Strukturomvandlingen av svenskt näringsliv har pågått i många år. Olika orter och olika branscher har genomgått den process som en omvandling av näringslivet för med sig.
Hällefors kommun genomgår just nu en omfattande förändring vid det i kommunen helt dominerande företaget Ovako Steel. Kommunen hade vid årsskiftet 1990/91 9 350 innevånare. Andelen sysselsatta inom industrisektorn i kommunen uppgår till 40,2 %, jämfört med riket som har 27,0 % sysselsatta inom industrin.
Järn-, stål- och metallindustrin i Hällefors har innan de nu aktuella neddragningarna 1 269 i anställda, vilket är 85 % av de anställda inom industrisektorn i kommunen. Väger man in de anställda inom metallvaruindustrin, 101 personer, kommer branschen järn, stål och metall att omfatta 92 % av de anställda inom industrisektorn.
Den neddragning som nu håller på att genomföras vid Ovako Steel medför att drygt 10 % av industrijobben i kommunen försvinner. Den aktuella situationen i januari 1991 är att från och med 15 januari lämnar 60 personer sina anställningar vid Ovako. Ytterligare 315 är varslade.
Många av de småföretag som finns inom järn, stål och metallbranschen har stora delar av sin verksamhet i entreprenaduppdrag för Ovako. Neddragningar är att vänta även inom dessa företag.
Servicenäringar och handel får också ett minskat underlag och neddragningar är att vänta även inom handel och service. Domus i Hällefors har varslat 25 anställda, och de lämnar sina anställningar från och med januari.
Totalt räknar man inom kommunen med en arbetslöshet på 15 % under andra halvåret 1991. Då principen vid neddragningar på grund av arbetsbrist är att sist anställd får gå först, leder detta till att stora delar av den arbetskraft som har en modern utbildning är de som först lämnar verksamheten. De senast anställda är också de yngsta. Detta innebär att om inte kraftfulla åtgärder sätts in för att skapa nya arbetstillfällen och bredda näringslivet för framtiden kommer kommunen att förlora en hel ungdomsgeneration.
Redan i december 1990 var 15 % av ungdomar mellan 18 och 24 år arbetslösa i Hällefors. Av dessa 15 % omfattades 5 % av arbetsmarknadspolitiska åtgärder och 10 % var öppet arbetslösa.
Detta är siffror som kommer att förstärkas ytterligare när varslen vid Ovako Steel träder i kraft och de varslade friställs. Det är de som får lämna sina anställningar som är i familjebildande åldrar. Om de lämnar kommunen för arbete på andra orter kommer även skola och barnomsorg att vidkännas minskat underlag för verksamheten.
Antalet tomma bostäder ökar. Kommunen gör aktiva insatser för att fylla de tomma lägenheterna med nya verksamheter och nya nyttjare, trots detta beräknas förlusten för bostadsstiftelsen under innevarande år att uppgå till 3 miljoner kronor.
Detta motsvarar en skattehöjning på 0:50 kr om kommunen skulle täcka förlusten. Kommunen satsar både kraft och pengar för att möta de problem som kommer. Utbildning, infrastruktur, utveckling av befintliga företag och aktiva åtgärder för nyetableringar är ett arbete som drivs med kraft av kommunen.
Målsättningen är att skapa 500 nya arbetstillfällen under en treårsperiod. Detta är ett stort åtagande för en liten kommun. Det krävs nu att också staten medverkar för att underlätta utveckling och nysatsningar i en kommun som förutom en omvälvande strukturomvandling i en i kommunen helt dominerande industri, måste göra detta i början av en lågkonjunktur.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Hällefors kommuns inplacering i stödområde 1,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en breddning och förnyelse av näringslivet i Hällefors kommun.
Stockholm den 22 januari 1991 Ulla Berg (s) Sture Ericson (s) Maud Björnemalm (s) Helge Hagberg (s) Rosa-Lill Wåhlstedt (s) Håkan Strömberg (s)