Näringslivet i norra Bohuslän består av en liten industriproduktion, där de viktigaste företagen i allmänhet ingår i stora koncerner och har små möjligheter att själva styra sin utveckling. Electrolux-koncernen avveklade sin verksamhet i Strömstad under 1990. Nedläggningen av Electrolux innebar att 280 industrijobb försvann i Strömstad.
Under förra året har Crawford Door varslat 23 personer och Ramfabriken Jyden 20 personer om uppsägning. Detta innebär att Strömstad tappar drygt 30% av industriarbetstillfällena. För Tanums kommun har nyligen Volvo varslat 70 personer om uppsägning. Arbetslöshetssiffrorna är nu stigande i norra Bohuslän, för Lysekil är ökningen 0,8 procent från november till december. I Lysekil är nu arbetslösheten uppe i 2,5 procent och i Munkedal 2,6 procent.
Den förestående omställningen av det svenska jordbruket kan drabba norra Bohuslän särskilt hårt med tanke på den jordbruksstruktur som regionen har. Bohusläns jordbruk är små och ofta inriktade på mjölkproduktion. Behoven av investeringar är stora och risken för omfattande nedläggningar är påtaglig. Fisket som näring har också en besvärlig situation för närvarande. Behov av förnyelse föreligger på många håll men lönsamheten är för låg för att fiskarna själva skall klara förnyelse av redskap och båtar.
Regionen har i dag stort behov av nya företag och en bredare näringsstruktur. Norra Bohuslän har stora glesbygdsområden där det statliga glesbygdsstödet behövs för att främja sysselsättning och service. Vidare är det angeläget att standarden förbättras på såväl E 6:an som övriga vägar i regionen.
Det kommer att behövas stora insatser för att ersätta förlorad industrisysselsättning och motverka effekterna av de pågående förändringarna inom jordbruket och fisket.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sysselsättningsläget i norra Bohuslän.
Stockholm den 25 januari 1991 Sverre Palm (s) Karl-Erik Svartberg (s) Lennart Nilsson (s) Lisbet Calner (s)