Av tillgängliga fakta framgår att industrikonjunkturen snabbt försämras och att den nu omfattar nästan alla branscher. Av konjunkturinstitutets decemberrapport framgår sålunda att läget i fråga om resursutnyttjandet snabbt närmar sig det läge som rådde under lågkonjunkturen 1980--82. Orderingången och produktion utvecklas väsentligt sämre än företagen tänkt sig. Företagens planer pekar mot en fortsatt kraftig neddragning av produktionsvolym och sysselsättning enligt konjunkturinstitutet.
I andra sammanhang har vidare konstaterats att varslade neddragningar av sysselsättningen ökar kraftigt och är på väg att uppnå rekordsiffror. Svårigheterna drabbar särskilt hårt verkstadsindustrin.
Blekinge drabbas erfarenhetsmässigt särskilt hårt vid vikande industrikonjunkturer. Detta sammanhänger med att en betydande del av industrisysselsättningen återfinns inom s.k. mogna industrigrenar och att Blekinge har störst andel sysselsatta inom filialföretag och ofta utgör underleverantörer till företag med utveckling och administration på andra håll. Svårigheterna inom verkstadsindustrin i allmänhet medför också speciella konsekvenser för ett län med så stor andel anställda inom denna industrigren.
Inom länet har sedan länge arbetats intensivt för en ändring av den nuvarande sysselsättningsstrukturen. Detta arbete som fått starkt stöd av regering och myndigheter har varit framgångsrikt. Men så omfattande och djupgående förändringar tar tid och kan inte lösa de akuta problem som länet nu står inför.
Blekinge har redan nu högre arbetslöshet än riket i genomsnitt. Antalet varsel har under senaste tiden ökat kraftigt. Här skall bara som exempel på detta anges att varsel just skett för 350 arbetstillfällen vid Volvo i Olofström och att Kockums Gjuteri AB varslat om uppsägning av samtliga arbetstillfällen, ca 270. Det finns därför berättigade farhågor för att arbetslösheten i slutet av detta år kan komma att uppgå till 5--6 % i vart fall i vissa av länets kommuner.
Regeringen har i samband med årets budgetproposition konstaterat att målet om full sysselsättning ligger fast och erforderliga insatser härför skall ske. För insatser under våren har anvisats 600 milj.kr. till AMS och ytterligare resurser aviseras i budgetpropositionen för att i stor omfattning angripa problemen. Anslaget för arbetsmarknadsdepartementets verksamhetsområde ökar med 4.511 milj.kr.
För ett län med så stora sysselsättningsproblem som Blekinge hälsas detta resurstillskott med stor tillfredsställelse. Regeringen aviserar i sin budgetproposition en tydlig övergång till den s.k. arbetslinjen i arbetsmarknadspolitiken. Konjunkturavmattningen skall användas för kompetenshöjande åtgärder och anpassningen på arbetsmarknaden effektiviseras.
Vi delar uppfattningen att detta är en riktig inriktning av arbetsmarknadspolitiken som på sikt kommer att vara av stor betydelse när efterfrågan på arbetskraft ökar igen.
Men i ett län med särskilt stora sysselsättningsproblem som Blekinge krävs därtill kortsiktiga åtgärder av mer traditionellt slag. Det kan inte uteslutas att beredskapsarbeten under en kortare tid kan behöva komplettera de av regeringen avsedda åtgärderna. Det finns resursmässiga gränser för omfattningen av t.ex. utbildningsåtgärderna och andra hinder för att utbildningsinsatserna skall kunna omfatta så stora grupper som det kan bli fråga om i vissa län.
Detta också mot bakgrund av att den nuvarande konjunkturavmattningen beräknas bli kortvarig.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sysselsättningsskapande åtgärder i Blekinge.
Stockholm den 25 januari 1991 Hans Gustafsson (s) Christer Skoog (s) Yvonne Sandberg-Fries (s) Jan Björkman (s)