Det obalanserade samhället
Det civila försvaret har svårt att med sina små resurser klara sin uppgift -- att skydda och hjälpa Sverige i en belägrings- eller krigssituation. Samhället är emellertid också ytterst sårbart till vardags eftersom vi gjort oss beroende av alla moderna tekniska system, som lätt kan bli satta ur funktion. Då står vi ofta hjälplösa.
Samhället förändras
Tidigare var förhållandet mellan stad och landsbygd mer välbalanserat. Staden med sina rika möjligheter till högre utbildning och kommersiellt kultur- och varuutbud m m låg nära och försörjdes till stor del av sitt omland. I dag börjar de största städerna bli otympliga och svåra att kontrollera vad gäller lagöverträdelser, trafik- och bostadsproblem och avfallshantering. Samtidigt växer glesbygdsproblemen; närservicen blir allt sämre när befolkningsunderlaget sviktar och ungdomen lockas till städerna av det större nöjes- och arbetsutbudet. De kvarvarande får till råga på allt via skattsedeln subventionera bostadsbyggandet och transportsystemen i städerna.
I krig och fred
Vi behöver vår levande landsbygd -- för försvar och livsmedelsförsörjning, för att bevara kultur- och naturvärden och för att bibehålla de grundläggande överlevnadskunskaperna, som i dag är på väg att falla i glömska. Vi behöver ett jordbruk där man inte är helt beroende av importerade insatsvaror och där man tillämpar odlingsmetoder som ger långsiktigt bärande jordar och fullvärdiga livsmedel. Den småskaliga tekniken lämpar sig väl för landsbygdens mer spridda bebyggelse och som hjälp i orostider. Kunskap om mycket av detta hittar man ofta hos pensionärer, invandrare och flyktingar. De är en tillgång som kunskaps- och erfarenhetskälla.
Om det mesta av detta har vi skrivit separata motioner, bl a alla dem som omnämns i vår motion ''Regionalpolitik'', men också den om ''Försvarspolitik''. I denna senare kan man lätt göra den iakttagelsen att många av försvarsåtgärderna behövs för att bekämpa även vår i dag stora vardagssårbarhet, i den lilla världens eviga krig.
Just därför vill vi här betona hur nödvändig den levande landsbygden med kunniga och ansvarstagande människor är för det civila och psykiska vardagsförsvaret. Vi anser att alla insatser inom regionalpolitikens område måste belysas mångsidigt för en bättre balans så som antytts ovan. Vi anser att landsbygdens och glesbygdens framtid bör ledas i en sådan riktning att bygderna kan leva vidare med högre grad av självförsörjning i ett långt perspektiv och till hela landets bästa.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att alla beslut inom regionalpolitikens område analyseras med hänsyn till balansen mellan lands- och stadsbygd och med hänsyn till behovet att minska vardagens sårbarhet.
Stockholm den 24 januari 1991 Anna Horn af Rantzien (mp) Anita Stenberg (mp) Eva Goe s (mp) Kjell Dahlström (mp)