Västernorrland är det län som drabbats av den största befolkningsminskningen under 80-talet. Även nu har länet den svagaste befolkningsutvecklingen. Prognoserna pekar mot en fortsatt nedgång trots att länet har goda naturliga förutsättningar och industritradition samt ett strategiskt gott läge i Mittnorden.
Under den gångna hösten och nu i vinter har arbetsmarknadssituationen försämrats påtagligt genom ett flertal företagsnedläggelser, vilket lett till att 3,5 procent är arbetslösa.
Anledningar till den negativa utvecklingen i Västernorrland är bl.a. bristfällig infrastruktur i form av vägar, övriga kommunikationer och högre utbildning. Trots upprepade framställningar från länsstyrelsen och från politiska företrädare för länet har det inte varit möjligt att få regering och riksdagsmajoritet att göra erforderliga satsningar på Västernorrland.
Under årets allmänna motionstid har centerpartiet -- liksom tidigare år -- i form av parti- och kommittémotioner lagt fram ett flertal motioner med krav på insatser och inriktning av politiken så att förutsättningarna för bl.a. Västernorrland skulle bli bättre. I enskilda motioner har vi förslagit olika satsningar som speciellt gäller Västernorrland.
Det behövs en helhetssyn för att vända utvecklingen i Västernorrland så att detta län får en med övriga län jämförbar befolknings- och sysselsättningsutveckling. Vi föreslår därför att riksdagen skall begära att regeringen i samarbete med länsstyrelsen utarbetar program för samlade insatser syftande till en positiv utveckling även av detta län.
Befolkningsminskningen med 8.000 under 80-talet
Västernorrlands befolkning minskade under 80-talet med nära 8 000 personer, vilket var den största minskningen av alla län. Även nu när alla län ökar har Västernorrland den svagaste befolkningsutvecklingen. Dessutom kan noteras att ökningen -- drygt 600 personer -- under l990 uppstått på grund av ett flyttningsöverskott från utlandet (i stor utsträckning flyktingar) på drygt 1 300 personer.
Alla länets sju kommuner minskade i befolkning under 80-talet, vilket visar att hela länet haft problem även om de är mest påtagliga i länets inland.
Utflyttningen av ungdomar, främst kvinnor, ger länet en snedvriden både åldersstruktur och könsfördelning.
3,5 procents arbetslöshet
Västernorrland står nu inför exceptionella svårigheter i form av stora industrinedläggningar. Under det senaste året har bl.a Casco Nobels kiselsmältverk i Ljungaverk, Hagraf i Härnösand, Saab i Kramfors, MoDo:s klorfabrik i Domsjö och SCA:s pappersbruk i Matfors lagts ned. Tillsammans med övriga industrinedläggningar innebär det bortfall av cirka 1 500 arbetstillfällen. Många ytterligare industrier och andra verksamheter planerar avsevärda inskränkningar och vissa hotas av nedläggning.
Även inom den offentliga verksamheten sker neddragningar. I Sollefteå kommer t.ex. 120 arbetstillfällen att försvinna när T 3 läggs ned. Minskade försvarsbeställningar kommer att drabba främst företag i Örnsköldsvik.
Vid årsskiftet hade arbetslösheten i länet ökat till 5 500 personer vilket motsvarar 3,5 procent. Antalet lediga jobb har från mars l990 till december minskat från 4 117 till 737.
Prognoserna både för den kortsiktiga och långsiktiga utvecklingen i Västernorrland är illavarslande.
Näringslivets strukturomvandling är en bidragande orsak till nedgången. Bristerna i infrastrukturen torde vara den viktigaste orsaken till att inte tillräckligt många nya arbetstillfällen tillkommit inom nya och expansiva branscher som kompensation för minskningarna inom de traditionella basnäringarna i länet.
Det är helt enkelt nödvändigt att erforderliga åtgärder sätts in för att vända utvecklingen.
Bristfällig infrastruktur utvecklingshinder
Västernorrland har goda utvecklingsmöjligheter med sina goda förutsättningar inom bl.a. skogs- och verkstadsindustri, kemisk industri, högteknologisk utveckling, energiutvinning, jord- och skogsbruk samt turism och statlig förvaltning. Länets centrala läge mitt i Sverige och i Mittnorden utgör även värden som borde kunna vara en tillgång för länets utveckling.
Förklaringen till att Västernorrland drabbats hårdare av näringslivets strukturomvandling än andra län anses vara den inte tillräckligt utvecklade infrastrukturen. I länsstyrelsens nyligen avlämnade rapport som skall utgöra underlag för utvecklingsarbetet i länet fastslås: ''På trettio år har inte några beydande investeringar i infrastruktur gjorts i Västernorrlands län. Under en följd av år har vi kunnat iaktta en omstrukturering av statlig verksamhet till Västernorrlands läns nackdel. Staten har gått före i en strukturförändring som inte kan sägas ha inneburit annat än resursförluster för vårt län. 'Det satsas inte på Västernorrland' är ett allmänt omdöme, inte minst från näringslivets sida.''
Vad gäller infrastrukturen är det främst vägar och kommunikationer i övrigt samt högre utbildning och forskning som uppvisar sådana brister att de hindrar den erforderliga förnyelsen inom länets näringsliv.
Vägstandarden i Västernorrland är den lägsta i landet mätt i andel belagda vägar och vägar med nedsatt axeltryck. Vad gäller den mest trafikerade vägen, E 4, har den inte i någon annan del av Sverige så låg standard som inom Västernorrland. E 4 passerar centrum i både Sundsvall och Örnsköldsvik och medför i båda dessa stora centralorter allvarliga miljöproblem och dessutom stora miljörisker vid transporter av farligt gods.
Resurserna för underhåll av länets vägnät är helt otillräckliga för att ens uppehålla nuvarande standard.
I en motion krävde vi i fjol ett ''vägpaket'' för satsningar på Västernorrlands vägar. Eftersom vårt krav avvisades har vi i år återkommit med ett motsvarande.
Järnvägsförbindelserna borde kunna vara mycket bättre inom samt till och från Västernorrland. Sträckan Sundsvall--Långsele har överförts från stomlinjenätet till länsjärnväg. Persontrafiken Sundsvall--Ånge har nästan helt upphört. Den snabbtågsförbindelse från Sundsvall -- eller helst från Härnösand -- till Stockholm som skulle betyda så mycket för främst Norrlandskustens utveckling har på grund av för små järnvägsinvesteringar försenats. De seriösa undersökningarna av förutsättningarna för och effekterna av en förlängd ostkustbana, Botniabanan, från Kramfors till Umeå har av kommunikationsministern betecknats som orealistiska.
En upprustning -- och viss nybyggnad -- av järnvägsnätet och utveckling av järnvägstrafiken skulle ha stor betydelse för Västernorrlands utveckling.
Centerns budgetalternativ innebär större satsningar på vägar och järnvägar. Ett genomförande av centerkraven skulle möjliggöra förbättringar och tidigareläggning av för Västernorrlands viktiga projekt.
I särskilda motioner har vi krävt dels satsning på snabbtågsförbindelsen, dels fortsatt arbete med projektet Botniabanan.
Högre utbildning och forskning har inte tillräcklig omfattning i Västernorrland för att bidra till den erforderliga förnyelsen av länets näringsliv. I ingen annan del av vårt land är avståndet till en teknisk högskola så stort som i Västernorrland. En alltför låg andel av ungdomarna från Västernorrland går vidare till högskolestudier.
Högskoleverksamheten i Västernorrland behöver byggas ut och fasta forskningsresurser tillföras. Vi har därför i år upprepat kravet på att högskoleverksamheten i Västernorrland tillsammans med verksamheten i Jämtlands län skall utvecklas till ett decentraliserat mittsvenskt universitet under 90-talet. Motsvarande krav framförs i år -- liksom i fjol- i centerns partimotion.
Statliga lokaliseringar nödvändiga
Genom utlokaliseringar under 70-talet tillfördes länet många arbetstillfällen och fick en vidgad arbetsmarknad. Den fortgående rationaliseringen inom de statliga verken och annan statlig verksamhet minskar numera sysselsättningen även inom denna sektor. För att motverka detta är det viktigt att ytterligare uppgifter kan tillföras verksamheterna i Västernorrland och att nya myndigheter och motsvarande lokaliseras till länet.
Staten måste både av solidariska skäl och i egenskap av stor arbetsgivare ta sitt ansvar och verka för att kompensera Västernorrland för sysselsättningsbortfall.
Under många år har det varit svårt att få gehör för krav på lokaliseringar till länet, trots länets behov och trots att skogslänen, enligt riksdagsbeslut, skall komma i första hand vid lokaliseringar av nya eller expanderande statliga verksamheter.
I en särskild motion har vi krävt ett nytt och förstärkt uttalande om vikten av att detta riksdagsuttalande efterlevs.
I flera motioner har vi föreslagit olika lokaliseringar till Västernorrland av nya verksamheter och utveckling av vissa verksamheter som finns i länet.
Inlandet har de största problemen
Inlandet i länet har drabbats hårdast av befolkningsminskningar och fått en mycket ogynnsam åldersstruktur. För att rädda inlandet behövs omfattande och kraftfulla åtgärder både i form av gynnsammare regler för inlandet för att kompensera brist på allsidig arbetsmarknad, service och kulturella utbud. Dessutom fordras medvetna lokaliseringsåtgärder för att samhälleliga -- och så långt möjligt även privata verksamheter -- skall förläggas till inlandet.
Jord- och skogsbruk har avgörande betydelse för att inlandet och andra landsbygdsområden skall bevaras levande. Det är nu bl.a. viktigt att Norrlandsstödet räknas upp så att den nedåtgående tendensen i jordbruksproduktionen i norra Sverige stoppas upp.
För landsbygdsutvecklingen har centern föreslagit speciella medel. Dessutom har centern krävt förändringar i de nya skatteregler som missgynnar landsbygden. Centerns krav på satsningar på bl a bioenergi bör ge Västernorrland tillskott av arbetstillfällen på landsbygden.
Våra motionskrav gällande Västernorrland
Under årets allmänna motionstid har vi tillsammans eller var för sig eller tillsammans med andra medmotionärer väckt ett flertal motioner med krav av särskild betydelse för Västernorrland, nämligen
Utbildning och kultur utveckla ett mittsvenskt universitet under 90-talet med högskolorna i Sundsvall/Härnösand och Östersund som bas behålla utbildning i teologi i Härnösand behålla anslaget till Riksteatern
Utveckling av statliga verksamheter utveckling av verksamheten vid SVAR i Ramsele lokalisering av mikrofilmning av kyrkobokföringsarkiven till Ljungaverk lokalisering av skoladministrativ enhet till Härnösand lokalisering av vägverkets regionkontor till Härnösand utbyggnad av landsarkivet i Härnösand utvidgning av verksamheten vid patentverkets bolagsbyrå i Sundsvall placering och underhåll av tre isbrytare i Härnösand behålla tullexpeditionen i Örnsköldsvik behålla tullorganisationen med tullkammare i Sundsvall
Kommunikationer snabbtåg Sundsvall--Stockholm fortsatt planering för Bothniabanan ''vägpaket'' för Västernorrland
Landbygd m m högre anslag för kalkning i Norrland veterinärsituationen i Norrland fortsatt statligt stöd till mineraljakten
Fordras samlade insatser
I länsstyrelsens tidigare nämnda just avlämnade rapport betecknas Västernorrland som ''något av det glömda länet''. Det har under 80-talet varit svårt att få gehör för krav från Västernorrland trots den starkt negativa utvecklingen.
Mot bakgrund av den utveckling som varit, den nu aktuella situationen och den utveckling som sker är det enligt vår mening nödvändigt att riksdagen i ett uttalande fastslår att samlade, omfattande och verkningsfulla insatser måste göras för Västernorrlands län. Det fordras såväl insatser för att bemästra den akuta krisen med företagsnedläggningar och hög arbetslöshet som åtgärder, t.ex. infrastrukturella satsningar, för att Västernorrland långsiktigt skall få en med övriga landet jämförbar utveckling.
Länsstyrelsen har genom ambitiösa program visat vad som behöver göras, men det är på central nivå resurserna finns och besluten måste fattas. Det är mot denna bakgrund vi i denna motion översiktligt pekat på situationen i Västernorrland och begär ett riksdagsuttalande.
Västernorrland är inte ett tärande län. Nettoexporten från länets industrier är mycket stor liksom elkraftproduktionen varav nära 5 tWh levereras till andra delar av vårt land.
Det är alltså inte en uppoffring för övriga landet att satsa på Västernorrland. Med Västernorrlands produktion och produktionsmöjligheter är erforderliga satsningar där i stället att optimalt -- och för hela landets bästa -- utnyttja de förutsättningar som där finns.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av samlade insatser syftande till att Västernorrland skall få en utveckling motsvarande övriga landet.
Stockholm den 25 januari l991 Martin Olsson (c) Görel Thurdin (c)