Länsstyrelsen har av riksdagen ålagts ett ansvar för att leda och aktivt medverka i arbetet med att åstadkomma en regional utveckling i områden med vikande befolknings- och sysselsättningsutveckling. För att länsstyrelsen skall kunna vara detta aktivt arbetande samhällsorgan krävs det att man har resurser, såväl personella som ekonomiska, till sitt förfogande.
Jönköpings länsstyrelse tilldelades av regeringen sammanlagt 9 miljoner kronor ur anslaget för regionala utvecklingsinsatser innevarande budgetår. Detta är klart otillräckligt för att stödja en positiv utveckling och nå uppsatta mål och regional balans.
Medlen för regionala utvecklingsinsatser skall användas för flera olika ändamål, såsom investeringsbidrag, företagsutveckling, projektverksamhet samt glesbygdsstöd.
Jönköpings länsstyrelse har använt sitt länsanslag till så kallade spjutspetsinsatser i bl.a. den östra länsdelen för att få igång olika verksamheter. De ämnesområden som prioriterats är näringslivsutveckling, projekt som syftar till höjd teknik- och kunskapsnivå och satsningar som främjar utvecklingen på landsbygden.
I sin anslagsframställan har länsstyrelsen inför årets budgetarbete pekat på nödvändigheten av att kunna utöka möjligheterna till sysselsättningsstöd till att gälla hela länet. Det huvudsakliga skälet till att glesbygdsstöd skall kunna utgå i hela länet är de negativa konsekvenserna för länets landsbygd som den nya jordbrukspolitiken befaras föra med sig. Risken är stor att länets landsbygd, som främst är baserad på mjölkproduktion, kommer att drabbas av omfattande nedläggningar i framför allt de svagaste jordbruksbygderna i länet. Sådana områden finns i hela Jönköpings län. Detta innebär inte bara ett hot mot en levande landsbygd och ett öppet landskap utan påverkar även förutsättningarna för hela länet som ett attraktivt län att leva och arbeta i.
Stöd till kommersiell service (butiksstöd) måste, som hittills, kunna utgå i länets glesbygd. I och med jordbrukets omläggning minskar nämligen underlaget för många butiker på landsbygden och därmed hotas varuförsörjningen i delar av länet.
I länsstyrelsens framtidsinriktade verksamhet i projektverksamheten har en s.k. grundsyn för länets utveckling utarbetats. Fem strategiska områden har utpekats som särskilt betydelsefulla för länet i ett framtidsperspektiv. Dessa är: utbildning och forskning, kommunikationer, småföretagsamhet, kultur, miljö. Detta är strategiska områden. Inom ramen för dessa är det två insatsområden som under de närmaste två åren särskilt behöver prioriteras.Projekt inom utbildningsområdet. Högskolan i Jönköping har släpat efter resursmässigt i jämförelse med andra regionala högskolor i landet. Med tanke på högskolans stora betydelse för utvecklingen i länet är det angeläget med finansiellt stöd till angelägna projekt, bl.a. då det gäller decentralisering av höskoleutbildningen till olika delar av länet.Näringslivsprojekt. Industrin i Jönköpings län står inför stora omställningsproblem under 90-talet. Internationaliseringen och strukturomvandlingen hos de stora beställarföretagen (Volvo, Saab m.fl.) kommer att innebära mycket stora påfrestningar för länets underleverantörer. Många är också underleverantörer till underleverantörerna inom bilindustrin. Även dessa underleverantörer är hotade. Företagen är mestadels små. För att klara 90-talets hårdnande konkurrens måste företagen rusta sig genom utbildning och samarbete i nya former. Utvecklingsfonden i länet har idéer om hur kompetensen i länets småföretag kan höjas och har i viss mån kunnat börja praktisera dessa idéer. Företagen har inte själva resurser att finansiera av utvecklingen initierade utvecklingsprojekt och länsstyrelsen har inte kunnat gå in med stöd i någon större utsträckning. Landsbygdsutveckling. Inom Jönköpings län är avsikten att följa upp och vidareutveckla arbetet med landsbygdsutveckling. Insatserna från länsstyrelsens sida är här av två slag, dels glesbygdsstöd, dels projektverksamhet. Vägledande för projektverksamheten är det landsbygdsutvecklingsprogram som tidigare har upprättats. Inom ramen för detta program vill länsstyrelsen under de två närmaste åren särskilt initiera och stödja projekt som rör utbildning, kvinnor och ungdomar på landsbygden, samt aktiviteter på nivån byalag, sockenråd. Knappheten på medel tvingar till mycket hårda prioriteringar och många angelägna objekt kan i nuläget inte stödjas på grund av brist på medel.
För att länsstyrelsen genom sina insatser skall kunna lägga en god grund för en positiv framtidsutveckling i de utsatta delarna av länet måste anslaget till regional utveckling räknas upp. Vi kräver att Jönköpings län vid fördelningen av medel för budgetåret 1991/92 tilldelas minst 15 milj. kronor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökade anslag till länsstyrelsen i Jönköpings län för regionala utvecklingsinsatser.
Stockholm den 25 januari 1991 Kersti Johansson (c) Rune Backlund (c)