Utvecklingen på Österlen uppvisar oroväckande tendenser.
Arbetsmarknadssituationen i Tomelilla kan komma att bli mycket svår med hänsyn till bland annat de varsel som kommit om nedläggning av Samhall Lavi, Skanek och Scan Syd. Skulle detta bli verklighet försvinner totalt ca 300 arbetstillfällen från en kommun med mindre än 12 500 invånare. Detta kommer i sin tur att påverka andra delar av näringslivet, och därmed hotas än fler arbetstillfällen. Den förändrade inriktningen av jordbrukspolitiken kommer också att medföra att antalet arbetstillfällen reduceras med hänsyn till att Österlen domineras av jordbruksnäringen.
Kommunen har vidtagit offensiva och strategiska åtgärder för att motverka den förväntade arbetsmarknadssituationen och länsmyndigheterna har intagit en beredskap. Detta måste dock kompletteras med regionalpolitiska insatser från statens sida i form av särskilda anslag och infrastrukturella förbättringar.
Som porten mot Europa intar sydöstra Skåne och Tomelilla kommun ett strategiskt läge och genom planerna på en Öresundsbro kan en ny K-region komma att utvecklas kring Köpenhamn--Malmö/Lund--Sturup.
Den sammanslagning som skett av förutvarande Väst- resp. Östtyskland och de förändrade transportmöjligheterna gör att kommunikationerna med Berlin och den nordiska godstrafiken över Polen kommer att ske via sydskånska hamnar. Nämnda godstrafik över Polen har som en följd härav ökat med 22 %, vilket innebär att hamnen i Ystad måste byggas ut.
Även om det finns en oro kring de aviserade företagsnedläggningarna, ställs det ändå goda förhoppningar kring att sydöstra Skåne skall kunna utvecklas till en expanderande region. Detta förutsätter emellertid att infrastrukturella satsningar, främst inom kommunikationsnätet, kommer till stånd.
Följande vägar bör därför snarast bli föremål för upprustning:
a) Riksväg 12 på sträckan Anklam--Simrishamn b) Riksväg 20 mellan Ystad och Kristianstad och i förlängningen riksväg 23 mellan Kristianstad och Växjö med fortsättning mot E 4 och Jönköping c) Riksväg 10.
Sydöstra Skåne och Österlen har goda förutsättningar som etableringsort för näringslivet, och då även vad gäller kunskapsföretag och distansberoende verksamheter. De unika natur- och kulturtillgångarna höjer attraktionskraften för dem som överväger att bosätta sig i regionen. För att vi skall kunna gå en sådan gynnsam framtid till mötes måste förutsättningarna bland annat vara sådana att televerket inte senarelägger utbyggnaden av AXE-systemet. Vidare måste regionen få behålla sina utbildningsmöjligheter och en utveckling ske av samarbetet med universitetet och högskolan i Lund.
Fiskenäringen har stor betydelse för Simrishamns kommun. Möjligheter att förädla fisken måste dock komma till stånd, så att vi får en utbyggd förädlingsindustri i Skåne. Utifrån en sådan förädling finns det också utrymme för att utveckla produkter för läkemedelsindustrin. De satsningar som görs på fiskeindustrin bör koncentreras till Simrishamns kommun mot bakgrund av de goda utvecklingsmöjligheter som finns. Det föreligger redan goda traditioner och näringen är väl etablerad, samtidigt som det finns en närhet till bra fångstområden.
Livsmedelsproduktionen har de bästa förutsättningar att kunna utvecklas i Skåne och därtill finns det kunnig arbetskraft. Produktionen bör därför styras till Skåne, samtidigt som de olönsamma enheterna avvecklas i övriga delar av landet. Erfarenheterna från bl.a. Tyskland visar att betydande kapitalförstöring kan undvikas om staten medvetet koncentrerar strukturförändringarna inom jordbruks- och livsmedelshanteringen.
Satsningar måste ske på sydöstra Skåne.
Med hänvisning till det anförda hemställs
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om infrastrukturella satsningar i form av vägar och AXE-system inom regionen Österlen,1]
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förläggning av förädlingsindustri för fisk till Simrishamn,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökat statligt engagemang i övrigt inom regionen Österlen.
Stockholm den 24 januari 1991 Kaj Larsson (s) Börje Nilsson (s) Maja Bäckström (s) Johnny Ahlqvist (s) Ingegerd Wärnersson (s)
1 1990/91:T807