Överföringarna av resurser för forskning är förhållandevis jämnt fördelade över storstadsområdena inom universitets- och högskoleområdet. Däremot är det statliga stödet till företagsforskningen i mycket liten utsträckning riktat mot Malmöhus län. Undersökningar visar att Malmöhus län generellt har låga resursöverföringar från staten. Det är endast tre av länets kommuner, Malmö, Lund och Ystad, som ligger på riksmedelvärdesnivån eller högre.
De studier som gjorts av den skånska industrins utveckling visar att de FoU-intensiva branscherna har en svag tillväxt i Skåne. Det är i Mälardalen och i Stockholm som växtkraften finns och 40 procent av sysselsättningen. Det är så att en spontan tillväxt i Skåne , d v s en utveckling som följer de trender som idag kan observeras, inte är tillräcklig för att regionen skall kunna återhämta sin position. Det krävs istället att insatserna samordnas i en systematisk strävan att få till stånd en mer expansiv företagsstruktur.
I en underlagsrapport från storstadsutredningen beskrivs profiler för storstäderna under olika decennier. Malmö kommun karaktäriseras som en industri- och arbetarstad med något av en guldålder på 1950-talet. Den kraftiga nedgång av textiloch konfektionsbranscherna som Malmö fick uppleva, kunde kompenseras av en snabb tillväxt inom andra delar av näringslivet och då i synnerhet inom byggnadssektorn. I mitten av 1960-talet vände utvecklingen i Malmö och befolkningsminskningen tog sin början. Stadens periferi levde upp på 1970-talet -- den gröna vågens decennium -- med huvuddelen av bostadsbyggandet och befolkningsökningen förlagd till kranskommunerna. 1980-talet förde med sig en balans i den inomregionala utvecklingen. Under senare år har Malmö ökat sin befolkning, men näringslivet fortsätter att förlora terräng trots en ihållande högkonjunktur, som nu börjar avmattas. Detta förklaras med att industristrukturen inte har förnyats i tillräcklig omfattning.
Malmö har fortfarande en industristruktur som kan sägas vara ett centrum för det sydsvenska näringslivet. Detta gör att staden också är mycket beroende av att den inhemska efterfrågan hålls uppe. En nedgång i denna kan drabba Malmö hårt på 1990-talet. Malmös växande prägel av lokalt regioncentrum betonas, och riskerna med denna position markeras i många rapporter.
I Stockholmsregionen har 1980-talet betytt en vitalisering. Industrin har fått en modern struktur med tonvikt på läkemedels-, elektro-, datorindustri och dessutom har service- och tjänstesektorn haft en snabb tillväxt och fått en central betydelse för hela landet. Stockholm som dominerande nod i landet har förstärkts till att omspänna nästan alla sektorer och inte enbart vara politiskt maktcentrum.
Göteborg får karaktäriseras som den hårdast centraliserade regionen. Regionen har byggt sin utveckling på en stark industri. Trots att denna under 1970-talet kraftigt åderläts genom utvecklingen för varvsindustrin, textil- och konfektionsbranscherna, blev nedgången inte så kraftig till följd av en stark offentlig sektor. Sysselsättningen ökade, men befolkningen minskade. Idag står och faller regionen med framgången för ett begränsat antal exportföretag. De fem största företagen svarade 1960 för 29 procent av sysselsättningen mot 59 procent idag.
Malmöhus läns näringsliv bygger av tradition på den goda jorden som är rikligt företrädd i länet. Det är tillverkningsindustrin och då i synnerhet livsmedelsindustrin som utgör basen för länets välstånd och utveckling.
Det har skett en omfattande strukturomvandling i näringslivet sedan mitten av 1970-talet. Det är särskilt inom teko-, varvs-, gummi- och byggmaterialindustrin som sysselsättningen minskat. Nedläggningen av den civila fartygsproduktionen vid varven i Landskrona och Malmö har varit dramatiska förändringar under perioden. En stor del av livsmedelsindustrin i länet har efterhand kommit att domineras av stora koncerner eller bondekooperationen. Satsningen på ersättningsindustri efter varvsnedläggningarna med bland annat SAAB:s etablering av bilfabrik i Malmö samt uppbyggnaden av forsknings- och utvecklingsverksamheter vid IDEON i Lund/Malmö är andra exempel på betydande förändringar i Malmöhus läns näringsliv.
Det höga kapacitetsutnyttjandet inom industrin, bristen på arbetskraft, den ökande internationaliseringen och avregleringen inom jordbruket är faktorer som kommer att ge avsevärd påverkan på näringslivets utveckling. Därför är det nödvändigt för att Malmöhus läns industri ska vara konkurrenskraftig att betydande insatser görs inom utbildning, forskning och utveckling samt spridning av ny teknik till mindre och medelstora företag.
Analyser har gjorts avseende tillväxten inom olika branscher och hur dessa är lokaliserade till Malmö, Skåne och riket.
Tillväxtbranscher definieras i undersökningarna som den tredjedel vars produktion ökat mest sedan mitten av 1970-talet. Mogna branscher tillhör den mellersta tredjedelen och de stagnerande den tredjedel med minst produktionsökning.
Det har i undersökningar konstaterats att Malmös branschsammansättning är tillfredsställande, men att tillväxtbranscherna har minskat sin sysselsättning dubbelt så snabbt som i landet i övrigt. Samma förhållande gäller de stagnerande branscherna. Detta gäller även för Malmöhus län i övrigt.
En jämförelse av industrisysselsättningens procentuella andel av olika branschsektorer under 1989 och relationen mellan Malmöhus län, Stockholms län och riket ger följande vid handen.
För de mogna branscherna, dvs. skyddad, arbetsintensiv och kapitalintensiv sektor, finns ca 71 procent av de anställda i Malmöhus län där, medan motsvarande förhållande för Stockholms län är 45 procent och för riket 58 procent. Om vi sedan ser på den kunskapsintensiva sektorn så är de procentuella andelarna ca 19 procent för Malmöhus län, ca 20 procent för Stockholm och ca 27 procent för riket.
För den FoU-intensiva sektorn är situationen allvarligare ur Malmöhus läns perspektiv. Endast 8 procent finns inom denna sektor i länet. För Stockholm är motsvarande andel ca 31 procent och för riket ca 11 procent.
En väsentlig del av de insatser som staten gör för näringslivets utveckling går ut på att utveckla nytt kunnande och stimulera spridning av ny teknik och nya kunskaper. Viktiga insatser sker genom branschforskningsinstituten, som är delfinansierade av STU (Styrelsen för teknisk utveckling). Enskilda företag kan delta i kollektiva forskningsprogram genom subventionerade medlemsavgifter. Det fanns under budgetåret 1985/1986 42 olika sådana verksamheter, vilka bedrev forskning åt näringslivet i skilda former. De omsatte 700 mkr och sysselsatte 240 forskarutbildade och 650 med annan högskoleutbildning. Ungefär en tredjedel av STU:s budget användes för att finansiera de kollektiva forskningsinstituten och branschorganisationerna. Av de tio branschforskningsinstitut som har småföretagsprogram är endast ett lokaliserat till Skåne och närmare bestämt till Malmö. Fem är lokaliserade till Stockholm. Undersökningar visar att småföretagsprogrammen fungerar väl och ger företagen den efterfrågade servicen. Det ger möjligheter för mindre företag att på ett enkelt sätt koppla upp sig till forskningsrelaterad kompetens och därmed vidga sin kontaktyta. Det är vidare intressant att konstatera vilken betydelse lokaliseringen av branschforskningsinstitut, i detta fall Institutet för verkstadsteknisk forskning, har för företagens benägenhet att utnyttja dess tjänster. Etableringen av en filial till Luleå ökade antalet uppdrag från 2 till 47 medan de sex sydliga länen tillsammans endast svarade för nio uppdrag.
Av den regionalpolitiska utredningen (Fungerande regioner i samspel, SOU 1989:55) framgår att av 40 olika kollektiva FoU-verksamheter så finns tjugotvå i Stockholm och sex i Göteborg. Utanför Stockholm och Göteborg finns det tre verksamheter som lokaliserats till Luleå, Värnamo och Sundsvall. Övriga nio är mindre filialer till Stockholm och Göteborg. Uppgifterna är från 1987. Sådan verksamhet finns inte alls i Malmöhus län.
En genomgång av fördelningen av STU:s forskningsmedel procentuellt sett till företag och branschinstitut år 1986 ger följande vid handen, dvs statens stöd till den industriella forskningen.
Stockholm får 21 procent av anslagen till företagsforskning, medan motsvarande siffror för Malmöhus län och Göteborgs och Bohus län är 7 respektive 12 procent. För anslagsgivningen till branschinstituten är förhållandet det att Stockholm får hela 67 procent av anslagen medan Göteborgs och Bohus län får 24 och endast 2 procent går till Malmöhus län. De totala andelarna blir för Stockholm 67 procent, för Göteborgs och Bohus län 24 procent, och för Malmöhus län 9 procent.
Efter denna redovisning får det anses stå klart att södra Sverige är en i det närmaste bortglömd region. Det måste mot denna bakgrund komma till stånd en mera regionalpolitiskt balanserad utveckling av det statliga stödet till den industriella forskningen.
Branschforskningsinstitutens roll i den industriella utvecklingen har under de senaste åren kommit i skymundan. Dessa institut har haft och har stor betydelse för den industriella förnyelsen, och då särskilt för de mindre och medelstora företag som utnyttjar deras tjänster, och på de orter där de verkar. Flertalet är lokaliserade till Stockholmsregionen av historiska skäl. De tre senast inrättade har lokaliserats till Kistaområdet för att stärka den industriella kompetensutvecklingen där.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av insatser för utveckling av näringslivet i Malmöhus län.
Stockholm den 25 januari 1991 Bo Nilsson (s) Gunnar Nilsson (s) Kurt Ove Johansson (s)