För snart ett år sedan tog riksdagen ett beslut där Jämtlands län splittrades på flera stödområden. Härjedalen, vissa delar av Krokom och Strömsunds kommun samt Ragunda placerades i stödområde 1 medan Åre och Bräcke och resterande delar av Krokom hamnade i stödområde 2. Östersunds kommun placerades utanför stödområdesindelningen.
Detta har emellertid visat sig vara mindre lyckosamt. Konkurrensen mellan företag i samma bransch i olika kommuner blir snedvriden. Turismen är ett sådant exempel. Åre kommun, en typisk glesbygd med undantag av tätorten Åre, har samma struktur på sina små familjeföretag som Härjedalen. Båda kommunerna är beroende av sina turistföretag och gränsar intill varandra. Det är enkelt att förstå att konkurrenssituationen blir ytterst orättvis om det ena familjeföretaget får 10 % nedsättning av arbetsgivaravgiften och det andra ingen alls. Situationen är densamma i Krokoms kommun. Här går gränsen mellan stödområdena, rakt igenom kommunen.
Bräcke kommun har under lång tid, i många sammanhang, likställts med kommuner i stödområde A -- i dag område 1. Regeringen gjorde ett sådant uttalande som fick till följd att ansökningar om lokaliseringsstöd har behandlats efter dessa riktlinjer. Trots detta placerades inte Bräcke i stödområde 1. Det bör uppmärksammas att förhållandena i kommunen inte har förändrats.
Utvecklingen i Bräcke visar att effekten av riksdagens beslut har påverkat företagen i kommunen mycket negativt. Bräcke har de senaste åren drabbats av industrinedläggningar vilket inneburit friställningar av flera hundra anställda.
Placeringen i stödområde 2, som inte medför någon sänkning av arbetskraftskostnaderna, innebär en betydande konkurrenssnedvridning för företag i Bräcke kommun gentemot företag i angränsande kommuner, Ragunda och Berg.
I praktiken innebär detta att viljan till utveckling och expansion hos företagarna i Bräcke kraftigt minskat. Det har redan skett nedskärningar av verksamheter.
Genom en enkätundersökning bland kommunens företagare framkom detta tydligt. Vissa företagsexpansioner uteblev medan andra företag överväger flyttning till grannkommunen. Ett företag minskade sin arbetsstyrka och lade över en del av tillverkningen på legoarbete i grannkommunen.
Helt orimliga situationer kan uppstå. Som exempel kan nämnas Lövuddens sågverk i Bräcke som transporterar huvuddelen av sin produktion till Lungviksterminalen i Östersund. Virket passerar därvid Jämtlamell, ett annat företag i branschen som ligger i Ragunda kommun som åtnjuter de regionalpolitiska favörerna i stödområde 1.
Sådana ohållbara situationer uppstår i ett inlandslän som Jämtland där alla kommuner i allt väsentligt har likartade förhållanden. Det borde vara en självklarhet att betrakta hela länet som en enhet med undantag av tätorten Östersund.
Generella lättnader är ett mera verksamt regionalpolitiskt medel än selektiva stöd och bidrag som är riktade till företagen. En förutsättning är dock att insatserna omfattar hela den region som har konkurrensnackdelar gentemot övriga landet. Det yttersta syftet med regionalpolitiska insatser är att utjämna skillnader mellan ett lands regioner för att åstadkomma så likvärdiga förhållanden som möjligt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att hela Jämtlands län bör hänföras till stödområde 1 med undantag av tätorten Östersund.
Stockholm den 25 januari 1991 Ingrid Hemmingsson (m)