Folkrörelserådet Hela Sverige ska leva är bildat av ett stort antal folkrörelser i Sverige och är en uppföljning av kampanjen ''Hela Sverige ska leva''. Folkrörelserådets uppgift är att stimulera det lokala utvecklingsarbetet på svensk landsbygd. Det lokala utvecklingsarbetet bärs upp av över 1 200 lokala utvecklingsgrupper som runt om i landet gör ovärderliga och ideella insatser för sina respektive bygders överlevnad och utveckling. Utvecklingsgrupperna utför ett stort ideellt arbete för en levande landsbygd -- ett arbete som inte kan ersättas av samhälleliga insatser. Bygdekommittéerna/utvecklingsgrupperna är även viktiga i den demokratiska utvecklingsprocess som är nödvändig för att förkorta avståndet mellan väljare och politiker.
Förutsättningen för att de lokala grupperna ska kunna arbeta vidare och nya bildas är, enligt gruppernas egen utsago, att de gentemot statliga myndigheter och centrala organ kan företrädas av ett fritt och oberoende folkrörelseråd.
Den lokala mobiliseringen har skapat nya, konstruktiva former för samarbete mellan ''folket i bygden'', myndigheter och förtroendevalda. Den process som tog sin början i landsbygdskampanjen leder nu till konkreta resultat i form av nysatsningar, aktiviteter och projekt.
Det är av största vikt att denna process inte tillåts stanna av. Det är nu viktigare än någonsin i en tid av nedåtgående konjunkturer att de hundratusentals människor som satt sin tilltro till parollerna bakom kampanjen ''Hela Sverige ska leva'' skall känna att de får stöd i sitt ideella arbete.
Folkrörelsernas insatser visade sig ha en avgörande betydelse för lokalt engagemang och mobilisering under kampanjåren. Det är ett samhällsintresse att Folkrörelserådet Hela Sverige ska leva ges fortsatta möjligheter att stödja och stimulera utvecklingsarbetet på landsbygd och i glesbygd. Den lokala nivån är i stort behov av en gemensam kanal och ett gemensamt språkrör.
En ekonomisk stabilitet är nödvändig för att bygga upp en kontinuitet i den verksamhet som i första hand syftar till att:stimulera och stödja det lokala utvecklingsarbetet verka för samordning mellan de lokala utvecklingsgrupperna, kommuner och länsstyrelserlyfta fram landsbygdens frågor och bedriva opinionsarbete samordna folkrörelserna i arbetet med de landsbygdspolitiska frågorna.
Landsbygdsutvecklingsfrågorna får enligt vår mening inte betraktas som avslutade på grund av att kampanjen ''Hela Sverige skall leva'' är avslutad. Det är efter avslutad kampanj som det långsiktigt utvecklande arbetet börjar. Vi föreslår därför att ett statligt anslag om 2 milj.kr. för budgetåret 1991/92 tilldelas Folkrörelserådets verksamhet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen till Folkrörelserådet för budgetåret 1991/92 beviljar 2 milj.kr.
Stockholm den 25 januari 1991 Börje Hörnlund (c) Ulla Orring (fp) Hans Dau (m) Karl-Erik Persson (v) Anna Horn af Rantzien (mp)