Örebro län har drabbats hårt av den stora strukturomvandling som skett inom stål- och gruvindustrin. I huvudsak har denna omvandling av näringslivet ägt rum under perioden 1970--1987.
Den fortsätter dock under 1991 i Hällefors kommun, där Ovako Steel planerar att säga upp 400 personer med en början 15 januari då 95 personer har sagts upp.
Utan stöd kommer det att slå oerhört hårt mot en kommun vars totala befolkning är 9 390.
Ortsnamnen Ljusnarsberg, Hällefors, Karlskoga, Degerfors förknippas med instabil sysselsättning.
Även andra orter har ett hot hängande över sig. Örebro slipper inte heller undan, även om problemen där är relativt sett mindre än på mindre orter.
Arbetslöshetssiffrorna väntas stiga ytterligare i länet, framför allt bland ungdomen, där genomsnittet för länet ligger på hela 9,5 procent.
Därefter har nu en rad problem uppstått inom verkstadsindustrin och andra stora industrier i skilda branscher. Men det har inte på samma sätt som stålet varit krisbranscher. Det är mer att hänföra till ägandeförändringar och sammanslagningar av olika företag och tillverkare, dvs till monopoliseringsprocessen. I några fall har transnationaliseringen och det utländska ägandet varit direkt avgörande för nedläggningar. Man kan även skönja andra motiv än rent lönsamhetsrelaterade till nedläggningarna eller inskränkningarna i verksamheten. Koncentrationsprocessen och klipp- och spekulationsekonomin har också drabbat Örebro läns näringsliv i ökad grad.
Vi vet att denna utveckling kommer att förstärkas, särskilt nu när valutaregleringen är helt avskaffad. Det högt industrialiserade Örebro län kommer att åderlåtas av denna utveckling, eftersom industrin kommer att flyttas ut. Man kan då se att förändringarna har varit följande. Grundläggande strukturella. Främst inom basindustrin. Ägarrelaterade. Spekulation i att köpa och sälja företag. Transnationalisering/utlandsägande. Ett led i kapitalets internationella arbetsdelning och strävan till marknadsherravälde.
Parallellt med detta skeende har den allmänna geografiska koncentrationstendensen missgynnat Bergslagen och Örebro län. Nyetableringar har inte helt uteblivit, men lokaliseringarna har med eller utan statens hjälp i huvudsak skett i andra områden. EG- förväntningarna hos näringslivet spelar här en stor roll, eftersom de vill etablera sig i anslutning till de ekonomiska centra som de också politiskt försöker främja. Scan-Link och Öresundsbron är som bekant populära ''näringslivsprojekt'' i politiken. EG-fanatismens genomslag i politiken kommer att tömma Bergslagen på arbetstillfällen om inte en motstrategi formuleras. De regionala problemen är som bekant stora också inom EG. EG-länderna ställer stora krav på en fullständig omläggning/skrotning av den svenska regionalpolitiken.
Den allmänna politik som regeringen har fört har inneburit eftergifter gentemot storkapitalets strukturplaner. Alternativa perspektiv för industrin har saknats. Löntagarkonsulter har kämpat utan stöd. Omstruktureringen av stålindustrin innebar stora gåvor och eftergifter till ägarna utan krav om motprestation. Regeringen talar ofta om ''ägarnas ansvar'' utan att sätta press på dem. Följaktligen har regeringspolitiken under lång tid varit helt verkningslös. Någon övergripande strategi för Bergslagsutvecklingen har inte funnits. Man har hoppats på den allmänna tillväxten. Statliga etableringar lyser fortfarande med sin frånvaro.
Sammanfattningsvis kan sägas att på statlig nivå har passiviteten varit påfallande. Mer positivt är Bergslagskommunernas egna försök till samarbete och utveckling, men även där har egenintresset kunnat skönjas, vilket naturligtvis försvårar gemensamt och enhetligt uppträdande.
Den ekonomiska tvångströjan på kommuner och landsting har inneburit att samhällsservicen sviktar. Trots en oerhörd vinstutveckling inom landets näringsliv har medel saknats för en rejäl utbyggnad av barnomsorgen, kollektivtrafiken och annan samhällsservice som kan främja utvecklingen.
Den offentliga sektorns relativa stagnation innebär också att arbetsmarknaden för många kvinnor sviktar. Man kan tala varmt för förändring av kvinno- och mansdominerade yrken, men hittills är det ett faktum att kvinnor finns i denna sektor. En pressad offentlig sektor inverkar också på rekryteringsmöjligheterna för manlig personal eftersom normalhushållet behöver två inkomster för att överleva.
Men det krävs av ovan redovisade skäl mer än enbart tilltro till självuppfyllande förväntningar. Framtida strukturkriser måste mötas i förtid genom åtgärder. Ägarnas oinskränkta rätt att placera sina investeringar utomlands eller i ''heta'' områden måste inskränkas. Samhällsekonomiska, ekologiska och humanistiska skäl talar mot fortsatt koncentration av produktion och ägande. Spekulationsekonomin och ägarklippen måste bromsas upp. Den inhemska produktionen och den inhemska marknaden måste få större tyngd i den ekonomiska politiken. EG-fixeringen måste brytas. Infrastrukturen och allsidig utbildning fri från företagsstyrning måste främjas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en konkret politik för att möta framtida strukturproblem i Örebro län,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om styrning av näringslivets investeringar,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en politik för att hävda rätten till en svensk regionalpolitik utan utländsk inblandning.
Stockholm den 23 januari 1991 Karl-Erik Persson (v)