Trots efterkrigstidens längsta högkonjunktur så finns det kommuner som fått se sin befolkning minska i stort sett varje år under 1980-talet. Och nu tyder allting på att betydligt sämre tider är på väg.
I norra Västmanland har kvinnorna redan nu lägre sysselsättningsnivå än riksgenomsnittet. I Skinnskatteberg, Fagersta och Hallstahammar är kvinnounderskottet i befolkningen särskilt stort. T.o.m. en så framtidsinriktad bransch som elektronikindustrin har minskat i Västmanland under 1980-talet.
Trots allt är det kategorin ''Arbete'' som uppges som det dominerande skälet för dem som flyttar från Västmanland. I norra Västmanland uppger 38--41% detta som skäl. I övriga delar av länet svarar 27--40% samma sak. Familjeskäl är det som kommer sedan. Därefter kommer ''Bo/miljö,service'' och ca 10% uppger utbildning som skäl för avflyttning.
För inflyttarna till länet är det, förutom familjeskäl, ''Bo/miljö'' som anges ligga bakom inflyttningen. Detta understryks i en annan rapport där befolkningens boendeval spelar en allt större roll för var företagens lokaliseringar sker. Satsningen i miljö i ordets vidaste bemärkelse kommer därigenom att spela en allt större roll. Det är alltså inte så enkelt som att människor flyttar dit där det finns jobb. Det är också i ökande omfattning så att jobben kommer dit där människor väljer att bo.
En viktig faktor i detta sammanhang är följande: 1950 var drygt hälften av antalet sysselsatta verksamma i globalt eller åtminstone nationellt inriktade verksamheter. Men tvärtemot vad man kanske kunde vänta sig, så är idag enbart 30% sysselsatta i sådana verksamheter, medan 70% arbetar för lokalt eller regionalt inriktade verksamheter. Det är förstås den offentliga sektorns expansion som slår igenom här. Men det har den betydelsen att en allt större del av de yrkesverksamma har likartade arbeten att välja på över hela landet och andra faktorer då kan spela en relativt sett större roll vid val av bostadsort.
Behövs det något program för arbete? Behövs det någon regionalpolitik? Är inte marknaden överlägsen alla former av styrande? Marknaden har förvisso många fördelar och har underskattats av vänsterpartiet. Framför allt flexibiliteten och det effektiva resursutnyttjandet talar för marknaden. Men, den är ''blind''. Effektivitet, resursutnyttjande och tillväxt måste ha målsättningar och dem kan marknaden aldrig formulera. Sammanhängande med detta är det problem som i brist på namn kan visas med ett exempel. Ska jag ut och resa så måste jag ofta ta bilen, därför att tågen inte går. Som individ kan jag bara välja mellan att köpa bil eller ta tågen som står i tidtabellen. I samma situation står en stor mängd människor. Men processen att, säg 15.000 människor flyttar över sina utgifter från bilresor till tågtrafik kan inte ske förrän tågen faktiskt finns där. Och de finns inte där förrän det kollektiva beslutet om detta är fattat och verkställt.
Regionalpolitik -- finns den?
Det finns ett regionalpolitiskt stöd på ca 2,5 miljarder. Men detta är ''nålpengar'' i förhållande till hela statsbudgeten eller t ex de statliga sektorsmyndigheternas investeringsbudgetar. Ser man till hela statsbudgeten i ett regionalpolitiskt perspektiv så blir mönstret ganska överraskande. Bergslagen tar inte emot utan ger ''regionalpolitiskt stöd'' på ca 2,25 miljarder. Vinnarna i denna nationella omfördelning är, förutom Norrlands inland, ''Huvudstadsregionen'', ''Malmö--Göteborg'' samt kategorin ''städer''! Än mer allvarligt är att det stöd som faktiskt går till Bergslagen inte är framtidsinriktat på forskning, utbildning, kultur eller annan infrastruktur. T.ex. får Stockholm hälften av allt statligt stöd till kulturen!
Bergslagen är direkt missgynnat särskilt på kommunikationsoch utbildningsområdena. Medan regeringen talar om balanserad befolkningsutveckling m.m. så är statsbudgeten konstruerad så att redan överhettade områden faktiskt får mest stöd. Dessutom motverkas regionalpolitikens ambitioner av statliga sektorsbeslut inom SJ, televerket, försäkringskassan etc. Det måste istället bli så att statens samtliga verksamheter tar hänsyn till de regionalpolitiska målen. Men i t.ex. banverkets förslag till investeringar kommer de närmaste årens största belopp att satsas på sträckan Stockholm--Malmö.
Även skattereformen missgynnar glesbygden eftersom skattelättnaderna blir mycket måttliga för låg- och medelinkomsttagare som präglar glesbygden. Bl.a. de, i och för sig motiverade, pålagorna på bilåkandet som ska finansiera de rikas skattesänkningar, slår hårt mot glesbygden.
Transporter
I Västmanland beräknas nästan 2 200 GWh användas för transporter. Av dessa utgörs 1 450 av bensin, 700 av diesel och 28 av el. Cirka 170 000 kubikmeter bensin och 75 000 kubikmeter diesel används årligen. I Västmanland finns 149 000 motorfordon, varav 108 000 bilar, 17 000 bussar och 8 300 lastbilar.
Bilismens miljöskadlighet ska förstås i första hand bekämpas genom att göra den mindre nödvändig. Men också genom teknisk utveckling, avgasrening och genom alternativa drivmedel. Här kommer etanol för motordrift in som ett bra alternativ. Redan i dag blandar man in 5% etanol i bensin. Ren etanol kan brukas för bussar och andra tunga fordon i stadsmiljö. Etanol i vanliga dieselmotorer ger lägre utsläpp av sot, koldioxid, kolväten och formaldehyd. Etanol baserad på biomassa ökar inte heller koldioxidutsläppen.
Etanolfabrik till Köping
Redan i slutet av 1970-talet rekommenderade en statlig utredning att ett blandbränsle av bensin och alkohol skulle introduceras och en utveckling med enbart alkohol som drivmedel skulle främjas. Men ointresse tillsammans med låga bensinpriser har gjort att även de utvecklingsmöjligheter som funnits i stor utsträckning försummats. En fullskaleanläggning beräknas ha en produktionskapacitet på 65 000 m3 etanol per år. Förutom etanol för inblandning i bensin så ger den sidoprodukter som foder och stärkelse. Med relativt höga bensinpriser, jordbrukets omställning, som kommer att ändra mycket i Mälardalen, samt tillgången till hamn, är Köping en mycket lämplig lokaliseringsort för denna anläggning.
Energiskog
Med energiskog menas att man utnyttjar snabbväxande trädslag som skjuter nya skott efter avverkning. Företrädesvis används arter av Salixsläktet som pil, sälg och vide. Energiskogsodling bör starta i rejäl skala, framförallt i länets södra och östra delar där det behövs alternativ till spannmålsproduktion. Särskilt i Västerås, Sala, Köping, Heby och Kungsör finns gott om lämplig mark. Salixodling innebär, liksom all annan intensiv odling, en del miljöförändringar. Idag används handelsgödsel och bekämpningsmedel, det sistnämda dock bara i etableringsfasen. Å andra sidan så kan läckage av näringsämnen minska jämfört med t ex spannmålsodling. Och om askan efter förbränning återförs så tillförs odlingen näringsämnen på det recirkulerande sätt som måste anses positivt.
Tåget
Fullfölj satsningen på Bergslagspendeln med en bra bansträckning, god spårkvalitet och snabbtåg som tillåter farter upp till 160 km/h. Bygg ut Mälarbanan. Snabbtåg i upp till 200 km/h Stockholm--Västerås/Eskilstuna-- Örebro--Hallsberg halverar nästan restiden Västerås-- Stockholm. Dessutom beräknas marknaden för Bergslagspendeln öka med 70%. Avvisa de aktuella planerna på att lägga ner persontrafiken på Gävle-- Örebrolinjen. I banverkets plan refereras det hela tiden till ''godsstråket'' Storvik--Avesta/Krylbo--Frövi--Hallsberg-- Mjölby. I de aktuella investeringsplanerna så ska valperiodens största investeringar göras på sträckan Stockholm--Malmö. Detta är inte en acceptabel prioritering.
Utarbeta en länsvision för länets utveckling och transportbehov
Med länsfakta kring befolkning, näringsliv, utbildning m.m. analyseras problem och möjligheter. Dagens transportmöjligheter beskrivs och samordning, miljöpåverkan och resurser analyseras. Utifrån detta görs en länsvision där järnvägen, sjöfarten och kollektivtrafiken kraftfullt prioriteras. I Västerås sammanstrålar sjöfart, järnväg, Europaväg 18 och flygtrafik. Förutsättningar finns att utveckla Västerås till ett transportnav i och kring Mälardalen.
Utbildning
Utbildningsnivån är lägre i Västmanland och särskilt i Bergslagsdelen än i landet som helhet. Befolkningen i denna del av landet har också mindre tillgång till personalutbildning än i övriga landet. Därför behövs en extra satsning på komvux, grundvux och folkhögskolor. Vuxenstudiestödet måste förstärkas så att det motsvarar inkomstbortfallet för folk i vanliga inkomstlägen.
Gemensam sektor
Vänsterpartiet är det enda parti som säger nej till en nedrustning av den offentliga sektorn. En nedrustning de borgerliga anser önskvärd och socialdemokraterna tydligen menar vara nödvändig i EG-anpassningens spår. Förutom att möjliggöra yrkesarbete för framför allt kvinnorna, så är den offentliga sektorns sjukvård, äldreomsorg, barnomsorg etc den verkliga sysselsättningsmaskinen för Västmanlands kvinnor. Efter att man tömt kommunernas och landstingens reserver genomförs skattestopp. Konsekvenserna ser vi omkring oss. 1991 avser landstinget att varsla 200 anställda om uppsägning och i många kommuner är situationen likartad. Och detta när vi går in i en lågkonjunktur.
Stålet
Även i framtiden kommer stålet att ha en stark ställning som material och stålproduktion att vara viktigt för samhället. För stora delar av den i Västmanland och Sverige så viktiga verkstadsindustrin, så är tillgången på bra stålprodukter viktig. Det är därför ett nationellt intresse att det finns en offensiv och framtidsinriktad stålindustri och att där finns ett starkt samhälleligt inflytande. I ''Svenska metallbolaget'' bör gruvbolagen samt stål- och smältverken sammanföras för att genomföra den nödvändiga planmässiga utvecklingen av det svenska stålet. Med stigande skrotpriser och ökat importberoende blir järnsvamp alltmer intressant. Järnsvamp är rent järn med ''svampig'' struktur. Byggandet av ett mindre sådant verk ger ca 200 arbetstillfällen och driften beräknas sedan sysselsätta ca 90 personer. Överskottsvärmen som bildas kan driva ett kulsinterverk. Två sådana anläggningar, en i Norrbotten och en i Bergslagen kunde trygga råvarutillgången. Prospektering efter nya sulfidmalmer, industrimineraler och legeringsmetaller måste intensifieras. Processer som ELRED och PLASMA bör utvecklas och komma till användning i Sverige.
Löntagarfonderna
Löntagarfonderna, vart tog de vägen? Har t ex Mellanfonden haft någon som helst positiv betydelse för Västmanlands län? Inför en hotande lågkonjunktur måste fondernas resurser aktiveras för regionalpolitiska satsningar. Framförallt bör fondernas kapital användas för t ex de stora och nödvändiga framtidsinvesteringarna på järnvägssidan, hellre än att som nu delta i aktiegaloppen. Fonderna bör engagera sig i vårt läns energiproduktion och förädling av landets råvaror inom metallurgin och träområdet, hellre än att spekulera på köp i televerket. Löntagarna ska väl inte behöva köpa ett samhällsägt företag en gång till?
Avslutning
De demokratiska aspekterna av att människor ska få leva och bo där de själva väljer, är självklara. Men demokratin bör även förbättras med avseende på alla de svåröverskådliga organ som handlägger frågor om regionalt stöd. Vidare får det minskade manöverutrymmet på regionalpolitikens område som EG-harmoniseringen för med sig inte glömmas bort.
Regionalpolitiska satsningar får inte ske till priset av en försämrad miljö, detta förstör bara betingelserna för ett gott liv på sikt. Därför hänger förslagen om sysselsättning intimt samman med dem på trafik-, miljö- och energiområdena. Jorden är inget vi ärver från våra föräldrar, utan något vi lånar från våra barn. Därför måste ett ekologiskt synsätt byggt på recirkulerande processer prägla jordbruket. Bl a för att minska på transporterna och deras miljöförstöring så måste produktionen bli mera lokal. Det nationella oberoendet såväl som det globala ansvaret måste medföra en betydande jordbruksproduktion i vårt land och län. Mycket av utvecklingen i glesbygden föreslås bygga på principer om självförvaltning. Jämfört med den privata tjänsteproduktionen så har den gemensamma sektorns utbyggnad under tidigare decennier varit relativt hyggligt fördelad över landet. Men i dessa nedrustningstider hotar denna ryggrad i regionalpolitiken att bryta samman. Att regionalpolitiken självklart är en viktig rättvisefråga behöver knappast sägas, men något som ofta glöms bort är rättvisan mellan kvinnor och män.
Arbete är centralt i detta sammanhang och den gemensamma sektorn är oerhört viktig för kvinnorna -- både för att möjliggöra yrkesarbete och för att erbjuda arbetstillfällen. Men även fritids- och utbildningsutbudet är av stor vikt. Det finns många orsaker till det kvinnounderskott som t ex Bergslagen lider av. Bergslagen, brukar det sägas, är en bygd, byggd av män för män, och det märks. För att differentiera arbetsmarknaden mot fler jobb i tjänstesektorn och skapa ''kvinnoarbeten'' kan t ex postgirot utlokaliseras till Hallstahammar. Även inom länet kan en decentralisering ske; varför ska t ex skogsvårdsstyrelsen ligga på Stora Gatan i Västerås? Utbyggnad av naturgasnät har på andra håll i Europa bidragit till industrietableringar nära ledningen. Järnvägssatsningarna på bl a Mälarbanan skapar sysselsättning och bör inför den väntade lågkonjunkturen snarast komma till stånd. Enbart Mälarbanan beräknas ge 1 800 jobb i fem år med allt ifrån anläggningsarbeten, insatsvaror som pålar och armeringsjärn, råmaterial som stålämnen till transporter och andra tjänster. Energisidan med satsningar på biobränslen, etanolfabrik och förgasningsanläggning för biobränslen ger också värdefulla tillskott till arbetsmarknaden. En utveckling av serietillverkade skördetröskor för energiskog beräknas kunna sänka den totala produktionskostnaden med 25%. I Västmanlands län finns en tradition av liknande produktion som kanske kunde användas nu när energiskogen växer, bokstavligt såväl som i betydelse.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till åtgärder för ett utvecklingsprogram för Västmanlands län i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 23 januari 1991 Jan-Olof Ragnarsson (v)