Efter ett antal år med positiv utveckling av sysselsättningen i Värmlands län blev 1990 ett sämre år. Varslen ökade och omfattade för hela året ca 1 000 personer.
Arbetslösheten för länet i dess helhet uppgick i december 1990 till 2,5 %. Kommuner som Hagfors och Munkfors har arbetslöshetstal som tillhör de allra högsta i landet. Särskilt för kvinnor och ungdomar kan arbetsmarknadssituationen nu komma att bli mycket besvärlig.
Svag befolkningsutveckling
Konjunkturnedgången avspeglas i befolkningsutvecklingen under år 1990. Befolkningsökningen har halverats sett i relation till utvecklingen under år 1989. Nettoinflyttningen är mindre än hälften av förra årets. Det är nettoinflyttningen från utlandet som svarar för ökningen. Så har det varit under hela 1980-talet. Värmlands län har netto förlorat ca 2 000 personer till övriga landet under det gångna decenniet. Bland länets kommuner är det främst Bergslagskommunerna som drabbas.
Industrin minskar
När det gäller sysselsättningen i länet kan vi konstatera att industrins betydelse minskar. År 1988 svarade industrisysselsättningen för endast ca 25 % av den totala sysselsättningen. Nära 35 % av de sysselsatta i länet fanns inom den offentliga sektorn. En stor del av sysselsättningen i länet bestäms således av de politiska beslut som fattas av riksdag och regering och inom kommuner och landsting.
Den fortsatta nedgången i sysselsättningen inom industrin kan komma att medföra svårigheter i länet. Svårigheterna kommer sannolikt att öka för de Bergslagskommuner som redan i dag har de största problemen. Till detta kommer att omstruktureringen bland underleverantörerna till bilindustrin skapar svåra sysselsättningsproblem inom kommunerna i framför allt västra delen av länet.
Fjärrstyrning
En särskild svårighet är den ökade fjärrstyrningen av industrin i länet. Till bilden hör att flera av de större företagen i länet numera är i utländsk ägo. Detta förhållande innebär en extra osäkerhet vid förändringar som tvingas fram av strukturproblem inom näringslivet. Fjärrstyrningen försvårar möjligheterna till kontakter mellan å ena sidan företagens ägare och å andra sidan kommuner, länsmyndigheter och fackliga organisationer.
Det finns i det här sammanhanget anledning att ställa krav på att de statliga myndigheterna inte förändrar sin organisation så att även det leder till beslutsfattande på orter utanför länen. Vi motsätter oss av detta skäl vägverkets förslag till ändrad distriktsindelning för den statliga väghållningen. Det är nödvändigt för sektorssamordningen att distrikten överensstämmer med länen. Vi oroar oss också för de förändringar som sker inom skolverket och tullverket.
Starka och svaga orter
Länet har en välutvecklad centralort i Karlstad. Det är allvarligt att sysselsättningen i Karlstadsregionen emellertid inte har kunnat växa och breddas i en sådan omfattning att det kunnat kompensera nedgången i övriga delar av länet.
Flera av de orter i länet som är utsatta när det gäller sysselsättningen ligger på ett sådant avstånd från mer expansiva områden att daglig arbetspendling inte är möjlig. Arbetsmarknadens begränsade differentiering i dessa orter gör det särskilt svårt att där rekrytera arbetskraft med särskilda kunskaper och erfarenheter.
Det öppna landskapet
Den varierade landskapsbilden i länet med öppna dalgångar och skogklädda höjder är en förutsättning för turismen men också för glesbygdsboendet och verksamheten på landsbygden över huvud taget. De förändrade villkoren för jordbruket gör det efter hand svårare att slå vakt om det öppna landskapet. Detta problem måste uppmärksammas i högre grad än hittills.
Alternativa odlingsformer och grödor bör stödjas och teknikutveckling för mer småskaliga verksamheter bör intensifieras.
Energi och miljö
För att klara en omställning inom energisektorn och inom jordbruket finns det ett starkt intresse att utveckla ett energisystem byggt på biobränslen. Värmlands län är genom sin tradition och kunskap inom näringslivet väl lämpat för ett sådant utvecklingsarbete. Ett ambitiöst forsknings- och utvecklingsarbete har redan börjat ta form i länet.
En övergång till ett energisystem baserat på biobränslen skulle ge flera positiva effekter i länet. De skulle kunna underlätta strukturomställningen inom jordbruket. Verkstadsindustrin och servicenäringarna skulle få möjligheter att bygga upp en kompetens som skulle kunna ge tillskott av arbetstillfällen.
Omställningen till biobränslen kommer att ställa krav på en väl fungerande infrastruktur. Ett ökat transportarbete mellan energiproducenter och energikonsumenter kan förväntas. Det är viktigt att finna former för transporter av bränslet som tar hänsyn till belastningen på miljön. Järnvägen kommer här att kunna spela en viktig roll för transportarbetet.
Resurser till det regionala utvecklingsarbetet
Lågkonjunkturen kan komma att medföra stora problem i länet. För att utveckla en motståndskraftig näringslivsstruktur måste länets problem ges uppmärksamhet i regeringens och de centrala myndigheternas regionalpolitiska överväganden. Resurser måste tillföras så att utvecklingsarbetet i länet kan bedrivas med oförminskad kraft.
Vi anser det nödvändigt att reformarbetet inom den statliga sektorn planeras och utformas på ett sådant sätt att det inte får negativa konsekvenser för sysselsättningen i länet. Vi motsätter oss som redan framgått det förslag till ändrad distriktsindelning som vägverket har lagt fram. Det finns tvärtom anledning att pröva hur det i den kommande strukturförändringen av den statliga administrationen går att överföra arbetstillfällen till centrala och regionala myndigheter i Karlstad och till lokala myndigheter i hela länet.
Invandringen
Som framgår av den tidigare redovisningen har invandringen till länet varit avsevärd under 1980-talet -- ca 6 000 personer. Dessa människor är ofta välutbildade och vill arbeta i sitt nya hemland. Det är därför angeläget att resurser ges till länet så att invandrarna snabbt kan komma in på arbetsmarknaden.
Lokaliseringsstödet
Lokaliseringsstödet har mycket stor betydelse för förnyelsen och utvecklingen av näringslivet i länet. Den ökade decentraliseringen till länsstyrelserna av beslutanderätten har effektiviserat verksamheten. Samtidigt har emellertid villkoren försämrats genom att stödandelen minskat och lånemöjligheten tagits bort. Förändringarna gjordes bl.a. mot bakgrund av en lång högkonjunktur med god lönsamhet och stora investeringar. Bankerna var också mycket expansiva och beredda att ta relativt stora risker.
Företagen -- särskilt de mindre -- upplever nu en annan inställning hos bankerna till finansiering av drift och investeringar. Till detta kommer utvecklingsfondernas minskade möjligheter att lämna krediter. Samtidigt försämras lönsamhet och självfinansiering i företagen på grund av bl.a. lägre efterfrågan på produkterna. Försämringen av finansieringsmöjligheterna innebär därför ett hinder för satsningar på förnyelse och utveckling. Dessa frågor måste därför noga följas så att en förbättring av villkoren för lokaliseringsstödet i tid kan genomföras.
Person- och godstransporter
För att näringslivet i länet skall kunna utvecklas krävs väl fungerande person- och godstransporter. Det värmländska näringslivet är i hög grad exportinriktat och behovet av internationella kontakter ökar fortlöpande.
Det är därför av största vikt att de värmländska företagen snabbt kan nå centra i Europa och de större städerna i Sverige med dagsbesök. Detta kräver goda flygförbindelser. Särskilt viktiga är de i dag fungerande förbindelserna från Karlstad till Stockholm och Köpenhamn. Det är också angeläget med direktlinjer till Göteborg och Oslo.
En utveckling av flyget till och från Värmland kräver en ny länsflygplats. Nyligen har en ansökan om tillstånd för en flygplats vid Mellerudstorp inlämnats till koncessionsnämnden för miljöskydd.
För de interregionala kontakterna spelar också järnvägsförbindelserna en stor roll. Därför måste trafiken till och från Värmlands län anslutas till snabbtåglinjen Stockholm--Göteborg. Vidare bör förbindelserna mot Göteborg och Oslo förbättras. För att detta skall bli möjligt är det angeläget att Banverket tilldelas de medel som gör det möjligt att åstadkomma ett järnvägsnät som svarar mot dagens och morgondagens behov.
Ökade järnvägsinvesteringar kommer knappast att kunna finansieras via statsbudgeten. Det är därför nödvändigt att överväga andra finansieringsmöjligheter och att förslaget om en infrastrukturfond förverkligas. Vi förutsätter att även vårt län får sin beskärda del av medel ur nämnda infrastrukturfond.
Ett bra vägnät är en viktig förutsättning för de värmländska företagens konkurrenskraft. Anslagen för vägbyggande i Värmland innebär att många angelägna projekt inte kommer att kunna genomföras inom överskådlig tid. Detta leder till att vägstandarden successivt kommer att försämras.
Den tekniska utvecklingen på teleområdet går mycket snabbt. Det är nödvändigt att televerket vid utbyggnaden av telenätet också ges ett regionalpolitiskt ansvar i enlighet med de förslag som post- och teleutredningen lämnat.
Allmänt om högskoleutbildningen
Högskoleutbildning och forskning lämnar viktiga bidrag till en god utveckling av näringsliv och samhälle. Genom högskoleutbildning kan bl.a. stöd erhållas för arbetskraftens kompetensutveckling.
Särskilt i tider av vikande konjunkturer är det viktigt att förstärka utvecklingspotentialen genom att ge möjlighet till utbildning inom bl.a. högskolan. Fort- och vidareutbildning genom fristående kurser blir det medel som i första hand blir aktuellt. Numera finns det väl utvecklade metoder för olika former av distansutbildning. Det gör det möjligt att snabbt ordna högskoleutbildning på orter där det behövs på grund av arbetslöshet och vikande konjunkturer.
Värmland med sin höga arbetslöshet är ett län där en systematiskt genomförd verksamhet med fort- och vidareutbildning lokalt skulle kunna få en tydlig positiv effekt både på kort och lång sikt. En sådan verksamhet bör sättas igång omedelbart.
Det är viktigt att Högskolan i Karlstad ges resurser så att den kan utvecklas till ett kraftcentrum i länet för utbildning och forskning.
Annan utbildning
Gymnasieskolorna är mycket viktiga för möjligheterna att utveckla länets olika delar. Det är nödvändigt att eleverna kan erbjudas attraktiva utbildningslinjer. Detta kommer att kräva en förbättrad samverkan mellan gymnasieskolorna. Ett intensivare samarbete håller också på att utvecklas med skolor i angränsande län.
Bergsskolan i Filipstad, Rikssågverksskolan i Skoghall och Gammelkroppa skogsskola är viktiga utvecklingscentra inom sina branscher. Även dessa skolor måste få fortsatt stöd så att de kan utvecklas och ligga väl framme i teknikutvecklingen. I detta sammanhang bör också framhållas att fortsatt uppmärksamhet måste ägnas de s.k. teknikcentra som har växt upp i länet.
Laxfond Vänern
Sedan några år pågår i Vänerlänen ett arbete -- Laxfond Vänern -- för att bevara och utveckla bestånden av Vänerns unika stammar av lax och öring. Förutsättningar för en betydande utveckling av sportfisket och förbättrade villkor för yrkesfisket kommer därigenom att skapas. För att en sådan utveckling skall bli möjlig krävs att fiskebestämmelserna anpassas så att de inte motverkar ambitionerna att utveckla Vänernfisket. Från fiskevårdssynpunkt är det viktigt att bevarandefrågorna beaktas så att de ursprungliga fiskstammarna ges möjlighet att överleva. En annan viktig fråga för att laxfonden långsiktigt skall tryggas är finansieringen. En framtida stabil ekonomi kräver ett statligt engagemang. I detta sammanhang bör även utredas om en särskild laxfiskeavgift för Vänern skall införas.
Kulturen
Kulturen har i riksdagens beslut om regionalpolitiken för 1990-talet uppmärksammats som ett viktigt inslag i det lokala och regionala utvecklingsarbetet. Med sin kulturella tradition bör enligt vår uppfattning Värmland vara idealiskt att göra till ett experimentområde där man studerar hur en satsning på kulturen påverkar regionens utveckling.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av regionalpolitiska insatser i Värmlands län.
Stockholm den 24 januari 1991 Magnus Persson (s) Kristina Svensson (s) Jarl Lander (s) Lisbeth Staaf-Igelström (s)