I propositionen föreslås att patientavgift inom företagshälsovården inte får tas ut efter den 1 januari 1993. Av propositionen framgår dock att stor oenighet rått bland såväl arbetsgruppens ledamöter som bland remissinstanserna om dess borttagande. Idag är det huvudmannen för respektive företagshälsovårdsenhet som avgör patientavgiften. Under 1989 tog ungefär varannan företagshälsovårdsenhet ut patientavgift.
Vi delar uppfattningen att företagshälsovården ska arbeta förebyggande och medverka vid arbetsanpassning och rehabilitering. Men vi ser inget motsatsförhållade till detta synsätt även om patientavgift framdeles tas ut. I likhet med arbetsgruppens minoritet och flera remissinstanser har vi den uppfattningen att andelen sjukvård snarare kommer att öka än minska om möjligheten att ta ut patientavgift slopas.
Läkarna borde enligt vår mening även framdeles ha den friheten att meddela medicinsk rådgivning vid företagshälsovårdsenheterna. Ett borttagande av möjligheten att ta ut patientavgift kan komma att tvinga fram att ett särskilt bolag för den medicinska delen byggs upp vid sidan om för att täcka in de kostnader som den medicinska rådgivningen åsamkar.
Förslaget om att förbjuda uttag av patientavgift bör enligt vår mening avslås och nuvarande ordning bibehållas, dvs. att huvudmannen vid respektive företagshälsovårdsenhet även i fortsättningen får avgöra om patientavgift ska tas ut eller ej.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen avslår propositionen 1990/91:140 i den del som omfattar patientavgiften.
Stockholm den 16 april 1991 Stina Gustavsson (c) Kersti Johansson (c)