I denna motion lägger vi förslag för att främja utvecklingen i sydöstra Sverige, dvs samtliga kommuner i Blekinge och Kalmar län med Öland samt de östra delarna av Kronobergs län. Motionen berör främst fem huvudområden. Det är högskoleutbildningen, den statliga verksamheten i området, infrastrukturen, jord- och skogsbrukets roll för energi och sysselsättning och samarbete och samverkan i ett vidgat europeiskt perspektiv främst med Baltikum.
Sydöstra Sverige -- ett prioriterat område?
Den regionalpolitiska utredningen (REK 87) analyserade den regionala problembilden på ett mer ambitiöst sätt och mera ingående än vad som tidigare gjorts. Dess analys ledde fram till en regionalpolitisk problembild där tre områden i Sverige klassades som speciella regionalpolitiska problemområden och som därför borde bli föremål för speciella insatser. De tre områdena som beskrevs sålunda var Norrlands inland, Bergslagen och sydöstra Sverige.
Utredningens analys av utvecklingen i sydöstra Sverige och även dess slutsats att området är i behov av särskilda åtgärder för att vända utvecklingen i området, stämmer väl överens med den syn på utvecklingen som centern i regionen sedan länge har. Detta har lett till att vi vid åtskilliga tillfällen fört fram förslag i riksdagen från centerledamöterna från de enskilda länen i området med krav på en politik från statsmakterna som skulle främja utvecklingen i området.
Sydöstra Sverige missgynnat
Tyvärr har utredningens förslag avvisats av en riksdagsmajoritet. Inte heller ledde den regionalpolitiska propositionen och det riksdagsbeslut som fattades med anledning av utredningens förslag till någon förändring till det bättre för sydöstra Sverige. Liksom i tidigare riksdagsbeslut förbigicks området såväl i regeringens proposition som i föregående riksmötes beslut.
Således krymptes området i landet som får regionalpolitiskt stöd. Det tidigare stödområde C avvecklades helt. Det innebar att man svek förhoppningarna som skapades i vår region genom förslaget i utredningen om sydöstra Sverige som en prioriterad landsdel. Det regionalpolitiska stödet ökades i kronor räknat men det har bara blivit luft eftersom inflationen urholkat dess värde. Ingenting fanns med om landsbygdssatsningar. Det var ett allvarligt svek mot de många människor i området som engagerat ställt upp i kampanjen ''Hela Sverige ska leva''.
Uppläggningen av föregående riksmötes beslut i riksdagen från regeringens sida innebär att socialdemokraterna med stöd av en riksdagsmajoritet krymper det område som får stöd till inre Norrland och koncentrerar sina insatser dit. Det innebär i sin tur att sydöstra Sverige prioriterats ner. Detta är både obegripligt och oförsvarligt.
Regeringen har med hjälp av skiftande majoriteter också genom en rad andra beslut förstärkt problemen i området och försämrat situationen för väldigt många enskilda människor.
Skattereformens finansiering med försämrade reseavdrag och fördyrade resor genom moms på kollektivtrafik och på bensin, slår särskilt hårt i en glesbygdsregion som denna med mycket landsbygd och nödvändigheten av att resa. Införandet av energimomsen och moms på fjärrvärme motverkar förutsättningarna som finns i sydost för dessa bränslens avsättnig. Som särskilt attraktivt turistområde slår också den höjda momsen på restauranger och turistverksamheten särskilt hårt mot sydöstra Sverige. Höjda bensinpriser och ändrad beskattning av andelslägenheter verkar i samma negativa riktning.
Beskedet från den socialdemokratiska regeringen om byggandet av Öresundsbron och satsningen på storstädernas kommunikationer gör att anslagen till infrastrukturella satsningar i sydostregionen måste minskas.
Problembild
Sydöstra Sverige har en befolkning på ungefär 543 000 invånare. Området är beträffande befolkningsnumerär ungefär lika stort som Stockholms stad. Även om det bor nästan lika många människor i sydöstra Sverige som i Stockholm så är likheterna vid en jämförelse i de flesta andra sammanhang olika. Både i fråga om tillgång på resurser och när det gäller utvecklingsförutsättningarna i övrigt är sydöstra Sverige klart underlägset. Det borde inte vara så i ett land med målsättningen att hela landet skall leva och kunna utvecklas på så jämbördigt sätt som möjligt.
Befolkningsmässigt har sydöstra Sverige i stort sett haft konstant befolkningstal de senaste 100 åren medan Stockholm har ökat i befolkning bl a på sydostregionens bekostnad.
När det gäller resursfördelningen från statens sida har sydöstra Sverige klart missgynnats av den sittande regeringen. Som exempel kan nämnas fördelningen av det extra skatteutjämningsbidraget och kompensationsbidrag för slopad kommunal beskattning av juridiska personer. Enligt beslut av regeringen den 13 september 1990 skall fördelning av extra skatteutjämningsbidrag till kommuner och landsting ske med 224 milj kr 1991. Kommunerna beviljades samtidigt 879 milj kr som kompensation för den slopade beskattningen av juridiska personer.
Av dessa båda summor på tillsammans drygt 1,1 miljarder gick 43 milj kr till sydöstra Sverige medan Stockholm erhöll 240 milj kr. Det innebär utslaget per invånare 80 kr/invånare för sydöstra Sveriges del och 450 kr/invånare för Stockholms del.
Resultatet av den förda politiken från statsmakternas sida kan på samma sätt jämföras vad gäller statliga investeringar, antalet statligt anställda, bostadssubventioner, anslag till barnomsorg, pensioner och anslag till infrastrukturella investeringar. Utfallet blir detsamma. I de flesta sammanhang har sydöstra Sverige missgynnats fördelnings- och rättvisemässigt genom den förda regeringspolitiken.
Detta beläggs också i rapporten Staten i geografin, SOU 1989:65 där en kartläggning redovisas av statsbudgetens fördelning för budgetåret 1985/86. Detta framgår närmare av bilaga 1 där vi redovisar rapportens resultat beträffande fördelningen av resurserna i statsbudgeten vad gäller service, infrastruktur och anslag för utbildning, forskning och kultur.
Konsekvenserna för sydöstra Sveriges del av den ur regional synpunkt orättvisa politiken har blivit att regionen fått allvarliga stagnationsproblem under 80-talet. Utbildning och forskning har blivit en bristvara. Många ungdomar har under den senaste 10-årsperioden tvingats lämna regionen i brist på utbildning och arbete. Skattekraften är låg och har inte kompenserats av ett rättvist skatteutjämningssystem. Åldersstrukturen är negativ.
Kommunikationer och service är bristfälliga. Detta har bidragit till en svag företagsutveckling och en inomregional obalans. De senaste årens nedgång för bilindustrin och de förändringar som väntas inom denna bransch under 90-talet gör att regionen kommer att bli ännu mer utsatt med den mängd underleverantörsföretag som finns i regionen och som till övervägande del har sin avsättning hos biltillverkningsföretagen.
Goda förutsättningar
Samtidigt som dessa negativa faktorer finns har sydöstra Sverige utomordentliga egna naturliga förutsättningar för att kunna utvecklas om regionen behandlas rättvist och kan dra nytta av en politik som tar hänsyn till dessa förhållanden.
Sydostregionen är ett utomordentligt resursområde i många avseenden. Regionen är rik på resurser i form av skog och rekreationsmöjligheter. En betydande utvecklingspotential finns här sysselsättningsmässigt, energimässigt, ur miljösynpunkt och ur en rad andra aspekter. I regionen finns en betydande potential vad gäller småföretagsamhet med kunniga och engagerade företagare som är villiga att satsa om det kan ske på jämlika villkor med övriga delar av landet.
Miljön kommer att i framtiden spela en allt större roll för valet av bostadsort. I de avseendena kan regionen bli ett intressant alternativ. Likaså erbjuder såväl regionens näringslivsstruktur som den decentraliserade bebyggelsestrukturen med många små och överblickbara samhällen ett intressant alternativ i en framtid om samhället tar till vara den initiativkraft och kreativa förmåga och vilja att vara med och utveckla och ta ansvar som finns bland människor.
I en rätt utformad strategi för utvecklingen av ett vidgat Europasamarbete med direkta färjeförbindelser till Europa och en samverkan där även Östeuropa och Baltikum finns med, har regionen genom sitt geografiska läge och tradition sedan Kalmarunionens dagar utomordentliga utvecklingsmöjligheter och goda framtidsutsikter.
Politik för regional balans
En första förutsättning för jämlika förutsättningar för regionen i sydost är att det förs en politik för regional balans med rättvis fördelning som grund. Exempel på åtgärder i en sådan framtidsinriktad och offensiv politik för en utveckling av alla delar av landet och som skulle ge ändrade och mera rättvisande förutsättningar för sydöstra Sverige är bl a följande:att de statliga investeringarna fördelas rättvist,att skolsektorn får resurser så att glesbygdsskolorna kan behållas,att en skatteutjämning förstärks och blir mer rättvis,att ny- och småföretagande främjas genom att ensamföretagens egenavgifter sänks, att beskattningen för i företag arbetande kapital slopas, att löntagarfonderna avskaffas och de fonderade pengarna används för satsningar på infrastruktur, forskning och utbildning för att utjämna skillnaderna mellan regionerna och skapa regional balans,att momsen på maten sänks och att ett beskattat vårdnadsbidrag -- lika till alla barn -- införs,att resurser omfördelas till förmån för förnyelsebara energikällor och effektivare energianvändning,att jord- och skogsbruksnäringen främjas,att skogsvårdsavgiften slopas,att gränsskyddet avskaffas i samma takt som i andra länder, att ett internationellt miljöarbete startas som bl a inriktas mot att Östersjöns miljö förbättras och att yrkesfisket främjas,att en rättvisare bostadsfinansiering införs som stimulerar till byggande av smålägenheter och hyresalternativ på landsbygden och i småorterna,att ingen offentlig service på landsbygden får dras in utan att alternativ noga prövas,att besluten om försämringarna av ersättningen för resor i tjänsten med egen bil och reseavdragen omgående rivs upp,att momsen på energi och fjärrvärme tas bort och ersätts med punktskatter som styr i miljövänlig riktning,att en konsekvensanalys av skatteomläggningens effekter för glesbygdsboende och för utsatta regioner genomförs och att finansieringen justeras så att låglönegrupper och boende i glesbygd inte drabbas.
Fem viktiga områden för utveckling i sydöstra Sverige
I en strategi för en utveckling av sydöstra Sverige med den politiska inriktning som vi ovan skisserat vill vi främst peka på åtgärder inom fem strategiskt viktiga utvecklingsområden för regionen. Inriktningen skall vara att med regionens egna resurser och förutsättningar i första hand och en rättvis resursfördelning från statsmakternas sida som ovan berörts, åstadkomma en expansiv utveckling i framtiden.
Investera för framtiden med löntagarfondspengarna
Viktiga förutsättningar för en positiv utveckling i en region är goda kommunikationer och välutbildade människor. Investeringar i infrastruktur och utbildning är därför nödvändiga framtidssatsningar i sydost. Det kan ske på ett effektivt sätt med regionens egna medel genom att använda det stora kapital som fått lämna regionen genom löntagarfondssystemet.
Under den tid löntagarfonderna varit i verksamhet från starten 1984 fram till 1989 och med uppskattningar för 1990 har företagen i sydöstra Sverige inlevererat 825 101 800 kr i vinstdelningsskatt till fondsystemet. Till det kommer den extra vinstdelningsskatten som utgår med 0,2 procent av lönesumman och som är inbakad i ATP-avgiften. Denna avgiftsdel är inte medräknad här.
Kommuner och landstingen i de tre länen har tillsammans inlevererat 99 565 000 kr under samma tid. Tillsammans utgör det ett kapital på ungefär 925 milj kr som regionen dränerats på genom löntagarfonderna. Mycket få av dessa medel har gått tillbaka till regionen i form av satsat riskvilligt kapital. Dessa pengar har till övervägande delen satsats i börsnoterade företag med säte i andra delar av landet och utomlands.
Ett genomgående drag i sydfondens placeringsstrategi är att mycket lite pengar har satsats i vad man kan beteckna som framtidsföretag. Helhetsbilden av sydfondens verksamhet är att fondens investeringspolitik är förlustbringande, dvs förbrukar regionens allmänna skattemedel till en liten eller negativ nytta rent allmänt. Exempelvis kan nämnas att sydfonden sedan starten 1984 fram till augusti 1990 hade förlorat drygt 16 procent av allt kapital man satsat i onoterade företag.
En satsning av dessa pengar i en förbättring av regionens infrastruktur och i utbildning skulle ha inneburit att pengarna för det första hamnat i regionen och för det andra haft en betydligt värdefullare positiv räntabilitet för regionen i framtiden. Mot den bakgrunden menar vi att löntagarfonderna bör avvecklas och pengarna användas till infrastrukturella satsningar och till forskning och utbildning i bl a sydöstra Sverige. De belopp som regionen betalat in i miljardklassen skulle räcka till betydande framtidssatsningar i den egna regionen. Medel i övrigt kan finansieras via en infrastrukturfond som föreslås i centerns partimotion.
A: Vidgat samarbete med Europa och Baltikum
Internationaliseringen tilltar. Behovet av internationellt samarbete påverkar i hög grad Sveriges beroende av utvecklingen i andra länder. Det påverkar också utvecklingen i olika regioner i landet. Den västeuropeiska integrationen har störst omedelbar betydelse för Sverige. Även utvecklingen i Östeuropa kommer att få stor betydelse för vårt land under de kommande åren. Det gäller inte minst i de baltiska staterna. Sverige bör sträva efter att så snabbt som möjligt etablera handelskontakter och övrigt utbyte med dessa länder. Därigenom kan vi också hjälpa till i en demokratiserings- och frihetsprocess som för närvarande ser ut att återigen kvävas.
Från svensk sida måste förutsättningarna för att ta tillvara varje landsdels naturliga förutsättningar och resurser i ett vidgat integrationsarbete med hela Europa tas tillvara. Därigenom kan hela Sverige leva och utvecklas, vilket förstärker det svenska samhällets konkurrenskraft. I ett framtida europeiskt integrationsarbete har sydöstra Sverige utomordentliga framtidsutsikter både vad gäller den egna regionens utveckling och att medverka och förstärka landets samlade resultat av en sådan vidgad internationalisering.
Sydöstra Sveriges framtidsutsikter hänger intimt samman med hur samverkan med Östeuropa och Baltikum kan utvecklas. Ett vidgat Europasamarbete där samverkan sker med fria stater i hela Europa är ur sydostregionens synpunkt särskilt intressant och betydelsefullt. Ett kraftfullt agerande i den riktningen från svensk sida får då också samtidigt en viktig och effektiv regionalpolitisk effekt internt. Men även en västeuropeisk integration är av inhemsk regionalpolitisk betydelse för sydöstra Sverige om den sker på rätt sätt framförallt när det gäller att bygga ut de framtida kommunikationsvägarna med Europa.
Den tilltagande regionaliseringen i Europa öppnar därvid ett intressant utvecklingsperspektiv för sydöstra Sverige som det gäller att ta vara på. Sydöstra Sverige är en naturlig centralpunkt i ett vidgat europaregionalt samarbete med de europeiska staterna runt Östersjön. Med en kraftfull utveckling i Östersjöregionen har Sverige en utomordentlig möjlighet att hjälpa till att förskjuta tyngdpunkten i europeiskt näringsliv och expansion från södra Europa mot norr. Det skulle vara till gagn för hela vårt land.
Det kräver en enveten satsning på att främja forskning, produktionsutveckling m m. Det förutsätter också att vi vet hur de små företagens utveckling kommer att kunna påverkas av en sådan utveckling och hur de kan medverka och samtidigt främjas i en sådan process. I EG bedrivs en mycket framsynt småföretagarpolitik i syfte att stimulera småföretagen. Detta har lett till att nyföretagandet i många EG-länder är stort. I det sammanhanget är småföretagartraditionen som finns i sydöstra Sverige en utmärkt bas att stå på i ett sådant utvecklingsarbete, syftande till jämförbar utveckling med EG-länderna.
En sådan politik måste kompletteras med förstärkta regionalpolitiska insatser för att motverka en koncentration till mer expansiva regioner både i Europa och inom Sverige. Sveriges naturliga resursområden måste därvid prioriteras vid en utformning av den svenska regionalpolitiken. Sydöstra Sverige är ett av dessa allra främsta resursområden.
Skall sydöstra Sverige utgöra centrum för ett vidgat europaregionalt samarbete runt Östersjön måste regionen samtidigt placeras i centrum för kommunikationerna med Europa. Sydöstra Sveriges geografiska mittpunkt underlättar också möjligheterna att förbättra de direkta kontakterna med Europa. Vid snabba direkta förbindelser över Östersjön kan man vinna både tid och pengar. Förutsättningarna är att vi inom landet är beredda att utnyttja möjligheterna för dessa direkta effektiva förbindelser i stället för att via en Öresundsbro välja en dyrare och ineffektivare omväg över Danmark till Europa.
En utbyggnad av kommunikationerna till Europa med snabba och moderna färjor som går direkt till de europeiska knutpunkterna placerar därmed sydöstra Sverige i ett naturligt kommunikationscentrum som samtidigt blir en effektiv regionalpolitisk åtgärd utan extra kostnad inom landet. Riksdagen bör därför satsa regionalpolitiska medel för en utveckling av ett vidgat sydostsamarbete.
B: Kommunikationer
Infrastrukturen för transporter och kommunikationssystem har stor och avgörande betydelse för en regions utvecklingsmöjligheter. Genom bra och väl fungerande kommunikationssystem kan arbetsmarknader samverka och komplettera varandra. Olika utbildningar kan göras tillgängliga för allt fler.
Investeringar i sådan infrastruktur måste ses i ett långsiktigt perspektiv. Staten måste ta ett ansvar för att alla regioner i landet får del av dessa investeringar. För sydöstra Sveriges vidkommande är det av största vikt att investeringar på kommunikationssidan snabbt kommer till stånd och blir en del av en framtidssatsning i regionen.
Vägar
I sydöstra Sverige utgör Europaväg 66 den mest betydelsefulla trafikpulsådern. E 66 fungerar som förbindelselänk både inom området och mellan området och norrut mot Mälardalen liksom i sin sydliga del mot Skåne och vidare mot Danmark. På denna Europaväg finns behov av förbättringar. Detta gäller i synnerhet sträckan Karlskrona--Kalmar och söder om Västervik. I samarbete mellan länen längs E 66 har en plan tagits fram för Europavägens upprustning. Denna plan måste nu genomföras. Som andra viktiga vägförbindelser inom sydöstra Sverige kan nämnas riksvägarna Kalmar--Växjö-- Halmstad, Ronneby--Växjö--Jönköping och den ''Gröna vägen'' från Karlskrona via Vetlanda mot Europaväg 4. Dessutom har det övriga vägnätet också stor betydelse för regionens utveckling och fortfarande kvarstår stora åtgärdsbehov för att tillgodose berättigade behov på bärighet, säkerhet etc. I REK-87:s slutbetänkande föreslogs att vägnätet i sydöstra Sverige skulle få ett realt resurstillskott om 300 milj kr. Detta förslag måste nu fullföljas.
Flyg
Flygförbindelserna inom landet är av förhållandevis god kvalitet för regionens del. Turtätheten från de tre flygplatserna i regionen, Ronneby, Växjö och Kalmar, är acceptabel när det gäller förbindelser med Arlanda. Beträffande flygförbindelserna med utlandet finns dock uppenbara brister. Olika förbindelser finns med Kastrup men de visar också brister. Den ökande internationaliseringen ställer krav på bättre utlandsförbindelser. En utbyggnad av flygkapaciteten mot Kastrup skulle innebära att restiderna ut mot andra länder avsevärt förkortades. Detta skulle ge sydöstra Sverige ökade konkurrensmöjligheter när det gäller att hävda sin plats bl a vid val av lokaliseringsort för olika verksamheter.
Speciell uppmärksamhet måste riktas mot norra delen av sydostlandet och flyget i Hultsfred. Inte minst för näringslivet är flygets möjligheter viktigt. Det är både en rättvisesak och en nödvändighet att flygplatsen i Hultsfred erhåller samma stöd som ges till vissa Norrlandsflygplatser.
Järnvägarna
Järnvägarna i sydöstra Sverige har länge varit eftersatta. Detta har inneburit ständigt försämrad turtäthet, restid och komfort. Delar av järnvägsnätet finns kvar i stomjärnvägsnätet medan andra sträckor har överförts till att bli länsjärnvägar. I sydöstra Sverige har vi den största järnvägsknuten i Alvesta. Här binds ''Kust till kust-banan'' samman med södra stambanan och går vidare mot Göteborg och västra Sverige. Denna järnväg binder också samman de tre residensstäderna i sydostlänen.
Inom regionen finns ett antal järnvägslinjer som trafikeras av länstrafiken bl a järnvägssträckorna Karlskrona--Hässleholm och Västervik--Linköping. Det är av största vikt att dessa banor utvecklas och får de investeringar som behövs så att de kan fylla de krav som ställs på moderna järnvägar. Detta är viktigt inte minst med tanke på den början till öppning i centrala och östra Europa som nu har kunnat skönjas. Det är viktigt att när förbindelser med dessa länder på andra sidan Östersjön diskuteras och läggs fast, det då finns en bra transportkapacitet mot de hamnar och orter som blir aktuella. I detta sammanhang är järnvägarna av central betydelse. Givetvis måste en sådan investering också ses som en tillgång för utveckling och uppbyggnad av det lokala näringslivet.
Sjöfart
Sjötransporterna är av stor betydelse för landets handel med andra länder. Därutöver svarar de också för transport av i huvudsak bulkvaror mellan olika svenska hamnar. För persontransport och transporter av bilar och gods mellan Sverige och andra Östersjöstater finns det i dag inom regionen en fungerande färjelinje mellan Karlskrona och Gdynia i Polen. Denna färjelinje är av sent datum och kan rätt utnyttjad vara till stor nytta då det gäller att bygga upp kontakterna med Östeuropa. Den markerar ett dynamiskt element i kommunikationssystemet över Östersjön och är en betydelsefull stimulans för näringslivet i sydöstra Sverige. Denna färjelinje liksom andra framtida linjer mellan hamnar i sydöstra Sverige och Östersjöländerna måste dock under ett uppbyggnadsskede ges stöd då beläggningen under första tiden kan vara låg eller utsatt för fluktuation. Behov finns därför för statliga kreditgarantier vilka kan utnyttjas under nya färjelinjers uppbyggnadsskede.
Telekommunikationer
Telekommunikationerna är ett strategiskt område för den ekonomiska utvecklingen. Det är därför av stor betydelse att investeringarna i denna infrastruktur sker över hela landet och då också i sydöstra Sverige. Telefonnätet måste vara så uppbyggt att godtagbara telefax- och datakommunikationer kan ske över hela landet och också på landsbygden. För den sydöstra regionen är denna utbyggnad av vital betydelse för omstrukturering och nydaning inom näringslivet. Då vi vet att framtida arbeten kommer att skapas främst inom tjänste- och informationssektorn är det viktigt att detta sker i sydöstra Sverige.
C: Nätverksuniversitet i sydöstra Sverige
Sedan en tid tillbaka pågår det mellan högskolorna i Växjö, Kalmar och Karlskrona/Ronneby ett viktigt arbete med att få fram en modell för ett nätverksuniversitet där var och en av de tre högskolorna även fortsättningsvis kan ha sin egen profil. De tre högskolorna präglas i dag av tre programområden: samhällsvetenskap--humaniora, teknik-- ekonomi--miljö och naturvetenskap--teknik.
Utbildningsbehov
Olika studier visar att den sydöstra delen av Sverige släpar efter övriga Sverige vad gäller regional utveckling. I studien ''Sydsvensk framtid'' konstateras att skånska sydkusten, Blekinge, Kronobergs och Kalmar län har sämre utveckling av per capita-inkomster än norra Norrland.
I en undersökning utförd av OECD konstateras att Sverige har mycket låg studerandeandel i åldrarna 18--25 år. I den svenska rankinglistan ligger sydöstra Sverige i slutet.
I den regionalpolitiska kommitténs betänkande ''Fungerande regioner i samspel'' föreslogs att fasta forskningsresurser skulle tilldelas fyra grupper av högskoleenheter. En av dessa grupper utgjordes av ''Sydostuniversitetet'', dvs högskolorna i Växjö, Kalmar och Karlskrona/Ronneby.
Nya universitet ute i Europa visar sig ha vuxit fram ur mindre högskolor med satsningar på intern hög kvalitet utan att vara storskaliga.
Forskarutbildningen måste öka. Ett sätt är att skapa nya universitet, t ex genom samverkan mellan medelstora och mindre högskolor. Samtidigt som man löser problemet med forskningsanknytning skapas positiva regionalpolitiska effekter.
Skall de tre länen Kronoberg, Kalmar och Blekinge hävda sig i utvecklingen, råder det ingen tvekan om att en satsning på forskning och högre utbildning i området är av avgörande betydelse.
Lokala studiecentra
Benägenheten att söka sig till högre utbildning är starkt beroende av närheten till utbildningsutbudet. Det har bl a visats av regionalpolitiska kommittén. Likaså innebär den högre utbildningen som erbjuds i decentraliserade former ett tillskott av studerande totalt sett.
För norra delen av Kalmar län och för den västra delen av Kronobergs län borde lokala studiecentra inrättas. Så har från Umeå universitet lokaliserats lokala studiecentra på tiotalet platser och med gott resultat. Verksamheten vid de lokala studiecentra finansieras med anslaget till lokala och individuella linjer och fristående kurser. Den huvudsakliga målgruppen är äldrestuderande med viss yrkeserfarenhet. Studiecentra kan också utgöra stödjepunkter för praktikplatser (läkare, lärare, förskolepersonal). Det är angeläget att praktikplatser kan erbjudas på andra orter än högskole-/universitetsorten. Därmed underlättas också den framtida rekryteringen.
Riksdagens beslut från våren 1990 om möjlighet att förlägga utbildningsplatser även av linjer till andra orter än högskoleorten talar också för en utökad decentralisering av den högre utbildningen.
Möjligheten att inrätta lokala studiecentra finns inskriven i högskoleförordningen 16 kap.
Forskningspropositionen 1993
Riksdagen måste nu ta fasta på det arbete som lagts ner av företrädare för de tre högskolorna, Växjö, Kalmar och Karlskrona/Ronneby. Det arbetet går ut på att genom samverkan skapa en slagkraftig forskningsorganisation i tre län, där de olika högskolorna kompletterar varandra och skapar ett nytt inslag i universitetsvärlden, ett nätverksuniversitet med intensivt samarbete med närregionen och ett hanterligt studerandeantal.
Enligt vår uppfattning kan flera av de krav som ställts på den högre utbildningen uppnås t ex genom atten utbyggd forskningskapacitet vid de tre högskolorna ger regionalpolitiska effekter -- bevis på detta är universitetet i Umeåen utbyggnad tryggar kvaliteten på högskoleutbildningen i de tre länenen utbyggnad ger rättvisa åt studenterna vid de tre högskolorna, dvs likvärdiga möjligheter till forskarutbildning som vid nuvarande universiteten utbyggnad vitaliserar forskningen i Sverigeen utbyggnad underlättar rekrytering av kompetent personal till näringsliv, myndigheter och organisationer i regionen.
Sammanfattningsvis kan vi konstatera att de tre högskolorna i dag saknar de basresurser som krävs för att kunna bygga upp en god forskarmiljö. För detta fordras bl a forskarutbildning och egna professurer. Eftersom det saknas permanenta resurser är det en omöjlighet att arbeta långsiktigt vilket behövs för en god och medveten kompetensuppbyggnad.
Enligt beräkningar av ovannämnda utredning vid högskolorna kan ett nätverksuniversitet bildas med ett resurstillskott på 40--50 milj kr per år. Sett till hela statsbudgeten som omfattar ca 300 miljarder kronor är detta ett hanterbart belopp.
D: Utlokalisering av statlig verksamhet
Riksdagen har vid åtskilliga tillfällen betonat vikten av att den statliga verksamheten decentraliseras. Enligt de senaste årens regionalpolitiska beslut skall varje nytillkommande verksamhet prövas ur lokaliseringssynpunkt.
Vid dessa beslutstillfällen har också riksdagen uttalat sig för vissa områden i landet som i första hand bör komma i fråga vid lokalisering av statlig verksamhet. Till dessa prioriterade områden hör sydöstra Sverige.
Trots dessa principuttalanden har inte riksdag och regering annat än med några få undantag visat sig vilja lokalisera statlig verksamhet till sydöstra Sverige. Högskolesatsningen i respektive län, liksom lokalisering av Teleskolan till Kalmar och boverket och kustbevakningens centrala myndighet till Karlskrona, är exempel på sådana goda undantag.
Flera andra lokaliseringar har prövats, men de har samtliga gått sydostregionen förbi. Så är fallet med exempelvis energiverkets lokalisering, den centrala myndigheten för AMU-organisationen, överstyrelsen för civil beredskap, kemikalieinspektionen och katalogenheten vid televerket, skolverket och delar av naturvårdsverket.
Centern har länge krävt att koncentrationen till företrädesvis de tre storstadsområdena måste brytas. Den socialdemokratiska politiken har inneburit en allt starkare centralisering av befolkningen liksom bebyggelse och näringsliv. Skillnaderna i levnadsförhållanden mellan olika delar av landet har därmed ökat. Även den offentliga sektorn har koncentrerats. Denna utveckling har klart missgynnat sydöstra Sverige.
En utlokalisering av statlig verksamhet är nödvändig för att få en jämnare spridning av statlig verksamhet över landet.
I dag är de statliga arbetstillfällena mycket ojämnt fördelade över landet. De statliga investeringarna är extremt låga i sydöstra Sverige. Så har t ex Kalmar län näst Älvsborgs län minst antal statliga arbetstillfällen -- mätt per invånare -- av alla län i landet. Kalmar län har ca 7 500 statligt anställda. Hade Kalmar läns andel legat på riksgenomsnittet skulle det funnits ytterligare 5 000 statligt anställda i Kalmar län.
Antalet anställda vid statliga myndigheter och affärsdrivande verk år 1987
Län Anställda Anställda Totalt Statligt vid statl vid statl statligt anställda/
myndigheter affärsverk anställda 1 000 inv
Riket 264 008 171 576 435 584 51,87 Stockholm 70 277 45 901 116 178 72,62 Blekinge 5 180 1 587 6 767 45,14 Kalmar 4 233 3 243 7 476 31,49 Kronoberg 4 049 2 461 6 510 37,42
Statlig verksamhet -- injektion och komplement
En utlokalisering av statlig verksamhet till sydöstra Sverige skulle innebära en kraftfull injektion till länen. De statliga arbetstillfällena gör den lokala arbetsmarknaden mer differentierad och därmed stabilare. Den statliga verksamheten skulle också utgöra ett viktigt komplement vid rekrytering av arbetskraft till befintliga näringslivs- och sysselsättningssektorer.
Regionens fördelar
Det är mycket som i övrigt talar för en utlokalisering av statlig verksamhet till sydöstra Sverige:närheten till Europa i en allt mer internationaliserad världutmärkta flygförbindelser från fem flygplatser i regionenen gynnsam och fördelaktig bostadsmarknadnärhet till natur, hav, sjöar och skogarnärhet mellan arbete, bostad och service.
En utlokalisering av statlig verksamhet till sydöstra Sverige är nödvändig. Alla landets skattebetalare bidrar efter bärkraft till den statliga verksamhetens finansiering. Storstadskoncentrationen måste brytas ty den innebär svåra konsekvenser för miljön, stora investeringar i infrastruktur, köproblem och långa avstånd mellan bostad, arbete och service.
E: Förstärkning av jord- och skogsbrukets roll
Jord- och skogsbruk i sydöstra Sverige är av avgörande betydelse för denna landsdels ekonomiska förutsättningar, sysselsättning och landsbygdsmiljö.
Direkt inom jord- och skogsbruket är på fastigheterna cirka 20 000 personer engagerade, heltid eller deltid. I området finns cirka 30 000 jord- och skogsbruksfastigheter, varav flera brukas tillsammans. Brukarna gör, vid sidan om den traditionella produktionen av jord- och skogsprodukter, en ovärderlig insats för att bevara och utveckla landsbygdsmiljön till fromma för både tätorts- och landsbygdsbefolkning.
I likhet med vad som gäller i många andra landsdelar står främst jordbruket inför stora förändringar. Jord- och skogsbruk är en stor resurs som måste utnyttjas för produktion av energi- och industriråvara. Genom den uppgörelse som träffats mellan centern, folkpartiet liberalerna och socialdemokraterna om den framtida energipolitiken får sydöstra Sveriges landsbygd goda förutsättningar att utvecklas.
Bioenergin är en nyckel till den framtida energianvändningen i Sverige. Den är förnybar och miljövänlig. I sydöstra Sverige är framförallt en ökad användning av skogsbränsle intressant. Sydsveriges ''vedbod'' kan nu utnyttjas fullt ut.
Nya grödor som med ny teknik används för nya ändamål kan bli av stor betydelse för jordbruket och för industrisamhällets försörjning med råvaror. En övergång till sådan jordbruksproduktion måste dock innebära att man inledningsvis satsar på kända, nu odlade grödor som med känd och tillgänglig teknik kan utnyttjas för nya ändamål.
Som exempel på ett intressant alternativ för användning av åkermarken är där olika former av energi- och fibergrödor används för framställning av biogas. Sockerbetsodlingen och Sockerbruket i Mörbylånga måste bevaras under en lång övergångstid.
Energiuppgörelsen har vidare medverkat till att bönderna på slättbygden kan få avsättning för en del av spannmålen genom satsningen på etanolframställning. Djurhållningen i skogs- och mellanbygderna kommer därför inte att utsättas för den stora konkurrens från slättbygden som annars blivit fallet.
Förutsättningar, dels för ett bättre utnyttjande av skogen, dels för användning av den åkermark som för närvarande inte behövs för livsmedelsproduktion, har getts i den energipolitiska uppgörelsen. Nu krävs initiativkraft av andra aktörer som kommuner och övriga intressenter. Genom att t ex bilda energibolag kan kommunerna bidra till en trygg avsättning av energi från jord- och skogsbruket. En kraftfull satsning kan ge åtskilliga hundratals jobb i sydostregionen.
I regionen sydöstra Sverige finns förhållandevis många lantbrukare som bedriver mjölk- och köttproduktion. Det är viktigt att de kan fortsätta som vårdare av det öppna landskapet men minst lika viktigt ur beredskapssynpunkt. Sveriges beredskapslager av livsmedel har för varje år minskat. Enligt vår uppfattning är detta mycket allvarligt. Statsmakten måste beakta livsmedelsberedskapen på ett betydligt aktivare sätt än vad som i dag sker.
Det stora orosmolnet över jordbruket är det uttalande som jordbruksministern gjort i budgetpropositionen: ''Regeringen förbereder en sänkning av gränsskyddet och kommer under våren i ljuset av GATT-förhandlingarna att presentera förslag om detta''. Vi vill med skärpa protestera mot ett sådant agerande. Sverige kan inte gå före andra länder i sänkningen av gränsskyddet!
Sydöstra Sveriges landsbygd karaktäriseras av småskalighet. Kompletterande sysselsättningar och annan småföretagsverksamhet, bl a inom tjänstesektorn torde, rätt använd, ha framtiden för sig. De centrala regionalpolitiska målen måste enligt vår mening vara att man tar tillvara de naturresurser som vi angivit ovan. Detta fordrar också att skogs- och mellanbygderna, dit sydöstra Sverige räknas, erhåller en samhällsservice likvärdig den som erbjuds tätorterna. Det är nu dags att riksdagen ger regeringen till känna att de resurser som finns i sydöstra Sverige utnyttjas på ett för samhället ekonomiskt riktigt sätt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av framtidssatsningar i alla delar av landet,
[att riksdagen hemställer hos regeringen om förslag till avveckling av löntagarfonderna,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om återföring av löntagarfondsmedel till regionen och för satsning i sydöstra Sverige,1]
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av regionalpolitiska medel för ett vidgat sydostsamarbete med Europa och Baltikum,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av utbyggnad av flygförbindelser från sydöstra Sverige till Kastrup,2]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till Hultsfreds flygplats,2]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av upprustningsanslag till järnvägar i sydöstra Sverige,2]
[att riksdagen hos regeringen anhåller om förslag till förbättring och utveckling av sjöfarten mellan sydöstra Sverige och övriga Europa,2]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av utbyggnad av telekommunikationerna i sydöstra Sverige,2]
[att riksdagen hos regeringen begär förslag om inrättande av ett sydostuniversitet gemensamt för högskolorna i Växjö, Kalmar och Karlskrona/Ronneby,3]
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av att nya statliga arbetstillfällen lokaliseras till sydöstra Sverige,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de speciella förutsättningar som jord- och skogsbruket i sydöstra Sverige har inom djurhållning och på energiområdet,4]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en aktivare livsmedelsberedskap,4]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att tidigare riksdagsbeslut om att gränsskyddet inte skall avvecklas snabbare i Sverige än i omvärlden skall ligga fast.4]
Stockholm den 22 januari 1991 Agne Hansson (c) Stina Gustavsson (c) Marianne Jönsson (c) Sven-Olof Petersson (c) 1 1990/91:Fi210 2 1990/91:T218 3 1990/91:Ub572 4 1990/91:Jo212 Bilaga Bilaga Fördelningen av statsbudgetens medel i landet I rapporten Staten och geografin, SOU 1989:65, redovisas en kartläggning av statsbudgetens regionala fördelning för budgetåret 1985/86. Fördelningen har gjorts med utgångspunkt från följande regionsindelning där sydöstra Sverige ingår som en gemensam region.