Blekinge -- en regionalpolitisk utmaning
Utvecklingstendenserna för Blekinge de senaste åren har såväl positiva som negativa sidor.
Till det positiva kan räknas att befolkningsutvecklingen vände till plussiffror för första gången sedan 1975, att högskolan Karlskrona/Ronneby startade 1 juli 1989, att det första havsbaserade vindkraftverket har startats, att spirande kontakter har tagits med andra Östersjöstater, att beslut tagits för att behålla och upprusta Blekinge kustbana.
Till det negativa hör den regionala obalansen med en näringslivsstruktur som inger farhågor när ekonomin går in i en konjunkturnedgång. Varje vecka läggs nu varsel om uppsägningar. Blekinge är ett län med en industristruktur som först drabbas av konjunkturnedgång. Bedömningar från länsarbetsnämnden pekar på en arbetslöshet på 6 % efter semestern 1991 och för ungdomar upp till 15 %.
Blekinge har många goda förutsättningar för att utvecklas. I Blekinge finns attraktiv natur, tät ortsstruktur längs kusten och goda boendemiljöer och dessutom lägesmässiga förutsättningar för att fungera som en kommunikationsknutpunkt i Östersjön när det geopolitiska läget ändras i Östersjöområdet och Centraleuropa.
Länsstyrelsen i Blekinge har 1989 tagit fram en vision, ''Blekingevision, transporter och samhällsfunktioner'', med en tidshorisont på 20 år. I visionen tecknas en bild av Blekinge som ett attraktivt storstadsalternativ med differentierat näringsliv, robust arbetsmarknad med goda valmöjligheter och en god boendemiljö, en knutpunkt för kommunikationer och transporter i ett län med hög kompetens- och kunskapsnivå. Detta skall inte behöva vara en utopi. För att Blekinge skall kunna uppfylla dessa roller erfordras en väl genomtänkt regional utvecklingsstrategi för kommunikationer, näringsliv, utbildning och arbetsmarknad.
Regionalpolitikens mål
Den aktiva lokaliseringspolitik som inleddes i mitten av 1960-talet innebar att man införde statligt ekonomiskt stöd för att påverka industrins lokalisering. Vid en samlad utvärdering av de senaste årtiondenas regionalpolitik måste man ställa sig tveksam till i vilken utsträckning som målet har uppfyllts. Den alltmer tydliga tendensen är att den industriella utvecklingen och befolkningskoncentrationen har skett och fortfarande sker i de tre storstadsområdena.
Norrlands inland, skogslänen, Bergslagen och Sydostsverige har hamnat i skuggan av denna utveckling. Av flera skäl, t ex miljömässiga, sociala och trafikekonomiska, borde Sverige stå på flera ben, varav ett bör vara Blekinge (Sydostsverige) i strävan att uppnå regional balans.
De övergripande målen för regionalpolitiken säger att människor oavsett var de bor i landet skall ges tillgång till arbete, service och en god miljö. Vid riksdagsbehandlingen våren 1990 av regeringens proposition (1989/90:76) om regionalpolitik för 90-talet så preciserades målsättningen bland annat med att politiken skall främja en rättvis fördelning av välfärden mellan människor i olika delar av landet, en balanserad befolkningsutveckling så att en betydande valfrihet i boendet åstadkommes samt att produktionen sker rationellt, varigenom en god ekonomisk tillväxt kan uppnås. Regionalpolitiken skall således främja rättvisa, valfrihet och ekonomisk tillväxt.
De regionala problemen kan formuleras utifrån olika utgångspunkter. Det går att beskriva problembilder med hjälp av befolkningsutvecklingen, arbetsmarknadssituationen eller med mått på olika servicefunktioner, t ex tillgång till utbildning för ungdomar och vuxna. Vilken utgångspunkt vi än tar så är Blekinge missgynnat. Förhållandet gäller hela Sydostsverige (Kronoberg, Kalmar och Blekinge län).
Näringsliv
Blekinges näringslivsstruktur karakteriseras av en hög industriandel och markant storföretagsdominans med klar exportinriktning. Erfarenheterna från 1970- och 80-talen visar att Blekinge är känsligt för både strukturförändringar och konjunktursvängningar. Under 1990-talet kan en fortsatt nedgång i industrisysselsättningen väntas. Länsstyrelsen har i sin prognos beräknat att cirka 2 500 industriarbetstillfällen kommer att försvinna i länet fram till 1996. Vissa av länets industriföretag är verksamma i sysselsättningsintensiva branscher med mogna produkter och här förutses en fortsatt tillbakagång. Det stora bilindustriberoendet inger särskilda farhågor. (Vi nås nu i dagarna av besked om ytterligare nedskärningar inom bilindustrin.) Även med en växande produktion kommer sysselsättningen att minska inom industrin genom förbättrad produktionsteknik och ökad produktivitet.
Även med en ökad tjänstesektor som recept för att kompensera nedgången inom de varuproducerande näringarna så kommer betydande inomregionala obalanser att uppstå. Försvarssysselsättningen kommer sannolikt att fortsätta nedåt i Karlskrona kommun. Bilindustrins nedgång väntas ge negativa effekter på sysselsättningen i Olofströms kommun. De areella näringarnas nedgång ger negativa effekter i Sölvesborgs kommun.
Blekinge har goda förutsättningar att få till stånd bra relationer med övriga Östersjöstater. Karlskrona som i slutet av 1700-talet var Sveriges största stad som knutpunkt i den svenska flottan, skulle i framtiden återigen -- men i fredliga sammanhang -- kunna bli en knutpunkt i Östersjön. Några områden för dessa samarbetssträvanden kan vara miljöområdet, inom energi- och miljöteknik och olika handelskontakter med färjeförbindelser. Högskolan i Karlskrona/Ronneby kan få en betydande roll att utveckla energi- och miljöteknisk forskning.
En annan viktig förutsättning är att länet får god tillgång på moderna kommunikationer såväl till och från Östersjöländerna som utvecklade transportstråk inom Sverige till och från Blekinge.
Det är nödvändigt att kraftfulla strukturella insatser görs för att vända utvecklingen i Blekinge. Det gäller dels att minska beroendet av storföretagen genom satsningar på utveckling av medelstora och små företag inom många branscher. Dels att skapa en långsiktig robust och samtidigt dynamisk arbetsmarknad genom strategisk utlokalisering av statlig verksamhet och satsningar i tjänstesektorn. Särskild vikt måste läggas vid att skapa fler arbetstillfällen för kvinnor.
Befolkningsutvecklingen -- arbetskraftstillgång
Blekinge har sedan 1975 haft en betydande befolkningsminskning. Förändringar i befolkningens storlek och ålderssammansättning har betydelse för den ekonomiska utvecklingen och de krav som medborgarna ställer på samhället i flera avseenden. Utflyttning av yngre människor, särskilt kvinnor, från Blekinge till storstadsregionerna får långsiktiga negativa effekter genom dess påverkan på bland annat könsfördelning, åldersstruktur och barnafödande.
Regionalpolitiken och andra politiska beslut har hittills varit otillräckliga för att skapa förutsättningar för kvinnor och ungdomar att stanna kvar i hembygden. Risken är stor att utflyttningarna fortsätter om inte kraftfulla åtgärder sätts in för att motverka detta. I Blekinge var brist på arbetskraft inte något stort problem under 80-talet utan Blekinge har istället haft en relativt stor arbetslöshet för vissa kategorier. Utöver hög arbetslöshet har Blekinge låg förvärvsgrad för kvinnor. Den svaga och i vissa delar ensidiga arbetsmarknaden bidrar givetvis till den låga förvärvsgraden, men även brister i tillgången på barnomsorg och bristfälliga kommunikationer bidrar.
Regionalpolitik för kvinnor
Regionalpolitikens utformning har missgynnat kvinnorna. Vid redovisningen av olika slags statistik över utvecklingen under 80-talet har man förbisett könsaspekten. Om man skall leva upp till målsättningen att kvinnor skall ha likvärdig tillgång till arbete, service, kultur och fritid måste man börja med att beskriva verkligheten.
Det regionalpolitiska stödet måste omprioriteras och under kommande år gå till kvinnor i större utsträckning, eftersom läget är kritiskt just för kvinnor, särskilt unga kvinnor. Det är kvinnorna som flyttar först. Eftersom den offentliga sektorn har så stor betydelse för kvinnorna och deras möjligheter att få arbete borde regionalpolitiska medel kunna användas till satsningar på offentlig sektor inom utsatta regioner. Det behövs forskning om kvinnor i glesbygden, vilka villkor de lever under och vad som krävs av regionala satsningar. En förutsättning för att människor skall kunna stanna kvar i glesbygden är att den sociala servicen fungerar.
Industrins struktur i Blekinge, med verkstadsindustrin som dominerande bransch, svag tillväxt inom den offentliga och privata tjänstesektorn är de främsta skälen till att Blekinge har lägst förvärvsgrad för kvinnor i landet. För att Blekinge skall uppnå den genomsnittliga förvärvsgrad som gäller för kvinnor i hela riket skulle ytterligare 2 000 kvinnoarbetstillfällen skapas. Det kan också konstateras att Blekinge efter Norrbottens län har den högsta andelen arbetslösa kvinnor i landet.
Servicefunktioner
I ett övergripande perspektiv är serviceförsörjningen ett viktigt regionalpolitiskt mål.Utbildning. Det finns ett mönster som framträder att utbildningsnivån är lägre i de delar av landet som behöver regionalpolitiskt stöd. Denna snedfördelning finns såväl för korttidsutbildade som vid tillgång på högskolestudier. Kompetensutveckling inom högre utbildning har blivit en allt viktigare förutsättning för regionens utveckling. En jämförelse med övriga delar av landet visar att Blekinge är i stort behov av ökad kompetensförsörjning för att klara den nödvändiga strukturomvandlingen av näringslivet. År 1986/87 hade länet 3 årsstudieplatser per 1 000 invånare, vilket kan jämföras med riksgenomsnittet på 17 årsstudieplatser. Genom den nya högskoleutbildningen ligger jämförelsetalet 1990 på cirka 7 årsstudieplatser.
För att stärka högskolans roll och betydelse för regionen pågår arbetet för att bilda ett nätverksuniversitet i sydöstra Sverige.
Järnvägen. Järnvägarna i länet har under lång tid varit eftersatta. Det har inneburit ständigt försämrad turtäthet, restid och komfort vad beträffar persontrafiken. Godstrafiken har gått kraftigt tillbaka och är -- trots näringslivets inriktning på varuproduktion -- av ringa betydelse.
Bättre kommunikationer är av avgörande betydelse för länets utveckling. Behovet av snabba och bra förbindelser till Malmö/Lundområdet är stort liksom utökad samverkan inom sydöstra Sverige.
Länsstyrelsen har i den tidigare nämnda ''Blekingevisionen'' visat på de restidsvinster som erhålls om kustbanan upprustas till en standard som medger en hastighet av 160 km/tim. Restiden mellan Karlskrona och Malmö skulle exempelvis förkortas från cirka 3 timmar och 20 minuter till 2 timmar. Standardförbättringarna av järnvägsförbindelserna beräknas ge avsevärda resandeökningar.
Av stort intresse är den ökade arbetspendling som kunde komma till stånd vid upprustning och ökad turtäthet.
En ny järnvägssträckning, ''Sydostkustbanan'', från Östergötland, längs ostkusten till Karlskrona bör övervägas i ett längre perspektiv. En sådan järnvägsutbyggnad skulle kunna få stor betydelse för att stärka utvecklingen i området och bygga ut handelsutbytet med Östeuropa.
Regionalpolitiken i strukturomvandlingens tjänst
Långtidsutredningen 1990 framhåller att strukturomvandlingen under 1990-talet bedöms bli snabb, bland annat mot bakgrund av den ökade integrationen med omvärlden och de åtgärder som kan väntas inom miljö- och energipolitiken. I näringslivets kunskapsintensiva delar, bland annat delbranscherna maskin-, elektro- och instrumentindustri, bedöms tillväxten kunna bli drygt 4 %. Det talar för att behovet av utbildning kommer att öka under 1990-talet. Den kapitalintensiva industrin beräknas växa med endast 0,5 % per år. Antalet sysselsatta beräknas sjunka. Ökade investeringar inom transport- och kommunikationsområdet är nödvändiga både för att underlätta näringslivets tillväxt samt av miljöpolitiska skäl, betonar långtidsutredningen.
Arbetsmarknadsutskottet uttalade i sitt betänkande 1989/90:AU13 sidan 65:
Infrastrukturfrågor såsom tex forskning, utbildning, vägar, järnvägar, telekommunikation och energi spelar en avgörande roll inte bara för näringslivets utveckling utan också för samhällsutvecklingen i stort. Det är därför också utskottets uppfattning att ökade satsningar på dessa områden är av utomordentlig betydelse för framtiden.
Regionalpolitiken kräver en mer långsiktig planering som ställs mot uppsatta mål. Det krävs rejäla styrmekanismer och radikala tag för att nå målen. Den regionala obalansen har förvärrats trots 25 års lokaliserings- och regionalpolitik. Problemen har inte lösts av högkonjunktur och stora företagsvinster. Resurserna har istället dragits in mot centrum (storstadsområdena) och bort från periferierna (Norrlands inland, Bergslagen och sydöstra Sverige).
Sammanfattning och förslag till åtgärder
Blekinge län bör prioriteras speciellt eftersom det i vissa avseenden uppvisar liknande problem som Norrlands inland.
Blekinge måste få del av datateknisk industri och tjänstesektor. Det har pratats i 15 år om vilka möjligheter datatekniken ger att spridas i glesbygd, men ingen bransch är idag så koncentrerad. Tekniköverföringen till de perifera regionerna måste gå betydligt snabbare än idag.
Högskolan måste byggas ut kvalitativt, tex i form av forskarbyar på miljö- och energiområdet.
Vänsterpartiet anser att statliga insatser på energiområdet har goda möjligheter att kombinera miljöhänsyn med positiva regionala åtgärder. Ett centrum för byggande av vindkraftverk samt en större satsning på havsbaserad vindkraftproduktion bör kunna bli aktuella.
Man kan även se på möjligheten av statliga utlokaliseringar till sydöstra Sverige.
Blekinge måste få del av de nya framtidsinriktade industrigrenarna och informationssamhällets nya näringar och jobb.
Andra förslag som vi vill framföra är:att få medel till länet för generella åtgärder för att öka intresset för små och medelstora företagslokaliseringar,att satsa på utbildning på korttidsutbildade i en lågkonjunktur,att kustbanan får medel för en rejäl upprustning,att ett Östersjöinstitut med laboratorium förläggs till Karlskrona,
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utveckla Blekinge län.
Stockholm den 24 januari 1991 Bertil Måbrink (v) Rolf L Nilson (v) Jan Strömdahl (v)