Som riksdagsman har jag självfallet ett ansvar för att driva frågor av betydelse för det egna länet. Gävleborg hade under större delen av 80-talet en negativ utveckling. Det är klart att man som ledamot därför måste ställa krav på effektiva regionalpolitiska insatser i länet. För min del är det mycket lätt att ställa mig bakom folkpartiet liberalernas regionalpolitiska partimotion.
Grundtanken i denna är att regionalpolitiken måste bygga på mobilisering av de resurser som finns i en region. Det gäller att skapa kreativa miljöer. Utbildningen är en nyckelfråga för utveckling, och i partimotionen läggs en rad förslag om hur de mindre regionala högskolorna ska kunna utvecklas.
Gävleborgs högskola (som centralbyråkratin dock inte låter skolan kallas, i stället envisas man med den inte särskilt lyckade benämningen Högskolan i Gävle/Sandviken) behöver på ett betydligt mer aktivt sätt än hittills samverka med dels Uppsala universitet, dels högskolan i Sundsvall. Länet är vidsträckt, och det är inte möjligt att inom länet få en komplett högre utbildning. Därför blir samarbete över länsgränserna en absolut nödvändighet inom den högre utbildningen.
Gävleborg fick inget ''paket'' under den föregående lågkonjunkturen. Detta trots att länets arbetslöshet långa perioder steg mer än i något annat län och samtidigt som folkminskningen var allvarligare än i alla andra län utom Västernorrland. Anledningen är uppenbar, när den centrala statsmakten beslutar om särskilda ''paket'' för en region är det knappast något slags objektiva mått på behov som avgör. I stället avgörs sådana beslut utifrån vilka kontakter olika län har på det personliga och politiska planet med de centrala beslutsfattarna. Och av olika skäl har Gävleborg inte kunnat hävda sig i sådan politisk konkurrens.
Därför är det för länet en fördel att riksdagsmajoriteten drivit fram ökade länsanslag, i motsats till socialdemokratins förkärlek för pengar som ställs direkt till regeringens disposition för ''paket''. Metoden med länsanslag har två mycket stora fördelar framför den centralstyrda metoden. Dels styrs inte fördelningen av länsanslag så godtyckligt mellan länen. Dels, och kanske ännu viktigare, är att kunskapen om behov och möjligheter är långt större inom respektive län än på central nivå.
I partimotionen tas frågor som infrastruktur (vägar och järnvägar) upp, liksom förslag rörande glesbygd, turism och stödområdesindelning. Den av folkpartiet liberalerna förordade politiken skulle bli till fördel för Gävleborgs län.
En viktig tanke i partimotionen är att den kreativa miljö som krävs för att en region ska kunna mobilisera sina resurser i hög grad främjas om man tar tillvara kulturvärden och lokal historia. ''Det som tidigare uppfattats som självklart ses med nya ögon med kulturens hjälp. Samtidigt sker det i former, där nya former av gemenskap etableras.'' I min länsmotion i fjol (l989/90:A92) och även tidigare har jag belyst motsvarande tanke genom att framhålla den roll Lill-Babs spelar i Gävleborgs län för att belysa vad förmåga till ständig förnyelse kan ge.
Överhuvud är det nödvändigt att inse hur framtida nya jobb främst kan komma inom tjänsteproduktion, och då i första hand enskild sådan. Inte minst är det viktigt att släppa lös kvinnors kreatitivet och önskan att skapa något eget genom att tillåta enskilda alternativ inom vård och omsorg.
Jag ska vara lojal mot riksdagsuttalanden om att ledamöter inte bör upprepa förslag som redan lagts under mandatperioden. Som riksdagsrevisor har jag alltmer kommit att övertygas om att riksdagen långt mer än hittills måste granska den verksamhet som finansieras skattevägen. Ska jag vara konsekvent ska jag alltså inte upprepa förslag jag lagt redan tidigare.
Det är också utomordentligt viktigt att framhålla att de stora problemen i länet inte avhjälps genom olika regionalpolitiska beslut. Läget är ju det att Sverige fört en ekonomisk politik de senaste åren på sådant sätt att landet förlorat så mycket i konkurrenskraft och internationella marknadsandelar att det nu ensamt bland de västliga industriländerna ståtar med minskad BNP och en väsentligen hemmagjord lågkonjunktur. Regionalpolitik kan bidra till att utjämna mellan län, men den kan omöjligen kompensera och parera hela den ekonomiska politikens skadeverkningar i ett så konkurrensutsatt län som Gävleborg.
Gävleborg är ett extremt exportberoende län. I rapporten ''Framtid och jobb i Gävleborg'' som togs fram av folkpartiets länsförbund l985 fanns en mycket intressant studie utförd av fil dr Kurt Wickman, Gävle.
Genom analys av utvecklingen från 60-talet till början av 80-talet visade han att Gävleborg är långt konjunkturkänsligare än landet i genomsnitt. När den nationella konjunkturen går upp eller ned en procent så är motsvarande förändring i Gävleborg 1,6 procent.
Gävleborg drabbas mycket kraftigt av den försämrade svenska konkurrenskraften. I län med stor offentlig sektor och utpräglade hemmamarknadsnäringar märks inte den försämrade konkurrenskraften på tillnärmelsevis samma sätt som i ett exportlän.
De flesta ekonomiska prognoser talar om en ökad svensk arbetslöshet till följd av en till största delen hemmagjord lågkonjunktur, orsakad av hög inflation.
Antag att arbetslösheten i landet stiger två procent under en tid framöver. Den sannolikaste utvecklingen i Gävleborg är då att arbetslösheten stiger drygt tre procent, man utgår från erfarenheterna l965--82 enligt Wickmans studie. Näringslivssammansättningen är ju i stort oförändrad sedan dess, med skogs- och stålindustri som de tyngsta inslagen.
Det ser alltså dystert ut den närmaste tiden. Men på något längre sikt finns anledning att vara mer optimistisk ifråga om länets framtid. Huvuddelen av länets problem under 80-talet var en följd av den alltför höga inflationen. Länets sysselsättning hotades dessutom av beslutet om förtida kärnkraftsavveckling. Länets tunga industri är ju starkt elberoende, i realiteten är Gävleborg ett av de län som skulle drabbas allra värst av de ekonomiska verkningarna av en förtida avveckling. Länets industrier är oerhört beroende av avsättning inom EG, de tunga industrierna säljer betydligt mer till EG-länder än på hemmamarknaden.
Mot den här bakgrunden har tre beslut under senare tid gjort att Gävleborgs utsikter förbättrats väsentligt.
1. Skattereformen, eftersom den bör leda till minskad inflation. Inte minst genom att de stora löntagargrupperna i framtiden kan få reallöneökningar utan att kräva de mycket höga nominella ökningar som ansågs ofrånkomliga i ett land med dramatiskt höga marginalskatter. Skattereformen har alltså särskilt stor betydelse i län där så mycket av sysselsättningen är beroende av industrins konkurrenskraft. Tyvärr dröjde marginalskattereformen alltför länge. Hade folkpartiet liberalernas mångåriga arbete för sänkta marginalskatter rönt framgång några år tidigare skulle länet och landet inte nu befinna sig i en kostnadskris med starkt ökande arbetslöshet.
2. Beslutet att inte snabbavveckla kärnkraften. Hade beslutet om nedläggning av aggregat redan i mitten 90-talet legat kvar skulle Gävleborg varit ett av de län som fått betala detta hårdast genom ökad arbetslöshet. På motsvarande sätt är det till stor fördel för sysselsättningen i länet att elbeskattningen gjorts om till moms, som ju avlyfts exporten.
3. Beslutet att Sverige bör söka medlemskap i EG. Jobben i Gävleborg är alltså till stor del beroende just av EG-marknaden.
Jag kan konstatera att i alla dessa tre för länet mycket viktiga beslut har folkpartiet liberalerna varit pådrivande. För 90-talet rör det säkerligen tusentals jobb i länet, jobb som skulle ha försvunnit om inte politiken lagts om på de tre nämnda områdena.
Det troliga är att arbetslösheten i länet kommer att öka kraftigt innevarande år. Men den förändrade svenska politiken ifråga om skatter, energi och EG innebär ökade framtida möjligheter för länet. Den nya politiken ifråga om skatter, energi och EG gynnar hela landet, men för Gävleborg och andra sysselsättningsmässigt svårt utsatta skogslän skulle det ekonomiska läget har varit närmast katastrofalt om inte dessa tre beslut kunnat fattas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den ekonomiska politikens, energipolitikens och svenska EG-politikens avgörande inflytande på utvecklingen i det starkt exportinriktade Gävleborgs län.
Stockholm den 25 januari 1991 Hans Lindblad (fp)