Målen för regionalpolitiken är att ge alla människor, oavsett var de bor i landet, tillgång till arbete, service och en god miljö. Den regionalpolitiska proposition, som regeringen lade fram för riksdagen våren 1990, innehöll en rad för Jämtlands län positiva förslag. Det gamla år efter år upprepade kravet från centerpartiet om sänkta arbetsgivaravgifter i inlandet fanns med i propositionen och föreslogs gälla de områden, som omfattas av stödområde 1. Tyvärr gäller inte de sänkta avgifterna all privat näringsverksamhet. Så t.ex. uteslöts jord- och skogsbruk, verkstäder och lanthandeln, vars hårt arbetande företagare inte kom med i de ökande möjligheternas rad. Detta är enligt min mening otillfredsställande. All privat näringsverksamhet skall omfattas av de sänkta arbetsgivaravgifterna, vilket bör ges regeringen till känna.
Det saknades förslag om vattenkraftspengar till el- kraftsproducerande kommuner och län, något som inte heller detta budgetår finns med i regeringens förslag. Detta är oroande och otillfredsställande.
Jag hänvisar till min särskilda motion i detta ärende avlämnad tidigare nu under allmänna motionstiden. Där kräver jag att riksdagen beslutar att 1/2 öre/kWh producerad vattenkraftsel återförs till de vattenkraftsproducerande kommunerna och att 1/2 öre/kWh återförs till länet, där de vattenkraftsproducerande kommunerna ingår. Jag föreslår också att dessa pengar skall utbetalas den 1 juli 1991.
Goda kommunikationer är en förutsättning för regional utveckling och balans. Detta gäller i hög grad Norrlands inland, där kommunikationernas standard är helt avgörande för möjligheterna att utveckla näringslivet. Resurserna till väginvesteringar och vägunderhåll i Jämtlands län är mycket otillräckliga och jag saknar i årets budgetproposition kraftfulla insatser från regeringen vad gäller detta viktiga område. Krav och förslag på insatser för vägar och kommunikationsmöjligheter i Jämtlands län har jag framfört i en särskild motion lämnad nu under allmänna motionstiden. Jag hänvisar till denna motion.
Stödområdesindelning
Bräcke kommun
I samband med den nya stödområdesindelningen placerades Bräcke kommun överraskande i stödområde 2. Detta har medfört synnerligen negativa konsekvenser för viktiga delar av kommunens näringsliv. Kommunen har de senaste åren förlorat två större företag, Stora Kopparbergs boardfabrik i Pilgrimstad samt Norrlandshus trähusfabrik i Bräcke. Dessa anläggningar hade vardera ett 100-tal anställda. För att stimulera näringslivet och åstadkomma nya arbetstillfällen har stora satsningar gjorts av kommunen. Förväntade positiva effekter av alla dessa insatser uteblir nu beroende på den olyckliga placeringen i stödområde 2. Därför bör Bräcke kommun nu föras till stödområde 1, vilket bör ges regeringen till känna.
Åre kommun
Åre kommun hamnade i den nya stödområdesindelningen i stödområde 2. Åre jämfördes då med industri- och turistkommuner i t.ex. Bergslagen, som ligger betydligt närmare Europa-marknaden.
Åre kommun är till ytan stor och har betydande glesbygdsproblem. Befolkningsutvecklingen i Åre församling kan synas som gynnsam, men det beror på att många som säsongsarbetar inom turistnäringen är kyrkoskrivna i församlingen, men betalar skatt på annan ort.
Det är angeläget för Åre kommun att få höra till stödområde 1 av flera skäl:
Den arbetskraftsintensiva turismnäringen är lika beroende av den sänkta arbetsgivaravgiften och andra stödåtgärder som andra jämförbara konkurrentområden. Turismnäringen i Åre kommun har låg lönsamhet.
Industri- och tjänstenäringen i Åre kommun är beroende av samma utvecklingsmöjligheter som övriga landet. Detta för att skapa ett differentierat näringsliv inom kommunen något som absolut inte ges med förslagen i propositionen. Ett exempel är mineralverksamheten i fjällregionen, som hamnar i ett mycket ogynnsammare läge än företag i omgivande kommuner.
Det är inte lättare att bedriva traditionellt näringsliv inom Åre kommun jämfört med övriga kommuner i inlandsregionen. Åre kommun bör föras till stödområde 1. Detta bör ges regeringen till känna.
Krokoms kommun
Liknande starka och belysande argument kan översättas på förhållandena i Krokoms kommun.
Rödön, Näskott, Aspås och Ås undantogs från att Krokoms kommun fördes till stödområde 1. Detta kan jag inte acceptera. Jag föreslog i en motion till riksdagen 1990 att hela Krokoms kommun skulle föras till stödområde 1. Jag har samma uppfattning idag och hela Krokoms kommun bör föras till stödområde 1. Detta bör ges regeringen till känna.
Östersunds kommun
Gränserna för vilka områden som skulle räknas in i stödområden drogs på ett sådant sätt som är långt från hur verkligheten ser ut. En stor del av landsbygden i Östersunds kommun har klart sämre läge än centrala Östersund. Detta sämre läge innebär stora nackdelar för ett företagande, som skulle ge arbetstillfällen och innebära möjligheter för folk att bo kvar eller flytta till bygden. Ett par typiska sådana landsbygdsområden inom Östersunds kommun är Näs och Häggenås socknar. I Häggenås har ett flertal lyckade satsningar gjorts av ortsborna själva -- inte minst inspirerade av landsbygdskampanjen. Bysbon i byn Högarna är ett sådant exempel på idérikedom, sammanhållning och hårt arbete för sin bygds framtid. Andra exempel rör Näs-Fåkerbygden där bygdens folk på olika sätt också försöker att klara sin existens och där arbetsmarknaden är liten och begränsad till serviceyrken, typ affär och åldringsvård. En såg ger också ett antal arbetstillfällen.
I enlighet med vad jag framförde i en motion till riksdagen 1990 anser jag också nu att Häggenås och Näs församlingar inom Östersunds kommun bör föras till stödområde 1. Detta bör ges regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att de sänkta arbetsgivaravgifterna i stödområde 1 skall omfattas av all privat näringsverksamhet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Bräcke kommun skall föras till stödområde 1,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Åre kommun skall föras till stödområde 1,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att hela Krokoms kommun skall föras till stödområde 1,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Häggenås och Näs församlingar inom Östersunds kommun skall föras till stödområde 1.
Stockholm den 23 januari 1991 Stina Eliasson (c)