Inledning
En god ekonomisk utveckling och förbättrad tillväxt kräver regional balans. Ett viktigt mål för den ekonomiska politiken måste därför vara att uppnå en god regional balans.
Centern har som en grundläggande politisk målsättning att hela Sverige skall utvecklas. För att denna målsättning skall klaras krävs att flera olika politiska områden samordnas.
Nej till socialdemokratisk koncentrationspolitik
Den socialdemokratiska regeringspolitiken efter regeringsskiftet 1982 har allvarligt försämrat den regionala och inomregionala balansen. Orsaken är främst den förda ekonomiska politiken och näringspolitiken. Regeringen har stimulerat och prioriterat storföretagen och de mest expansiva regionerna.
Den tidigare överhettningen i svensk ekonomi förbyts nu snabbt till lågkonjunktur och lågt kapacitetsutnyttjande i stora delar av landet. Den socialdemokratiska koncentrationspolitiken orsakade arbetskraftsbrist och stark löneglidning i framför allt storstadsregioner. Samtidigt rådde i många delar av landet för låg ekonomisk aktivitet.
Den av socialdemokraterna och folkpartiet liberalerna genomdrivna finansieringen av skattereformen är på flera punkter klart negativ för den regionala balansen. Genom införande av 25-procentig moms på energi, kollektivtrafik och turism samt ca halverat värde av reseavdragen motverkar socialdemokraterna och folkpartiet liberalerna de regionalpolitiska målen.
Centern konstaterar också att regeringen i budgetpropositionen kraftigt nedrustar de regionalpolitiska anslagen.
Den regionala problembilden
Regionalpolitiska kommittén, REK 87, visade att i ca 150 kommuner har befolkningen minskat under 1980-talet. REK 87 konstaterar att glesbygdskommunerna är entydiga förlorare och detsamma gäller övriga små och medelstora kommuner över hela landet.
Många kommuner har sedan 1960 förlorat en mycket stor del av sin befolkning. Femton kommuner har minskat sin folkmängd med mellan 30 och 45 procent. Utflyttningen har lett till starkt sjunkande ungdomsandelar medan andelen pensionerade i många fall närapå har fördubblats.
Centern anser att den negativa befolkningsutveckling som pågått och pågår i stora delar av landet måste hejdas och vändas. I annat fall riskerar betydande geografiska områden att inom något eller några decennier bli i det närmaste ödebygder. Det krävs inte bara ett stopp för utflyttningen från dessa områden. Det krävs även en inflyttning till de områden som länge haft vikande befolkningssiffror. Detta är nödvändigt om de skall kunna överleva och utvecklas långsiktigt. Detta förutsätter en breddad arbetsmarknad och fler jobb.
En sådan politisk inriktning är livsviktig för utflyttningsområden men är samtidigt av lika stort intresse för människorna i snabbt växande koncentrationsorter. Levande landsortsbygder och fungerande storstadsmiljöer ger tillsammans den bästa förutsättningen för en positiv utveckling av hela riket.
Koncentrationens avigsidor som t.ex. trafikstockningar, hälsofarliga luftföroreningar, höga markpriser och bostadskostnader samt hotade grönområden är det pris som flertalet boende i folkrika regioner får betala för koncentrations- och centraliseringspolitiken. I utflyttningsområdena hotas serviceunderlag och genomförda basinvesteringar utnyttjas dåligt. En balanserad utveckling i alla regioner är till fördel ur såväl samhällsekonomiska som miljömässiga utgångspunkter.
Kapitalströmmarna i samhället går i riktning mot storstadsområdena. Därmed hämmas andra regioners möjligheter till en positiv utveckling. Politiken måste inriktas på en rättvisare ekonomisk fördelning av resurserna över landet.
Regional och inomregional balans ett övergripande politiskt mål
Regional balans förutsätter att statsmakterna vid beslut inom alla samhällssektorer beaktar vad målet regional balans kräver. Samhällets insatser måste samordnas så att hela landet främjas.
Den mest positiva utvecklingen av samhällsekonomin erhålles om mänskligt kunnande, samhällsinvesteringar och råvarutillgångar tas till vara över hela landet.
Det är med denna utgångspunkt nödvändigt med en helhetssyn på och samordning av alla politiska områden. Samordnade åtgärder är avgörande för möjligheterna att få till stånd såväl en levande landsbygd, fungerande mellanorter, som en balanserad storstadsutveckling.
Målsättningen för regionalpolitiken måste vara att skapa förutsättningar för fungerande regioner, dvs. regioner som fungerar ekonomiskt, socialt, kulturellt samt ekologiskt. Detta förutsätter en decentralistisk helhetssyn där målet regional balans är centralt.
Geografiskt bör begreppet ''region'' enligt vår mening vara liktydigt med de lokala arbetsmarknaderna. Den geografiska stödområdesavgränsningen måste utgöras av kommuner eller i vissa fall del av mycket ytvida kommuner. Utformningen av det regionalpolitiska stödet måste anpassas därefter. Därutöver tillkommer över hela landet behovet av riktade insatser för landsbygdsutveckling. Detta bör ges regeringen till känna.
Resursområden
En majoritet i riksdagen beslutade 1990 om en stödområdesindelning med två s.k. stödområden. Denna förändring var negativ.
Mätt i folkmängd halverades det regionalpolitiska området, vilket var ett felaktigt och defensivt beslut.
Centern föreslår att begreppet stödområde utmönstras och ersätts med begreppet resursområde. Berörda områden är tillgångsområden för landet och de blir till än större tillgång med breddade arbetsmarknader och med en förbättrad infrastruktur.
Den ändrade benämningen till resursområde motiveras också bl.a. av att berörda områden årligen till folkhushållet bidrar med miljarder i t.ex. vinster från vattenkraften och exportinkomster från skogs- och gruvnäringarna. Sammantaget har dessa delar av landet starkt bidragit till välståndsutvecklingen. De är och har varit ''resursområden'' till gagn för hela landet. Detta bör ges regeringen till känna.
Ändrad gräns för resursområde A
(Stödområde 1)
Följande kommuner och kommundelar bör enligt centerns mening föras till högre område. Förhållandena i nedanstående områden är likartade med förhållandena i de kommuner som av riksdagen tidigare planerats i högsta område. Följande områden flyttas till högsta område; Värmlands län: Torsås kommuns övre församling, Västernorrlands län: Solbergs kyrkobokföringsdistrikt i Örnsköldsviks kommun, församlingarna Ramsele, Edsele, Ådalslidens och Junsele i Sollefteå kommun, Jämtlands län: Bräcke kommun, Västerbottens län: kommunerna Bjurholm, Lycksele, Norsjö, Vindeln samt Fällfors, Jörns och Kalvträsks församlingar i Skellefteå kommun, Norrbottens län: Älvsbyns kommun samt Markbygdens kyrkobokföringsdistrikt i Piteå kommun.
Decentralisera statlig förvaltning
Den centrala statliga myndighetsorganisationen har expanderat kraftigt både vad avser antal myndigheter och storlek. Överblicken har gått förlorad och byråkratin är tärande. Många myndigheter har fått en onaturlig storlek och tillskansat sig en betydande makt.
Beslut skall fattas nära de -- eller också av -- människor som berörs. En decentralisering av funktioner från den centrala nivån till läns- och kommunnivå måste ske.
Ett aktivt och systematiskt arbete måste komma till stånd för att minska de centrala myndigheterna både vad avser storlek och inflytande. Den kunnighet och erfarenhet som idag präglar kommun- och länsnivån talar entydigt för att uppgifter kan överföras till dessa nivåer. De centrala verken behöver en mindre stab med hög kompetens som länk mellan regering/riksdag och kommun/länsförvaltning. En radikal minskning av den centrala nivån innebär också stora besparingar. Den centrala statliga förvaltningen bör på kort tid kunna halveras.
Omfattningen kan dock variera beroende på hur stor central administration myndigheterna har och med hänsyn till det decentraliseringsarbete som tidigare bedrivits. Ett förslag med denna inriktning bör snabbt tas fram.
Vid statlig utlokalisering av delfunktioner och verk skall de län uppmärksammas som visat ett dokumenterat intresse och aktivt arbetat för inomregional balans. Detta bör ges regeringen till känna.
Länsparlament
Landstingen skall omvandlas till länsparlament som övertar länsstyrelsernas och statliga länsorgans uppgifter av politisk och länsutvecklande art. Detta är en demokratisk reform som ger de folkvalda landstingen utökade befogenheter och ett övergripande ansvar för länsfrågorna. Detta skapar förutsättningar för att få ett större engagemang och vilja att lösa länens regionala problem. En stark regional nivå är av största vikt i ett allt mer omfattande EG-samarbete.
Administrationen i den inomregionala utvecklingen
Vi föreslår att länsstyrelserna ges i uppdrag att lägga förslag om decentralisering av tjänster inom bl.a. länsstyrelsen, skogsvårdsstyrelsen, länsarbetsnämnden, lantbruksnämnden, utvecklingsfonden m.fl. länsorgan. Landstingens centrala förvaltningar kan minskas genom konsekvent delegering av befogenheter. Delfunktioner kan också med fördel läggas ut från centrala förvaltningar.
Utvecklingsfonderna
Regeringen har genom att dra in 1,6 miljarder kr från utvecklingsfonderna undandragit småföretagen ett betydande kapital. Detta får klart negativ inverkan på den regionala balansen. Centern har avvisat dessa åtgärder.
Utvecklingsfonderna har stor betydelse för den regionala utvecklingen. Det är väsentligt att dessa fonder inte berövas sitt kapital utan även i fortsättningen kan bedriva en meningsfull och förstärkt verksamhet till gagn för småföretagsamhetens utveckling. I dagens konjunkturläge bör inte regeringen verkställa indragningarna av kapital från utvecklingsfonderna.
Infrastrukturella åtgärder
Centern föreslår i en partimotion till årets riksmöte ett omfattande investeringsprogram i framför allt vägar, järnvägar, forskning och utbildning. Dessa investeringar är nödvändiga av flera skäl. Infrastrukturen är nedsliten och behöver rustas och förnyas. Dessutom är investeringar i infrastruktur ett bättre sätt att använda statens begränsade tillgångar än att ha dessa bundna i t.ex. statliga företag. Vi föreslår därför att investeringar i infrastruktur betalas med det kapital som flyter in via den av oss föreslagna försäljningen av statliga företag.
Investeringar i infrastruktur, t.ex. vägnätet, är av avgörande betydelse för möjligheterna att skapa regional balans och en levande landsbygd. Kommunikationer är en väsentlig del i den infrastruktur som behövs för att människor ska kunna bo, arbeta och ta till vara resurserna i hela landet. Företagsamhet och fungerande arbetsmarknader är helt beroende av att kommunikationerna fungerar på ett bra sätt.
Transporter
Transportkostnadernas betydelse för näringslivets konkurrensförmåga måste uppmärksammas närmare. En fortsatt svensk integration med Västeuropa kommer att kräva att transportkostnaderna bättre överensstämmer med övriga Västeuropa. Det är naturligtvis nödvändigt att vid bedömningen också väga in de olika transportalternativens miljökostnader.
Det är viktigt i alla länder att snabbt komma fram till gemensamma krav på miljövänliga bränslen och utsläppsbestämmelser.
Vägnätet
I stora delar av landet är bilen det mest ändamålsenliga färdmedlet. Därför är det nödvändigt att upprätthålla en god vägstandard i hela landet. I den framtida satsningen på vägnätet är länsvägarna viktiga.
En betydande andel av länsvägnätet har svag bärighet och saknar beläggning. Det är angeläget att snabba förbättringar snarast kan åstadkommas.
Centern föreslår i motionen om investeringar i infrastruktur att ett tioårigt upprustningsprogram för beläggning och förstärkning av grusvägnätet skall utarbetas. Centern avsätter för nästa år en riktad miljard kr till grusvägnätet utöver regeringens förslag.
Till förbättrat underhåll till länsvägnätet i övrigt föreslår vi att ytterligare 500 milj kr skall investeras.
Järnvägar
Järnvägen är för många regioner en viktig pulsåder. För det befintliga järnvägsnätet krävs kapacitetshöjande åtgärder i form av såväl dubbelspår som hastighetshöjningar.
Effektiva och snabba person- och godstransporter på järnväg kan medverka till att avlasta vägnätet och därmed minska underhållskostnaderna och förbättra miljön.
Vi har i vårt infrastrukturprogram föreslagit att satsningar på järnvägsutbyggnad tidigareläggs. Banverkets planerade utbyggnader bör kunna starta tidigare. Vi har för budgetåret 1991/92 avsatt 1 miljard kr utöver regeringen till investeringar i järnvägens infrastruktur.
Dessa investeringar i järnväg och vägnät kommer att ge en positiv effekt och skapa framtidstro. Ledig entreprenörskapacitet kommer till användning. Därmed skapas arbete och en positiv utveckling i regionerna.
Näringspolitik och ny teknik
Den tekniska utvecklingen inom t.ex. data- och elektroteknik rymmer inom sig utomordentliga förutsättningar för att vara ett verksamt medel för decentralisering och regional balans. För att möjliggöra datautbyggnad och kontakt mellan olika regioner bör det övervägas om en läns- och en rikstaxa kan införas för telenätet. Hela landet måste få tillgång till avancerad teknik och avancerat tekniskt kunnande. Den hittillsvarande utvecklingen innebär emellertid en koncentration till framför allt Storstockholms norra delar. Det är enligt vår mening av avgörande betydelse att ny teknik snabbt skall komma hela landet till del.
Småföretagens möjligheter att ta del av och utveckla ny teknik kräver speciella insatser. Det gäller bl.a. de s.k. spetsteknologierna där många småföretag har hög kompetens och möjlighet att utvecklas. Ett exempel på detta är rymdverksamhet. Centern har anslagit ytterligare 10 milj kr utöver regeringen till denna verksamhet.
Utveckla småföretagen
De mindre företagens utveckling samt nyföretagandet har stor betydelse för möjligheterna att skapa en mer balanserad närings- och bebyggelsestruktur över hela landet och därmed för möjligheterna att skapa regional balans. De generella åtgärderna för att utveckla infrastrukturen är en grund som småföretagens utveckling måste vila på. Det är särskilt viktigt att skapa gynnsamma villkor för nyföretagande och utveckling i de många små företagen. De mindre och medelstora företagen har en avgörande betydelse för möjligheterna att bredda arbetsmarknaden i flertalet av våra kommuner. I en särskild motion om näringspolitiken utvecklar vi dessa frågor närmare.
Energi
I januari 1991 träffade centern, socialdemokraterna och folkpartiet liberalerna en överenskommelse om den framtida energipolitiken. Denna överenskommelse innebär att stora satsningar kommer att göras på biobränslen. Till biobränsleeldade kraftvärmeverk kommer investeringsbidrag att utgå. Även ombyggnad till biobränsleeldad kraftvärme kommer att ges bidrag. En biobränslekommission tillsätts för att bedöma behovet av åtgärder för att stärka biobränslenas konkurrenskraft på lång sikt.
Enligt överenskommelsen kommer en del av stödet för omställning av åkermark att kunna användas till anläggning för etanolproduktion. Detta stöd kan motsvara högst omställningsstödet för 100 000 hektar. Spannmål ska kontrakteras för denna produktion. Detta är ett gammalt centerkrav som nu uppfylls. Genom produktion av etanol tas första steget i introduktionen av miljövänliga drivmedel. Samtidigt ges jordbruket möjlighet att producera råvaror till andra ändamål än livsmedel. Detta måste nu följas av fler nya satsningar i samma riktning.
Denna uppgörelse innebär ett trendbrott och är ett stort steg i rätt riktning för en förstärkning av den regionala balansen och en positiv landsbygdsutveckling.
Tyvärr har den socialdemokratiska bristen på energipolitik inneburit tio förlorade år för miljövänliga och inhemska energislag. Centern förutsätter att vid de årliga avstämningstillfällena skall ytterligare snabba steg i rätt riktning kunna tas.
Genom överenskommelsen kommer arbetstillfällen att skapas i trakter och orter som mest behöver dessa. Uppbyggnad av biobränslehantering och småskalig vindkraft är exempel på sådana satsningar.
Vattenkraften som regional resurs
Centerpartiet har tidigare föreslagit att en del av vattenkraftsvinsterna, motsvarande 1 öre/kWh, skall återföras till vattenkraftskommunerna för bl.a. utveckling av näringslivet.
Enligt vår mening bör beslut om en avgift på 1 öre/kWh av den vattenkraftproducerade elen tas ut av kraftbolagen från den 1 juli 1991. Intäkterna från avgiften skall återgå till de bygder där elen produceras. Lönsamheten för vattenkraften är sådan att förslaget enligt vår mening ej motiverar någon höjning av elpriset. Medlen skall användas för näringslivsutveckling och allmänt regionalpolitiskt stöd. Medlen bör inte användas till att bära sektormyndigheternas kostnader för deras insatser i berörda bygder.
Ett halvt öre/kWh bör gå direkt till regionalt utsatta vattenkraftskommuner. Övriga medel bör fördelas av länsstyrelserna till kommunerna med beaktande av utbyggda vattenkrafttillgångar samt behovet av regional utveckling inom respektive kommun.
Från avgiftsskyldighet bör små vattenkraftverk med en effekt understigande 1 500 kW undantas.
Regeringen har tillkallat en särskild utredare för att se över vattenkraftens betydelse i regionalpolitiken. Det är beklagligt att konstatera att den fördröjts. Vi förutsätter att regeringen under våren återkommer till riksdagen med förslag i denna fråga.
Areella näringar
Jordbruket är av avgörande betydelse för en levande landsbygd. I vissa regioner är jordbruket med tillhörande service- och förädlingsföretag den dominerande näringen. I de kommuner där jord- och skogsbruk står för ca 25 % av sysselsättningen kan man räkna med att tillhörande serviceoch förädlingsföretag står för lika stor andel av sysselsättningen. Därmed är jordbruket utomordentligt viktigt för att upprätthålla sysselsättningen i dessa områden, exempelvis Gotland, småländska höglandet och skogslänen.
Ett livskraftigt jordbruk är också väsentligt för att upprätthålla ett öppet landskap. Dessutom kan närheten mellan konsument och producent bara upprätthållas då jordbruk bedrivs i hela landet.
Omläggningen av jordbrukspolitiken innebär möjligheter att ställa om produktionen till annan produktion än livsmedel. Detta måste nu utnyttjas till kraftfulla satsningar på produktion av energiråvaror och råvaror till bl.a. kemisk industri. Detta ger möjligheter för landsbygden i framtiden.
Jordförvärvslagen måste tillämpas så att aktiva jordbrukare har möjlighet att komplettera sina företag. Idag sker köp av fastigheter i kapitalplaceringssyfte, ofta av juridiska personer. Detta motverkar strävandena att värna familjejordbruket och möjligheterna till kombinationssysselsättningar.
Lantbruksnämnderna måste ges möjlighet att villkora förvärvstillstånden så att principen om boende--brukande verkligen upprätthålls. Förvärvstillstånd för jord- och skogsbruksfastigheter måste enligt vår mening alltid förutsätta att köparen är bosatt eller beredd att bosätta sig i bygden.
Utbildning och forskning som redskap för regional utveckling
Kunskapens betydelse för samhällsutvecklingen kan inte överskattas. Det är de mest kunskapsintensiva verksamheterna som är mest expansiva. En hög utbildningsnivå är en förutsättning för att Sverige skall kunna hävda sig i den internationella konkurrensen. Utbildningsväsendets struktur och lokalisering har stor betydelse för möjligheterna att uppnå en balanserad regional utveckling. Vi har i en motion om infrastruktur anslagit 1 miljard kr utöver regeringen till investeringar i lokaler och utrustning. Detta skall användas så att de regionala högskolorna förstärks med forskningsresurser och antalet utbildningsplatser ökar.
Den regionalpolitiska utredningen REK 87 betonade vikten av decentralisering av den kollektiva forskningen/utvecklingsarbetet och föreslog att 50 milj kr per landsdel skulle anslås för utvecklingsarbete i kollektiv form.
Centern anser att en förhandlingsgrupp bör tillkallas med uppgift att uppta förhandlingar med stiftarna i syfte att minst statens andel av institutens totalbudget förläggs till orter med mindre högskolor eller orter där en samlokalisering med det regionala näringslivet kan anses utvecklande och givande.
Kultur och media
Kulturens roll för en regional utveckling har underskattats. Den regionala kulturen i form av länsteatrar, regionmusik m.m. har utvecklats positivt. Kulturarbetarkoncentrationen skulle minska ifall kulturcentrumbildningarna (R:en) decentraliserades. Vi föreslår en utredning som får i uppdrag att redovisa hur dagens kulturcentrumbildningar kan ersättas av direkt länssamarbete. Kulturspridningen bör gå vidare genom direkt länssamarbete.
Sveriges Televisions resurser bör omfördelas. De regionala TV-sändningarna bör erhålla 60 % av TVs budget. En sådan inriktning skulle betyda mycket för det regionala och lokala kulturlivet.
Miljön och regional utveckling
Decentralisering är ett medel för att skapa ett miljövänligt samhälle som är effektivt utan att tära på naturresurserna. Ett decentraliserat boende ger dock förutsättningar att kunna leva i en fullvärdig miljö. Det centraliserade boendet och arbetslivet som en riksdagsmajoritet under lång tid främjat är en av grundorsakerna till de miljöskador vi ser idag. Ett decentraliserat samhälle med industrier och bostäder nära varandra och lokaliserade över hela landet minskar behovet av transporter och därmed negativ miljöpåverkan.
En annan negativ effekt av det centraliserade samhället är att möjligheterna att upprätthålla landskapsvård och naturskydd drastiskt har minskat. Möjligheterna att bevara artrikedomen av örter, träd och djur är betydligt större då människan lever i ett decentraliserat samhälle. Landskapsvården och naturvården måste på ett naturligt sett inlemmas i jordoch skogsbruket. Det förutsätter att dessa näringar har möjlighet att verka i hela landet.
Vårt vackra öppna svenska landskap är skapat av många generationer brukare. Ett kulturarv som inte får raseras. Jordbruk, energi- och industriråvaruproduktion måste tillsammans vara i en storleksordning som hävdar och öppethåller vårt kulturlandskap. Detta skall ges regeringen till känna.
Ungdom för framtid
En viktig målsättning för det regionalpolitiska arbetet är att skapa förutsättningar och möjligheter för ungdomar att kunna bo och arbeta i sin hembygd. En grund är att samhällets insatser på utbildningsområdet kommer hela landet till del. Det är också viktigt med ett fullgott utbud av fritidsaktiviteter. Av central betydelse är också att passande bostäder kan erbjudas i mindre tätorter och på landsbygden.
Centerpartiet har i denna och andra motioner lagt förslag om kraftigt förstärkta resurser för att utveckla hela landet. Ungdomars möjligheter till boende, arbete och utbildning kommer med våra förslag att förbättras avsevärt i tidigare utflyttningsområden.
Bl.a. har centerpartiet föreslagit att ett stimulansbidrag om 50.000 kr skall införas för byggande av smålägenheter på landsbygden och dess småorter. Vidare har centerpartiet föreslagit betydande regionalt inriktade ekonomiska förstärkningar vad beträffar grundskolan, gymnasieskolan och högskoleutbildningen. Målsättningen är att utbildning skall kunna beredas ungdomar så nära hemorten som möjligt. Vi har vidare lagt förslag om insatser för att förbättra villkoren för kvinnligt företagande i syfte att ge unga kvinnor en breddad arbetsmarknad och större möjligheter att välja bostadsort m.m.
Kapitalmarknaden och den regionala utvecklingen
Grundläggande för möjligheterna att skapa regional balans är att det finns god tillgång på kapital. Koncentrationen och etableringen av företag i några få orter dränerar utsatta regioner på ekonomiska resurser. Erfarenheterna visar att kapitalströmmarna går från utsatta regioner till expansionsområden. Löntagarfonderna är ett sådant exempel. Löntagarfonderna innebär bl.a. att ekonomiska resurser tas från småföretag och utsatta regioner och kanaliseras till storföretag och koncentrationsorter. Införandet av löntagarfonderna går stick i stäv med centerpartiets strävanden att skapa ett decentraliserat och differentierat näringsliv. Fonderna bör därför omedelbart avskaffas.
De av riksdagen beslutade riskkapitalbolagen får samma effekt, vilket centern utvecklat i annan motion. Detta beslut bör rivas upp.
Statliga kreditgarantier
Regering och riksdag har avskaffat möjligheterna att i resursområdena erhålla lokaliseringslån. Centern ansåg att statliga lokaliseringslån kunde avskaffas, men att statliga kreditgarantier borde ha fått ersätta de statliga lokaliseringslånen. Vi motiverade vårt förslag med att bankerna tog små risker i berörda områden på grund av att andrahandsvärdet vid en eventuell konkurs var lågt. Våra farhågor är idag till fullo besannade varför vi föreslår att riksdagen beslutar om att införa statliga kreditgarantier i berörda områden. Vi föreslår att ett reservationsanslag på 1.000 kr anslås.
Kommunerna och den regionala utvecklingen
Det är stora skillnader i servicenivå och skatteunderlag mellan våra kommuner. Skillnaderna mellan högsta och lägsta kommunalskatt uppgår till närmare sju kronor per skattekrona.
Det finns ett direkt samband mellan svag kommunal ekonomi, lågt serviceutbud och hög kommunal skattesats å ena sidan och behov av regionalpolitiska insatser å andra sidan. Människor i kommuner med de lägsta inkomsterna betalar de högsta kommunalskatterna och tvärtom.
Centern vill understryka att höjda kommunalskatter är en mycket dålig lösning. Det krävs en bättre kommunal skatteutjämning och en regeringspolitik som inte innebär ständiga kostnadsövervältringar från stat till kommun. Med denna politik skulle kommunalskatterna bli mer likartade över landet.
Våra utgångspunkter för ett effektivare kommunalt skatteutjämningssystem är:Samtliga kommuner bör ingå i och omfattas av skatteutjämningssystemet.Merparten av de specialdestinerade bidragen bör överföras till skatteutjämningssystemet.Systemet skall enbart bygga på faktorer som kommunerna inte kan påverka, såsom skattekraft, åldersstruktur och geografiska förhållanden.
Ett kommunalt skatteutjämningssystem, som uppbyggts kring dessa grundbultar, skulle bl.a. innebära följande: Kommunerna ges möjlighet att hålla samma utdebitering vid likartad servicenivå och effektivitet i verksamheten. Större rättvisa mellan invånare i olika kommuner.Den statliga detaljregleringen minskar och den kommunala självstyrelsen förstärks.Administratörerna minskar i såväl stat som kommun.Lokalt anpassade och förankrade beslut med bl.a. alternativa driftsformer möjliggörs.
Den nu arbetande utredningen bör framlägga förslag som beaktar dessa utgångspunkter och effekter. Med beaktande av kravet på god kvalitet bör utredningen nu bedrivas skyndsamt.
För att nyttiggöra kommunernas inneboende initiativ- och skaparkraft och möjliggöra alternativa lösningar baserade på vars och ens specifika förutsättningar måste dagens detaljregleringar i hög utsträckning avskaffas.
Vad vi ovan anfört om kommunal skatteutjämning och nödvändigheten av minskad statlig detaljreglering av kommunernas verksamhet bör ges regeringen till känna.
Reseavdrag
De s.k. reseavdragen är av stor betydelse för en fungerande arbetsmarknad och för en levande landsbygd. Avdraget är också fördelningspolitiskt betydelsefullt eftersom landsbygdsbefolkningen har klart lägre inkomst än genomsnittet. En stor del av dem som arbetspendlar får ett negativt utbyte av den planerade skattereformen. För många, boende på landsbygden och i mindre orter, finns ingen utbyggd kollektivtrafik och således inga alternativ till bilresa till arbetet. Den samlade alternativkostnaden för att delta i förvärvsarbete får inte bli så hög att människor gynnas ekonomiskt då de är hemma från arbetet. Centerpartiet anser att reseavdraget för innevarande år skall fastställas till 15 kr/mil oavsett körsträcka.
Avskrivning av studiemedel
En god framtida utveckling inom resursområde A bygger bl.a. på att ung och välutbildad arbetskraft kan rekryteras. Vi anser därför att studiemedelsavgiften efterskänks under den tid arbetstagare är skriven inom av oss föreslaget resursområde 1. Detta skall ges regeringen till känna.
Snabba, nära beslut
Vi föreslår att lokaliseringsärenden upp till 30 milj kr får beslutas av länsstyrelserna, medan objekt överstigande 30 milj kr beslutas av regeringen. Regeringen bör för detta ändamål erhålla en särskild beslutsram. Regeringen bör vidare anmäla sina beslut till riksdagen i samband med punkten meddelanden från regeringen. SIND får därmed en beredande och uppföljande roll. Anvisade medel för offertstöd disponeras av SIND. Riksdagen bör enligt vår mening besluta om stöd till regionala utvecklingsinsatser, lokaliseringsbidrag och offertstöd enligt ovan angivna riktlinjer.
Länsanslagen
Centern föreslår att anslaget till Regionala utvecklingsinsatser tillförs totalt 1 300 milj kr. Vid riksdagens behandling av den regionalpolitiska propositionen 1990 anslog riksdagen 1 050 milj kr till detta anslag. Detta var 78 milj kr utöver regeringens förslag. Regeringen återkommer nu med förslaget om 972 milj kr. Det innebär att socialdemokraterna vill urholka de regionala utvecklingsinsatserna med ca 20 %. Kostnadsutvecklingen beräknas öka med över 20 % för åren 1990--1991.
Centern anser att länsanslagen inte får urholkas i ett läge då arbetslösheten kraftigt ökar i flertalet län. En viss utökning av länsanslagen erfordras för de högre beslutsgränserna för riksnivån.
Glesbygdsstödet
Det finns vidare starka skäl, med tanke på den pågående utarmningen av landsbygden och de mindre tätorterna, att insatserna för glesbygden intensifieras och förstärks. Propositionens förslag om ett högsta belopp om 350.000 kr till avskrivningslån vid stöd till företag respektive 50.000 kr till uthyrningsstugor bör enligt vår mening höjas till 500.000 kr resp 100.000 kr.
Nedsättning av socialavgifterna
Centern anser att riksdagens beslut om nedsatta arbetsgivaravgifter ej fått en rättvis regional avgränsning. Vi föreslår därför att anslaget höjs med 30 milj kr för att därmed möjliggöra en viss utökning av området.
Vi anser vidare att all privat verksamhet skall omfattas av förslaget. Detta är av speciell betydelse för kvinnor i berörda områden. Kvinnosysselsättningar finns i hög utsträckning i verksamheter som idag är undantagna från nedsättning.
1990 års riksdagsbeslut om infrastrukturåtgärder
På förslag av regeringen beslöt riksdagen våren 1990 om att 330 milj kr skulle avsättas till infrastrukturella satsningar. Bl.a. fick de fyra norra länsstyrelserna i uppdrag att planlägga för insatser i Norrlands inland för 200 milj kr. Regeringen föreslår nu att anslaget urholkas med 144 milj kr.
Sju månader efter att riksdagen på regeringens förslag beslutat om särskilda regionalpolitiska infrastrukturåtgärder föreslår samma regering en minskning av detta anslag med drygt 40 %. Detta visar regeringens brist på långsiktighet i regionalpolitiken.
Det är alltså med stor förvåning centern konstaterar att medan regeringsrepresentanter uttalar sig vitt och brett om behovet av infrastrukturella satsningar så vill man dra in stora pengar just för detta ändamål i de mest utsatta regionerna.
Centern föreslår att riksdagen står för sitt tidigare beslut om att 330 milj kr anslås till Särskilda regionalpolitiska infrastrukturåtgärder m.m.
Landsbygdsutveckling
Vi har tidigare framfört förslaget att ett särskilt landsbygdsutvecklingsanslag skall införas. Detta bör under stor frihet få användas för att stödja projekt som syftar till att bredda landsbygdens näringsliv och kultur. Vi anslår till denna verksamhet 390 milj kr för budgetåret 1991/92.
Skärgården
I den föreliggande propositionen finner inte föredraganden någon anledning att särskilt behandla de problem som skärgården har. Från centerpartiets sida har vi vid upprepade tillfällen tagit upp dessa problem och krävt en sammanhållen skärgårdspolitik.
Våra förslag om förstärkta insatser för landsbygden i dess helhet kommer också skärgården till del. I detta sammanhang vill vi därutöver ta upp stödet till skärgårdstrafiken. Riksdagen begärde att regeringen skulle ge REK 87 i uppdrag att utreda stödet till skärgårdstrafik. Detta uppdrag fullföljdes inte av utredningen.
Vi föreslår att stöd till skärgårdstrafik får utgå från det av oss föreslagna landsbygdsutvecklingsanslaget.
Transportstödet
REK 87 föreslog att transportstödet skulle utredas. Transportstödet har haft stor regionalpolitisk betydelse genom att det gjort Sverige ''rundare''. Transportstödet kompenserar alltså delvis de långa avstånden. Regeringen lägger nu förslag till riksdagen om försämrat transportstöd. Förslaget innebär att tusentals arbetstillfällen kommer att flyttas från transportstödsområdet. Centern avvisar bestämt förslaget och föreslår i annan motion en ökad medelstilldelning till transportstödet.
Centerns förslag:
G 1 Lokaliseringsbidrag 100 (-- 250) G 2 Regionala utvecklingsinsatser 1 300 (+ 328) G 4 Nedsättning av socialavgifter 280 (+ 30) G 6 Infrastrukturåtgärder 330 (+ 144) G 10 Landsbygdsutveckl. (nytt anslag) 390 (+ 390) G 11 Statliga kreditgarantier (1 000 kr anslag)
Från G 1 överförs 250 milj kr till G 2 i enlighet med vad som anförts i motionen. Totalt tillför centern netto 642 milj kr till regionalpolitiska insatser.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sambandet mellan regional balans och en god ekonomisk utveckling,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skattereformens negativa betydelse för den regionala balansen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regional och inomregional balans som ett övergripande politiskt mål,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att begreppet ''region'' bör vara liktydigt med de lokala arbetsmarknaderna,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att byta beteckning från stödområde till resursområde,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändrad gräns för resursområde A,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om decentraliserad statlig verksamhet,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att vid statlig utlokalisering de län skall uppmärksammas som visat intresse och aktivt arbetat för inomregional balans,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inrätta länsparlament,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om decentralisering inom länsadministrationen,2]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inte verkställa indragningarna av kapital från utvecklingsfonderna,3]
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av investeringar i infrastruktur för en regional balans och en levande landsbygd,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av ett upprustningsprogram för beläggning och förstärkning av grusvägnätet,4]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en läns- och en rikstaxa för telenätet,4]
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om småföretagens betydelse för en regional balans,
[att riksdagen hos regeringen begär förslag till system med återföring av vattenkraftsvinster till vattenkraftskommunerna i enlighet med vad i motionen anförts,3]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att 6,5 öre/kWh bör gå direkt till regionalt utsatta vattenkraftskommuner,3]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om jordbrukets betydelse för regional balans,5]
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betydelsen av utbildningsväsendets struktur och lokalisering för en regional balans,
[att riksdagen hos regeringen begär förslag om decentralisering av den kollektiva forskningen i enlighet med vad i motionen anförts,3]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning av kulturspridning,6]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fördelningen av resurserna inom Sveriges Television,6]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om insatser för att det öppna kulturlandskapet skall kunna hävdas,5]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om löntagarfondernas negativa inverkan på den regionala balansen,3]
12. att riksdagen till ett nytt anslag G
11. Statliga kreditgarantier för budgetåret 1991/92 anvisar ett förslagsanslag på 1
000 kr.,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunal skatteutjämning,7]
[att riksdagen beslutar att avdrag för resor mellan bostad och arbete skall medges med 15 kr./mil i enlighet med vad som anförts i motionen,8]
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avskrivning av studiemedel för rekryterad arbetskraft till resursområde A,
14. att riksdagen med avslag på proposition 1990/91:100 i denna del bemyndigar regeringen att inom en särskild ram om högst 200
000
000 kr. besluta om lokaliseringsärenden överstigande 30
000
000 kr. samt för detta ändamål anvisa 100
000
000 kr. för budgetåret 1991/92 över anslaget för G
1. Lokaliseringsbidrag m.m. i enlighet med vad som anförts i motionen,
15. att riksdagen till G
2. Regionala utvecklingsinsatser för budgetåret 1991/92 anvisar 328
000
000 kr. utöver vad regeringen föreslagit eller således 1
300
000
000 kr.,
16. att riksdagen beslutar att högsta belopp till avskrivningslån för investeringar och för uthyrningsstugor höjs till 500
000 kr. resp. 100
000 kr. i enlighet med vad i motionen anförts,
17. att riksdagen till G
4. Ersättning för nedsättning av socialavgifter för budgetåret 1991/92 anvisar 30
000
000 kr. utöver vad regeringen föreslagit eller således 280
000
000 kr.,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att nedsättningen av socialavgifter i resursområde A skall gälla all privat näringsverksamhet,
19. att riksdagen till G
6. Särskilda regionalpolitiska infrastrukturåtgärder m.m. för budgetåret 1991/92 anvisar 144
000
000 kr. utöver vad regeringen föreslagit eller således 330
000
000 kr.,
20. att riksdagen till ett nytt anslag G
10. Landsbygdsutveckling för budgetåret 1991/92 anvisar 390
000
000 kr. att användas i enlighet med vad i motionen anförts,
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stöd till skärgårdstrafik skall utgå från det av oss föreslagna anslaget G
10. Landsbygdsutveckling,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av och nivån på transportstödet,4]
22. att riksdagen beslutar att medel över tolfte huvudtiteln G Regional utveckling anvisas i enlighet med vad som förordas i motionen.
Stockholm den 25 januari 1991 Börje Hörnlund (c) Per-Ola Eriksson (c) Kersti Johansson (c) Göran Engström (c) Roland Larsson (c) Gunhild Bolander (c) Kjell Ericsson (c) Ivar Franzén (c) Håkan Hansson (c) Jan Hyttring (c) Sven-Olof Petersson (c) Marianne Andersson (c) i Vårgårda 1 1990/91:K625 2 1990/91:Bo331 3 1990/91:N355 4 1990/91:T261 5 1990/91:Jo280 6 1990/91:Kr351 7 1990/91:Fi317 8 1990/91:Sk426