Regeringens förslag till ändringar i lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet i fråga om stridsåtgärder m.m. i arbetsförhållanden med internationell anknytning är ett beställningsverk avsett att tillgodose krav från LO och TCO.
Lagstiftningen har begärts i syfte att mot bakgrund av den s.k. Britanniadomen ''återge fackföreningsrörelsen möjligheten att skydda svensk arbetsmarknad mot social dumpning och att delta i internationella solidaritetsaktioner.'' (LO i remissyttrarnde 1990-11-05). Dessa motiv åberopas också i propositionen.
Genom förslaget blir det möjligt för fackliga organisationer att genom stridsåtgärder framtvinga svenska kollektivavtal och tillämpning av svensk lag och rättspraxis på utländska arbetsgivare och arbetstagare verksamma i Sverige. Likaså ges fackliga organisationer obegränsade möjligheter att delta i internationella solidaritetsaktioner som riktas mot arbetsgivare utanför landets gränser.
Som underlag för lagförslaget finns en promemoria från arbetsmarknadsdepartementet om vissa fredspliktsregler som remissbehandlades under hösten 1990. Remissinstanserna var, med undantag för de fackliga organisationerna, genomgående ytterst kritiska till promemorians förslag utifrån principiella grunder. Regeringen har tagit visst intryck av kritiken och har i den nu framlagda propositionen modifierat sitt förslag och försökt bemöta en del av de allvarliga invändningar som restes.
I allt väsentligt kvarstår emellertid grunden för den allvarliga kritik som framfördes. Regeringens förslag är inte tillfredsställande.
En grundläggande princip i det internationella samarbetet måste vara att avtal ömsesidigt respekteras oberoende av i vilket land de träffats, under förutsättning av att de inte är uppenbarligen orimliga eller grundar sig på regler som inte är allmänt erkända i den internationella rättstillämpningen.
Som motiv för lagstiftningen anför regeringen de skillnader som föreligger när det gäller regleringen av arbetslivet i Sverige och övriga Norden i förhållande till regelsystemet i andra länder.
I Sverige är det av tradition i första hand starka fackliga organisationer som har att tillvarata arbetstagarnas intressen. Lagstiftningen har skrivits utifrån förutsättningen att praktiskt taget hela arbetsmarknaden täcks av kollektivavtal. Förekomsten av kollektivavtal innebär också i det närmaste total fredsplikt parterna emellan.
Andra utvecklade demokratiska marknadsekonomier har en arbetsrättslig lagstiftning som grundas på andra principer. I många fall har man valt att i lag införa olika minimibestämmelser som reglerar anställningsvillkor och dylikt.
Regeringen anför också att det hittills varit möjligt att genom krav på arbetstillstånd tillse att utomnordiska företag verksamma i Sverige tillämpat anställningsvillkor som står i överensstämmelse med vad som i övrigt gäller på den svenska arbetsmarknaden. Med en gemensam europeisk arbetsmarknad kommer kravet på arbetstillstånd enbart att gälla arbetskraft från länder utanför EES och Norden.
Av detta följer också att i praktiken den föreslagna lagändringen därför i huvudsak torde rikta sig mot förhållanden som avser relationerna mellan Sverige och EG.
Det är anmärkningsvärt att regeringen i ett läge då Sverige ligger i förhandlingar om ett utvidgat samarbete med den Europeiska Gemenskapen inom ramen för EES och riksdagen har beslutat om en svensk medlemskapsansökan och, då vårt internationella beroende också i övrigt ökar, föreslår en lag som är avsedd att skydda svensk arbetskraft från europeisk konkurrens.
Artikel 7 i Romfördraget förbjuder all diskriminering grundad på nationalitet i frågor som täcks av fördraget. Artiklarna 59--60 anger att inga hinder får finnas mot att företag i ett EG-land tillhandahåller tjänster i ett annat EG- land.
Fri rörlighet för tjänster innebär att svenska företag får rätt att åta sig utförande av tjänster inom andra EESrespektive EG-länder utan att utsättas för diskriminering i jämförelse med företag i värdländerna. I gengäld får utländska företag som utför tjänster i Sverige inte heller diskrimineras. EG-rätten kräver likabehandling.
Propositionen innebär att fackliga organisationer efter eget godtycke genom stridsåtgärder skall kunna tilltvinga sig kollektivavtal även då kollektivavtal redan finns på den berörda arbetsplatsen. Om de båda avtalen konkurrerar med varandra skall det senare avtalet gälla före det tidigare. Detta förfarande står i strid med rättspraxis.
Regeringens tidigare promemoria kritiserades av remissinstanserna för att den stred mot EG:s diskrimineringsregler.
Föredraganden anser nu att den modell för lagstiftningen som valts i propositionen inte innebär någon diskriminering på grund av nationalitet. Detta är en tveksam slutsats. Regeringen bygger sin bedömning på en tolkning av den s.k. Rush Portuguesa-domen i EG- domstolen.
I ett tillägg till den domen uttalar domstolen att EG- rätten inte hindrar en medlemsstat från att utsträcka sin lagstiftning eller de kollektivavtal som träffas av parterna till att gälla alla som utför avlönat arbete inom statens territorium även om arbetet är tillfälligt och oavsett i vilket land arbetsgivarföretaget är etablerat.
Det finns fog för att ge detta uttalande begränsad innebörd. Som framhålls av professor Tore Sigeman, åsyftar EG-domstolens uttalande endast s.k. allmängiltigförklarade kollektivavtal, ett rättsmedel som för närvarande saknas i Sverige. Av domen framgår bland annat att det är staten, inte fackföreningarna, som kan utsträcka kollektivavtal till att gälla alla som utför arbete inom territoriet. Vad som torde åsyftas är att gästande företag är skyldiga att respektera det grundläggande sociala skydd för lönenivån som följer av värdlandets lagstiftning om minimilön eller allmängiltigförklarade kollektivavtal.
Att EG-domstolen däremot skulle godta en rätt för fackliga organisationer att efter eget godtycke vidta stridsåtgärder mot berörda arbetsgivare och att kollektivavtal som framtvingats under sådana förhållanden skall ges giltighet framför äldre avtal är svårt att tro.
Inom EG pågår ett arbete med regler för tillfälliga arbeten som utförs i annat medlemsland. Det finns all anledning för Sverige att avvakta resultatet av det arbetet i stället för att genom det nu framhastade lagförslaget riskera att försvåra Sveriges fortsatta integration med EG.
Även från GATT-synpunkt medför förslaget implikationer för förhandlingarna om liberalisering av tjänstehandeln. Lagförslaget utgår från AD:s dom i det s.k. Britannia-fallet som avsåg lovligheten för en facklig organisation att vidta blockad mot ett i utlandet registrerat fartyg i syfte att undanröja det på fartyget gällande utländska avtalet och ersätta det med ITF:s standardavtal. AD:s dom innebar att blockaden ansågs olovlig.
Det förslag som lagts fram har emellertid betydligt större räckvidd än utlandsregistrerade fartyg som anlöper svenska hamnar. All verksamhet som bedrivs i Sverige av utländska arbetsgivare med egen arbetskraft omfattas av lagförslaget i den mån medbestämmandelagens regler inte kan anses tillämpbara.
Flera inbördes helt olika fall skulle kunna komma att beröras av fackliga stridsåtgärder med anledning av lagen. Det gäller transporter med såväl fartyg, lastbilar och flyg, entreprenadarbeten och konsulttjänster etc.
Det är anmärkningsvärt att regeringen inte har gjort ens ett försök att analysera vare sig behovet eller effekterna av den föreslagna lagstiftningen.
Då det gäller fartyg som är registrerade i andra länder styrs rättsförhållandena ombord i allt väsentligt av flagglandets lag. Ett fartyg i internationell trafik som anlöper svensk hamn är inte jämförbart med en utländsk arbetsplats i Sverige.
En reglering som avser att ge svenska fackliga organisationer rätt att genom konflikt tilltvinga sig svenska avtal som dessutom äger företräde framför de kollektivavtal som eventuellt redan kan finnas för den berörda besättningen, medför självfallet risker för att svenska fartyg utsätts för repressalieåtgärder i främmande hamnar.
Särskilt känslig är situationen då det gäller fartyg registrerade i nordiska internationella register, för vilka avtal har godkänts av andra nordiska fackliga organisationer. Ett exempel på detta är ''Black Prince''- fallet.
Då det gäller regeringens motiv att eliminera alla hinder för internationella solidaritetsåtgärder anser vi att regeringen har en egenartad syn på internationell solidaritet. Det kan inte vara ett led i internationell solidaritet att göra besättningar från utvecklingsländer som t.ex. Filippinerna arbetslösa. Lika litet kan en lag som innebär att man kränker andras kollektivavtal bidra till en positiv utveckling i dessa länder. De polacker t.ex. som kämpat sig till fackliga rättigheter uppskattar säkerligen inte att det svenska facket fråntar dem deras förhandlingsresultat samtidigt som de berövas arbetsmöjligheter. Den typen av ingripanden anser vi att såväl utvecklingsländerna som de länder som är på väg att omvandlas i demokratisk riktning mår bäst utan.
När de gäller flygtransporter föreligger ett utkast till en överenskommelse om civil flygverksamhet mellan Sverige, Norge och EG. Enligt detta utkast, daterat den 20 mars 1991, åtar sig Sverige att redan nu följa ''acquis communautaire'' för verksamhet inom det civila flygområdet. Härunder inbegrips även t ex EG-domstolens tolkningar av EG-rätten. Att samtidigt, utan närmare utredning, genomföra de föreslagna ändringarna i MBL ter sig mot denna bakgrund än märkligare.
Lagändringen innebär att svenska fackliga intressen tillförsäkras en möjlighet att hindra en skärpning av importkonkurrensen som har sin grund i skillnader mellan svenskt och utländskt löneläge. Den svenska tjänstesektorn skulle också fortsättningsvis skyddas från utländsk konkurrens. Detta står i strid med de frihandelssträvanden som Sverige i andra sammanhang ställer sig bakom. För att åstadkomma den effektivare resursanvändning som är nödvändig för att åstadkomma balans i såväl den svenska som den internationella ekonomin, är det i stället nödvändigt att stimulera konkurrensen och avlägsna handelshinder.
Sammanfattningsvis finner vi att regeringens förslag är illa genomtänkt och skadligt för Sveriges relationer med framför allt EG. Det finns emellertid ett oomtvistligt behov av att analysera relationerna mellan svensk arbetsrätt och EG-rätt. Därför är det givet att dessa frågor måste utredas ordentligt. Det bör ske av den parlamentariska utredning om arbetsrätten som vi föreslagit i annat sammanhang.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar avslå regeringens förslag om ändring i lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en parlamentarisk utredning om den arbetsrättsliga lagstiftningen.
Stockholm den 15 april 1991 Sonja Rembo (m) Anders G Högmark (m) Mona Saint Cyr (m) Erik Holmkvist (m) Ulf Melin (m) Charlotte Cederschiöld (m) Lars Ahlström (m)