. Sverige måste ha forsknings- och utbildningsinstitutioner som kan konkurrera med de främsta i världen. Man kan inte utan allvarliga följder för kvaliteten vid de svenska universiteten förändra förutsättningarna för forskning och undervisning i syfte att uppnå en eller annan regionalpolitisk fördel.
Både näringslivet och den offentliga sektorn behöver rekrytera personer med goda kunskaper och med förmåga att kunna tillämpa dessa i praktiken. De mindre högskolorna har i detta sammanhang stor betydelse.
Vi har i våra partimotioner rörande den högre utbildningen framhållit att det fordras forskning av en viss omfattning för att utbildningsklimatet skall stimulera till goda resultat.
Forskningen vid de mindre högskolorna måste hålla samma kvalitet som övrig forskning. Vad som är god forskning kan heller inte avgöras lokalt. Det sker i ett inomvetenskapligt samspel som sträcker sig ut över nationella gränser.
Tankarna om att fasta resurser för forskning skall förekomma vid samtliga regionala högskolor är orealistiska. Forskningsverksamhet kräver vitala forskningsinstitutioner. Dessa kan inte vara för små. Med dagens starka specialisering krävs fler forskare inom varje delområde för att det skall uppstå en intellektuell ''kritisk massa'' som främjar nya idéer. Därför är det viktigt att de tjänsteinnehavare vid de mindre högskolorna som bedriver forskning har nära kontakter med forskarna vid universiteten.
God forskning kan inte kommenderas fram. Däremot kan betingelser skapas som kan främja goda resultat. I dag ställs allt högre krav på utbildning inom de flesta yrkesområden. Den praktiska yrkesutbildningen i Sverige befinner sig i dag i en allvarlig kris. I alltför stor utsträckning saknar eleverna kontakt med och kunskap om den miljö i vilken de sedan skall arbeta. Vidare har skolväsendet inte kunnat hänga med i den snabba och kostnadskrävande tekniska utvecklingen på maskinområdet. Den s.k. ÖGY- modellen kommer inte att lösa dessa problem.
Den praktiska yrkesutbildningen måste ske i samarbete mellan arbetsplats och skola, där eleverna får en fastare anknytning till arbetsplatsen, på vilken de också får sin praktiska handledning, medan skolan svarar för den teoretiska undervisningen.
En sådan uppläggning vore viktig inte minst med hänsyn till de många mindre orterna, där det i dag sällan finns ordentliga möjligheter till praktisk yrkesutbildning förlagd till en skola på orten. Med våra förslag finns det förutsättningar för många fler ungdomar att kunna lära sig ett yrke i anslutning till bostadsorten.
10. Betydelsen av stärkt konkurrenskraft
Offentliga stödåtgärder kan, oavsett hur generöst reglerna utformas, bara vara en tillfällig hjälp till företag. Det går inte i längden att hålla igång företag genom subventioner. All erfarenhet visar att verksamheten då blir ännu mer ineffektiv och förlustbringande. Företagets egna intäkter måste vara tillräckligt stora för att säkra en långsiktig verksamhet.
Många företag i områden med dålig utvecklingskraft har lönsamhetsproblem. För att komma till rätta med dessa problem är det nödvändigt att stärka dessa företags konkurrenskraft. Vi har därför under lång tid framhållit vikten av att använda generella kostnadssänkande åtgärder i regionalpolitiken.
10.1 Sänkta arbetsgivaravgifter
Moderata Samlingspartiet föreslår i andra motioner betydande skattesänkningar. Ett viktigt inslag är sänkta arbetsgivaravgifter. Inför 1992 bör arbetsgivaravgifterna sänkas med sammanlagt minst 4,5 procentenheter.
En generell sänkning av arbetsgivaravgifterna stärker svenska företags konkurrenskraft och motverkar arbetslöshet.
Företagen bör kompenseras för de särskilt höga kostnader som är förknippade med verksamhet i de delar av landet där utvecklingskraften är svagast.
Moderata Samlingspartiet har under flera år föreslagit att en sådan kompensation bör utformas så att lönekostnaderna sänks för näringslivet. Genom att sänka socialavgifterna, d.v.s. arbetsgivar- och egenavgifter, kan alla företag i regionen få lägre kostnader och därmed stärkt konkurrensförmåga. En sådan generell metod har fler fördelar jämfört med selektiva åtgärder. Det kräver ingen särskild byråkrati och innefattar inte politiska beslut beträffande varje företag. Även existerande företag får bättre tillväxtmöjligheter och potentiell utvecklingskraft i dessa tas bättre till vara.
Riksdagen har beslutat om en nedsättning av arbetsgivaravgifterna i Norrland (stödområde 1, Inland) fr.o.m. detta år. Nedsättningen omfattar dock inte hela näringslivet.
Erfarenheterna från den generella nedsättning av socialavgifterna i Norrbottens län som varit i kraft under ett antal år är övervägande positiva. Företagens marginaler och soliditet har ökat. Därigenom har deras förmåga att konkurrera med företag i andra delar av landet också förbättrats. Därmed har möjligheterna att klara sig i ett vikande konjunkturläge ökat.
Vi föreslår att nedsättningen av de sociala avgifterna skall gälla samtliga näringsgrenar inklusive de affärsdrivande statliga verken. Däremot bör nedsättningen inte gälla andra delar av den offentliga sektorn.
För den nedsättning av de sociala avgifterna med fem procentenheter under fem år som nu för fyra kustnära kommuner i Norrbotten bör dock samma avgränsningsregler tillämpas som för närvarande.
10.2 Förutsättningar att starta och driva företag
Företagens kapitalförsörjning är en central fråga för att utveckla näringslivet -- självfallet gäller detta också företagen i regioner med sämre tillväxt. Minst lika viktigt är självfallet att regler som i sig onödigtvis förhindrar eller försvårar företagsetableringar undanröjs.
Grunden för varje företags kapitalbas är det egna kapitalet. Det nuvarande skattesystemet med de höga marginalskatterna försvårar emellertid betydligt möjligheterna att bygga upp tillräckligt mycket kapital för att kunna starta ett företag. Särskilt problematiska är begränsningarna av möjligheterna att vid beskattningen göra avdrag för förluster i en annan förvärvskälla. De nya skattereglerna kommer att försämra möjligheterna att starta nya företag. Förbudet att kvitta en förlust i en förvärvskälla mot överskott i en annan kommer att drabba den som parallellt med ett avlönat arbete vill starta ett eget företag.
Bankerna spelar en mycket viktig roll för företagens kapitalförsörjning. Från att tidigare ha varit mycket obenägna att låna ut medel utan fullgod säkerhet har bankerna nu större möjlighet att ge krediter utan formell säkerhet, även till småföretag. Många banker har fått erfara att småföretag kan vara riskfyllda utlåningsobjekt. Detta kommer att innebära att bankerna i framtiden försöker stärka sin kompetens för att kunna bedöma hur ett företag arbetar. Bankerna måste i ökad utsträckning fungera som rådgivare och kunskapskälla vid företagsstarter.
Genom skatteomläggningen införs kanske västvärldens hårdaste beskattning av småföretag. Samtidigt konstateras att småföretagen lider brist på riskkapital. För att ''tillgodose'' detta behov har riksdagens socialistiska majoritet infört statliga riskkapitalföretag finansierade via löntagarfonderna, utvecklingsfonderna och Norrlandsfonden. Detta är ett utslag av en klart socialistisk strategi utan förankring i företagens verkliga behov.
Vi har avvisat förslaget till statliga riskkapitalföretag främst av följande skäl:Det innebär en ökad statlig inblandning i företagandet.Förslaget tillgodoser inte företagens behov av vare sig enskilt riskkapital eller företagsledningskompetens på marknadsekonomiska villkor. Politikerinflytandet ökar.Småföretagandets hörnsten -- oberoendet, självständigheten, egenförverkligandet -- sätts på undantag.
10.3 Utvecklingsfonderna
Statsmakten skall enligt vår uppfattning inte onödigtvis gå in med skattemedel för att stödja den ena eller andra företagssektorn eller företaget. Nyföretagandet kan aldrig administreras fram. I stället är företagandet ett samspel mellan ett gott och konkurrenskraftigt företagsklimat och enskilda människors idéer och ambitioner. Kreditförsörjningen sker bäst på en fri marknad med mångfald och konkurrens.
Vi ser två undantag från dessa huvudregler: Den ena är att stimulera och främja nyföretagandet. Den andra är att försörja utsatta regioner med viss lokal konsultkompetens för att underlätta för småföretagandet. Det är kring dessa två huvudfunktioner utvecklingsfonderna har sitt existensberättigande som en statsunderstödd verksamhet. Dessa principer stämmer dessutom väl överens med vad som gäller i många länder i Västeuropa.
Det är viktigt att utvecklingsfonderna inom dessa ramar ges möjlighet att vara en effektiv hjälp till företagarna i allmänhet och nyföretagandet i synnerhet. Presumtiva företagare behöver ofta råd kring hur ett företag skall startas och drivas. Rådgivningsverksamhet bör huvudsakligen inriktas på att främja start av företag.
Utvecklingsfonderna bör inte ägna sig åt utlåningsverksamhet. Företagens kreditförsörjning kan ske genom de normala kanalerna på kreditmarknaden. I partimotion om finansiella marknader finns förslag till att privata intressenter skall få möjlighet att lämna s.k. vinstandelslån vilka skulle underlätta kapitalförsörjningen för små företag. Det är naturligt att fonderna därvidlag utgör en samarbetspartner för såväl kreditinstitut som företag. På detta sätt skapas en konkurrens mellan kreditinstituten, samtidigt som kompetens inom olika områden tillförs.
10.4 Transportkostnader
Kostnaderna för de långa transporterna från stödområdet medför naturligtvis en konkurrensnackdel för regionens företag. Företagen i norra Sverige måste få sådana konkurrensvillkor att transportkostnaderna inte blir ett handikapp. Det är viktigt att det råder konkurrensneutralitet mellan olika trafikslag.
I dag finns ett godstransportstöd som möjliggör en reduktion av fraktkostnaderna. Stödet utgår med mellan 10 procent och 50 procent av transportkostnaden vid järnvägseller landsvägstransporter som överstiger 250 km, samt vid transporter till vissa hamnar. Det finns också persontransportstöd för att sänka reskostnaderna för företagares kontakter med södra Sverige.
Det nuvarande stödet har till såväl form som innehåll kritiserats. Utifrån ett EG-konkurrensperspektiv har det ifrågasatts om det är tillräckligt generellt utformat. Vidare har man sagt att stödet i vissa delar konserverar mindre nationella transportlösningar, stödet är inte neutralt i valet mellan att transportera på egna alternativt inhyrda fordon etc. De som företräder sjötransportnäringen menar också att konkurrensneutralitet mellan olika transportslag ej föreligger.
Frågorna har varit föremål för en översyn där alternativa utformningar av stödet presenterats. Dessa alternativ är inte tillfredsställande.
Vi föreslår därför att nuvarande stödkonstruktion vad avser godstransportstödet bör kvarstå i avvaktan på att bättre modeller redovisas.
Däremot accepterar vi regeringens förslag att avskaffa persontransportstödet och det särskilda stödet till telekommunikationer.
11. Lokaliseringsstöd 11.1 Regionalpolitiskt stöd
Det viktigaste instrumentet för regionalpolitiker har under lång tid varit lokaliseringsstödet. Under årens lopp har detta kommit att utvecklas till en yvig flora med bl.a. lokaliseringsbidrag, lokaliseringsstöd, offertstöd, sysselsättningsstöd, glesbygdsstöd, kreditgivning från utvecklingsfonder och Norrlandsfonden, krediter eller ägarandelar från regionala investmentbolag, utvecklingsbidrag från STU, projektbidrag från SIND etc. Varken myndigheter eller företag kan få någon klar överblick över stödstrukturen. Riskerna för missbruk och felsatsningar är stora.
Stöd- och bidragsformer har hittills varit förhållandevis ensidigt inriktade på investeringar i byggnader och maskiner.
Moderata Samlingspartiet har sedan flera år riktat kritik mot systemet för regionalpolitiskt stöd. Vi har pekat på ett par av de stora svagheterna i systemet -- främst svåröverskådligheten och politiseringen, som ofta medfört bristande realism i bedömningen av olika projekt.
Studier av ett antal projekt som erhållit lokaliseringsstöd visar att vår kritik är berättigad. Andelen företag som några år efter starten gått i konkurs eller på annat sätt drabbats av betalningssvårigheter har varit oacceptabelt hög. Trots att uppsåtet varit gott -- att ''skapa ny sysselsättning'' -- har alltför många orealistiska projekt finansierats genom lokaliseringsstöd.
Uppföljningsverksamheten har inte fungerat. Ansvarsfördelningen mellan projektens finansiärer har varit oklar. Företaget, företagaren och de anställda har drabbats av dessa brister.
11.2 Riskgarantilån
Då riksdagen 1990 tog beslut om ny regionalpolitik framförde vi kritik och redovisade vårt alternativ. Vi återkommer med flera av dessa förslag i denna motion.
Sveriges ekonomiska kris avspeglas bl.a. i det mycket höga ränteläget. Realräntan är i Sverige i dag avsevärt högre än i Sveriges vanligaste konkurrentländer. Detta hämmar företagandet. Därutöver har en kreditkontraktion resulterat i att det är mycket svårt att finna finansiering även för goda investeringar.
Vi har i partimotionerna om den ekonomiska politiken och ''Effektiva finansiella marknader'' visat på metoder att förbättra det ekonomiska läget och underlätta kapitalmarknadens funktion.
Normalt är det inte tillgången på riskvilligt kapital utan de alltför dåliga allmänna förutsättningarna för företagande som utgör de allvarliga problemen för företagen.
I Norrlands inland råder dock speciella förhållanden som gör att riskerna med företagsengagemang är högre än i andra delar av landet. En orsak till den högre risknivån är bristen på alternativ användning av lokaler; ett annat problem är att arbetsmarknaden för nyckelarbetskraft är mycket tunn. Ett företag kan skadas avsevärt av att ett fåtal anställda med viktiga kunskaper eller färdigheter lämnar företaget. Ytterligare en faktor som ökar risken med att driva företag i stödområdet är de höga servicekostnaderna vid t ex driftsavbrott.
Denna höga risknivå bör kompenseras. Annars försämras möjligheterna att nya idéer omsätts till produktion vid anläggningar inom stödområdet.
Vårt förslag till riskgarantilån är därför avsett att skapa bättre villkor för företag i stödområdena. Riskgarantilånen bör utformas så att kapitalkostnaderna för de medel som ställs till företagens förfogande reduceras. En plan bör fastställas för varje stödprojekt. Projektplanen bör också ligga till grund för bedömningen av hur stor andel av kapitalkostnaderna som bör täckas med riskgarantilån. Denna andels storlek bör också fastställas med hänsyn till stödområdesplaceringen.
Riskgarantilånen bör hanteras på länsnivå i nära samverkan med berörda banker, vilka vi förutsätter därmed också tar en än mer aktiv del i den totala finansieringen av affärsmässigt sunda projekt inom stödområdet. Bankerna bör svara för det utlånade kapitalet -- staten svarar för garantier som normerar riskkostnaderna. De utestående lånen utgör fordringar på företagen. Dessa fordringar kan säljas. Varje enskilt lån har en hög risk, men genom att förena många lån i ett marknadsinstrument kan riksnivån sänkas och investeringen bli mera attraktiv. Tillkomsten av en andrahandsmarknad eliminerar inte inslaget av statligt stöd men gör att detta kan ske på ett effektivt och marknadsanpassat sätt.
Dessa riskgarantilån bör ersätta de nuvarande lokaliseringsbidragen.
11.3 Sysselsättningsbidrag
För vissa typer av företag passar inte riskgarantilån. Det kan beror på att dessa företag inte är kapitalkrävande. Vi föreslår därför att sysselsättningsbidrag skall kunna utgå i särskilda fall. Till skillnad från regeringens förslag till sysselsättningsstöd anser vi att sysselsättningsstödet skall vara ett alternativ till riskgarantilån -- inte ett komplement till riskgarantilån eller andra stödformer.
Anslaget bör utnyttjas mycket restriktivt och utgå endast inom stödområde 1. Maximalt bör bidraget utgå med 100 000 kronor. Medlen bör utbetalas under en treårsperiod.
11.4 Länsansvar
Länsmyndigheterna har goda förutsättningar att förstå de speciella regionala problemen inom varje län. Det samlade länsanslaget ger länsmyndigheterna resurser till olika utvecklingsinsatser.
Moderata Samlingspartiet har under en längre tid konsekvent förordat att huvuddelen av de regionalpolitiska stöden bör hanteras av länsstyrelsen.
Länsstyrelserna har den bästa överblicken över utvecklingen i respektive län och kan i aktivt samspel med olika organ spela en pådrivande roll för den regionala utvecklingen.
Vi delar de i propositionen anförda motiven för en friare användning av medlen inom de ramar som tilldelas varje länsstyrelse.
Länsstyrelserna skall vid sitt stöd till företag -- förutom det stöd som lämnas till glesbygden -- lämna riskgarantilån och nyanställningshjälp på samma villkor som gäller för de medel som anvisas centralt.
Inom ramen för länsanslaget vill vi inrymma merparten av de infrastrukturella investeringar som länsstyrelserna kan finna angelägna att göra och som inte av skilda skäl direkt kan rymmas inom olika sektorsanslag.
12. En levande landsbygd
Vi har i denna motion vid flera tillfällen påpekat hur viktigt samspelet mellan olika politikområden är för det totala utfallet av politiken och den regionala utvecklingen. Inte minst vad det gäller förutsättningarna för en god utveckling av landsbygden förtjänar detta att upprepas. Socialdemokratisk politik med dess förkärlek till enhetliga, storskaliga sektoriella lösningar har allvarligt drabbat delar av landet med glesbefolkning och svagt utvecklat näringsliv. Befolkningen i den svenska skärgården kan rikhaltigt vittna om den s.k. sektorspolitikens förödande effekter på den svenska skärgårdens utveckling.
För Moderata Samlingspartiet är detta inget överraskande. Villkoren och förhållandena skiftar mellan olika delar av landsbygden. Därför är det viktigt att politiken utformas på ett sådant sätt att den ger maximala förutsättningar för de människor som har sitt arbete och fritid i dessa delar av Sverige. De måste efter lokala förutsättningar, egen skaparkraft, idérikedom och känsla för sin hembygd återfå en tro på framtiden. Vi har i år, liksom tidigare år, lagt motioner inom ett stort antal områden vilka tillsammans ger en helhetsyn. Moderata Samlingspartiet är för en levande landsbygd.
Våra motioner om bland annat skatter, småföretagsamhet, skogs- och jordbruk, fiske, miljö, bo och byggande, trafikpolitik, social omvårdnad och hälsa, energi är några motioner som särskilt berör arbets- och livsvillkor på den svenska landsbygden.
Stora delar av de utvecklingsmässigt svaga regionerna består av landsbygd. Genom jord- och skogsbrukets strukturrationalisering har det skett en betydande avfolkning. Även i framtiden kan man förvänta sig att sysselsättningen inom jord- och skogsbruket kommer att minska. Det betyder emellertid inte att landsbygden måste ytterligare avfolkas.
Många människor vill bo på landsbygden. De anser att man där kan skapa en tryggare miljö för sig själv och sin familj. En politik som underlättar bosättning på landsbygden är väsentlig inte bara för dem som bor där utan även för resten av befolkningen. En avfolkad landsbygd innebär inte bara att landskapsbilden radikalt förändras utan även att vår bild av Sverige ändras.
Den socialdemokratiska politiken har medverkat till att avfolka landsbygden. Inom den sociala sektorn har de kommunala monopolen medfört att servicefunktioner koncentrerats till centralorterna.
En stor andel av befolkningen på landsbygden är pensionärer. För dem är det väsentligt att det finns en väl fungerande social service även på landsbygden. Men minst lika väsentligt är att den informella hjälp och det stöd som landsbygdsbefolkningen ofta lämnar varandra kan vidmakthållas. Även av den anledningen är det väsentligt att yngre människor ges möjlighet att bo på landsbygden.
En levande landsbygd måste baseras på samspel mellan åretruntboende och dem som söker rekreation på landsbygden. Fritidshus och turism bidrar till en levande landsbygd. Därför bör byggnation underlättas, bl.a. genom generösare byggnadslovsregler.
12.1 Glesbygdsdelegationen
Glesbygdsdelegationen har blivit ett statligt verk med lokalisering i Östersund under ledning av en generaldirektör. Verkets uppgifter är dock mycket begränsade -- i stort sett samma typ av verksamhet som glesbygdsdelegationen dessförinnan svarade för.
En särskild utredare föreslog att glesbygdsdelegationen skulle ombildas till en myndighet. Denna myndighet skulle försvara glesbygdens intressen mot andra statliga verk.
Om inte ens regeringens själv förmår tillse att olika myndigheter inte vidtar åtgärder som skadar glesbygdens intressen kan knappast en liten myndighet i Östersund klara detta. Därtill kan en särskild glesbygdsmyndighet leda till att andra myndigheter tar mindre hänsyn till glesbygdsaspekterna inom sina ansvarsområden.
De uppgifter den nya myndigheten har är inte av den karaktären att det krävs ett särskilt statligt verk. Enligt vår mening finns det därför ingen anledning att bibehålla denna myndighet.
13. Anslagsfrågor 13.1 D1 Lokaliseringsbidrag
Stödformen lokaliseringsbidrag bör utgå. De av oss föreslagna riskgarantilånen bör på ett bättre sätt kunna bidra till utvecklingen inom stödområdena.
13.2 D4 Ersättning för nedsättning av socialavgifter
Vi beräknar att den av oss ovan föreslagna utökningen av den näringsgrensmässiga omfattningen av nedsättningen leder till ökade kostnader för staten på cirka 65 miljoner kronor. Utökningen bör träda i kraft vid årsskiftet 1991/92.
13.3 D5 Sysselsättningsbidrag
Den av oss föreslagna restriktiva användningen av sysselsättningsbidrag bör sänka kostnaderna betydligt. Vi beräknar medelsbehovet till 75 miljoner kronor.
13.4 D6 Särskilda regionalpolitiska infrastrukturåtgärder
Regeringens beskrivning av dessa anslag är mycket knapphändig. Den typ av åtgärder som regeringen förordar inom ramen för detta anslag bör enligt vår mening huvudsakligen kunna tillfredsställas inom ramen för länsanslagen.
I vår partimotion Infrastrukturella frågor föreslår vi betydande anslag för infrastrukturinvesteringar inom transportsektorn: 500 miljoner kronor till järnvägsinvesteringar och ett ökat anslag till väginvesteringar och vägunderhåll med drygt 2 000 miljoner kronor.
För andra former av infrastrukturella investeringar beräknar vi 100 miljoner kronor.
13.5 D7 Glesbygdsdelegationen
Glesbydsdelegationen är en myndighet som saknar reella myndighetsuppgifter. Den bör avvecklas. Den del av verksamheten som inte andra myndighetsorgan ansvarar för bör fullföljas inom ramen för departementets ansvar. Vi beräknar utgiftsbehovet till sju miljoner kronor.
13.6 D11 Riskgarantilån
Vi beräknar kostnaderna för det av oss föreslagna systemet med riskgarantilån till 250 miljoner kronor under kommande budgetår.
Det bör ankomma på utskottet att utforma erforderlig lagtext.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om målen och medlen för regionalpolitiken,
2. att riksdagen beslutar att nedsättningen av socialavgifter i stödområde 1 skall gälla alla verksamheter utom offentlig sektor, i enlighet med vad som i anförts i motionen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betydelsen för den regionala utvecklingen av medlemskap i EG,
4. att riksdagen beslutar att godkänna riktlinjer för forskning vid mindre högskolor i enlighet med vad som anförts i motionen,
5. att riksdagen beslutar att införa ett system med riskgarantilån i enlighet med vad som anförts i motionen,
6. att riksdagen beslutar att godkänna riktlinjer för sysselsättningsstöd i enlighet med vad som anförts i motionen,
7. att riksdagen beslutar att avveckla glesbygdsdelegationen som myndighet i enlighet med vad som anförts i motionen,
8. att riksdagen avslår regeringens förslag att till Lokaliseringsbidrag för budgetåret 1991/92 anvisa ett reservationsanslag på 350 000 000 kr.,
9. att riksdagen till Särskilda regionalpolitiska infrastrukturåtgärder m.m. för budgetåret 1991/92 anvisar ett reservationsanslag på 100 000 000 kr.,
10. att riksdagen till Ersättning för nedsättning av socialavgifter för budgetåret 1991/92 anvisar ett förslagsanslag på 315 000 000 kr.,
11. att riksdagen till Sysselsättningsbidrag för budgetåret 1991/92 anvisar ett förslagsanslag på 75 000 000 kr.,
12. att riksdagen till Glesbygdsdelegationen för budgetåret 1991/92 anvisar ett reservationsanslag på 7 000 000 kr.,
13. att riksdagen till Riskgarantilån för budgetåret 1991/92 anvisar ett reservationsanslag på 250 000 000 kr.,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om transportstödet för gods,1]
[att riksdagen för budgetåret 1991/92 anvisar ett förslagsanslag under kommunikationsdepartementets huvudtitel Transportstöd till Norrland m.m. på 315 300 000 kr. i enlighet med vad som anförts i motionen,1]
[att riksdagen avslår regeringens förslag till systemförändring i transportstödet vad avser godstransportstöd,1]
[att riksdagen avslår regeringens förslag till besparing av godstransportstödet för transporter kortare än 40 mil i zon 1.1]
Stockholm den 25 januari 1991 Sonja Rembo (m) Anders G Högmark (m) Mona Saint Cyr (m) Erik Holmkvist (m) Ulf Melin (m) Charlotte Cederschiöld (m) Lars Ahlström (m)
1 1990/91:T936