Regionalpolitiken har påtagligt påverkat möjligheterna till arbete och boende i de sju skogslänen. Det är därför viktigt att regeringen successivt flyttar fram positionerna i regionalpolitiken.
Politik och demokrati tar sikte på att förändra människornas villkor. I skogslänen gäller detta särskilt rätten till arbete i den egna orten eller regionen. Vi pläderar inte för ett statiskt samhälle där alla människor alltid kan eller vill bo och arbeta på samma ort livet ut. Men vi hävdar att alla kommuner i skogslänen har utvecklingsmöjligheter. Demokratin och politiken är de instrument som kan ge de nödvändiga förutsättningarna. Det gäller i kommunikationer, utbildning, teknikutveckling, kultur m.m.
Kopplingen mellan demokratin och regionalpolitiken blir särskilt tydlig i skogslänen. Förmår inte regering och riksdag att styra de viktiga förutsättningarna för arbete och boende -- förlorar demokratin i tilltro hos människorna.
Varken storstad eller skogslän skulle tjäna på en våg av stora avflyttningar och koncentration. Överhettningen i Stockholmsregionen har indikerat hur kostnaderna stiger i hela ekonomin och folkhushållet.
Det är därför viktigt att regionalpolitikens huvudmål -- regional balans -- lyfts fram i inrikespolitiken under 1990- talet. Europasamarbetet och närmandet till EG får heller inte innebära att Sverige släpper sina regionalpolitiska ambitioner. Europasamarbete måste innebära att de förutsättningar som finns i skogslänen bättre tillvaratas och utvecklas.
Bättre statistik och resultatuppföljning
I tidigare motioner har vi påvisat behovet av bättre beslutsunderlag och resultatuppföljning i regionalpolitiken. Detta behov kravstår.
För att åstadkomma likvärdiga förutsättningar i infrastrukturen behövs fakta om hur dagssituationen ser ut i tillgången på kommunikationer m.m.
Fakta skulle också behövas om storstadstillväxtens för- och nackdelar.
Statistiska centralbyrån, SCB, påpekar också att det inte finns några särskilda anslag för området regionalpolitik.
På grund av den stora vikt som läggs vid mätbara fakta, är det av stor vikt att relevant statistik utvecklas, som grund för regionalpolitiken.
Satsningar på infrastrukturen
De senaste årens erfarenheter säger oss att satsningar i infrastrukturen får allt större betydelse för regional utveckling.
Det är oroande att se planer och krav på en koncentration av investeringar till vissa områden, bl.a. Stockholmsregionen. Skogslänens situation måste lyftas fram. En rättvis fördelning av investeringar på det här området är nödvändigt för att uppnå målet regional balans.
Utlokalisering av tjänsteföretag
De senaste åren har visat att ny teknik gör det möjligt att utlokalisera tjänsteföretag till skogslänen. Företagens erfarenheter är också genomgående positiva. Personalomsättningen hålls nere, lokalkostnaderna m.m. är konkurrenskraftiga.
Försäkringsbolagen har en väl utbyggd datorverksamhet i sina företag. Man kan skilja mellan drift och utveckling av dataverksamheten. Det borde inte finnas några hinder för försäkringsbolagen att utlokalisera driften av sin dataverksamhet till skogslänen. Därför bör regeringen i sin regionalpolitik ta upp frågan med försäkringsbolagen.
Utlokalisering av statlig verksamhet
Både den statliga verksamheten och den regionala utvecklingen gynnades av de statliga utlokaliseringarna på 1970-talet.
Nu finns därtill en utvecklad teknik i data- och telekommunikationerna. Högskoleutbildningen byggs nu också ut. Detta talar för att en politik för utlokalisering av statlig verksamhet nu bör kunna förverkligas.
Regeringen signalerar rationaliseringar och bantningar inom den statliga förvaltningen -- omfattande omkring 10 %.
Det borde vara möjligt att bättre klara bantningarna i statsförvaltningen med hjälp av decentraliseringar och utlokaliseringar. Målet för den statliga verksamheten domineras av välfärdsinsatser som förverkligas ute i kommuner och landsting.
Mål, utvärderingar och strategiska beslut behöver fattas centralt. Däremot inte löpande verksamhet i förvaltningsmyndigheterna eller i affärsverken. Med strategin centrala myndigheter för mål och resultatuppföljning och regionalt utlokaliserad drift skulle positivt vitalisera statsförvaltningen.
Det är också möjligt att ringa in större orter i skogslänen som har en omgivning och struktur som skulle passa en utlokalisering av ett antal statliga myndigheter.
Samordnad offentlig service
I tidigare riksdagsmotioner har vi påvisat behovet av samordnad offentlig service. Glesbygdsdelegationen har stött flera projekt och redovisar positiva erfarenheter. Mot den bakgrunden borde nu en generell politik formas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förändringar av regionalpolitiken i skogslänen.
Stockholm den 24 januari 1991 Bo Holmberg (s) Ove Karlsson (s) Inger Hestvik (s) Axel Andersson (s) Nils-Olof Gustafsson (s) Roland Brännström (s) Britta Sundin (s) Sten-Ove Sundström (s) Magnus Persson (s)