Staten som basnäring
Mycket stora belopp omfördelas regionalt via statsbudgeten. Även via skatteutjämning, statsbidrag till kommuner, arbetsmarknadspolitik, industri- och regionalpolitik omfördelas stora belopp. Direkt och indirekt är staten den största och viktigaste basnäringen i många kommuner. Norrbottenskommuner med hög arbetslöshet, som tillhör stödområdet, får t ex i storleksordningen 30 000 kr mer per invånare från staten än lika stora kommuner med normal arbetslöshet i andra delar av Sverige. Den samlade resursöverföringen av stödkaraktär till kommuner i stödområdet är flerfaldigt större än det som erhålls via det regionalpolitiska anslaget.
Även om Norrlands inland får mycket pengar per person så är det inte dit de stora pengarna går. Vinnarna på det regionala utfallet av statens budgetpolitik är Sveriges medelstora städer i norr men främst i söder. Residensstäderna får ungefär 10 000 kr mer per invånare än andra kommuner. De som förlorar på omfördelningen är framför allt Malmö, Göteborg och små kommuner i södra Sverige.
Det framgår av en delrapport från Expertgruppen för regional utveckling (ERU)(Ds I 1987:6), vari de statliga resursöverföringar, som är av betydelse för infrastruktur och arbete kartläggs. Forskargruppens fortsatta arbete går ut på att syna resursöverföringarnas effekter och effektivitet.
Att kora ''vinnare '' och ''förlorare'' enbart på dessa siffror ger naturligtvis inte hela verkligheten, men den analysen behöver inte göras här.
Arbetslinjen
Den öppna arbetslösheten i Sverige är låg; i december 1990 uppgavs den vara 1,8%. De som i övrigt -- med ett mer normaleuropeiskt system -- skulle varit arbetslösa får utbildning eller arbete; detta ger en nettosubvention, som är mindre än motsvarande arbetslöshetsersättning. All erfarenhet talar för att arbetslöshet är psykiskt nedbrytande, delvis beroende på kulturella normer, delvis på att vi lärt oss att obetingat tro på och fylla kraven på den orealistiska ekonomiska tillväxten. -- Det finns ingenting som tyder på att det finns för mycket eller för väl utbildad arbetskraft i dag; däremot mycket som tyder på motsatsen. Dessutom ger stödjobben även på kort sikt ofta ett bidrag till den samlade produktionen, som kostar mindre än lönen.
Det ligger naturligtvis i allas intresse att subventionen för att skapa och behålla ett arbete blir så låg som möjligt. Om kostnaden för subventionen närmar sig eller överstiger lönekostnaden/arbetslöshetsersättningen bör nya alternativ undersökas.
I en undersökning av alla lokaliseringsstödsärenden mellan 1975 och 1985 visade det sig att subventionskostnaden i genomsnitt för ett ytterligare erhållet årsarbete var 120 000 kr, alltså nästan hela lönekostnaden. Det sticker i ögonen när ett stödföretag går i konkurs efter ett par år och lämnar efter sig maskiner som inte tycks kunna användas till något annat och som kostat mer än vad som betalats i lön eller erhållits i intäkter. Den som tjänar på det hela är firman, troligen i södra Sverige eller utomlands, som sålt maskinerna. Minst lika irriterande är det när ett vägarbete avsiktligt fördröjs och bedrivs med ålderdomliga metoder för att jobben skall vara länge, samtidigt som behovet av väginvesteringar är större på annat håll.
Förenkla stödsystemet
Följden av att det finns så många stödformer och aktörer blir att de stöd och stödformer som finns, blir kvar onödigt länge. Därmed blir de ett hinder för nytänkande och förbättringar. Stödsystemet behöver förenklas.
Utvärdering och uppföljning
Utvärderingar har gjorts, t ex av transportstödet, som visar sig inte fungera. Då formulerar man om målen i stället för stödet! Så får det inte fortsätta! Vi föreslår -- låt tusen blommor blomma i form av praktiska försök, som leder fram till mera kunskap och erfarenheter, som kan användas i nya försök -- i stället för att utreda mer för byrålådan.
Om hjälpen inte fungerar.
.
.
När man inte kan finna projekt, som fungerar som det var tänkt, dvs att med hjälp av en ekonomisk extraknuff alstra långsiktigt bestående lönsam produktion och lönearbete i glesbygd, när alternativen kostar lika mycket som lönen -- då kan både vanlig och ovanligare tjänsteproduktion vara ett utmärkt alternativ. De stora belopp som omfördelas utöver regionalpolitikens anslag genererar framför allt extra jobb i kommunal service och statlig tjänsteproduktion. Varför inte använda en del av dessa pengar till nya sorters tjänster, som också svarar mot ett nationellt behov? T.ex.:Landskaps- och kulturvård.Miljöbevakning och miljövård. Överlevnadskurser på bred bas, i teori och praktik. Turism, som inte bygger på tidsfördriv och underhållning, utan på självverksamhet och kontaktskapande. Småskaligt och varsamt jordbruk både för födans skull och för att bevara djur och växter på ''öar i våra hav av exploaterad jord''.BilpoolerVård- och utbildningskooperativEkobyar och kärngårdar i samarbete
Stöd till projekt som dessa är inte detsamma som att ge kravfria pengar. Vissa specificerade verksamheter beställs och skall genomföras. Allra helst skall förslag till verksamheterna komma från dem som skall genomföra projekten, som då har kravet på sig att planera sitt åtagande väl. Arbeten som dessa passar bra för många på landsbygden, som är vana -- till skillnad från stadsbefolkningen -- att arbeta på eget ansvar. Projekten är dessutom en god grogrund för unga att träna sig ta eget ansvar och öva upp sin kreativitet.
I och utanför glesbygden
I nästa delrapport i ERU-projektet (Geografin i den ekonomiska politiken) visas några kalkyler som tyder på att statliga resurser kan omfördelas på ett sätt som sysselsätter fler arbetslösa i hela landet och samtidigt ger mer utrymme för mer långsiktigt verkande satsningar i regionalpolitiskt prioriterade områden. Dessa resurser kan investeras inom de viktiga områdena utbildning, infrastruktur, kultur och miljövård i vid bemärkelse. Även här är det decentraliserade ansvaret för idé och handling mycket viktigt.
Många exempel på sådana insatser finns presenterade i andra av miljöpartiet de grönas motioner.
Inte bara försörjning
Med insatser av det slag som vi nämnt här kommer glesbygd och landsbygd inte bara att få utökade möjligheter till försörjning utan också en större trivsel och tillgång på en mångsidig arbetsmarknad, både för kvinnor och män. Det allvarligaste långsiktiga strukturproblemet för både mindre och avlägsnare orter är inte förlusten av arbeten i gamla basnäringar; det är i stället att de inte erbjuder främst unga kvinnor en livsmiljö, som gör att de vill bo kvar. När man kan finna sin utkomst i fria och trivsamma former i landsbygdens attraktiva miljö behöver ingen hitta på något som så förstör våra ''humanresurser'' och ökar vår och vårt lands sårbarhet som att pensionera hela vår svenska glesbygd.
Decentralisera beslutsfattandet
I vår tid har människorna tillräckligt med kunskap och/eller goda möjligheter att skaffa fram de fakta som behövs för att själva avgöra vilka vägar man kan välja till den framtid man vill ha. Det som saknas mest är möjligheten och kanske ovanan att få ta framtiden i egna händer; vi har länge invaggats i tron på att myndigheterna vet och kan bäst -- att det är tryggt att bli omhändertagen, att slippa ta ansvar.
Vi bör decentralisera beslutsfattandet så långt det går, till läns- och kommunnivå, till tätorts- och bynivå, ja kanske till ännu mindre enheter beroende på verksamhetens art.
Här som på så många andra områden måste vi förbättra samarbetet mellan ''fotfolk'' och myndigheter för att lösa våra samhällsproblem på bästa och billigaste sätt.
Samarbetet måste också förbättras mellan kommunerna, mellan tätorter och landsbygd. Det är ett oskick, som existerar t.o.m. på högsta nivå, detta att dra onödiga gränser mellan grupper, som ofta skulle behöva samarbeta för att nå ett bättre och snabbare resultat.
För att förverkliga de här skisserade idéerna om att decentralisera projekt för företagande i glesbygd föreslår vi att ERU får i uppdrag att välja ut kommuner, socknar, byar etc. i glesbygdsområden, lämpliga som självständiga och ansvarstagande ''försökssubjekt''. Härvid bör ej glömmas några ''udda'' glesbygder, som de i södra Östergötland, i Småland och Blekinge. Denna inledande planering kan rymmas inom ERUs i budgeten givna ramar. Följande år krävs troligen högre anslag, när försöken lämnar planeringsstadiet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att ERU får i uppdrag att planera praktiska försök med decentraliserat glesbygdsstöd i enlighet med vad i motionen anförts och att samordna de många formerna och aktörerna i stödsystemet till färre.
Stockholm den 21 januari 1991 Anna Horn af Rantzien (mp) Krister Skånberg (mp) Kjell Dahlström (mp)