Sjuhäradsbygden
Den sammansättning av näringslivet som finns i Sjuhäradsbygden gör att där får konjunkturförändringar snabbare genomslag än på de flesta andra ställen i vårt land. När man för 18 månader sedan träffade företrädare för arbetsgivare och fackliga organisationer inom tekoområdet var den stående frågan: Var skall vi få tag i arbetskraft, helst utbildad sådan? Nu är det helt överskuggande problemet de närmast dramatiskt ökande varslen och arbetslöshetstalen. I Älvsborgs län, då huvudsakligen i Sjuhäradsbygden, arbetar omkring 11.000 personer inom teko. Hittills har mer än 1.200 personer varslats om uppsägning. Branschen räknar med att sysselsättningen till utgången av 1991 skall minska med kanske 4.000 personer. Lite slarvigt uttryckt kan man säga att riskerna nu är uppenbara för att ''bottenproppen'' skall gå ur hela branschen. Detta innebär, som alla förstår, att snabba och i vissa avseenden riktade åtgärder nu är nödvändiga. Näringslivsstrukturen i Sjuhäradsbygden är sådan att alla är medvetna om att strukturomvandling är nödvändig. Detta får dock inte innebära att teko helt slås ut. Det får heller inte innebära att den nödvändiga omvandlingen sker i ett sådant tempo att näringsliv, arbetsmarknad, och viktigast av allt människorna, inte hinner med.
De av regeringen redan vidtagna eller föreslagna åtgärderna, t.ex. frisläppande av investeringsfonderna, men framför allt strävan att dämpa kostnadsutvecklingen, betyder oerhört mycket för våra bygder. För några år sedan, 1987, bestod 42 procent av sysselsättningen i Sjuhäradsbygdens näringsliv av ''kostnadskänslig verksamhet''. Motsvarande tal för några andra delar av landet, exempelvis Bergslagen eller sydöstra Sverige, översteg inte 24 procent. (Källa Regionalpolitiska utredningen.)
För att näringslivets konkurrenskraft i Sjuhäradsbygden långsiktigt skall förbättras behövs en mängd offensiva och målmedvetna satsningar som här något kommer att beröras.
Arbetsmarknadspolitiska åtgärder
Den nedåtgående konjunkturen och stundande strukturförändringar i Sjuhäradsbygdens näringsliv ställer höga krav på tillgång till varierande arbetsmarknadspolitiska instrument och kombinationer av dessa. Den lokala anpassningen måste utvecklas ytterligare och länsarbetsnämndens ansträngningar vid planeringen av lämpliga åtgärder för de varslade och friställda får inte fördröjas eller spolieras av brist på arbetsmarknadspolitiska medel.
Den stora varseltillströmningen i länet och i Sjuhäradsbygden möts i dag med olika former av arbetsmarknadsutbildning. Inte minst är det angeläget att höja grundutbildningsnivån hos varslad och friställd personal för att underlätta omställningen till nya yrkesområden.
Den pågående utbildningssatsningen är viktig men den kan dock bara till relativt liten del neutralisera den mycket ogynnsamma arbetslöshetsutvecklingen som är på gång. Mot denna bakgrund är det angeläget att länets länsarbetsnämnd i den löpande tilldelningen av arbetsmarknadspolitiska medel och resurser för arbetsmarknadsutbildningen ges hög prioritet.
Regionalpolitiskt företagsstöd
Sjuhäradsbygdens näringsliv och arbetsmarknad har under en lång rad av år präglats av tekoindustrin med några stora företag och ett stort antal småföretag varav många har fungerat som underleverantörer till de stora. Hemsömnad, hemslöjd, små jord- och skogsbruk i kombination med diverse servicearbeten och handelstradition som i vår bygd har urgamla traditioner har i tidigare strukturomvandlingsperioder visat sig bära ett embryo till förnyat företagande och nya arbetstillfällen.
I den nu aktuella, snabba bantningen av tidigare sysselsättningstillfällen menar vi att det är riktigt att aktualisera frågan om att temporärt kunna bevilja regionalpolitiskt företagsstöd i form av lokaliserings- och utvecklingsbidrag för nyetableringar. Sådant stöd skulle rätt använt kunna bidra till en strukturförändring i socialt acceptabla former och underlätta de friställdas vägval när de arbetar med höjning eller breddning av sin yrkeskompetens.
Forskning, utveckling och teknikspridning
I Borås finns högskolan, statens provningsanstalt, SIFU och Proteko. Dessa institutioner bör få möjligheter att aktivt samarbeta för att underlätta den nödvändiga omstruktureringen. Några exempel på lämpliga åtgärder kan vara:Högskolan i Borås bör få ekonomiska och andra möjligheter att i samarbete med SP och kommunerna i bygden satsa på forskning och utveckling av exempelvis miljö och energi.Utbildning av teknikkonsulter för Sjuhäradsbygdens behov bör snarast sättas igång. Högskolan, utvecklingsfonden, SP, Proteko och SIFU bör ges möjligheter att arbeta med i första hand kompetensutveckling i små och medelstora företag.
Insatser för tekoindustrin
Denna fråga är tidigare berörd kortfattat i denna motion och i andra sammanhang. Vi vill här peka på ytterligare några få punkter:Branschstödet måste i ökad utsträckning användas offensivt.Protekos möjligheter att specialrikta offensiva åtgärder till utvecklingsbara tekoföretag bör förstärkas.
Medel för regionala utvecklingsinsatser (länsanslag)
Detta regionalpolitiska medel har under årens lopp väckt växande engagemang hos näringsliv, länsmyndigheter och lokala samt regionala politiker. Detta är helt i linje med den decentralisering av ansvar och beslutsfunktioner som råder. De lokala politikerna, länsmyndigheter och befintliga samt presumtiva företag ska var och en göra sitt bästa i skapandet av ett förnyat och vitalt näringsliv och arbetstillfällen för bygdens invånare. Länsanslaget fungerar som smörjmedel i denna process. Det är regeringen som fördelar detta anslag till länen. Vi förutsätter att den aktuella sysselsättningsoch näringspolitiska situationen i länet är ett viktigt kriterium.
Utlokalisering av delar av postgirot
En utlokalisering av delar av postgirot till Sjuhäradsbygden skulle ligga väl i linje med riksdagens regionalpolitiska beslut som anger Sjuhäradsbygden som ett av de områden som bör komma ifråga vid utlokalisering av statlig verksamhet. Borås kommun har i en tidigare framställning till regeringen utvecklat kommunens möjligheter att medverka vid en sådan åtgärd. Som ägare bör staten begära att posten nu lägger fram konkreta förslag i denna fråga.
Infrastrukturella åtgärder
För att näringslivets slagkraft skall öka är det nödvändigt att infrastrukturella åtgärder inom trafikområdet kommer till stånd. Utbyggnaden av riksväg 41 måste fullföljas med förbifarten Kinna--Berghem. Denna etapp av riksvägens utbyggnad har uppskjutits vid flera tillfällen. Den uppkomna arbetsmarknadssituationen gör det nu angeläget att påskynda projektets genomförande. Vägverket bör därför tidigarelägga projektet och därmed ge näringslivet ett länge efterfrågat stöd. Ytterligare ett angeläget vägprojekt är en förbättrad anslutning till Borås av riksväg 27, Aplared--Kråkered.
Tågtrafiken måste av samma skäl som vägtrafiken erbjudas bättre förutsättningar. Speciellt angeläget är, att genom en utbyggd pendeltrafik bl.a. på sträckan Borås-- Göteborg skapa en mer effektivt fungerande arbetsmarknadsregion. Konceptet Västtåg, som storstadsförhandlaren tagit fram för Göteborgsområdet, bör förverkligas.
Det är vidare angeläget att Herrljunga station byggs ut till en Älvsborgsterminal, där även de nya snabbtågen stannar. Det ger regionen effektiva förbindelser med Stockholm. Dessa kan på sikt ytterligare utvecklas genom utbyggnad av Götalandsbanan, som binder samman en av landets mest tätbefolkade regioner öster om Vättern med såväl Göteborg som Stockholm. Här öppnas en helt ny arbetsmarknadsregion genom ny bana Borås--Jönköping-- Tranås. Götalandsbanan ansluts lämpligen också till flygplatsen Landvetter, som därmed får ett utökat upptagningsområde. Flygplatsen bör i enlighet med storstadsutredningen snarast utvecklas till ett till Arlanda kompletterande nav med utbyggd utrikes- och inrikestrafik.
Nämnda infrastrukturella åtgärder fordrar statliga medel, men ger å andra sidan avkastning i form av ett stärkt näringsliv och en mer robust arbetsmarknadsregion.
Räddningstjänstutbildning
I Sjuhäradsbygden, kanske framför allt i Borås, finns en stor kompetens på detta område. Förutom SP bör nämnas att Borås kommun under senare år anlagt en mycket förnämlig övningsplats för denna typ av utbildning. En övningsplats som rönt mycket stort intresse både nationellt och internationellt. Statens räddningsverk bedriver utbildning av personalen inom räddningstjänsten vid verkets fyra skolor i landet. På grund av att kapaciteten vid dessa är för liten har utlokalisering av vissa kurser skett, bland annat till Borås. Med hänsyn till det utbildningsbehov som föreligger i Älvsborgs län och i södra Mellansverige bör utbildningen av förslagsvis deltidsbrandmän varaktigt förläggas till Borås. Vi vill i detta sammanhang ännu en gång peka på de stora möjligheter till ytterligare utveckling av verksamhet av denna typ som SP kan medverka till.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för Sjuhäradsbygden och dess utveckling.
Stockholm den 25 januari 1991 Arne Kjörnsberg (s) Berndt Ekholm (s)