Regeringen lade under våren 1990 fram en proposition angående ny regionalpolitik. Riksdagen behandlade propositionen och slog bland annat fast att målet med regionalpolitiken skall vara att främja såväl en rättvis fördelning av välfärden mellan människor i olika delar av landet som en balanserad befolkningsutveckling. Målet sades även vara ''att ge människor tillgång till arbete, service och god miljö oavsett var de bor i landet''.
Tyvärr ändrade riksdagen inte på regeringens förslag vad gäller inplacering av Hallstahammar inom stödområdet.
Därför kom målsättningen vad gäller en rättvis fördelning att rimma illa med verkligheten genom den orättfärdiga gränsdragning man gjorde vad gäller Bergslagskommunernas inplacering i stödområdet. Hallstahammars kommun t.ex. finns inte med i stödområdet, trots de stora strukturella problem man där brottas med och trots att Hallstahammars kommun har likartad struktur som de kommuner, som hamnat inom stödområdet. Detta kommer att ge väsentliga och långsiktiga nackdelar vid såväl nyetablering som expansion av befintliga företag. Bergslagskommuner med nära samarbete och likartade problem borde behandlas lika.
Jag anser visserligen -- i likhet med vad moderata företrädare framfört i debatt och reservationer -- att regionalpolitiken borde ha en helt annan utformning. Men eftersom man nu har detta system anser jag att Hallstahammars kommun bör ingå permanent i stödområdet. Tillfälliga lösningar ger inte företagen de långsiktiga garantier de behöver för att våga satsa och på detta sätt bidra till att bygga upp en ny företagsstruktur i vår del av regionen. Att bygga upp en ny företagsstruktur, d.v.s. att förnya ett näringsliv, som är så ensidigt sammansatt som det i Bergslagen, kommer förmodligen att kräva en mycket lång tidsperiod. Vi har i Hallstahammar brottats med dessa strukturella problem i mer än ett decennium, men är fortfarande helt beroende av ett alltför ensidigt näringsliv med större eller mindre strukturella problem.
Redan i början av 1980-talet var kommunens läge prekärt. En stor del av den traditionella industrin var utslagen eller utlokaliserad (genom statligt dirigerade stöd till Norrlandsregionen). Detta sista medförde bl.a. förutom de missade arbetstillfällena även ett stort antal tomma lägenheter, mellan 200 och 300, vilket är oerhört mycket när det gäller en kommun av Hallstahammars storlek. Kommunen hamnade i en synnerligen svår kommunalekonomisk situation, vilket i sin tur ledde till ''tillfällig inplacering i stödområde''.
Under hela tiden sedan 1985--86 har Hallstahammar varit en lojal och intresserad medlem i kretsen av Bergslagskommuner med likartade problem. Kommunen ingår i Bergslagsdelegationens kommunkrets och medverkar aktivt i kommunernas Bergslagssamarbete, särskilt då den regionalpolitiska arbetsgruppen. Hallstahammars kommun har tillsammans med andra kommuner gått med i Ekomuseum Bergslagen och varit med om gemensamma turistsatsningar. Vi har även -- över partigränserna -- varit överens om att inte ''ragga företag'' bland andra stödkommuner. Den tillfälliga inplaceringen i stödområde innebar möjlighet för företag att få upp till 15 procent lokaliseringsbidrag. REK 87 gick ett steg längre och föreslog att Hallstahammar skulle ingå bland andra kommuner i Bergslagsområdet. Detta tillstyrktes även av fullmäktige, men i regeringens proposition 1989/90:76 ställdes kommunen utanför systemet så även genom riksdagens felaktiga beslut.
Det finns fortfarande ett klart behov av särskilt regionalpolitiskt stöd till etableringar i Hallstahammars kommun:Kommunen är fortfarande en ovanligt industridominerad kommun i landets mest industridominerade län. Differentieringen av näringslivet har gått sakta och stödpolitiken har ännu inte resulterat i att tjänstesektorn fått något markerat uppsving. Kommunens företag tillhör i stor utsträckning sektorer, som enligt en färsk utredning är särskilt hotade av internationaliseringen, arbetskraftsutvecklingen och utvecklingen av energiförsörjningen. -- Ett exempel är utvecklingen inom Bulten AB, som hade en lång rad av förlustår bakom sig när Kanthal-Höganäs tog över ägandet 1987. 1989 började så nedgången i bilindustrin -- som varit en stor kund -- att kännas. Volymen minskade, permitteringsvarslen kom allt tätare, liksom införandet av 4-dagarsvecka. Krisen i bilindustrin har slagit hårt. Volvo och Saab var tidigare stora kunder men nu har beställningarna minskat drastiskt. Den försämrade lönsamheten gör att Bulten tvingats varsla ytterligare 70 arbetare och 40 tjänstemän.Bulten AB i Hallstahammar får i dagarna en ny ägare. ''Kanthal-Höganäs säljer sitt sorgebarn'' står det att läsa. Bulten AB har i dag bara 1 100 anställda.Snickers -- som varit den största arbetsplatsen för kvinnor i Hallstahammar -- har också både varslat och sagt upp anställda. Andra jobb finns ej att tillgå.
Breddningen av tjänstesektorn har inte gått så snabbt som man kunde önska. Viss etableringsvilja finns inom den enskilda sektorn och vissa företag har tillkommit -- juristkontor, en skrivbyrå och några specialaffärer. De verkliga bristerna finns i Hallstahammars kommun på den offentliga sektorn -- tvärt emot vad många tror. Västmanlands län, och inte minst Hallstahammar, har liten offentlig verksamhet i statlig regi. Här märker vi tyvärr motsatsen till etableringsvilja. I kommunens yttrande över REK 87 krävdes en bättre samordning av olika statliga sektorers insatser ur regionalpolitisk synpunkt. Enligt verksförordningen 1987:1100 skall beslut om verksamhetsinriktning och lokalisering hos statliga myndigheter fattas med hänsyn till regionalpolitikens krav. Ändå har Hallstahammar under de senaste åren drabbats av två mycket allvarliga bakslag när det gäller statliga arbeten.Statens invandrarverks regionkontor i Hallstahammar har flyttats bort från Bergslagskommunen Hallstahammar till Flen i Södermanland.AMU-Centrum i Hallstahammar har nu avvecklats; verksamheten har flyttats från specialutformade, kommunägda lokaler till dyrare lokaler i Köping och Västerås. Förutom att verksamheten blev dyrare har även arbetsplatser försvunnit från kommunen liksom en viktig utbildningsresurs.
I båda dessa fall har beslut fattats utan att man frågat efter kommunens synpunkter. Hallstahammarsbor frågar sig därför i dag om man kan lita på statens förmåga och vilja att leva upp till sina egna regionalpolitiska målsättningar när det gäller den egna statliga verksamheten.
Det stöd man tidigare åtnjöt underlättade för ett antal företag att etablera sig i Hallstahammar men det hann inte leda till något ''allmänt lyft'' för kommunens näringsliv. Kommunens näringsliv var relativt stabilt under 1989--90 men redan under senvåren 1990 ökade oron igen bl.a. på grund av de redan då första varslen om permitteringar vid Bulten AB. Jag anser därför att regionalpolitiskt stöd, så länge riksdagen beslutar ge det i denna form, är högst befogat i Hallstahammar vars näringsliv befinner sig i en ömtålig balans under nuvarande konjunktur.
Tids nog anser jag det vara befogat med en nyorientering -- men inte så länge Hallstahammars näringsliv är så starkt Bergslagsbetonat som i dag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att placera Hallstahammars kommun inom stödområde.
Stockholm den 25 januari 1991 Birgit Henriksson (m)